Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Dizilenen Güvercin Genomu, Darwin'i Bir Kere Daha Haklı Çıkardı!

Modern Güvercin Genomları, Darwin'in Evrim Teorisi ile Öngördüğü Gibi Kaya Güvercinlerinden Evrimleştiğini İspatlıyor!

3 dakika
11,187
Dizilenen Güvercin Genomu, Darwin'i Bir Kere Daha Haklı Çıkardı!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 11 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Tamamlanan güvercin genom dizilemesi, tüm diğer güvercin türlerinin vahşi kaya güvercininden evrimleştiğini ispatladı!

İnsanlar, yerli güvercin soylarını istedikleri özelliklerine göre her şekle, renge ve davranışsal özelliğe sahip olacak şekilde şekillendirdiler. Bu çeşitliliğin kökenleri ilk defa Darwin tarafından yakalanmıştı ve o da, kendi güvercinleri üzerinde evrim deneyleri yapmıştı. Şimdiyse, birkaç yerel ve vahşi güvercin türünün genomları ilk defa dizilendi ve bu sayede, bilim insanları, güvercinlerin farklı çeşit ve türlerinin günümüzdeki özelliklerini nasıl kazandığını ve bu özelliklerin nasıl evrimleştiğini net bir şekilde anlamayı başardılar.

31 Ocak 2013'te, Science dergisinde yayınlanan makale, hem "şekilli" birçok güvercin türünün, hem de bildiğimiz sokak güvercinlerinin tamamının, vahşi kaya güvercininden (Columba livia) evrimleştiğini gösteriyor. Salt Lake City'deki Utah Üniversitesi'nden ve makaleyi yazan araştırmacılar arasında bulunan Dr. Michael Shapiro, şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Çalışmamız sayesinde, eskiden güvercinlere ait tek bir geni dahi düzgün bir şekilde bilmezken, artık elimizde güvercinlerin tüm genomu olduğu gibi, her bir özelliğin hangi gen tarafından kontrol edildiğini bilecek kadar da detaylı bilgiye sahibiz.

Hepsi Aile İçerisinde

Utah takımı, Çin'de bulunan BGI-Shenzhen'den Jun Wang ve ekip arkadaşları ile Danimarka'daki Kopenhag Üniversitesi'nden bilim insanları, ilk olarak "referans" genomu olarak Danimarka taklacısı ismi verilen bir güvercinin genomunu dizilediler. Bunun haricinde Amerika'da yaşayan "havalı" (evrimsel olarak değiştirilmiş) türlerden 36 türün ve kaya güvercinlerinden 2 türün genomunu dizilediler.

Araştırma, farklı güvercin çeşitleri arasındaki bilgi boşluklarını tamamen dolduruyor. Bu güvercinlerin çoğunun kökeni Orta Doğu'ya dayanıyor. Darwin, tüm güvercin türlerinin vahşi kaya güvercininden evrimleştiğini ileri sürmüştü. Shapiro, araştırmalarının Darwin'in iddiasını ispatlamakla kalmayıp, bir adım daha öteye götürdüğünü söylüyor. Araştırmaya göre farklı güvercinler çeşitleri, oldukça yakın bir kuzen olan C. rupestris türüne olduğuna kıyasla birbirlerine çok daha yakın akrabalar. Ayrıca araştırmanın sonuçlarına göre sokak güvercinleri, evlerden sıklıkla kaçan yarışçı füze güvercinlerine çok yakın bir akraba.

Süs ve Fayda

Güvercinlerin evrimiyle ilgili bir soru, saçaklı paçaların veya kısa gagaların genetik arkaplanlarının aynı mutasyonlara dayanıp dayanmadığı ile ilgiliydi. Araştırmacılar bununla ilgili olarak kafa bölgesinde, normalde olan tüy düzeninin aksi yönde çıkan tüyleri incelediler. Bu tüylerin yapısı bazen öyle bir hal almaktadır ki, bir yele kadar şişkin olabilir. Güvercin yetiştiricilerinin iddiasına göre bu yele tarzı tüy yapısı, çekinik bir gen mutasyonuna bağlı olarak oluşmaktadır. Araştırmacılar, insanlardaki hastalıkların genlerdeki yerlerini bulmak için kullanılan bilgisayar yazılımlarının yardımıyla, yeleli ve yelesiz soyların genlerini taradılar ve yeleli her bireyde bulunup, yelesizlerde bulunmayan bir genetik mutasyon tespit ettiler. Sonuçlar, bu mutasyonun her türde sadece 1 defa oluştuğunu göstermektedir.

