Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Direnç Avı: Kıllı Postumuzdan Kurtulmak, Bize Nasıl Avantaj Sağladı?

6 dakika
9,354
Direnç Avı: Kıllı Postumuzdan Kurtulmak, Bize Nasıl Avantaj Sağladı?
Tüm Reklamları Kapat

İnsan gibi kültürle harmanlanmış karmaşık bir canlının evrimi de elbette bir sıra halinde olmadı. Evrim ağacımızda her ne kadar henüz bulamadığımız türler, formlar olsa da elimizdeki veriler, insanın evrimi üzerine birçok bilgiyi bizlere vermeye yetiyor. Bu bilgilerin daha rahat anlaşılabilmesi için, insanın evrimini gösterdiği söylenen ve maymuna benzer bir canlıdan insana doğru giden canlıların yer aldığı şemayı gördünüz mü? Sanki evrimin amacı insana varmakmış gibi hatalı bir bakış açısına da yol açan bu şemada bir yerden sonra eskisinden daha kılsız canlıların olduğunu gözlemleyebiliyoruz.

Peki, evrimi kabaca anlatan bu şemadaki atalarımız kıllarından, postlarından nasıl kurtuldular? Bundan milyonlarca yıl önce postlarıyla doğada yer alan atalarımız, postsuz bir şekilde, eskisine göre çok daha kılsız vücutlarıyla yaşam sahnesinde nasıl hayatlarını devam ettirebildiler?

Günümüzden yaklaşık 2,5 milyon yıl öncesinde, besin kıtlığının getirdiği süreçten etkilenip ot odaklı beslenme şeklini değiştirmek zorunda kalan insanlık, Homo habilis ve çağdaşlarından itibaren etçil bir düzene geçti. Böylece ağaçta yaşamayı bırakalı oldukça uzun bir süre geçen bu türler için, hayatta kalma savaşı etraftan yiyecek toplamaktan; karada, kendisinden daha güçsüz hayvanları avlayıp yeme üzerine değişmiş oldu. Bu bağlamda yeni yeni rakipler edinen bu canlılar, kendilerinden kat kat güçlü ve hızlı yırtıcıların rakibi oluverdiler.

Tüm Reklamları Kapat

Kalın postlara sahip olan yırtıcılar, avlarını Güneş’in yakıcı olmadığı saatlerde yakalamaya koyuluyor, çok sıcak geçen gündüz saatlerinde gölgelik alanlarda dinleniyorlardı. Et odaklı beslenen ve bu beslenme diyeti gereği avlanması gereken insanlık, kendisinden güçlü yırtıcıların dinlendiği saatlerde avlanmalıydı. Bu anlamda Güneş’in tepede olduğu saatler, insanlık için avlanma süreci haline gelmiş olabilir. İnsanlar, avcı rakiplerine göre epey yavaştılar. Ağaçtan ağaca atlayan atalarının üzerinden çok sular aksa da savandaki hız yarışı, insanların adapte olabilmesi için büyük tehlikeler içeriyordu ve bu hız yarışına tutuşan bireyler de muhtemelen hayatlarını kaybediyorlardı. 

Peki yırtıcılar ile insanın ataları arasındaki hız farkı ne kadardı? Afrika’da yaşayan çitalar saatte 120 kilometreye kadar çıkabilirlerken, bu hızlarını ortalama 12 saniye koruyabilirler. Bir çita, bu 12 saniyelik süre içinde avını yakalayabilirse kendini şanslı sayabilir. Çünkü koşarken birkaç derece yükselen vücut sıcaklığını dengeleyebilmesi için sadece ağzından hızlı hızlı nefes alması gerekir. Postu olan tüm yırtıcılar için de bu durum geçerli: Avınızı yakalayın veya yakalayamayın, eğer vücut sıcaklığınızı yükseltecek eylemlerde bulunduysanız sadece ağzınızdan hızlı hızlı nefes alarak vücut sıcaklığınızı dengeleyebilirsiniz. Bu da insanın avcı rakiplerine kıyasla öne çıkarak değişimlerinin başlangıcı için bir haberci olabilir.

