Epigenetik: Genetik Hakkındaki Düşüncelerimizi Değiştirmemiz İçin 100 Neden
Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Yıllardır sadece kalıtımın genler tarafından aktarıldığı düşünülüyordu. Artık bu düşünce şekli değişti. Biyologlar, bir canlının hayatı boyunca edindiği genetik olmayan çeşitliliklerin bizden sonraki nesillere aktarıldığı durumlar keşfetmekteler. Bu olaylar “epigenetik” olarak da biliniyor. Haziran 2009’da The Quaterly Review of Biology dergisinde de listelendiği gibi, 100’ü aşkın oldukça net/anlaşılmış epigenetik kalıtım örneği, araştırmacılara DNA'sız kalıtımın sanıldığından daha sıkça gerçekleştiğini gösteriyor.
Biyologlar, yıllarca hücresel bazda bir tür epigenetik kalıtımın gerçekleştiğinden şüpheleniyorlardı. Buna vücudumuzdaki farklı hücrelerden örnekler verebiliriz. Örneğin, deri ve beyin hücrelerimiz, tamamıyla aynı DNA’ya sahip olmalarına rağmen farklı şekil ve işlevlere sahipler. Burada deri hücrelerini bölündükten sonra da deri hücresi olarak kalmalarını sağlayacak, DNA haricinde bir düzenek olmak zorunda.
Araştırmacılar, hücreler ve türler arasında DNA haricindeki bir kalıtım sisteminin moleküler kanıtlarını henüz keşfediyorlar. Esas soru ise bu kalıtımın ne kadar sık görülmesi. İsrail’in Tel Aviv Üniversitesi’nden Eva Jablonka ve Gal Raz şöyle söylüyor:
Bu bilgilerin analizi, epigenetik kalıtımın son derece yaygın olduğunu gösteriyor.
Makaleleri; bakteri, protista, mantar, bitki ve hayvanlarda epigenetik kalıtımsal çeşitliliğin önemini gösteriyor. Jablonka ve Raz’ın alıntı yaptıkları makalelerin birinde, meyve sineklerinin belli bir kimyasala maruz bırakılmaları sonucunda en az 13 nesillerinin gözlerinde kıllı çıkıntılar oluştuğu yazıyor. Yine başka araştırma, hamile bir fareye eşeysel hormonlarını etkileyecek bir kimyasalın verilmesi durumunda yavrunun ve sonraki nesillerin hastalıklı olduklarını gösteriyor. Başka bir araştırma ise, kötü ve eksik beslenmiş yetişkinlerin çocuk ve torunlarında kalp hastalıkları ve diyabet riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Bütün bu durumlarda ve Jablanka ve Raz’ın alıntı yaptığı öteki vakalarda, bu çeşitliliklerin sebebi, DNA'dan ziyade epigenetik kalıtım.
Epigenetik kalıtımın 4 tane bilinen mekanizması bulunmakta. Jablonka ve Raz’a göre, bu mekanizmalardan en iyi anlaşılmış olan DNA metilasyonu (metil grubunun bağlanması). Metil, DNA’nın çeşitli bölgelerine bağlanarak bu genlerin aktif ya da pasif olmasını düzenliyor. Genlerin "açılıp kapanması" ile metil, hücre ve canlının şekil ve işlevlerini, DNA’da bir değişiklik yapmadan değiştirebiliyor. Eğer metilin normal düzeni, kimyasal bir yöntemle değiştirilirse, bu yeni düzen de yeni nesillere aktarılabiliyor.
Lamarck Yeniden İncelendi
Jablonka ve Raz şöyle söylüyor:
Bu yeni kalıtım yöntemleri, evrim araştırmaları için de çıkarımlarda bulunuyor. Bu yeni kalıtım yönteminin evrim teorisinde yer bulması, evrimsel düşünceyi geliştiriyor ve kalıtım ile evrime gelişimiyle ilgili bilgiler sunuyor.
Bu, 18. yüzyıl doğa bilimcilerinden Jean Baptiste Lamarck için de bir tür doğrulama niteliğinde. Charles Darwin’den önce sunmuş olduğu evrim teorisinde Lamarck, edinilmiş özelliklerin aktarımının evrimleşmeye sebep olduğunu öne sürmüştü. Zürafaların atalarının yüksek ağaçlardaki dallara uzanabilmek için boyunlarını uzattıklarını, bu çabalarının da boyunlarının gelecek nesillerde daha uzun olmasını sağladığını öne sürmüştü.
Mendel genetiği ve DNA’nın keşfi ile Lamarck’ın fikirleri tamamen gözden düşmüştü. Epigenetik hakkında yapılan araştırmalar, Lamarck’ın zürafaları olmasa da, edinilmiş özelliklerin aktarımı hakkında pek de yanılmamış olduğunu ortaya koyuyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 21
- 16
- 9
- 6
- 3
- 3
- 3
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:45:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2725
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Science Daily. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.