Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bir Sonraki Batarya Devrimi, Enerjiyi Kütleçekimiyle Depolayan Beton Bloklardan Gelebilir mi?

4 dakika
9,207
Bir Sonraki Batarya Devrimi, Enerjiyi Kütleçekimiyle Depolayan Beton Bloklardan Gelebilir mi? Wired
Enerji Depolama Kulesi
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ağustos 2019'da, çok uluslu Japon holding şirketi Softbank, İsviçreli şirket Energy Vault'a 110 milyon dolar yatırım yaptı. Bu, yenilenebilir enerji hakkında eşsiz bir fikri olan şirket için bulunmaz bir nimet: Yığılmış beton blokların kullanımıyla potansiyel enerjiyi depolar! Energy Vault, bu yatırımı İtalya ve Hindistan'da ilk iki tam ölçekli modelini oluşturmak için kullanacak.

Energy Vault daha çok genç, sadece 2017 yılında kuruldu; ancak bu yatırımı enerji depolamadaki ilgiyi genişlettiği için elde etti. Yenilenebilir enerjilerin kullanımı artıp fiyatları düştükçe, enerji depolama gitgide hayati bir hale geliyor.[1] Çünkü güneş panelleri ya da rüzgâr tribünleri gibi enerji kaynakları, kendi hallerine bırakıldığında sonsuza kadar çalışamaz:[2] Güneş panelleri sadece Güneş tepedeyken elektrik üretirler, rüzgâr tribünleriyse sadece rüzgâr varken dönerler.

Energy Vault gibi depolama yöntemleriyle tanışın.

Tüm Reklamları Kapat

Enerji Depolama Problemi

Örneğin Roma'daki bir tarlada güneş panelleri enerji üretmeye başladıklarında, o enerjinin bir kısmını Energy Vault gibi depolama tesisine gönderebilirler. Depolanan bu enerjiyle şirket, bulutsuz ve rüzgârsız bir günde şehre enerji sağlayabilir. Energy Vault'un kurucusu Robert Piconi, şöyle diyor:[3]

Yenilenebilir enerjiyi devreye sokmak için büyük bir baskı var. Ancak, enerji depolama olmaksızın, tutarlı bir güç kaynağı olarak yenilenebilir enerji kaynaklarına güvenmek imkansızdır. Gece-gündüz çalışabilen bir fosil yakıt santralinin aksine, rüzgar ve güneş enerjisi kesintilidir; yani bir bulutlar güneşi engellerse veya rüzgarda bir durgunluk olursa, elektrik üretimi düşer. Fosil yakıtlarla rekabet edebilmek için yenilenebilir kaynakları öngörülebilir hale getirmeniz gerekir; bu da fazla enerjiyi depolamak ve gerektiğinde gönderebilmek anlamına gelir.
Geri dönüştürülmüş veya yerel kaynaklı malzemelerden yapılmış 35 tonluk bloklar, enerji depoladıkları vincin tepesine kaldırılıyor.
Geri dönüştürülmüş veya yerel kaynaklı malzemelerden yapılmış 35 tonluk bloklar, enerji depoladıkları vincin tepesine kaldırılıyor.

Enerjiyi Depolamak İçin Piller Etkili Bir Çözüm Değil!

Yenilenebilir enerji bataryaları için birçok fikir bulunuyor. Örneğin bir çözüm, halihazırda dünya çapında elektrik şebekelerine bağlı olan lityum iyon pillerdir. Rüzgar ve güneşten üretilen elektrik kullanılarak şarj edilebilirler ve bu enerjiyi talep üzerine serbest bırakabilirler.

Bir enerji araştırma ve danışmanlık firması olan Wood Mackenzie'nin küresel enerji depolama başkanı Dan Shreve, lityum iyon pil teknolojisinin son yıllarda hızla ilerlediğini söylüyor. Çoğunlukla, kısa süreli enerji depolaması (altı saate kadar) için kullanıldıklarını ve karbonsuzlaştırma arttıkça daha dayanıklı depolama talebinin artacağını söylüyor.

Ancak lityum iyon pillerin tek dezavantajı bu değil: Daha büyük problemler; lityumun sınırlı bir kaynak olması, dünyanın yalnızca belirli bölgelerinde bulunması ve madenciliğinin çevreye zarar vermesidir. Pillerin maliyeti son on yılda düşerken, lityum talebi arzı geride bıraktıkça fiyatlar 2021'den itibaren yükselmeye başladı.

Tüm Reklamları Kapat

Bu nedenlerden dolayı Piconi, pillerin elektrikli arabalar veya bilgisayar elektroniği için harika olmasına rağmen, "büyük ölçekli ticari firma için ideal olmadığını" söylüyor.

