Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Diş Teli Nasıl Çalışır?

3 dakika
25,220
Diş Teli Nasıl Çalışır?
Tüm Reklamları Kapat

Dişlerimiz, diş etine gömülü kemiksi yapılardır. Omurgalıların dişleri, evrimsel süreçte kemiksi dermal plakalarda (deri plakalarından) farklılaşma sonucu oluşmuştur. Kökenleri, balıklara kadar gitmektedir. Biz insanlar da karasal omurgalılar olduğumuz için, bizler de dişlerimizi aynı şekilde balıksı atalardan miras aldık.

Dişlerde taç ve en az bir adet kök bulunur. Taç kısmı, hepimizin ağzında görülen, diş etinin üzerinde bulunan tabakadır. Kök ise, diş etinin altında, alveolar kemik adı verilen çene kemiği parçalarına bağlıdır. Bu bağlantı, periodontal ligament ile sağlanır. Kökün "boyun" adı verilen kısmı, diş etimizle sarılıdır. Diş eti, özelleşmiş bir bağ dokudur ve ağız boşluğumuzdaki mukus tabakasıyla kaplıdır. İşte bu kök ve taç kısımları, türden türe farklılık gösterebilir.

Diş Teli Nasıl Çalışır?

Diş tellerinin çalışma prensibi ise oldukça basittir: Diş teli, belirli süreler boyunca, belirli kuvvetler altında dişlerimizi diş hekimi tarafından belirlenen yönlere çekerek, dişlerin belirli yönlerde hareket etmesini sağlar.

Tüm Reklamları Kapat

Gelin bu düzelme sürecinin neye benzediğine bir bakış atalım. Aşağıda izleyeceğiniz, ergenlik dönemine girmiş bir hastanın 11 yaşındayken takmaya başladığı diş tellerinin 18 ay süresince dişler üzerinde etkisinin hızlandırılmış bir görüntüsüdür.

Hasta, Dr. Thomas Rocke tarafından tedavi edilmiştir. Görüntüler, Amerikan Ortodonti Derneği tarafından kayda alınmıştır.

Diş Telinin Parçaları ve Mekanizması

Bunu yapmak için şu parçalar kullanılır:

  • Diş braketleri, dişin ön tarafına tutunan ufak, kare şeklindeki yapışkanlardır. Bunlar, üzerlerine uygulanan diş yapıştırıcıları sayesinde diş ile bütünleşirler; böylece diş telleri, üzerlerine binen kuvvet altında dişten kopmaz.
  • Ortodontik bantlar, paslanmaz çelikten veya şeffaf (ya da diş renginde) malzemelerden üretilen elastik yapılı kısımdır. Bunlar, dişin etrafına sarılarak teller için tutunacak yer sağlarlar.
  • Aralayıcılar, dişler arasına yerleştirilerek dişlerin ayrılmasını sağlar; böylece diş teli yerleştirilebilir.
  • Düğümler, ufak kauçuk halkalardır. Diş telinin yerleştirilmesini sağlarlar.
  • Yaylar, dişleri istenen yönlerde itmek veya çekmek için kullanılır.

Bunun haricinde diş telleri birçok ek parça kullanarak dişlere sabitlenir ve diş hekimi tarafından belirlenen kuvvetleri, gerekli yönlerde uygulayarak çarpık veya yamuk dişlerin konumlarını düzeltir.

Tüm Reklamları Kapat

Diş Telini Kaç Yaşında Kullanmalıyım?

Her yaşta diş teli kullanmak mümkündür; ancak daha erken yaşlarda kemik gelişimi henüz tamamlanmadığı için işlemler daha kolay yapılabilmektedir. İleri yaşlarda kullanılan diş telinde sonuç almak biraz daha zor olabilmektedir ve sadece diş teli istenen sonuçları almak için yeterli olmayabilir.

Ne Süreyle Diş Teli Kullanmam Gerekir?

Ne yazık ki diş telinin kullanım süresi sabit değildir ve kişiden kişiye değişir. Bu süreyi belirleyecek faktörler arasında dişlerdeki bozukluk miktarı, ağızda bulunan hareket edilebilir alan miktarı, dişlerin kat etmesi gereken mesafe miktarı; dişlerin, diş etinin ve destekleyici kemiğin sağlık düzeyi ve hepsinden önemlisi, hastanın hekim önerilerini ne kadar ciddiyetle takip ettiği bulunmaktadır.

Ortalama bir süre vermek gerekirse, birçok diş telinin yaklaşık 1-3 sene boyunca kullanılması gerektiğini söyleyebiliriz. Bu süre dolup da diş teli çıkarıldıktan sonra da ilk 6 ay boyunca bir sabitleyici kullanılması gerekmektedir. Bu sabitleyici, ilk 6 aydan sonra, sadece geceleri de olsa yıllar boyu kullanılır.

Diş Hekimine Ne Sıklıkla Gitmem Gerekir?

Diş teli takıldıktan sonra yaklaşık olarak her ay 1 defa hekim denetiminden geçmeniz gerekecektir. Diş hekimi, diş telinin istendiği gibi çalışıp çalışmadığını kontrol edecek ve diş telinde gerekli ayarlamaları yapacaktır. Bu ayarlamalar genellikle yayların sıkılması veya gevşetilmesi şeklinde olacaktır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Eğer belirli bir sürede beklenen değişimler sağlanamazsa, diş telinin yeterli gelmediği sonucuna varılarak kafanın tamamına takılan araçlar kullanmak gerekebilir.

Diş Telleri Acıtır mı?

Diş tellerinin kendisi acı vermemektedir; ancak yine de diş tellerinin takılması sonrası ağzınızda ağrı ve rahatsızlık hissi deneyimleyebilirsiniz. Bu gibi durumlarda hekiminiz size çeşitli ağrı kesiciler önerebilecektir; bunu hekiminizle görülebilirsiniz.

Eğer diş telleri ayarlandıktan sonra dayanılması güç düzeyde acılar çekiyorsanız, mutlaka hekime bunu söylemelisiniz. Duruma bağlı olarak diş telleriniz yeniden ve farklı konfigürasyonlarda ayarlanabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
36
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 34
  • Bilim Budur! 7
  • Muhteşem! 5
  • İnanılmaz 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Üzücü! 3
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Korkutucu! 1
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • WebMD. Dental Braces And Retainers. (4 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 4 Haziran 2019. Alındığı Yer: WebMD | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 18:03:47 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7645

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Doğal
Kıl
Kadın Sağlığı
Mitler
Tarih
Uluslararası Uzay İstasyonu
Kuyrukluyıldız
Neandertaller
Cinsel Yönelim
Gen
Entropi
Korona
Hız
Lazer
Bağırsak
Arkeoloji
Şehir Hastanesi
Darwin
Psikiyatri
Diş
Eşeyli Üreme
Virüsler
Üreme
Viroloji
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Diş Teli Nasıl Çalışır?. (15 Nisan 2015). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7645
Bakırcı, Ç. M. (2015, April 15). Diş Teli Nasıl Çalışır?. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7645
Ç. M. Bakırcı. “Diş Teli Nasıl Çalışır?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 15 Apr. 2015, https://evrimagaci.org/s/7645.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Diş Teli Nasıl Çalışır?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 15, 2015. https://evrimagaci.org/s/7645.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close