Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dev Böbrek Solucanı, Patogenezi, Tanısı ve Tedavisi

Dev böbrek kurdu (Dioctophyma renale)

3 dakika
12,936
Dev Böbrek Solucanı, Patogenezi, Tanısı ve Tedavisi Dev böbrek kurdu (Dioctophyma renale)
Bir köpeğin sağ böbreğinde bulunan olgun Dioctophyma renale.
Tüm Reklamları Kapat

Dioctophyma renale; kedi, köpek, kurt, çita, vizon, at, sığır, domuz ve insan gibi çeşitli memelilerin böbrek parankimi, böbrek yağında, nadiren karın boşluğu ve diğer organlarda bulunan nematod (yuvarlak solucan) türüdür. Nadiren üreter, idrar kesesi veya idrar kanalında bulunur. Dioctophyma renale genellikle kan ve doku hücreleri ile beslenir. Türkiye‘de köpeklerde bildirilmiştir. İnsan enfeksiyonları nadir görülür. Dev böbrek kurdu (giant kidney worm) olarak da bilinir. Bu parazitin neden olduğu enfeksiyona Dioctophymosis denir.

Bir köpeğin sağ böbreğinde bulunan olgun Dioctophyma renale
Bir köpeğin sağ böbreğinde bulunan olgun Dioctophyma renale
Ferreira ve ark. 2010

Dioctophyme renale, insanlarda parazitlenen, bilinen en büyük nematodlardandır. Erkekler ortalama 20-40 cm uzunluğunda ve 5-6 mm genişliğindedir; dişiler ise ortalama 10-12 mm genişliğinde ve 60 cm uzunluğunda olmasına karşın 100 cm uzunluğa ulaşan örneklerde raporlanmıştır. Her iki cinsiyet de parlak kırmızı renkte görünür ve hem ön hem de arka uçlarda sivrilir. Yumurtalar 60-80 mikrometre x 39-47 mikrometre, oval şekilli ve kahverengimsi sarı renktedir.

Taksonomi

Nematoda şubesinin Ascaridida takımında bulunan Dioctophymatidae ailesine ait bir parazittir. Dioctophyma renale, 1583 yılında keşfedildikten neredeyse iki yüzyıl sonra, 1782'de, Johann Goeze tarafından ilk olarak bir köpek böbreğindeki solucanları keşfetmesi üzerine Dioctophyma renale'yi tarif etmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Bir köpeğin idrarında tespit edilen Dioctophyma renale yumurtası
Bir köpeğin idrarında tespit edilen Dioctophyma renale yumurtası
Ferreira ve ark. 2010

2003 yılında, İsviçre'deki neolitik Arbon-Bleiche 3 alanında, altı insan koprolitinde (fosilleşmiş dışkı) Dioctophyma renale yumurtaları tespit edilmiştir. Bu yer, muhtemelen insanlara tatlı su balıkları ve kurbağalara erişim sağlayan bir gölün yakınında bulunmaktadır. Örnekler, MÖ 3.384-3.370 olarak tarihlendirilmiştir ve bu da enfeksiyonun prevalansının, insanlık tarihinin erken dönemlerinde daha yüksek olduğunu göstermiştir (doğru pişirme tekniklerini tam olarak oluşmadan önce).

Coğrafi dağılım

Avrupa, Amerika, Afrika ve Avustralya gibi birçok kıtada görülebilen, kozmopolit bir dağılıma sahiptir (Afrika ve Avustralya'da daha az). Zoonotik enfeksiyonlar (omurgalı hayvanlardan insanlara geçen ve insanlardan omurgalı hayvanlara geçen) Amerika Birleşik Devletleri, İran, Hindistan, Çin ve Endonezya'dan bildirilmiştir. Dioctophyma renale dünya çapında geniş bir dağılıma sahip olsa da, insan enfeksiyonları oldukça nadir görülür. Hazar Denizi etrafındaki bölgelerde, insan enfeksiyonları daha fazla görülmüştür. Enfeksiyon ayrıca tatlı su balıklarının bol tüketildiği bölgelerde de görülmektedir.

Konakları

“Kara kurtlar” olarak da bilinen sucul oligoket solucanlar (özellikle Lumbriculus variegatus), ara konak olarak bilinir. Çok sayıda tatlı su balığı ve amfibi türü de paratenik arakonak olarak bildirilmiştir.

