Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Domuz Embriyosunda İnsanlaştırılmış Böbrekler Yetiştirildi!

5 dakika
1,119
Domuz Embriyosunda İnsanlaştırılmış Böbrekler Yetiştirildi! The Counter
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Guangzhou Biyotıp ve Sağlık Enstitülerindeki araştırmacılar, insan ve domuz hücrelerini birleştirerek kimerik embriyo (farklı genetik bileşime sahip hücrelerden oluşan tek bir organizma) yaratmayı başardı. Yaratılan kimerik embriyo; taşıyıcı domuz anneye heterolog doku transplantasyonu yöntemiyle aktarıldı. 28 gün içerisinde, insanlaştırılmış katı böbreğin normal yapıya ulaştığı ve ince boru yapısını oluşturabildiği gözlemlendi. Yani insanlaştırılmış katı bir organ, ilk kez başka tür bir canlının içerisinde büyütülebildi!

Önceki çalışmalarda da domuzlardan kan ve iskelet kası yaratabilmek için bu araştırmadakilere benzer yöntemler kullanılmıştı. Araştırmacıların çalışmalarında böbreklere odaklanmasının sebebi, böbreklerin gelişim sürecinde oluşan ilk organlardan ve insan tıbbı içerisinde en sık nakledilen organ olmasıdır. Guangzhou Biyotıp ve Sağlık Enstitüleri, Çin Bilimleri Akademisi ve Wuyi Üniversitesinden kıdemli yazar Liangxue, çalışmaları hakkında şunları söylüyor:

Sıçanın organlarını farede üretmede ve farenin organlarını sıçanda üretmede başarılı olunabilmişti, fakat insan organlarının domuzda büyütülmesi daha önceki denemelerde başarısız olmuştu. Bizim uyguladığımız yöntem ise, hem insan hücrelerinin alıcı dokularla birleşmesini geliştiriyor hem de insan organlarının domuzlarda oluşmasına olanak sağlıyor.

İnsan kök hücresinin domuz embriyosuyla birleştirilmesi zor bir işlemdir. Bunun sebebi, domuz hücrelerinin insan hücrelerine rekabet üstünlüğü sağlaması ve iki hücrenin de farklı fizyolojik ihtiyaçları bulunmasıdır. Guangzhou Biyotıp ve Sağlık Enstitülerinden kıdemli yazar Guangjin Pan, yaşadıkları zorlukların üstesinden nasıl geldiklerini şu şekilde anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Türler arası geliştirilmiş kimeralardaki son derece düşük verimliliğin üstesinden gelebilecek mekanizmalar üzerinde çalışıyoruz. Bunun için hücre rekabetini kolaylaştırarak türler arası kimera oluşumunu destekleyen birkaç kritik faktör belirledik.

Araştırmacıların kullandığı yöntemler şu üç temel bileşeni içeriyor:

  • İlk aşamada, insan hücrelerinin domuz hücreleriyle rekabet etmesini engellemek için genetik mühendisliğinden CRISPR teknolojisine başvurdular. Bu teknolojiyi kullanarak tek hücreli bir domuz embriyosundan böbrek gelişimi için gerekli olan iki geni çıkardılar. Bu sayede domuz embriyosunun içinde bir niş, yani bir mikrohabitat yarattılar.
  • İkinci aşamada araştırmacılar, hücrelerin birleşme verimliliğini artırmak ve kendi kendilerini yok etme olasılıklarını düşürmek için çalışmalar yaptılar. Öncelikle insan pluripotent kök hücrelerini, yani herhangi bir hücre tipine dönüşme potansiyeline sahip hücreleri yeniden tasarladılar. Bu sayede; apoptoz sürecini geçici olarak durdurdular. Daha sonra bu hücreleri, insandaki erken evre embriyo hücrelerine benzeyen sade hücrelere dönüştürmek için özel bir çevrede çoğalttılar.
  • Üçüncü aşamada; gelişmekte olan embriyoları taşıyıcı dişi domuzlara aktarmadan önce, kimerik embriyolara özgü bir besi ortamı yarattılar. Bunun sebebi insan ve domuz hücrelerinin genellikle farklı ihtiyaçları olmasıydı. Bu yüzden kimeralara özgü besinler verip sinyaller göndererek optimize bir büyüme sağladılar.

Üç yöntemin uygulanmasının sonucunda, araştırmacılar toplamda 1.820 embriyoyu 13 taşıyıcı anneye aktarmayı başardı. 25 ila 28 gün sonra hamileliği sonlandırdılar ve kimeraların başarılı bir şekilde insanlaştırılmış böbrekleri üretip üretmediklerini değerlendirmek için embriyoları çıkardılar. Analiz için 25. günde iki ve 28. günde 3 olmak üzere toplamda 5 kimerik embriyo toplandı. Embriyoların gelişim aşamalarına göre yapılarının normal böbrekler gibi olduğuna karar verdiler. Özellikle böbrek yapılarının %50 ila %60 kadarı insan hücrelerinden oluşuyordu. Böbrekler, 25. ve 28. günlerde mezonefroz, yani böbrek gelişiminin ikinci aşamasındaydı. Ayrıca böbreği idrar torbasına bağlayan organ olan üreterlere dönüşecek ince boruları ve hücre tomurcuklarını oluşturmuşlardı.

