Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Deepfake Karanlığı Bastırdığında, Sabıkalı Medya Gerçeğe Işık Tutabilir mi?

Modern Teknolojilerin Yarattığı Karmaşık Bilgi Kirliliğini, Medya Ayıklayabilir mi?

6 dakika
1,624
Deepfake Karanlığı Bastırdığında, Sabıkalı Medya Gerçeğe Işık Tutabilir mi?
Tüm Reklamları Kapat

Evrensel hukuk anlayışında, bir suçun “basın yoluyla işlenmesi”, genellikle yasada cezanın ağırlaştırılması sonucunu doğurur. Çünkü gazetecilik mesleğinin, belki ayrıcalıklarından da daha büyük oranda, kamusal sorumlulukları var. Erişim, etki alanı ve algı düzeyinin gücü, medya organlarına kamuya karşı sorumluluk yüklüyor. Yalan söyleyerek sadece konuştuğunuz kişiyi kandırırsınız, medyadaki bir yalan haberin ise sonuçları çok daha ürkütücü olur. Dezenformasyon nedeniyle, bir ülkenin ekonomisi ya da siyasi geleceği altüst olabilir.

Medyanın tüm dünyada, yalanla başı dertten, zaten hiç kurtulmaz. "En gelişmiş" görülen batılı toplumlarda dahi okur, izleyici ve dinleyici ile arasında “güven problemi” daima var olagelmiştir. En köklü ve saygın medya kuruluşları bile, yayınlanan haberlere yönelik kuşkunun ve yalan haberlerle ilgili sabıkanın tamamen uzağında kalmayı başaramamışlardır.

Gerçekler, Haberden Daha Kutsal!

Haber kutsaldır, ama gerçek ondan da kutsaldır. Medya özgürlüğü adına haber kaynağını gizli tutma hakkı, meslek etiğine karşı esnek davranan gazetecileri, gerçek dışı haberler için bazen bir kurban, bazen de bir suç ortağı haline getirebilir. Gazeteci kaynağını açıklamadığı sürece, yalan haberden zarar gören toplum "kim vurduya" gitmiş olur. Yasalar gereği bedelini gazeteci ve onun görev yaptığı medya kuruluşu öder. Ama toplumun ya da ülkenin ödediği hesaplanması zor bedel, çok daha ağır olur. Oysa gazetecilik, biraz da zamana karşı yarıştır. Bazen gelen bir bilgi ya da görüntü o kadar büyük bir haberdir ki, kaynağını ya da gerçekliğini detaylı biçimde sorgulamak, gazeteci için büyük bir gecikme ve ızdırap manası taşır.

Tüm Reklamları Kapat

Medya kuruluşları, kamunun haber alma özgürlüğünü sağlayan ayrıcalıklı birer kurum olmakla birlikte, aynı zamanda kar amaçlı birer ticari kuruluştur. Çağımız medyası için, reklam müşterisinden elde edilen gelir, içerik müşterisinden (okur, izleyici, abone) elde edilen gelirin kat kat önündedir. Bu nedenle, medya kuruluşları ve gazeteciler, ticari ve siyasi etkilere açıktır. Medya kuruluşunun karlılığına yönelik ekonomik ve siyasi gücünü etkin kullananlar, pekala haberleri manipüle etmeye yönelik bir baskı gücüne de sahip olurlar. Medya ise, kimi zaman korumasız kaldığı bu baskı ve yönlendirme karşısında, bilerek ya da bilmeden gerçekleri çarpıtmaya, her dönemde alet olabilir.

Kontrolsüz Güç, Deepfake Yangınını Alevlendirirse…

İnternetin öncülük ettiği bilgi çağında, çevrimiçi dünyanın, gerçek dünyayı çevrelemesi, öncelikle kitle iletişiminin, dijitalleşmesine yol açtı. Bilgi ve haber akışı, kağıttan ve TV-radyo gibi kitle iletişim araçlarından, mobil ve akıllı bilgi işlem cihazlarına kaydı. Böylece bilginin tüketim hızı da arttı. Gazeteler, dergiler, TV-radyo kanalları, internet üzerinden yayıncılığa geçiş yaparken, “herkesi medya kuruluşu sahibi/patronu haline getiren sosyal medya” rekabeti ile de karşı karşıya kaldılar. İnternet haberciliğinin dayanılmaz hafifliği sayesinde, medya da kurumsallıktan, bireyselliğe doğru evrildi. Sosyal medya ise, eskiden sadece okuyan, dinleyen, izleyen kalabalıkların, kontrolsüzce haber yayan birer yayıncı gücüne erişmesine neden oldu. 

İnsan zekasının sınırlarını aşan yapay zekanın (AI), geliştirilen algoritmalarla yapay sinir ağları üzerinden makinelere kazandırdığı Derin Öğrenme yeteneği yüzünden, gerçekle olan bağımız, görünen o ki pek yakında kopma noktasına gelecek. Çünkü, siber güvenlik teknolojilerinin henüz tam anlamıyla çözüm üretemediği, Deepfake olarak adlandırılan, AI ürünü sentetik medyanın dünyayı kaosa sürükleyebilecek ayak sesleri, hayli güçlü biçimde duyulmaya başladı. “Her gördüğünüze ve duyduğunuza inanmayın.” çaresizliğini, kısa sürede zihnimize kazımaya başlayan Deepfake teknolojisi, ürettiği sahte sentetik medya örnekleriyle “gerçeğinden ayırt edilemez” noktaya ulaştığında, tüm iletişim ve haber kaynaklarımızın, küçük bir kıvılcımla küle dönüşecek bir samanlıktan farkı kalmayacak. Deepfake teknolojisi ile ilgili daha fazla bilgiyi buradaki yazımızdan alabilirsiniz.