Klinik belirtiler

Enfeksiyon genellikle hematüri, karın ağrısı, nefrit, bel ağrısı, böbrek büyümesi, böbrek parankim dokusunun yıkımlanması, ateş ve eozinofili ile seyreder. Bazı olgularda asemptomatik seyredebilirken kronikleşmiş olgularda böbrek iflas eder.

Tüm Reklamları Kapat

Dev böbrek kurdu (Dioctophyma renale) biyolojisi. Kısaltmalar: L1: birinci dönem larva, L2: ikinci dönem larva, L3: üçüncü dönem larva. Ara konak: Parazitin ergin dönemi dışında bulunan gelişme dönemlerinden en az birisini taşıyan canlıdır. Paratenik arakonak: parazitin gelişme dönemini taşıyan ancak biyolojisinin tamamlanması için gerekli olmayan canlıdır.
Dev böbrek kurdu (Dioctophyma renale) biyolojisi. Kısaltmalar: L1: birinci dönem larva, L2: ikinci dönem larva, L3: üçüncü dönem larva. Ara konak: Parazitin ergin dönemi dışında bulunan gelişme dönemlerinden en az birisini taşıyan canlıdır. Paratenik arakonak: parazitin gelişme dönemini taşıyan ancak biyolojisinin tamamlanması için gerekli olmayan canlıdır.
cdc

Teşhis ve Tedavi

Kesin bir tanı almanın tek yolu, bir hastanın idrarında D. renale yumurtalarının tespit edilmesidir. Bununla birlikte, hasta öyküsü (anamnez) almak (hasta az pişmiş veya çiğ tatlı su balığı tüketmişse), genişlemiş veya kalsifiye olmuş böbrekleri teşhis etmek için radyolojik muayenelerle birleştirip yorumlamak önemlidir.

Muhtemelen insan vakalarının nadir olması nedeniyle, insanlarda D. renale enfeksiyonu için standart bir tedavi yoktur. Bilinen tek yol, olgun kurtların veya enfekte olmuş böbreğin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Nefrektomi genellikle insan vakaları için ekstrem bir durum olarak kabul edilir. Bazı vakalarda Ivermectin  ve Albendazol gibi anti-helmintik ilaçlar kullanılmışsa da bu enfeksiyonu tedavi etmek için henüz uygun bir tedavi şekli olarak değerlendirilmemiştir.

Bu enfeksiyondan korunmak genellikle zordur. Dioctophyma renale enfeksiyonları çoğunlukla az pişmiş veya çiğ olarak tatlı su balıklarının tüketilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, tüketilmeden önce, basit bir uygulama olarak, balıkların iyice pişirilmesi teşvik edilebilir ve bu da insanlarda veya hayvanlarda (kedi, köpek gibi) D. renale enfeksiyonuna karşı etkili bir korunma yöntemi olarak uygulanabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
32
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Korkutucu! 19
  • Tebrikler! 11
  • İnanılmaz 8
  • İğrenç! 8
  • Bilim Budur! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Üzücü! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • R. Tınar, et al. (2011). Veteriner Helmintoloji. Yayınevi: Dora Yayıncılık.
  • A. Doğanay, et al. (2018). Helmintoloji. ISBN: 9786059215862. Yayınevi: Nobel Tıp Kitabevi.
  • animaldiversity. Dioctophyma Renale. (25 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 25 Haziran 2019. Alındığı Yer: animaldiversity | Arşiv Bağlantısı
  • cdc. Dioctophymiasis. (25 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 25 Haziran 2019. Alındığı Yer: cdc | Arşiv Bağlantısı
  • wikipedia. Dioctophyme Renale. (25 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 25 Haziran 2019. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  • Ş. Umur. (2011). Genel Parazitoloji.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:53:01 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7850

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. Eren, et al. Dev Böbrek Solucanı, Patogenezi, Tanısı ve Tedavisi. (10 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7850
Eren, G., Türkoğlu, P. (2019, August 10). Dev Böbrek Solucanı, Patogenezi, Tanısı ve Tedavisi. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7850
G. Eren, et al. “Dev Böbrek Solucanı, Patogenezi, Tanısı ve Tedavisi.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 10 Aug. 2019, https://evrimagaci.org/s/7850.
Eren, Gökhan. Türkoğlu, Pedram. “Dev Böbrek Solucanı, Patogenezi, Tanısı ve Tedavisi.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, August 10, 2019. https://evrimagaci.org/s/7850.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close