Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Deve Örümcekleri (Solifugae) ile İlgili İddialar ve Gerçekler

Deve Örümcekleri (Solifugae) ile İlgili İddialar ve Gerçekler Wikimedia Commons
3 dakika
30,829
Tüm Reklamları Kapat

İddia

Deve örümceklerine 'deve örümceği' denir, çünkü yumurtalarını develerin karnına bırakırlar ve yavrular yumurtadan çıktıktan sonra deveyi içten dışa doğru yiyerek yavaş yavaş öldürürler.

2. İddia

Bir deve örümceği, uzun boylu bir insanın bacağını kaplayabilecek kadar; yani yaklaşık 1-1.5 metreye kadar büyüyebilir!

3. İddia

Deve örümcekleri 2 metreyi aşan miktarlarda zıplayıp avlarının üzerine atlayabilirler!

4. İddia

Deve örümceklerinden kaçamazsınız, çünkü saatte 40 kilometre hızla (yani saniyede 11 metre hızla) koşabilirler!

5. İddia

Deve örümcekleri insanlar için ölümcüldür! Hem de öldürmeden önce süründürür. Deve örümceği zehri, ısırılan yerde insanın etini kurutur ve parçalar, sonra da kişiyi yavaş yavaş öldürür.

6. İddia

Deve örümcekleri insanlardan nefret eder! Onları sinsice takip ederler, iyice yaklaştıklarında korkutmak için çığlıklar atarak sesler çıkarırlar, sonra da kafasını karıştırdıkları bireylere saldırırlar.

7. İddia

Ben askere gittim, dağda taşta hep bunlardan vardı; yeminle bunların hepsi doğru!

8. İddia

Deve örümcekleri, örümcektir!

9. İddia

Hayır hayır! Deve örümcekleri aslında akreptir!

Gerçek mi?

Sahte
Sahte

Gerçek Ne?

Yukarıdaki saydığımız iddiaların istisnasız olarak hepsi hatalıdır. Hepsi asılsız (uydurma) şehir efsaneleri ve mübalağaların ürünüdür. Hiçbirinin bilimsel temeli yoktur.

İddianın Kökeni

Solifüglerle ilgili özellikle askerlik fotoğrafları çerçevesinde paylaşılan görüntülerin hepsi montajdır veya perspektif yanılgısı ("zorlanmış perspektif") yapılmaktadır. Benzer şekilde, bu canlılarla ilgili anlatılanlar da abartıdan ibarettir.

Bilgiler

Türkçede "deve örümcekleri" olarak bilinen canlılar, halk arasında "rüzgar akrebi", "güneş örümceği" veya solifügler olarak da bilinebilirler ve bilimsel isimleri Solifugae takımıdır. Takım altında 153 ayrı cinse bölünmüş toplamda 1000'den fazla farklı tür tanımlanmıştır. Bir örümceğe benzer şekilde, 2 segmandan (tagmata) oluşur: karın bölgesini kapsayan opistosoma ile kafa ve göğsü kapsayan prosoma. Ön tarafta bulunan prosomanın ucunda 2 adet uzantı (keliser) bulunur. Çoğu türde bu uzantılar öylesine büyüktür ki, 2 ek bacak gibi görülür; halbuki bunların bacak görevi yoktur. Bu hayvanlar, tıpkı örümcekler gibi 8 bacağa sahiptirler.

Tüm Reklamları Kapat

Sınıflandırma

Tersten başlayalım: Solifugae, akrep değildir. Gerçek akrepler, Scorpiones takımı altında gruplanırlar. Solifugae, Scorpiones'ten ayrı bir takımdır. Dolayısıyla hiçbir solifüg, akrep olamaz.

Solifugae, örümcek de değildir. Örümcekler, Araneae takımı altında toplanırlar. Yani tıpkı akrepler veya solifügler gibi, ayrı bir takımdırlar. Hiçbir solifüg örümcek olamaz.

Solifügler, yani Solifugae takımı, tıpkı örümcekler ve akrepler gibi Arachnida (Araknidler) Sınıfı içerisinde yer alan bir takımdırlar. Örümcekler, solifügler ve akrepler birbirlerini dışlayan takımlardır; birbirlerini kapsamazlar. Araknidler, dolayısıyla akrepler, örümcekler ve solifügler Arthropoda (Eklembacaklılar) Şubesi içerisinde yer alırlar. Yani bu saydıklarımızın hepsi hem araknid, hem de eklembacaklıdır. Ancak araknidler içerisinde sadece örümcekler, akrepler ve solifügler bulunmaz! 100.000 civarında türü bünyesinde barındıran Arachnida Sınıfı içerisinde örümcekler, akrepler, solifügler, opilyonlar (örümceğimsiler), keneler, akarlar ve daha başka takımlar da bulunur. Bu terimler birbirine karıştırılmamalıdır. Solifügler de örümcek ya da akrep olarak isimlendirilmemelidir.

