Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dünya Genelindeki 1 Milyondan Fazla Koronavirüs Vakası, Hangi Coğrafyalara Ne Kadar Yayılmış Halde?

2 dakika
2,797
Dünya Genelindeki 1 Milyondan Fazla Koronavirüs Vakası, Hangi Coğrafyalara Ne Kadar Yayılmış Halde? Pixabay
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Dünya çapında resmi olarak bildirilen koronavirüs vakalarının sayısı 2 Nisan 2020 Perşembe günü bir milyona ulaştı ve COVID-19 pandemisinin katlanarak yayılmasıyla son birkaç hafta içinde enfeksiyonların ve ölümlerin sayısında keskin bir hızlanma olduğunu gösterdi.

Son Sayılar Bize Ne Anlatıyor?

2 Nisan 2020 günü 19:00 da AFP'ye göre dünya çapında en az 1,000,036 enfeksiyon ve 51,178 ölüm bildirildi.

Son yedi gün içinde, daha önce 86 gün içinde olduğu gibi dünya çapında birçok yeni vaka teşhis edildi. Rapor edilen ölümlerin sayısı 27 Mart'tan bu yana iki katına çıktı. Bugüne kadar, en az 186.000 kişinin hastalıktan kurtulduğu düşünülmekte.

Tüm Reklamları Kapat

Enfeksiyon sayısındaki keskin hızlanma, pandeminin şu anda endişe verici bir oranda yayıldığı anlamına geliyor. Avrupa şu anda pandeminin merkez üssü olup, toplam 542,191 vaka ve 37,715 ölüm, ilgili küresel toplamların yüzde 54 ve yüzde 73'üne eşdeğerdir.

7 Mart'ta, Avrupa'daki vaka sayısı 10.000'den azdı. Yayılma son birkaç hafta içinde hızlandı. 10 gün içinde, ölümlerin sayısı yedi kat arttı ve 2 Nisan'da 37.000'i aştı.

Ancak Amerika Birleşik Devletleri'ndeki durum daha da endişe verici. 27 Mart itibariyle, enfeksiyonların sayısı açısından dünyanın en zor durumda olan ülkesiydi. 2 Mart'ta, ABD resmen sadece 68 enfeksiyonlarını kaydetmişti, ancak şimdi 234.000'den fazla var. 28 Mart'tan bu yana - sadece beş gün içinde- vaka sayısı iki katına çıktı. Ve ölümlerin sayısı aynı yörüngeyi takip ediyor: ilk ölüm ABD'de Mart 1'te bildirildi, ancak sayı Perşembe günü 5,607'e yükseldi. Bu sadece son üç günde iki katına çıkıyor demek oluyor.

En Yüksek Ölüm Oranları İtalya ve İspanyada!

Sadece İtalya ve İspanya'nın daha yüksek ölüm oranları var. İtalya 115,242 vaka ve 13.915 ölüm kaydederken, İspanya 110.238 enfeksiyon ve 10,003 ölümlerini bildirdi.

Tüm Reklamları Kapat

Her üç ülkede de, koronavirüsün ilk kez geçen yılın sonlarında ortaya çıktığı, ancak sayıların son bir ay içinde belirgin bir şekilde yavaşladığı ülke olan Çin'den daha fazla vaka var. Çin'de geçen hafta sadece 31 dahil olmak üzere toplam 81.589 vaka ve 3,318 ölüm var.

Avrupa'daki her 100 ölümden yaklaşık 36'sı İtalya'da ve 27'si İspanya'da kaydedildi.

Ancak, her iki ülkenin de Covid-19'un yayılmasını engellemek amacıyla uyguladığı hapsi önlemleri nihayet meyve veriyor gibi görünüyor. İki hafta önce, İtalya'da bildirilen vakaların sayısı günlük yüzde 15 oranında artıyordu.

Ancak bu son birkaç gün içinde yüzde beşten daha az yavaşladı. Sadece son 24 saat içinde, ülkede sadece 18 yeni hasta yoğun bakıma alındı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

İspanya'da, enfeksiyon sayısındaki günlük büyüme oranı, geçen hafta yüzde 15-20 ile karşılaştırıldığında yüzde sekiz seviyesinde.

Avrupa'da ve dünyanın geri kalanında, en çok etkilenen ülkeler 73.743 vaka ve 5.387 ölümle Fransa'dır (yaşlıların evlerinde bildirilenler de dahil); İran'da 50.468 vaka ve 3.160 ölüm; İngiltere'de 33.718 vaka ve 2.921 ölüm; 14.697 ve 1.339 ile Hollanda; Belçika 15.348 ve 1.011 ile; 73.522 ve 872 ile Almanya; 18.194 ve 431 ile İsviçre; ve Türkiye sırasıyla 18.135 ve 356.

Afrika, 1.3 milyar nüfusuna rağmen, şimdiye kadar sadece 6,804 vaka ve 273 ölüm kaydetti. Daha az olan tek kıta, 5,949 vakaları ve 27 ölümleri ile Okyanusya

Latin Amerika ve Karayipler'de, enfeksiyonların sayısı Çarşamba günü 20,000 işaretini aştı ve perşembe günü 23,133 ölümleri de dahil olmak üzere 653'te durdu.

Orta Doğu 64.083 vaka ve 3.306 ölüm bildirdi ve Asya'nın tamamı 112.356 vaka ve 4.003 ölüm kaydetti.

Bu yazı, AFP bürolarından gelen verilerin yanı sıra ilgili ulusal makamlardan ve Dünya Sağlık Örgütü'nden gelen istatistikler kullanılarak derlenmiştir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 10
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Muhteşem! 3
  • Bilim Budur! 3
  • Güldürdü 3
  • Umut Verici! 3
  • İnanılmaz 2
  • Korkutucu! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 08/09/2024 18:21:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8479

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Foton
Covid-19
Antarktika
Komplo
Dalga Boyu
Solunum
Biyokimya
Uzay Görevleri
Astrofizik
Aslan
Viroloji
Patlama
Hastalık Yayılımı
Göğüs
Gün
Farmakoloji
Risk
Jeoloji
Abiyogenez
Duygu
Diş Hekimliği
Böcekler
Dünya
Özel Görelilik
Karar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
J. Hopkins, et al. Dünya Genelindeki 1 Milyondan Fazla Koronavirüs Vakası, Hangi Coğrafyalara Ne Kadar Yayılmış Halde?. (4 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 8 Eylül 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8479
Hopkins, J., Kanara, K., Bakırcı, Ç. M. (2020, April 04). Dünya Genelindeki 1 Milyondan Fazla Koronavirüs Vakası, Hangi Coğrafyalara Ne Kadar Yayılmış Halde?. Evrim Ağacı. Retrieved September 08, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8479
J. Hopkins, et al. “Dünya Genelindeki 1 Milyondan Fazla Koronavirüs Vakası, Hangi Coğrafyalara Ne Kadar Yayılmış Halde?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Kaan Kanara, Evrim Ağacı, 04 Apr. 2020, https://evrimagaci.org/s/8479.
Hopkins, Johns. Kanara, Kaan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Dünya Genelindeki 1 Milyondan Fazla Koronavirüs Vakası, Hangi Coğrafyalara Ne Kadar Yayılmış Halde?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Kaan Kanara. Evrim Ağacı, April 04, 2020. https://evrimagaci.org/s/8479.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close