Ekip aynı zamanda, insan hücrelerinin embriyodaki diğer dokularda bulunup bulunmadığını da araştırdı. Özellikle sinir ve eşey dokularında bol miktarda insan hücresine rastlanırsa ve domuzlar doğurganlığa gelirse bu durum etik sonuçlar doğurabilirdi. Araştırmaları sonucunda insan hücrelerinin çoğunlukla böbreklerde yoğunlaştığını, embriyonun geri kalanının ise domuz hücrelerinden oluştuğunu gösterdiler. Gunangzhou Biyotıp ve Sağlık Enstitülerinden kıdemli yazar Zhen Dai, hücre dağılımları hakkında şunları söylüyor:

Domuz embriyosunda bir niş yaratılırsa insan hücrelerinin doğal olarak bu boşluklara girebildiğini bulduk. Beyinde ve omurilikte çok az sayıda insan sinir hücresine rastladık ve genital bölgede hiçbir insan hücresi yer almıyordu. Bu da pluripotent kök hücrelerinin eşey hücrelerine farklılaşmadığının bir göstergesi.

Araştırmacılar, böbrek dışındaki organlarda insan hücresi oranını azaltmak için gelecek çalışmalarda insan pluripotent kök hücrelerindeki daha fazla genin çıkarılabileceğini söylüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Deney sonuçlarından yola çıkarak, araştırmacılar sonraki çalışmalarında böbreklerin taşıyıcı anne domuzların içerisinde daha uzun süre gelişmesine olanak tanıyacaklar. Aynı zamanda, pankreas ve kalp gibi diğer insan organlarını da domuzlarda üretme üzerine çalışmalarını sürdürüyorlar.

Araştırmadaki uzun vadeli hedefleri; bu teknolojiyi insan organ nakli için optimize edebilmek. Fakat araştırmacılar optimizasyonun oldukça karmaşık olduğunu söylüyor ve tamamlanmasının yıllar sürebileceğini düşünüyorlar.

Yani domuzlarda tam fonksiyonel insanlaştırılmış organ büyütmek birkaç adıma daha ihtiyaç duyabilir. Bunun sebebi, organ yapısının farklı birçok hücre tipi ve dokudan meydana gelmesidir. Bu çalışmada ise araştırmacılar yalnızca bir hücre tipini kullanarak niş oluşturdular, bu da böbreklerin domuzdan türetilmiş damar hücrelerine sahip olduğu anlamına geliyordu. Bu sebeple bir organ nakli senaryosunda bu böbreklerin kullanılması vücudun organı reddetmesiyle sonuçlanabilirdi. Guangzhou Biyotıp ve Sağlık Enstitülerinden kıdemli yazar Miguel A. Esteban, hücre çalışmaları hakkında şunları söylüyor:

Organlar sadece tek bir hücre soyundan oluşmadığı için, bütün hücreleri sadece insana ait bir organ yaratabilmek istiyorsak domuzları daha detaylı bir şekilde kullanmamız gerekiyor. Bu da bazı ek zorlukları beraberinde getiriyor.

Bu teknoloji aynı zamanda insan organlarının gelişimini ve gelişimsel hastalıkları incelemek için de kullanılabilir. Prof. Dr. Esteban, bu teknolojinin nasıl kullanılabileceği hakkında şunları söylüyor:

Bu çalışma organ yapımının son aşamasına gelmeden önce klinik uygulamalar için rafa kaldırılırken uygulanan metot insan gelişiminin incelenmesi adına yeni bir pencere aralıyor. Çünkü enjekte edilen insan hücreleri takip edilebiliyor ve düzenlenebiliyor. Bu hücrelerin manipülasyonu, hastalıkların ve hücre soylarının nasıl oluştuğunun incelenebilmesine olanak sağlıyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
37
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 6
  • Tebrikler! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • J. Wang, et al. (2023). Generation Of A Humanized Mesonephros In Pigs From Induced Pluripotent Stem Cells Via Embryo Complementation. Elsevier BV, sf: 1235-1245.e6. doi: 10.1016/j.stem.2023.08.003. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/01/2025 23:58:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15648

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Demiryol, et al. Domuz Embriyosunda İnsanlaştırılmış Böbrekler Yetiştirildi!. (21 Eylül 2023). Alındığı Tarih: 20 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15648
Demiryol, S., Civan, Ç. (2023, September 21). Domuz Embriyosunda İnsanlaştırılmış Böbrekler Yetiştirildi!. Evrim Ağacı. Retrieved January 20, 2025. from https://evrimagaci.org/s/15648
S. Demiryol, et al. “Domuz Embriyosunda İnsanlaştırılmış Böbrekler Yetiştirildi!.” Edited by Çınar Civan. Evrim Ağacı, 21 Sep. 2023, https://evrimagaci.org/s/15648.
Demiryol, Selin. Civan, Çınar. “Domuz Embriyosunda İnsanlaştırılmış Böbrekler Yetiştirildi!.” Edited by Çınar Civan. Evrim Ağacı, September 21, 2023. https://evrimagaci.org/s/15648.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close