Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yılan akarı (Ophionyssus natricis)

3 dakika
1,649
Yılan akarı (Ophionyssus natricis) Wikipedia
Ophionyssus natricis
Tüm Reklamları Kapat
Yılan akarı
  • Bilimsel Adı Ophionyssus natricis
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Yılan akarı
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Reptile mite
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Ophionyssus natricis, başlıca yılanlar olmak üzere sürüngenlerde enfestasyona neden olan zoonotik potansiyele sahip kozmopolit dağılım gösteren parazitik bir akardır. Bu akarlar yılanlarda anoreksi, depresyon, dermatit, iritasyon, anormal deri değişimi (disekdizis), anemi ve davranış değişiklikleri gibi semptomlara neden olmasının yanı sıra Aeromonas spp. ve İnklüzyon Cisimciği Hastalığı (İng: "Inclusion Body Disease" veya kısaca "IBD") gibi bakteriyel ve viral hastalıklara vektörlük yapabilmektedir. Doğal yaşam alanlarında yaşayan sürüngenlere nazaran evlerde esaret altında beslenen sürüngenlerde bu akarlar daha çok görülmektedir.[1] İnsanlarda da görülebilen enfestasyonlarda ise deride vezikülobüllöz lezyonlar neden olabilmektedir.[6]

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Yılan akarı Parasitiformes üst takımı, Mesostigmata takımı, Dermanyssoidea üst ailesi, Macronyssdiade ailesi, Ophionyssus cinsi altında sınıflandırılmaktadır. 2010 yılında yapılan filogenetik analize göre, parazitliğin Dermanyssoidea içinde bağımsız olarak en az sekiz kez evrimleştiği anlaşılmaktadır.[9]

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Afrika kökenli bir tür olmasına rağmen, uluslararası hayvan ticareti nedeniyle dünyanın birçok ülkesindeki sürüngenlerde tespit edilmiştir.[8]

Davranış ve Etoloji

Yumurta, larva, protonimf, deutonimf ve ergin olmak üzere 5 gelişim dönemine sahiptir. Soluk beyaz renkte olan larvalar sonraki gelişim dönemlerinde kan emme derecelerine göre sarı-kahverengi, koyu siyah ve siyah renk tonları arasında değişim göstermektedir. Gelişimlerini tamamlayabilmeleri için 24-29°C arasındaki sıcaklığa ve %70-90 bağıl neme ihtiyaç duymaktadırlar. Gelişim dönemlerini bu şartlar altında genellikle 13-19 gün içinde tamamlayabilmektedirler. Türe özgü optimum şartlar dışında, 2°C altı ile -41°C üstü ve %20’nin altında bağıl neme sahip ortamlarda birkaç gün içerisinde hayatta kalma oranları düşecek ve tüm gelişim dönemleri ölecektir.[2]

Ophionyssus natricis gelişim dönemleri: yumurta (1), larva (2), protonimf (3), deutonimf (4), erkek (5) ve dişi (6).
Ophionyssus natricis gelişim dönemleri: yumurta (1), larva (2), protonimf (3), deutonimf (4), erkek (5) ve dişi (6).
Journal of Herpetological Medicine and Surgery

Larval dönem genel olarak hareketsiz bir yaşam sürerken protonimf, deutonimf ve ergin (dişi ve erkek) dönemleri daha aktiftir. Sadece protonimf ve ergin dönemler parazitik yaşam sürer ve konakların pulları altında tutunarak kan emerler. Ergin dönemleri 0,6–1,3 mm uzunluğunda olup çıplak gözle görülebilmektedir.[3]

Konak üzerindeki parazitik yılan akarları (Ophionyssus natricis).
Konak üzerindeki parazitik yılan akarları (Ophionyssus natricis).
Project Noah

Dünya üzerinde geniş çaplı dağılım gösteren bu akar Türkiye'deki sürüngenlerde tespit edilmiştir. [4], [5]

Diyet ve Metabolizma

Yılan ve kertenkele gibi sürüngen konaklarının göz çevresi, çene altı, bacak ve kuyrukta bulunan pulların altından kan ve doku sıvılarıyla beslenerek parazitik bir yaşam sürmektedirler.[2]

Tüm Reklamları Kapat

İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar

Sürüngenlerde bu parazitik akar haricinde de birçok zoonotik potansiyele sahip bakteriyel (Salmonella spp.) ve ökaryotik (argasid ve ixodid keneleleri; makronyssid ve trombikülid akarları; Armillifer spp, Porocephalus spp ve Raillietiella spp pentastomidleri; Alaria spp, Anisakis spp, Contracaecum spp, Eustrongylide spp, Gnathostoma spp, Pseudoterranova spp, Spirometra spp ve Trichinella spp. helmintleri gibi) parazitler etken olarak bulunmaktadır.

Ayrıca geçmişten günümüze birçok kültür veya alt kültürde sürüngenlerin gıda, tedavi, folklorik amaçlı kullanımları, yaban hayatı fotoğrafçılığı, evde beslenilmesi ile birlikte artan kentleşme ve habitat kaybı kaynaklı sürüngenlerin şehir çevrelerine uyum sağlaması gibi etkenler, insanları bu parazitlerle daha fazla karşı karşıya getirmektedir. Özellikle veteriner hekimler ve biyologlar gibi bazı meslek grupları bu hastalıklar açısından yüksek risk altında olduğu için daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Evde esaret altında sürüngen besleyenler ise enfestasyon/enfeksiyon riskini azaltmak amacıyla belli aralıklarla veteriner hekime paraziter taramalarını yaptırmalıdır.[7]

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
31
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Bu yazımızda sözü edilen akademik makalenin yöntemi veya sonuçları ile ilgili bir sorunuz veya sorununuz mu var? Aşağıda, akademik makalenin yazarlarının iletişim adreslerini bulabilirsiniz.

Evrim Ağacı sadece bilimsel bir çalışmayı duyurmak ile mükelleftir; araştırmayı, araştırmacıları veya araştırmanın sonuçlarını savunmaz. Akademik bir makalenin sonuçlarını geçersiz kılmanın ana yöntemi, orijinal çalışmanın yöntemi, sonuçları veya tartışması ile ilgili hatalı noktaları tespit etmek ve bunu hakemli dergilerde yayınlamaktır. Bu yapılacak olursa, Evrim Ağacı o çalışmaları da memnuniyetle duyuracak ve/veya bu çalışmayı güncelleyecektir.

Makalenin Yazışmadan Sorumlu Yazarı:

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 1
  • Üzücü! 1
  • Korkutucu! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/01/2025 23:50:42 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13792

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. Eren, et al. Yılan akarı (Ophionyssus natricis). (19 Ocak 2023). Alındığı Tarih: 20 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/13792
Eren, G., Türkoğlu, P. (2023, January 19). Yılan akarı (Ophionyssus natricis). Evrim Ağacı. Retrieved January 20, 2025. from https://evrimagaci.org/s/13792
G. Eren, et al. “Yılan akarı (Ophionyssus natricis).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 19 Jan. 2023, https://evrimagaci.org/s/13792.
Eren, Gökhan. Türkoğlu, Pedram. “Yılan akarı (Ophionyssus natricis).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, January 19, 2023. https://evrimagaci.org/s/13792.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close