Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dünya'nın Bulut Örtüsü Son 20 Yıldır Azalıyor ve Bu, Küresel Isınmayı Hızlandırıyor!

4 dakika
181
Dünya'nın Bulut Örtüsü Son 20 Yıldır Azalıyor ve Bu, Küresel Isınmayı Hızlandırıyor! Science
Tüm Reklamları Kapat

NASA'nın uzaydaki araçları, 20 yılı aşkın süredir Dünya'nın aldığı güneş enerjisini izliyor. Uzmanlar burada bir dengesizlik olduğunu, yani gezegenimize giren enerjinin, çıkan enerjiden daha fazla olduğunu belirtiyor. Bu dengesizliğin büyük bir kısmının ısıyı atmosferde tutan insan kaynaklı sera gazlarından kaynaklandığı söylenebilir. Ancak geriye kalan kısmı açıklamak oldukça zor. NASA'nın Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü’nde çalışan iklim bilimci George Tselioudis, şöyle anlatıyor:

Hiç kimse yaptığı hesaplarda bu açığı açıklamaya yaklaşan bir sayı bile elde edemiyor.

Ancak Tselioudis ve ekibi, bu enerji açığını uzun yıllardır çalışmakta olan bir uydu sayesinde açıklayabileceklerini düşünüyor. Araştırma, dünyanın yansıtıcı bulut örtüsünün son 20 yılda küçük ama ölçülebilir bir şekilde azaldığını ve bunun daha fazla ışığın gezegene ulaşmasına ve küresel ısınmanın artmasına yol açtığını ortaya koyuyor. Geçtiğimiz hafta Amerikan Jeofizik Birliği toplantısında çalışmasını sunan Tselioudis, eksik olan parçayı nihayet bulduklarını belirtiyor.

İklim bilimciler şimdi bu değişimlerinin nedenini anlamaya çalışacak. Andrews Üniversitesi'nde iklim dinamiği uzmanı olan Michael Byrne, bu eğilimin gelecekte ısınmayı hızlandırabilecek bir etkiye neden olup olmadığı gibi daha endişe verici bir sorunun da cevaplanması gerektiğini söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bazı modeller bu değişimleri öngörmüş olsa da bu soruyu kendimizden çok emin bir şekilde cevaplayabileceğimizi sanmıyorum.

Bulutlar, çeşitli şekil ve boyutlarda olabilir ancak iki belirgin bulut kuşağı, Dünya'daki büyük ölçekli hava akışları sayesinde oluşur. Ekvator yakınlarında, kuzey ve güney yarımkürenin alize rüzgarları birleşerek nemli havayı yukarı doğru iter. Bu olay, kuşak benzeri bir yapının gezegenin etrafını sarmasını sağlar. Nemli hava, yukarıda soğuyup yoğunlaşarak bulutları oluşturur. Bir diğer kuşak ise jet akımlarının gezegenin etrafında fırtınalı hava girdapları oluşturduğu orta enlemlerde meydana gelir.

Tselioudis ve ekibi, ağustos ayında yayınladıkları çalışmada hava durumu uydusu görüntülerini kullanarak inceledikleri 35 yılda ekvatoral bulut kuşaklarının daraldığını ve orta enlemdeki fırtınaların rotasının kutuplara doğru kaydığını tespit etti. Bu durum, fırtınaların oluşabileceği alanı daraltıyor ve kapsamlarını küçültüyordu. Ancak Climate Dynamics dergisinde yayınlanan bu sonuçlar her birinin kendine özgü hataları olan birçok farklı uydudan elde edilen verilerden birleştirildiği için araştırmacılar gözlemledikleri küçük eğilimlerin gerçek olduğundan emin olamıyordu.

Ekip, bunu çözmek için 25 yıldır gezegeni izleyen NASA'nın Terra uydusuna yöneldi. Aynı bulut sistemlerine baktıklarında, bulut örtüsünde her on yılda yaklaşık %1,5'lik bir düşüşle karşılaştılar. Bu, önceki sonuçları doğruluyordu. Max Planck Meteoroloji Enstitüsü’nden iklim bilimci Bjorn Stevens, şöyle anlatıyor:

%1'den biraz fazla bir değişim oranı önemsiz gibi görünse de hesaplarsanız bunun etkilerinin oldukça büyük olduğunu görürsünüz. Bu, olağanüstü bir geri beslemeye işaret eder.