Günümüzde dünyanın en hızlı insanı kabul edilen Usain Bolt, yarış içinde, en yüksek hızını yakaladığı 20 metrelik dilimde, saatte 44,72 km hıza ulaşabildi. Bu hız da Bolt’un sadece ve sadece 1,61 saniye sürdürebildiği hıza denk geliyor. Yukarıdaki çita örneğine göre, günümüz insanının en hızlısı dahi maksimum hızını 1,61 saniye koruyabilirken, bundan yaklaşık 2 milyon yıl önceki hız savaşında iki ayaklı atalarımızın galip gelmesi neredeyse imkansızdı. Rakiplerini ortadan kaldırsak dahi, en yüksek hızını bu kadar kısıtlı bir seviyede kullanabilen canlıların, saatte 60 kilometreye kadar çıkabilen antilop gibi avları yakalamaları zor görünüyor.

Bir düşünelim: Et yemelisiniz, rakiplerinizin ava çıktığı akşam saatlerinde ava çıkamıyorsunuz, av olarak görünen canlıları yakalayacak hızda değilsiniz ve Güneş’in vücut sıcaklığınızı alabildiğine yükseltmesini sağlayan bir postunuz var. Postunuz düşmanı korkutabilir, gündüzün aksine geceleri düşen sıcaklıktan da sizi koruyabilir ama Güneş’in tepenizde olduğu saatlerde avlanmak istiyorsanız postunuz size yarardan çok zarar veriyor olacaktır. 

Tüm Reklamları Kapat

Bu gibi zor durumların beslenme açısından sorun olacağını, hatta popülasyon içinde beslenemediği için ölen bireylerin olacağını tahmin edebiliriz. Peki postu olmayan, iki ayak üzerinde yürüyen ve adeta bir direnç canavarı haline gelen bir canlı için aynı şeyleri söyleyebilir miyiz? Henüz tam anlamıyla cevabı bu diyemesek de insanın ataları doğal seçilimin getirileriyle birlikte postlarından kurtuldu. Böylece bizi avlamak isteyen canlılar öğlen uykularındayken avlanmak için meydan biz insanlara kalmış oldu. Postu varken vücudunu soğutmak için sadece ağzından soluk alıp veren canlı türü, postundan kurtulmasıyla, muhteşem bir soğutma mekanizması olan ter bezlerine kavuştu ve yavaş olmasının verdiği dezavantajı uzun mesafeli koşularıyla dengelemiş oldu.

Denilebilir ki Güneş’in yakıcı sıcaklığının altında kendimizi soğutabilmek için postumuzdan kurtulmamız gerekiyordu ve daha az kıllının kıllıya olan doğal seçilim savaşında daha az kıllılar galip gelmeyi başardı. Postumuzdan kurtulmanın bir avantajı da ter bezlerinin oluşmasıydı! Böylece postlu olmanın dezavantajı olan avlanma sorunu ortadan kalkıyor ve aşağı yukarı o dönemlerde ateşin de kontrol altına alınmasıyla soğuk geçen geceler ateş ile ısıtılabiliyordu.

Postun kaybolması ve ter bezlerinin kazanılmasından hareketle elde ettiğimiz avantajın anlaşılabilmesi için, Dennis Bramble ve Daniel Lieberman’ın 2004 yılında Nature’da yayınlanan makaleleri oldukça önem taşıyor. Bu makalede direnç avından bahseden Bramble ve Lieberman’ın odağında, insanlığın postlarından kurtulduktan sonra nasıl bir av yöntemi izlediği yer alıyor. Ter bezleri sayesinde harika bir soğutma sistemine sahip olan insanlar, yavaş olmalarına karşın, avlarına göre çok daha dirençliydiler. Avlarını gözden kaybetmeyecek mesafeden takip eden atalarımız, dörtnala koşarken vücutlarını sadece nefes alarak soğutmak zorunda olan avlarının yorgun düşmelerini bekliyorlardı. Uzun süren kovalamacaların ardından adeta sıcak çarpması yaşayan canlıların bir süre sonra dayanamayıp oldukları yere yığılmalarıyla onları ele geçiren insanlar, böylelikle karınlarını doyurabiliyorlardı.