IEEE

“Medya gücünü ellerinde tuttukları” iddiasıyla suçladığımız uluslararası dev medya kuruluşlarına, “gerçeklerin algımızdan kayıp gitmesine yol açacak” Deepfake kargaşası başladığında, belki bugünkünden daha fazla bel bağlamak zorunda kalacağız. Ünlü politikacılar, sanatçılar ve sporculardan, her alandaki toplum önderlerine, şirketlerin yöneticilerine ve sıradan vatandaşlara kadar herkesi hedef alabilecek, inandırıcılık düzeyi yüksek sahte sentetik medya, virüs gibi hızla yayılıp sosyal ağlarda kol gezmeye başladığında, “sorumsuz” bireysel yayıncı kalabalığından çok, köklü kurumsal medya kuruluşlarına güvenme ihtiyacı hissedeceğiz. 

Tüm Reklamları Kapat

Bugüne kadar her rekabetçi teknoloji karşısında ayakta kalmayı başaran kurumsal medya devleri, Deepfake saldırılarına karşı koyamaz hale geldiklerinde, tarihin bu en büyük siber tehdidine alet olmaktan kurtulamayacaklarını, bu nedenle kısa sürede, acı dolu bir sona doğru yol alacaklarını iyi biliyorlar. Çünkü gerçeği eğip bükme suçuna ortak edildiklerinde, sosyal medya kullanıcıları, bireysel ya da mikro internet yayıncılarına göre, kamusal sorumluluklarıyla ilk yüzleşecek ve en büyük bedeli ödeyecek olan onlar. Bu nedenle de, Deepfake bataklığında boğulmadan ya da mayın tarlasında havaya uçmadan yollarına devam edebilmenin yollarını araştırıyorlar. Sorumluluklarıyla yüzleşme noktasında, kendileriyle aynı kaderi paylaşacak olan sosyal medya devleriyle de, “doğru habercilik” ortak paydasında işbirliği gerçekleştirmeye çalışıyorlar.

Facebook ve Reuters’dan Ücretsiz Online Eğitim

Türk firması Zemana'nın deepware.ai projesiyle katıldığı Deepfake Detection Challange adlı yarışmanın yanında, Facebook 128 ülkede 2000’den fazla yayıncıya multimedya haber içeriği sağlayan dünyanın en büyük haber ajansı Reuters ile birlikte, gazeteciler için “Deepfake Tuzağına Düşmeme” ücretsiz online eğitimi düzenliyor.

Facebook’un altı sıfırlı finansal desteği ile ders materyalleri Reuters tarafından hazırlanan “Manipüle Edilmiş Medyayı Tanımlamak ve Mücadele Etmek” başlıklı eğitimde, gazetecilere küresel olarak yanlış bilgi sunmak için değiştirilmiş fotoğraf veya videoları nasıl belirleyeceklerini öğrenmelerine yardımcı olacak bilgiler ve yöntemler aktarılıyor. Kurs içeriğini oluşturan, Reuters'ın Kullanıcı Haber Ağı Başkanı olan Hazel Baker, hedefin farklı haber departmanlarının ne aramaları gerektiğini anlamalarına yardımcı olmak olduğunu söylüyor. Reuters'daki 13 farklı haber departmanının görsel medyayı doğrulama konusunda uzmanlaşmış olduğunu vurgulayan Baker şöyle diyor:

Çevrimiçi gördüğümüz manipüle edilmiş medyanın yüzde doksanı, farklı bir konuya ait gerçek bir video. Bazen düzenleniyor, ama çoğu zaman değil. Bu oldukça önemli bir başlangıç ​​noktası.

Reuters'ın Stratejik Ortaklıklar ve Program Yönetimi Direktörü Jess April ise, İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve Arapça olarak dört dilde başlayan eğitimin, Almanca, İbranice, Hintçe, Japonca, Portekizce, Rusça ve Türkçe dahil en az 12 dile daha çevrilmesinin planlandığını belirtiyor. 45 dakikalık ücretsiz online eğitime, gazeteci olmasa da dileyen herkes Reuters.com/manipulatedmedia internet adresinden katılabiliyor. Facebook, Reuters ile birlikte gerçekleştireceği etkinlikler ve panellerle de, duyarlılığı 2020 yılına taşımayı planlıyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Kuşkusuz, Deepfake sadece Facebook ve Reuters için değil, global bilgi ve haber ağını oluşturan tüm medya ve sosyal medya ağları için korkunç bir tehdit. Hiçbiri küresel bir dezenformasyon maliyetinin altından kalkamaz. İlk ve en büyük sınav Kasım’daki ABD Başkanlık seçimleri. Zaman giderek daralıyor…

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
26
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Korkutucu! 3
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:49:10 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8161

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Y. Atmaca, et al. Deepfake Karanlığı Bastırdığında, Sabıkalı Medya Gerçeğe Işık Tutabilir mi?. (3 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8161
Atmaca, Y., Bakırcı, Ç. M. (2020, January 03). Deepfake Karanlığı Bastırdığında, Sabıkalı Medya Gerçeğe Işık Tutabilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8161
Y. Atmaca, et al. “Deepfake Karanlığı Bastırdığında, Sabıkalı Medya Gerçeğe Işık Tutabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 03 Jan. 2020, https://evrimagaci.org/s/8161.
Atmaca, Yağızhan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Deepfake Karanlığı Bastırdığında, Sabıkalı Medya Gerçeğe Işık Tutabilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 03, 2020. https://evrimagaci.org/s/8161.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close