Shapiro'ya göre bu yele ya da taç yapısı, yerli güvercinlerin doğal güvercinlerdeki özelliklerin karşılığı olarak bulunan bir yapıdır. Bu yapı, cinsel seçilim amaçlı kur yapma sırasında ve öfke davranışları sırasında kullanılmaktadır. Yapılacak ileriki araştırmalarda, bu mutasyonun diğer türlerde de taç şeklinde kıllanma veya tüylenmeye neden olup olmadığı anlaşılacaktır. Ayrıca Shapiro'ya göre, güvercinlerin genetik yapısı kullanılarak daha karmaşık özelliklerin evrimsel süreçte nasıl oluştuğu anlaşılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

İsveç'te bulunan Uppsala Üniversitesi'nden Dr. Leif Andersson, yapılan araştırmanın sürekli olarak tavuk, domuz ve köpek genom dizilimlerinin gerisinde kalan güvercin genomu dizilimiyle ilgili büyük bir boşluğu doldurduğunu söylemektedir. Yerli türler, karşılaştırmalı genomik bilimi için çok güzel bir araştırma sahası oluşturmaktadır. Andersson'a göre:

Değişik yerli türler birbirlerini tamamlayıcı özelliklere sahiptirler, çünkü her biri, farklı bir özellik sebebiyle seçilmiştir.

Yapılan araştırmanın Darwin'in gözleme dayalı tahminlerini doğrulaması, Evrim Kuramı'nın temellerinin ne kadar sağlam olduğunu ve çalışmaların istikrarlı bir şekilde evrimin farklı açılardan doğrulanabildiğini göstermiş bulunmaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 3
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Umut Verici! 2
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Nature | Arşiv Bağlantısı
  • T. H. Saey. Pigeons' Prominent Plumage Traces To One Gene. (31 Ocak 2013). Alındığı Tarih: 5 Mart 2020. Alındığı Yer: ScienceNews | Arşiv Bağlantısı
  • M. D. Shapiro. (2013). Genomic Diversity And Evolution Of The Head Crest In The Rock Pigeon. Science, sf: 1063-1067. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/09/2024 20:13:04 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/958

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Karanlık Madde
Film
Fizyoloji
Grip
Ufo
Ay Görevleri
Yeni Koronavirüs
Tespit
Gerçek
Goril
Genetik
Hareket
Üreme
Sağlık Personeli
Epistemoloji
Dünya Dışı Yaşam
Zeka
Yumurta
Arkeoloji
Astrobiyoloji
Afrika
Patlama
Paleontoloji
Çocuklar İçin Bilim
Kadın Doğum
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Humphries, et al. Dizilenen Güvercin Genomu, Darwin'i Bir Kere Daha Haklı Çıkardı!. (2 Şubat 2013). Alındığı Tarih: 20 Eylül 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/958
Humphries, C., Bakırcı, Ç. M. (2013, February 02). Dizilenen Güvercin Genomu, Darwin'i Bir Kere Daha Haklı Çıkardı!. Evrim Ağacı. Retrieved September 20, 2024. from https://evrimagaci.org/s/958
C. Humphries, et al. “Dizilenen Güvercin Genomu, Darwin'i Bir Kere Daha Haklı Çıkardı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 02 Feb. 2013, https://evrimagaci.org/s/958.
Humphries, Courtney. Bakırcı, Çağrı Mert. “Dizilenen Güvercin Genomu, Darwin'i Bir Kere Daha Haklı Çıkardı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 02, 2013. https://evrimagaci.org/s/958.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close