Bramble ve Lieberman’a göre “kılsız, pençesiz ve genelde silahsız atalarımız, terleme ve amansız koşu yeteneklerini kullanarak hızlı, çevik ve tehlikeli hayvanları gafil avlamışlardı.” Bramble ve Lieberman, insan bedeninin uzun mesafeleri koşabilmek için tasarlandığı fikrinin aksine, uzun mesafeleri koşabilme yeteneğinin bizleri tasarladığının altını çiziyorlar. Direnç avı günümüzde de hâlâ uygulanmaya devam ediyor. Tanzanya’da avcılık ve toplayıcılık yaparak hayatlarını devam ettiren Hadza yerlilerinin erkekleri, günde neredeyse 16 kilometre yürüyerek yakaladıkları ve topladıklarıyla kabilelerini ve kendilerini doyurmaya çalışıyorlar.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Yürüme ve ağaç yaşamına adapte olmuş sayılabilecek Australopithecus afarensis ile uzun mesafe koşucusu Homo erectus iskeleti arasındaki farklar
Yürüme ve ağaç yaşamına adapte olmuş sayılabilecek Australopithecus afarensis ile uzun mesafe koşucusu Homo erectus iskeleti arasındaki farklar

Fosiller arasında gözlenen değişiklikler, direnç avı düşüncesinin doğruluğunu da gözler önüne seriyor. Aktif bir avcı olan Homo erectus, öncüllerinin aksine gövdesine nazaran uzun bacaklara sahipti. Uzun bacaklar, yürürken ve koşarken bünyeye daha az enerji harcatırken, daha büyük adımlar atılmasını da sağlıyordu. Barış Özener’in kitabında belirttiği gibi:

... uzun mesafeleri kat etmemizi sağlayan beş önemli anatomik adaptasyon daha vardır. Bu adaptasyonların hiçbirine usta avcı Homo erectus’tan önce rastlamıyoruz. Bunlar; yüksek bir ayak kemeri, kısa parmak ve ayak tarak kemikleri, geniş ve kütlevi bir topuk kemiği, uzamış aşil tendonu ve genişlemiş eklemlerdir.

Bir diğer yandan uzun bir aşil tendonu ile gluteus maximus adı verilen kalça kasları, vücudun koşma sırasında ürettiği enerjiyi depolayıp bacakların hareketine destek olurken; bununla birlikte eskisine oranla geniş bir omuz ve ince bir kalça kemiği koşma esnasında vücuda hız kazandırıyor.

Bu değişimlerin yanı sıra koşma esnasında başı sabit tutan nuchal ligament adı verilen ense bağının da direnç avını doğruladığına kesin gözüyle bakılıyor. Homo erectus’tan önce göremediğimiz bu bağ, koşu esnasında kafayı sabit tutarak olası beyin sarsıntılarını engelliyor ve gözlerimizin daha iyi odaklanmasına olanak tanıyor. Bu da postundan kurtulan insan türünün, avcılık için modern sayılabilecek silahları ürettiği, günümüzden 50 bin yıl öncesine kadar nasıl hayatta kaldığını kanıtlarıyla beraber açıklamaya yetiyor gibi görünüyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
27
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 29
  • Muhteşem! 12
  • İnanılmaz 11
  • Bilim Budur! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 7
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Umut Verici! 2
  • Güldürdü 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • D. M. Bramble, et al. (2004). Endurance Running And The Evolution Of Homo. Nature, sf: 345-352. | Arşiv Bağlantısı
  • University of Utah. How Running Made Us Human: Endurance Running Let Us Evolve To Look The Way We Do. (24 Kasım 2004). Alındığı Tarih: 14 Şubat 2020. Alındığı Yer: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
  • Speed of Animals. Cheetah. (14 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 14 Şubat 2020. Alındığı Yer: Speed of Animals | Arşiv Bağlantısı
  • B. Özener. (2016). İnsanın Çeşitliliği: Irksal Farklılıklar Mı Evrimsel Adaptasyonlar Mı?. ISBN: 9786053313748. Yayınevi: Evrensel Basım Yayın.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 13:58:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4300

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. C. Kartal, et al. Direnç Avı: Kıllı Postumuzdan Kurtulmak, Bize Nasıl Avantaj Sağladı?. (8 Nisan 2016). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4300
Kartal, E. C., Ölez, Ş. (2016, April 08). Direnç Avı: Kıllı Postumuzdan Kurtulmak, Bize Nasıl Avantaj Sağladı?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/4300
E. C. Kartal, et al. “Direnç Avı: Kıllı Postumuzdan Kurtulmak, Bize Nasıl Avantaj Sağladı?.” Edited by Şule Ölez. Evrim Ağacı, 08 Apr. 2016, https://evrimagaci.org/s/4300.
Kartal, Emre Can. Ölez, Şule. “Direnç Avı: Kıllı Postumuzdan Kurtulmak, Bize Nasıl Avantaj Sağladı?.” Edited by Şule Ölez. Evrim Ağacı, April 08, 2016. https://evrimagaci.org/s/4300.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close