Dövme Yaptırmak, Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor Olabilir mi?
Alabama Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, yapılan dövme sayısı arttıkça bağışıklık sisteminin bu dövmelere verdiği stres tepkisi de azalıyor. Uzmanlar, bunun sebebinin vücudun dövmelere alışmasından ziyade, savunma sisteminin her yeni dövmede yeni bir "normal seviyeye" ulaşması olduğunu düşünüyor. Bu da, savunma sisteminin her yeni dövme ile biraz daha güçlendiğine işaret edebilir. Buna ithafen araştırmacılar, makalelerinin başlığını "Güçlenmek İçin Dövme Yaptırmak: Dövme Deneyimi ve Immunoglobulin A" şeklinde seçtiler.
Dövmelerin bağışıklık sistemi üzerindeki etkisini görmek isteyen araştırmacılar, dövme yaptıran 24 erkek ve 5 kadın üzerinde bir çalışma yaptılar. Bireylerin kaç dövmesi olduğu ve her bir dövme yaptırma işlemi arasındaki süre gibi bilgileri toplayan araştırmacılar, gönüllülerin kan örneklerinde immunoglobulin A (IgA) ve kortizol seviyelerini ölçtüler.
Immunoglobulin A vücut mukozasınca üretilen patojen ve toksinlere karşı ön savunma mekanizması görevini gören bir antikordur. Kortizol ise insanlarda “hipotalamus-hipofiz-adrenal stres tepkisi” adı verilen bir sistemde görev alan, vücut stres altındayken salgılanan ve bağışıklık sistemi üzerinde baskılayıcı bir etkiye sahip olan bir hormondur.
Araştırma ekibi, ilk dövmesini yaptıran insanlarda, artan kortizol seviyelerinin etkisiyle bağışıklık sisteminin bir parçası olan IgA seviyesinde dikkate değer bir düşüş gözlemlediler. Yani ilk dövmeyi yaptırmanın stresi altında vücutları ciddi bir tepki veriyordu. Oysa daha önce birçok kez dövme yaptırmış olan gönüllülerin yeni bir dövme yaptırdıktan sonraki kan örneklerini incelediklerinde, IgA seviyesindeki düşüşün, ilk defa dövme yaptıran birine kıyasla çok daha küçük olduğunu buldular. Araştırmacılara göre bu, vücudun bağışıklık sistemini geliştirdiğine dair bir kanıt niteliğinde bir gözlemdir.
Yapılan çalışmaya göre, ilk dövmeden sonra vücut, meydana gelen bu yeni stres etmeni yüzünden (ağır bir spordan sonra kas ağrılarının oluşması gibi) zayıf düşüyor. Fakat spor salonunda geçirilen birkaç günün ardından kaslarınızın güçlenmesi ve artık acı çekmemeniz gibi, bağışıklık sistemimiz için de dövme yaptırmak gibi stres etmenlerine maruz kalmak, bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor olabilir. Makalenin yazarlarından Christopher Lynn bunu şöyle izah ediyor:
Vücut bir patojene karşı stres tepkisi gösterdikten sonra, belli bir dengeye geri dönüyor. Ancak vücut stres etmenine maruz kalmaya devam ederse, eski denge haline geri dönmektense yeni denge noktasını öncekinden daha yüksek bir seviyeye çekip o noktada kalmaya başlıyor.
Uzmanlar, bunun bağışıklık sisteminin güçlenmesi anlamına geldiğini söylüyorlar. Ancak bu güçlenme ne kadar anlamlı?
Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Dövme Yaptırmalı mı?
Bu araştırmayla ilgili birkaç potansiyel sorun olabilir: İlki, denek büyüklüğü. 29 kişi, dövmeler ile bağışıklık sistemi arasında anlamlı bir ilişki kurmak için yeterince fazla; ancak bu ilişkiden büyük anlamlar çıkarmak için fazlasıyla küçük. Bu sonucu doğrulamak için çok daha geniş araştırmalara ihtiyaç var.
İkincisi, araştırmacılar dövmeler ile bağışıklık sistemi arasında bir ilişki (korelasyon) tespit etmiş olsalar da, bu ilişkinin nedenselliğe dayalı olduğunu iddia etmekten çekiniyorlar. Çünkü dövme sayısı arttıkça, vücudun savunma sistemi buna alışıyor ("habitüasyon") olsa da, savunma sistemindeki bu güçlenmenin dövmelerin etkisinden olmak yerine, daha sağlıklı bireylerin dövme yaptırma sonrası daha hızlı iyileşiyor olma ihtimali de var. Bir diğer deyişle, savunma sistemi halihazırda zayıf olduğu için, dövme yaptırdıktan sonra bir sorun yaşamış insanlar, tekrardan dövme yaptırmaktan uzak duruyor olabilirler (ancak araştırmadaki katılımcılar arasında böyle bir durum söz konusu değildi).
Dahası, daha çok sayıda dövmeye sahip olan kişilerin, yaşlarının da daha ileri olma potansiyeli olmasından ötürü savunma sistemleri çok daha deneyimli ve gelişmiş olabilir; bu da, daha fazla sayıda dövme yaptıran kişilerin güçlü savunma sistemlerini izah ediyor olabilir.
Dolayısıyla, dövme sayısı ile bağışıklık sistemi arasında bir ilişki var gibi gözükse de, grip veya nezleden korunmak için dövme yaptırmaktan çok daha iyi ve etkili yöntemler var. Ama dövme yaptırmak için bir nedenler listesi yapıyorsanız, belki bu araştırmanın gösterdiği ilişkiyi de listenize ekleyebilirsiniz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 25
- 16
- 12
- 6
- 3
- 3
- 2
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- C. D. Lynn, et al. (2016). Tattooing To “Toughen Up”: Tattoo Experience And Secretory Immunoglobulin A. American Journal of Human Biology, sf: 603-609. | Arşiv Bağlantısı
- J. M. Woof, et al. (2004). Iga Function – Variations On A Theme. Immunology, sf: 175-177. | Arşiv Bağlantısı
- J. Hrala. Getting Multiple Tattoos Can Strengthen Your Immune System. (9 Mart 2016). Alındığı Tarih: 4 Ekim 2019. Alındığı Yer: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
- S. Stierwalt. Do Tattoos Boost Your Immune System?. (23 Ekim 2018). Alındığı Tarih: 4 Ekim 2019. Alındığı Yer: Quick and Dirty Tips | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/11/2024 12:57:53 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4271
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.