Çığlıklar ve İnsan Avlama

Solifügler çığlık atamazlar veya insanları takip etmezler. Tam tersine, insanlardan oldukça ürken hayvanlardır. Bugüne kadar yapılan araştırmalarda bu hayvanlardan çıkan en yüksek şiddetli ses, güçlü çenelerinin avları üzerine kapanırken çıkardığı sestir. Bu sesin de çığlık ile hiçbir alakası yoktur. Solifüglerin insanları takip ettiği efsanesinin yayılma nedeni, karanlıkta bu hayvanların her türlü ışık kaynağına koşmaya yönelik içgüdüleridir. Kamp ateşi veya el fenerleri bu hayvanları üzerine çeker. Öte yandan gündüz vakti bu canlılar karanlıklarda ve gölgelerde saklanırlar. Bu gölge, kimi zaman insanların hareket halindeki gölgeleri de olabilir (ki bu, takip edildiğinizi sanmanıza da neden olabilir). Özellikle insanların peşinden koşma, onlardan nefret etme, onları öldürmeye çalışma gibi hayalleri ve fantezileri yoktur. İnsan, solifüglerin menüsünde yer alan bir hayvan türü değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Isırıkla Öldürme

Solifügler insanları ısırarak öldüremez. Zira solifüglerin hiçbirinin zehri bulunmamaktadır. Zehir bezleri bile bulunmamaktadır! Dolayısıyla zehriyle sizin etinizi ve kemiğinizi çürütmesi ve sonunda sizi öldürmesi mümkün değildir. Lakin her hayvan ısırığı gibi, temizlenmediği takdirde iltihaplanma, kangren, vb. durumlar doğabilir. Bunun solifüglerle özellikle bir alakası yoktur.

Ne Kadar Hızlılar?

Bugüne kadar kaydedilen en hızlı solifüg, saatte 1.6 kilometre (yani saniyede 44 santimetre) hızla koşabilir. Bazı kaynaklar hızlarının saatte 16 kilometreye kadar çıktığını iddia etse de, buna dair güvenilir bir ölçüm bulunmamaktadır. Fakat bu gerçek olsa bile, solifügler en hızlı insanın 3'te 1'inden daha yavaş koşmaktadır ve birçok atletik insan kolaylıkla onların hızını geçebilir. Dahası, neredeyse bütün solifügler berbat sıçrayıcılardır. Sadece birkaç tanesi gerçekten harika bir şekilde sıçrayabilir, ağaçlara ve duvarlara tırmanabilir. Ancak hiçbiri birkaç on santimetrenin üzerinde sıçrayamaz. 2 metreye kadar sıçrayabilen tek bir deve örümceği bile tespit edilememiştir.

Ne Kadar Büyükler?

Bugüne kadar kaydedilmiş en büyük deve örümceği 15 santimetre büyüklüktedir. Bundan daha büyük hiçbir solifüg bulunmamaktadır. Dolayısıyla 1-1.5 metrelik bir solifüg görmeniz -şimdilik- imkansızdır. Çoğu solifüg ise sadece 1-7 santimetre uzunluğundadır.

Nasıl Ürerler?

Deve örümcekleri, örümcek ya da akrep olmadıkları gibi, develerle de alakalı bir hayvan değildir. Bu hayvanların diyetinde böcekler, akrepler, örümcekler, kırkayaklar ve eğer becerebilirlerse ufak sürüngenler bulunur. Neredeyse tüm solifügler yumurtalarını kazdıkları yer altı tünellerine veya tahtaların içine bırakırlar. Bugüne kadar resmi olarak kaydedilmiş hiçbir "deve karnında solifüg yumurtası" vakası bulunmamaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
34
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 53
  • Bilim Budur! 11
  • Merak Uyandırıcı! 10
  • Korkutucu! 7
  • İnanılmaz 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Muhteşem! 3
  • Güldürdü 2
  • Umut Verici! 1
  • İğrenç! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 19:36:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3835

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Mikoloji
Primatlar
Fare
Tahmin
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Etimoloji
Ekosistem
Çekirdek
Alkol
Embriyo
Veri
Algı
Afrika
İletişim
Bitkiler
Işık Yılı
Diş Sorunları
Kurbağa
Ayak
Bilişsel
Gen
Mucize
Beyin
Karbon
Seçilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Deve Örümcekleri (Solifugae) ile İlgili İddialar ve Gerçekler. (12 Ağustos 2015). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3835
Bakırcı, Ç. M. (2015, August 12). Deve Örümcekleri (Solifugae) ile İlgili İddialar ve Gerçekler. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3835
Ç. M. Bakırcı. “Deve Örümcekleri (Solifugae) ile İlgili İddialar ve Gerçekler.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 12 Aug. 2015, https://evrimagaci.org/s/3835.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Deve Örümcekleri (Solifugae) ile İlgili İddialar ve Gerçekler.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 12, 2015. https://evrimagaci.org/s/3835.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close