Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Dövme Yaptırmak, Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor Olabilir mi?

3 dakika
22,153
Dövme Yaptırmak, Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor Olabilir mi? Tumblr
Tüm Reklamları Kapat

Alabama Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, yapılan dövme sayısı arttıkça bağışıklık sisteminin bu dövmelere verdiği stres tepkisi de azalıyor. Uzmanlar, bunun sebebinin vücudun dövmelere alışmasından ziyade, savunma sisteminin her yeni dövmede yeni bir "normal seviyeye" ulaşması olduğunu düşünüyor. Bu da, savunma sisteminin her yeni dövme ile biraz daha güçlendiğine işaret edebilir. Buna ithafen araştırmacılar, makalelerinin başlığını "Güçlenmek İçin Dövme Yaptırmak: Dövme Deneyimi ve Immunoglobulin A" şeklinde seçtiler.

Dövmelerin bağışıklık sistemi üzerindeki etkisini görmek isteyen araştırmacılar, dövme yaptıran 24 erkek ve 5 kadın üzerinde bir çalışma yaptılar. Bireylerin kaç dövmesi olduğu ve her bir dövme yaptırma işlemi arasındaki süre gibi bilgileri toplayan araştırmacılar, gönüllülerin kan örneklerinde immunoglobulin A (IgA) ve kortizol seviyelerini ölçtüler.

Immunoglobulin A vücut mukozasınca üretilen patojen ve toksinlere karşı ön savunma mekanizması görevini gören bir antikordur. Kortizol ise insanlarda “hipotalamus-hipofiz-adrenal stres tepkisi” adı verilen bir sistemde görev alan, vücut stres altındayken salgılanan ve bağışıklık sistemi üzerinde baskılayıcı bir etkiye sahip olan bir hormondur.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırma ekibi, ilk dövmesini yaptıran insanlarda, artan kortizol seviyelerinin etkisiyle bağışıklık sisteminin bir parçası olan IgA seviyesinde dikkate değer bir düşüş gözlemlediler. Yani ilk dövmeyi yaptırmanın stresi altında vücutları ciddi bir tepki veriyordu. Oysa daha önce birçok kez dövme yaptırmış olan gönüllülerin yeni bir dövme yaptırdıktan sonraki kan örneklerini incelediklerinde, IgA seviyesindeki düşüşün, ilk defa dövme yaptıran birine kıyasla çok daha küçük olduğunu buldular. Araştırmacılara göre bu, vücudun bağışıklık sistemini geliştirdiğine dair bir kanıt niteliğinde bir gözlemdir.

Yapılan çalışmaya göre, ilk dövmeden sonra vücut, meydana gelen bu yeni stres etmeni yüzünden (ağır bir spordan sonra kas ağrılarının oluşması gibi) zayıf düşüyor. Fakat spor salonunda geçirilen birkaç günün ardından kaslarınızın güçlenmesi ve artık acı çekmemeniz gibi, bağışıklık sistemimiz için de dövme yaptırmak gibi stres etmenlerine maruz kalmak, bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor olabilir. Makalenin yazarlarından Christopher Lynn bunu şöyle izah ediyor:

Vücut bir patojene karşı stres tepkisi gösterdikten sonra, belli bir dengeye geri dönüyor. Ancak vücut stres etmenine maruz kalmaya devam ederse, eski denge haline geri dönmektense yeni denge noktasını öncekinden daha yüksek bir seviyeye çekip o noktada kalmaya başlıyor.

Uzmanlar, bunun bağışıklık sisteminin güçlenmesi anlamına geldiğini söylüyorlar. Ancak bu güçlenme ne kadar anlamlı?

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Dövme Yaptırmalı mı?

Bu araştırmayla ilgili birkaç potansiyel sorun olabilir: İlki, denek büyüklüğü. 29 kişi, dövmeler ile bağışıklık sistemi arasında anlamlı bir ilişki kurmak için yeterince fazla; ancak bu ilişkiden büyük anlamlar çıkarmak için fazlasıyla küçük. Bu sonucu doğrulamak için çok daha geniş araştırmalara ihtiyaç var.

Tüm Reklamları Kapat

İkincisi, araştırmacılar dövmeler ile bağışıklık sistemi arasında bir ilişki (korelasyon) tespit etmiş olsalar da, bu ilişkinin nedenselliğe dayalı olduğunu iddia etmekten çekiniyorlar. Çünkü dövme sayısı arttıkça, vücudun savunma sistemi buna alışıyor ("habitüasyon") olsa da, savunma sistemindeki bu güçlenmenin dövmelerin etkisinden olmak yerine, daha sağlıklı bireylerin dövme yaptırma sonrası daha hızlı iyileşiyor olma ihtimali de var. Bir diğer deyişle, savunma sistemi halihazırda zayıf olduğu için, dövme yaptırdıktan sonra bir sorun yaşamış insanlar, tekrardan dövme yaptırmaktan uzak duruyor olabilirler (ancak araştırmadaki katılımcılar arasında böyle bir durum söz konusu değildi).

Dahası, daha çok sayıda dövmeye sahip olan kişilerin, yaşlarının da daha ileri olma potansiyeli olmasından ötürü savunma sistemleri çok daha deneyimli ve gelişmiş olabilir; bu da, daha fazla sayıda dövme yaptıran kişilerin güçlü savunma sistemlerini izah ediyor olabilir.

Dolayısıyla, dövme sayısı ile bağışıklık sistemi arasında bir ilişki var gibi gözükse de, grip veya nezleden korunmak için dövme yaptırmaktan çok daha iyi ve etkili yöntemler var. Ama dövme yaptırmak için bir nedenler listesi yapıyorsanız, belki bu araştırmanın gösterdiği ilişkiyi de listenize ekleyebilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
39
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 25
  • Tebrikler! 16
  • Merak Uyandırıcı! 12
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Bilim Budur! 3
  • İğrenç! 3
  • Güldürdü 2
  • Grrr... *@$# 2
  • Muhteşem! 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/12/2024 13:44:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4271

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sars-Cov-2 (Covid19 Koronavirüs Salgını)
Sars-Cov-2
Genetik Değişim
Arkeoloji
Yok Oluş
Ağız
Kuantum
Tarih
Test
Kedi
Yılan
Toplumsal Cinsiyet
Devir
Evcil Hayvanlar
Biliş
Özel Görelilik
Travma
Galaksi
Kozmoloji
Viral
Okyanus
Balık Çeşitliliği
Siyah
Hastalık Dağılımı
Işık Hızı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. G. Eren, et al. Dövme Yaptırmak, Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor Olabilir mi?. (29 Mart 2016). Alındığı Tarih: 26 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4271
Eren, G. G., Özdil, A. Ş. (2016, March 29). Dövme Yaptırmak, Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor Olabilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved December 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4271
G. G. Eren, et al. “Dövme Yaptırmak, Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor Olabilir mi?.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, 29 Mar. 2016, https://evrimagaci.org/s/4271.
Eren, Güniz Göze. Özdil, Ayşegül Şenyiğit. “Dövme Yaptırmak, Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor Olabilir mi?.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, March 29, 2016. https://evrimagaci.org/s/4271.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close