Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Elektrik Bataryaları Nasıl Çalışır? Özelliklerini Neler Etkiler?

Elektrik Bataryaları Nasıl Çalışır? Özelliklerini Neler Etkiler? Pexels
Bataryası şarj olan bir elektrikli araç.
4 dakika
971
Tüm Reklamları Kapat

İklim değişikliğiyle mücadele hedefinin bir parçası olarak giderek daha fazla kişi, benzinle çalışan alternatiflerine göre çok daha az karbondioksit emisyonuna neden olan elektrikli araçlar kullanıyor. Peki, bu elektrikli araçlarda bulunan bataryalar nasıl çalışıyor? Bir elektrikli aracın ne kadar mesafe katedebileceğini ve ne kadar süre dayanacağını hangi etmenler belirliyor?

Elektrikli Araç Bataryaları Nasıl Çalışır?

Bataryalar, elektrot adı verilen iletken bir katının iki plakası arasında iyonları veya yüklü parçacıkları hareket ettirerek enerji depolar. Elektrot malzemelerinin kimyasal bileşimi; ne kadar enerji depolayabilecekleri, ne kadar süre çalışabilecekleri ve kullanım sürecinden sonra ne kadar hızlı şarj olacakları gibi özellikleri belirler.

Daha da önemlisi, her elektrotun farklı bir malzemeden imal edilmiş olması gerekmektedir. Bu, pilin pozitif tarafı ile negatif tarafı arasında voltaj olarak da bilinen bir enerji farkı yaratır. Ancak her iki malzeme de kimyasal yapılarında aynı türden iyon içermelidir. Bunun sebebi, malzemelerin bu iyonları depolamaları ve daha sonrasında pil kullanılırken bu yüklü parçacıkları bir elektrottan diğerine aktarmalarıdır. Bunlara ek olarak, hayati önem taşıyan bir madde daha vardır: iletken sıvı. Kanada'da yer alan Dalhousie Üniversitesi'nde enerji depolama uzmanı olan Jeff Dahn, Live Science'a verdiği ropörtajda konu hakkında şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

İki elektrot birbirine asla temas etmiyor. Eğer temas etselerdi işe yarar bir enerji elde edemezdiniz ve pil ısınırdı. Bu yüzden onları ayrı tutuyoruz ve aralarına aynı ortak iyonu içeren bir tür iletken sıvı olan elektrolit koyuyoruz.

Kablolar bataryaya bağlanıp devre tamamlandığında, yüksek enerjiye sahip olan elektrotta (negatif kutup başı) bulunan iyonlar, elektrolit sıvı çözeltisi boyunca düşük enerjili elektrota (pozitif kutup başı) doğru hareket etmeye başlarlar. Bu süreçte, elektronlar da teller aracılığıyla negatif kutuptan pozitif kutba doğru hareket eder. Yüklü parçacıkların kontrollü olan bu hareketi, sürücülerin bataryadan güç çekmesini sağlar.

Elektrikli Araç Bataryaları Hangi Malzemelerden Üretilir?

Elektrikli araçlarda genellikle elektrotlar arasında lityum iyonları taşıyan lityum iyon piller kullanılır. Dahn, konu hakkında şunları söylüyor:

Lityum iyon piller oldukça etkileyici özelliklere sahiptir. Çok iyi bir şekilde özelleştirilebilirler, bu sebeple elektrotlar ve elektrolit için malzeme seçimimiz sayesinde onları belirli bir sisteme uyacak şekilde tasarlayabiliriz. Lityum nikel manganez kobalt oksit piller (NMC) elektrikli araçlarda hali hazırda kullanılıyor ve istediğiniz performansa göre değişen pek çok çeşidi bulunuyor.

Özellikle nikel, manganez ve kobalt; pozitif elektrotta kullanılır ve bu metallerin oranı bataryanın özelliklerini şekillendirir. Otomobil üreticileri; müşterileri için en uygun aracı üretmek amacıyla sürüş menzili, batarya ömrü, ağırlık ve maliyet gibi birbiriyle rakip olan faktörü dengede tutmak zorundadır.

Neredeyse bütün NMC bataryaları aynı elektrolit ve negatif elektrotu kullanır. Ancak, kimyagerler bu bileşenlere çeşitli katkı maddeleri ekleyerek batarya özelliklerini değiştirebilirler. Bu kimyasal özelliklerin değiştirilmesi, şarj süreleri ve güvenli çalışma sıcaklıkları gibi özellikleri de değiştirebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Elektrikli Araçların Sürüş Menzilini Ne Belirler?

Peki, kimya bilimi elektrikli bir aracın menzilini nasıl etkiliyor? Dahn, konu hakkında şunları söylüyor:

Yüksek oranda nikel kullanmak size harika bir enerji yoğunluğu sağlar. Enerji yoğunluğu, birim hacim başına düşen enerji miktarıdır. Böylece küçük bir batarya ile uzun bir menzile sahip olabilirsiniz.