Fazladan Üretilen Enerjiyi, Kütleçekimiyle Depolamak

Energy Vault'un çözümü ise 70-120 metrelik altı kollu vinçle özel olarak yapılmış, her biri 35 bin kilo gelen beton bloklardan oluşuyor: Fazladan üretilen güneş ya da rüzgâr enerjisi Energy Vault kulesine çekildikçe, bir yapay zekâ beton blokları yükselmeleri için yönlendirir. Şirketin websitesine göre, bu bloklar ihtiyaç duyulduğunda gerisingeri serbest bırakılır ve alçalan tuğlalardan üretilen kinetik enerji, elektriğe çevrilir.[4] Bu kinetik enerji eviriciden geçip, enerjiyi tekrar şebekeye gönderen motoru çalıştırır.

CNN

Bu süreç, kulağınıza basit bir ilkokul bilim projesi gibi gelebilir; ancak bu enerji depolama biçimi, dünya hızla temiz enerjiye geçerken hayati önem taşıyabilir: Energy Vault, bu sürecin gidiş-dönüş yönünde %80-90 civarında bir verimliliğine sahip olduğunu savunuyor. Hatta yatırımcıları bu fikre çeken şey ise, fikrin sadeliğiydi. Softbank'ın yönetici ortağı Akshay Naheta şöyle diyor:[5]

Vizyon Fonu olarak bizler, bir teknoloji kanıtlandığında ve ölçeklenmeye hazır olduğunda devreye girmek istiyoruz. Bu teknoloji konusunda heyecan duyduğumuz şey de bu. Eldeki bir bilim problemi değil, basit bir 5. sınıf fiziği bu! Herhangi yeni bir teknolojinin birkaç küçük problemi olabilir. Ama bu, daha ziyade bir ölçek sorunu.

Energy Vault, geliştirdikleri kule tasarımı sayesinde, bir şehrin ihtiyaçlarına göre ölçeği kolayca büyültüp küçültülebileceklerini söylüyor. Şirketin web sitesinde 20, 35 ve 80 MWh depolama kapasitesi seçeneklerinin yanı sıra 8 ila 16 saat boyunca 4 ila 8 MW arasında sürekli güç deşarjı seçenekleri üzerinde duruluyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Energy Vault'un planının potansiyel yatırımcılar için en ilgi çekici yanı, uzun süreli depolama şansının olmasıdır. Bir depolama tesisi enerjiyi ne kadar uzun süre tutabilirse, o kadar iyidir. Daha sonra ne tür bir krizin enerji şebekelerini vuracağını bilemeyiz; bu yüzden Energy Vault enerjiyi aylarca, yıllarca, hatta sonsuza kadar depolayabilirse (ki sitelerinde böyle bir zamansal iddia yok), bu hizmet kamu için katlanarak değer kazanır.

CNN

Gidecek Yol Çok!

Tabii ki, şirket henüz tam ölçekli prototipi bile üretmiş değil. Ancak SoftBank'ın yatırımıyla bu, yakında değişebilir. 2022 yılında, Energy Vault, havacılık endüstrisi için yeşil hidrojen yakıtı oluşturmak için sürekli bir yenilenebilir enerji kaynağı isteyen DG yakıtları için esneklik merkezleri oluşturmaya başlayacak. Ayrıca, dünyanın en büyük petrol üreticisi Saudi Aramco, metal eritme şirketi Korea Zinc ve madencilik devi BHP gibi şirketlerle 880 milyon dolara varan değerde anlaşmalar imzaladı.

Bu destekle Piconi, Energy Vault'un enerji geçişini hızlandırmaya yardımcı olabileceğinden emin.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
28
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 27
  • Umut Verici! 14
  • İnanılmaz 7
  • Bilim Budur! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Popular Mechanics | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 07:01:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11589

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
D. Grossman, et al. Bir Sonraki Batarya Devrimi, Enerjiyi Kütleçekimiyle Depolayan Beton Bloklardan Gelebilir mi?. (25 Mart 2022). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11589
Grossman, D., Piyaz, M., Bakırcı, Ç. M. (2022, March 25). Bir Sonraki Batarya Devrimi, Enerjiyi Kütleçekimiyle Depolayan Beton Bloklardan Gelebilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/11589
D. Grossman, et al. “Bir Sonraki Batarya Devrimi, Enerjiyi Kütleçekimiyle Depolayan Beton Bloklardan Gelebilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 25 Mar. 2022, https://evrimagaci.org/s/11589.
Grossman, David. Piyaz, Merve. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bir Sonraki Batarya Devrimi, Enerjiyi Kütleçekimiyle Depolayan Beton Bloklardan Gelebilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 25, 2022. https://evrimagaci.org/s/11589.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close