Ekip ayrıca, bu bölgelerdeki toplam yansıtıcılık değişimlerinin %80'inin, kirliliğin azalmasıyla daha koyu hale gelen bulutlardan ziyade bulutların küçülmesinden kaynaklandığını ortaya koydu. Tselioudis'e göre bu durum kirliliğin azalmasından çok, atmosferik sirkülasyon sistemindeki değişimlerin bu eğilimi yönlendirdiğini gösteriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu, bunu öne süren tek yeni çalışma da değil. Bu yılın başlarında Surveys in Geophysics dergisinde yayınlanan ve NASA'nın Langley Araştırma Merkezi'nden iklim bilimci Norman Loeb tarafından yürütülen bir çalışma, enerji dengesizliğindeki boşluğu bulut örtüsünün azalması ile ilişkilendirdi. Ancak Loeb, özellikle kuzey yarımküredeki bulut değişimlerinde kirliliğin azalmasının önemli bir rol oynayabileceğini düşünüyor. NASA'nın enerji dengesizliğini izleyen uydu araçları seti üzerinde çalışan Loeb, şöyle anlatıyor:

Gözlemler, kesinlikle bir şeylerin değiştiğini gösteriyor. Ama bu süreç kesinlikle çok karmaşık.

Chicago Üniversitesi'nden iklim dinamiği uzmanı Tiffany Shaw ise küresel hava sirkülasyonuna yönelik değişimler söz konusuysa, bunların devam edip etmeyeceğinin cevaplanması gereken acil bir soru olduğunu söylüyor.

Ekvatoral fırtına kuşağının daralacağını öngören modeller, iklim değişikliğinin Pasifik Okyanusu'nun doğusundaki havanın batısından daha hızlı ısınmasına ve büyük ölçekli hava sirkülasyonu sağlayan rüzgarların zayıflamasına neden olacağını da öne sürüyor.

Ancak, gözlemler son birkaç on yılda Doğu Pasifik'in soğumaya devam ettiğini gösteriyor. Bu durum, söz konusu rüzgarları zayıflatmak yerine güçlendiriyor. Öte yandan, diğer gözlemler atmosferik sirkülasyonu destekleyen diğer kaynakların zayıfladığına işaret ediyor. Bu karmaşa, bulut kuşaklarının dünyanın ısınmaya devam etmesiyle küçülmeye devam edip etmeyeceğini anlamayı zorlaştırıyor. Shaw, şöyle yorumluyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Birçok konuda olduğu gibi bunun cevabını bize verecek olan doğanın kendisi olacak.

Bjorn Stevens ise endişelerini şöyle dile getiriyor:

Eğer bu eğilim devam ederse, ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Umarız, umarım ki bu eğilim yarından itibaren yön değiştirir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • G. Tselioudis, et al. (2024). Contraction Of The World’s Storm-Cloud Zones The Primary Contributor To The Recent Increase In Cloud Radiative Warming. AGU. | Arşiv Bağlantısı
  • G. Tselioudis, et al. (2024). Oceanic Cloud Trends During The Satellite Era And Their Radiative Signatures. Climate Dynamics, sf: 9319-9332. doi: 10.1007/s00382-024-07396-8. | Arşiv Bağlantısı
  • N. G. Loeb, et al. (2024). Observational Assessment Of Changes In Earth’s Energy Imbalance Since 2000. Surveys in Geophysics, sf: 1-27. doi: 10.1007/s10712-024-09838-8. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/01/2025 03:50:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19393

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Güneş
Uzay Görevleri
Patlama
Bakteri
Ayak
Kuyrukluyıldız
Vegan
Araştırma
Teşhis
Hızlı
Bilgisayar
Galaksi
Teori
Bilişsel
Mikrobiyota
Avcı
Periyodik Tablo
Sağlık Bilimleri
Karar Verme
Kalp
Safsata
Farmakoloji
Eczacılık
Robot
Uydu
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Dünya'nın Bulut Örtüsü Son 20 Yıldır Azalıyor ve Bu, Küresel Isınmayı Hızlandırıyor!. (25 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 5 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19393
Derin, U. (2024, December 25). Dünya'nın Bulut Örtüsü Son 20 Yıldır Azalıyor ve Bu, Küresel Isınmayı Hızlandırıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved January 05, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19393
U. Derin. “Dünya'nın Bulut Örtüsü Son 20 Yıldır Azalıyor ve Bu, Küresel Isınmayı Hızlandırıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 25 Dec. 2024, https://evrimagaci.org/s/19393.
Derin, Ufuk. “Dünya'nın Bulut Örtüsü Son 20 Yıldır Azalıyor ve Bu, Küresel Isınmayı Hızlandırıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, December 25, 2024. https://evrimagaci.org/s/19393.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close