Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

En Yakınımızda Bulunan 10 Milyon Yıldızın Hiçbirinde Bir Medeniyet Bulunmuyor Olabilir!

En Yakınımızda Bulunan 10 Milyon Yıldızın Hiçbirinde Bir Medeniyet Bulunmuyor Olabilir! Pixabay
Uzaylı teknolojisi
2 dakika
4,073
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Batı Avustralya'da bulunan bir radyo teleskobu, düşük frekanslarda yapılan en derin ve geniş taramasını bitirdi. Gökyüzünün en az 10 milyon yıldız barındırdığı düşünülen bölgesini araştırdı.

Astronomlar, Murchison Genişalan Teleskobunu (MWA) kullanarak, önceki araştırmalarından 100 kat daha kapsamlı bir biçimde dünya dışı yaşam arayışına giriştiler. 9 Eylül 2020'de Publications of the Astronomical Society of Australia dergisinde yayınlanan araştırmada, Vela takım yıldızının etrafındaki bölge incelendi. Ancak en azından evrenin bu kısmında, hiçbir medeniyetin izine rastlanmadı.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırma, Endüstriyel ve Bilimsel Araştırma Organizasyonu (CSIRO) astronomu, Dr. Chenoa Tremblay ve Curtin Üniversitesinden, Uluslarası Radyo Astronomi Araştırmaları Merkezi (ICRAR) üyesi, Profesör Steven Tingay tarafından yönetildi.

Dr. Tremblay, teleskobun, FM Radyo frekansları gibi güçlü frekansları bulmayı hedeflediğini söyledi. Bu frekansların, zeki bir medeniyetin işareti olabileceğini de ekledi. Bu gibi muhtemel yayılmalar "teknoimza" olarak isimlendirilir. Konu hakkında Dr. Tremblay'in yorumları şunlar:

Tüm Reklamları Kapat

MWA eşi benzeri olmayan bir teleskop. Kapsadığı geniş alan sayesinde milyonlarca yıldızı aynı anda gözlemleyebiliyoruz. Vela takımyıldızının çevresini tam 17 saat boyunca gözlemledik. Hem de önceki incelemelerimizden 100 kat daha geniş ve derin bir şekilde. Bu veriler dahilinde, hiçbir teknoimzaya rastlamadık. Zeki yaşam formlarından hiçbir iz yok.

Profesör Tingay'in dediğine göre, şu ana kadar yürüttükleri en kapsamlı çalışma olmasına rağmen, sonuç onu şaşırtmamış. Şöyle diyor:

Douglas Adams'ın, Otostopçunun Galaksi Rehberi'nde dediği gibi 'uzay büyük, çok çok büyük'. Her ne kadar yürüttüğümüz gayet büyük bir çalışma olsa da, incelediğimiz uzayın büyüklüğü, okyanusu araştırırken, havuz büyüklüğünde bir su kütlesiyle yetinmek gibidir. Uzaylı medeniyetlerin teknolojiyi nasıl kullanacaklarını bilemediğimizden dolayı, birden fazla yolla araştırmak durumundayız. Radyo teleskoplarını kullanarak sekiz boyutlu bir keşif uzayını araştırabiliriz.

MWA, ondan sonra gelecek teknolojik gelişmelerin habercisi niteliğindedir. Bundan sonra gelecek Kilometrekare Teleskobu (SKA), Batı Avustralya ve Güney Afrika'da kurulan tam 1.7 milyar euro değerindeki bir gözlemevidir. Douglas Adams referanslarına devam edecek olursak MWA "Derin Düşünce" ise SKA onun mirasçısı "Dünya"dır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Arttırılmış hassasiyeti sayesinde, Batı Avustralya'da kurulacak olan SKA, görece olarak yakınımızdaki gezegen sistemlerinden yayılan, Dünya benzeri sinyalleri tespit edebilecek. SKA sayesinde, diğer Dünyaların astronomik denizlerindeki milyarlarca yıldız sistemini inceleyebileceğiz. Ve varolan herhangi bir teknoimzayı tespit edebileceğiz.

MWA, Murchison Radyo Astronomi Gözlemevi'nde bulunmakta. Oldukça uzak ve radyo sinyallerinden arındırılmış bir tesis olan gözlemevi, CSIRO - Avustralya'nın ulusal uzay ajansı - tarafından yönetilmekte. SKA'da aynı bölgeye kurulacak, fakat 50 kat daha hassas olacak ve daha derin Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması (SETI) projelerinde kullanılabilecek.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
37
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 12
  • Üzücü! 10
  • İnanılmaz 4
  • Bilim Budur! 3
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Korkutucu! 2
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 18:53:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9327

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Alan
Astrobiyoloji
Alkol
Yaşanabilir Gezegen
Çekirdek
Tohum
Botanik
Nöron
Makina
Karanlık
Uydu
Aminoasit
Geometri
Sayı
Mantık Hatası
Beyin
Bilişsel
Hominid
Evren
Süt
Araştırma
Filogenetik
Homo Sapiens
İspat
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
I. C. f. R. A. Research, et al. En Yakınımızda Bulunan 10 Milyon Yıldızın Hiçbirinde Bir Medeniyet Bulunmuyor Olabilir!. (10 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9327
Research, I. C. f. R. A., Akyazı, B., Acar, A. B. (2020, September 10). En Yakınımızda Bulunan 10 Milyon Yıldızın Hiçbirinde Bir Medeniyet Bulunmuyor Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9327
I. C. f. R. A. Research, et al. “En Yakınımızda Bulunan 10 Milyon Yıldızın Hiçbirinde Bir Medeniyet Bulunmuyor Olabilir!.” Edited by Arsel Berkat Acar. Translated by Batuhan Akyazı, Evrim Ağacı, 10 Sep. 2020, https://evrimagaci.org/s/9327.
Research, International Centre for Radio Astronomy. Akyazı, Batuhan. Acar, Arsel Berkat. “En Yakınımızda Bulunan 10 Milyon Yıldızın Hiçbirinde Bir Medeniyet Bulunmuyor Olabilir!.” Edited by Arsel Berkat Acar. Translated by Batuhan Akyazı. Evrim Ağacı, September 10, 2020. https://evrimagaci.org/s/9327.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close