Enerji yoğunluğu, iki elektrot arasındaki voltajın ve malzemenin kaç lityum iyonu tutabileceğine göre hesaplanır. Nikel içeren elektrotlar daha fazla lityum iyonu bulundurabilen bir kristal yapı oluşturur. Dahn, bunun dezavantajlarını şöyle açıklıyor:

Nikel; pahalı bir malzemedir ve kullanım ömrü, düşük nikel bulunduran malzemelere göre daha kısa olacaktır. Tabii ki, yine de diğer araçların çoğundan daha uzun bir kullanım ömrü olacaktır. Öte yandan, manganez 20 kat daha uzudur. Ancak, enerji yoğunluğu daha düşüktür. Bu sebeple de sürüş menziliniz daha kısa olacaktır.

Kobaltın rolü ise biraz daha komplikedir. Ancak, az bir miktarının elektrotların yüklü parçacıklarının elektrolit aracılığı ile verimli bir şekilde yer değiştirmesine yardımcı olduğu düşünülmektedir.

Elektrikli Araç Bataryaları Ne Kadar Süre Kullanılabilir?

J. D. Power'a göre elektrikli araç bataryaları tipik olarak 10 ila 20 yıl kullanılabilmektedir. Bununla beraber hem elektrolit hem de elektrotlarda kullanılan spesifik katkı maddeleri kullanım ömrünü uzatabilir. Hem etilen sülfat ve metilen metan disülfonat gibi sülfür içerikli bileşikler hem de lityum diflorofosfat gibi kompleks elektrolit tuzları, elektrotların kimyasal ve mekanik bozulmasını azaltmaya yardımcı olmaktadır. Koruyucu bir tabaka, her elektrotun reaktif yüzeyini kaplar. Bu katkı maddeleri, genel batarya verimliliğini artırırken savunmanın gücünü korur.[1]

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bir bataryanın tipik olarak ne kadar şarj depoladığı, şarj olma hızı ve sıcaklık gibi diğer faktörler bataryanın ömrünü etkileyebilir. Örneğin, bir aracı %0 veya %100 şarjda tutmak veya yüksek hızlı şarj araçları kullanmak tipik olarak kullanım ömrünü kısaltabilir. Bunun sebebi, bu faktörlerin bataryayı zorlaması ve elektrotlar üzerinde bulunan mekanik baskıyı artırmasıdır. Bir bataryayı her şarj edişinizde ve boşaltışınızdaki voltaj farkı, lityum iyonlarını kristal yapının içine veya dışına doğru çeker. Dahn; ne kadar çok iyon hareket etmek zorunda kalırsa elektrotların kristal yapısının zarar görme ihtimalinin de o kadar artacağını söylüyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
38
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 2
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Live Science | Arşiv Bağlantısı
  • ^ K. W. Beard. (2019). Linden's Handbook Of Batteries. ISBN: 9781260115925. Yayınevi: McGraw Hill.
Sıkça Sorulan Sorular

Elektrikli araçlarda genellikle elektrotlar arasında lityum iyonları taşıyan lityum iyon piller kullanılır.

Bataryalar, elektrot adı verilen iletken bir katının iki plakası arasında iyonları veya yüklü parçacıkları hareket ettirerek enerji depolar. Elektrot malzemelerinin kimyasal bileşimi; ne kadar enerji depolayabilecekleri, ne kadar süre çalışabilecekleri ve kullanım sürecinden sonra ne kadar hızlı şarj olacakları gibi özellikleri belirler.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/05/2024 05:04:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15727

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İnfografik
Elektron
Kozmoloji
Gerçek
Patojen
Sıcak
İlişki
Astronomi
Antik
Bilim Tarihi
Türlerin Kökeni
Kuşlar
Hücreler
Bilim
Skeptisizm
Göğüs Hastalığı
Halk Sağlığı
Klinik Mikrobiyoloji
Albert Einstein
Tohum
Hormon
Karbondioksit
Ölçüm
Asteroid
Ağız Sağlığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
V. Atkinson, et al. Elektrik Bataryaları Nasıl Çalışır? Özelliklerini Neler Etkiler?. (25 Eylül 2023). Alındığı Tarih: 2 Mayıs 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15727
Atkinson, V., Civan, Ç. (2023, September 25). Elektrik Bataryaları Nasıl Çalışır? Özelliklerini Neler Etkiler?. Evrim Ağacı. Retrieved May 02, 2024. from https://evrimagaci.org/s/15727
V. Atkinson, et al. “Elektrik Bataryaları Nasıl Çalışır? Özelliklerini Neler Etkiler?.” Edited by Çınar Civan. Translated by Çınar Civan, Evrim Ağacı, 25 Sep. 2023, https://evrimagaci.org/s/15727.
Atkinson, Victoria. Civan, Çınar. “Elektrik Bataryaları Nasıl Çalışır? Özelliklerini Neler Etkiler?.” Edited by Çınar Civan. Translated by Çınar Civan. Evrim Ağacı, September 25, 2023. https://evrimagaci.org/s/15727.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close