Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

David Attenborough: Doğaya ve Belgesellere Adanmış Bir Asırlık Ömür!

12 dakika
6,045
David Attenborough: Doğaya ve Belgesellere Adanmış Bir Asırlık Ömür! BBC
Tüm Reklamları Kapat

Doğa belgeselciliği denince çoğumuzun aklına gelen ilk isim doğabilimci David Attenborough’dur. Doğanın muhteşem güzelliklerini ayağımıza kadar getiren, inanılmaz derecede büyük bir sabırla ve emekle hazırlanmış belgesellerin anlatıcısı, sunucusu ve çoğu zaman yazarıdır. İlerleyen yaşına rağmen önümüzdeki günlerde yeni bir belgeselde (Seven Worlds, One Planet’in fragmanı) izleyeceğimiz Attenborough, doğaya olan sevgisini ve duyarlılığını hiçbir zaman kaybetmemiştir.

Onun, belgeselleri sunarkenki heyecanını yaşamamak mümkün değildir. Son yıllarda artan çevre ve plastik kirliliği, iklim değişikliği üzerine sık sık değinen Attenborough bir aktivist olarak da karşımıza çıkar. Doğayı bu kadar seven, koruyan ve en önemlisi de bizim doğanın inanılmaz güzelliklerini görmemizde payı olan Attenborough’un hayatına kısaca göz atmak Evrim Ağacı olarak boynumuzun borcu oldu artık.

Fosil, Taş ve Doğal Şeyleri Toplamayı Seven Bir Çocuk

Tam adı David Frederick Attenborough olan belgeselci, Londra’nın batısında kalan London Hounslow ilçesinde 8 May 1926’da dünyaya geldi. Babası, Leicester Üniversitesi'nde çalışmaya başladıktan sonra Leicester’e taşındılar. Daha sonra aktör olacak erkek kardeşi ve David, Wyggeston Erkek Okulu’nda okudular. Çocukluğunu fosil ve taş örnekleri toplayarak geçiren David’in doğal tarihe olan ilgisi erken yaşlarda başlamıştı. Ayrıca, Leicester'deki New Walk Müzesi'ni ziyaret etmeyi çok seviyordu ve hatta fosilleri sınıflandırmak için yardımcı oluyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Liseyi bitirdikten sonra Cambridge'deki Clare College'da Doğa Bilimler okuyan Attenborough, 1947’de mezun oldu. 1947’de Kraliyet Donanması için hizmetine çağrılan Attenborough, iki yıl Kuzey Galler’de ve Forth Firth’ta görev yaptı.

Ortadaki David, kardeşleri John ve Richard ile birlikte. Çocukluğunu doğanın içinde geçirdiğini söyleyen David Attenborough, on dakikalık bisiklet turu ile tarlalara ulaştığını, oralarda kuş yuvalarını veya porsuk yuvalarını gözlemlediğini söylüyor.
Ortadaki David, kardeşleri John ve Richard ile birlikte. Çocukluğunu doğanın içinde geçirdiğini söyleyen David Attenborough, on dakikalık bisiklet turu ile tarlalara ulaştığını, oralarda kuş yuvalarını veya porsuk yuvalarını gözlemlediğini söylüyor.
Daily Mail

Evlilik ve BBC’de Başlayan Çalışma Hayatı

Attenborough, 1950'de Jane Elizabeth Ebsworth Oriel ile evlendi ve karısının ölümüne kadar 47 yıl evli kaldılar. Susan ve Robert adında iki çocukları oldu.

David Attenborough eşi Jane Elizabeth Ebsworth Oriel ve çocukları ile birlikte.
David Attenborough eşi Jane Elizabeth Ebsworth Oriel ve çocukları ile birlikte.
Leicestershire Live

David Attenborough, 1952'de BBC'ye stajyer olarak katıldı. İlk yaptığı programların masa başındaki tartışmalardan ibaret olması yetersiz geldiği için stüdyo dışında programlar yapmak için arayışlara girdi. Sonunda Zoo Quest adlı programı yapmayı başardı.  Bu programda Paraguay ve Madagaskar gibi egzotik bölgelerde çekim yapan Attenborough ve ekibi; şempanze, piton ve cennet kuşları gibi nadir hayvanları insanların oturma odalarına getirmeyi başardı. Bu programla birlikte seyircilerin doğa belgesellerine olan yüsek ilgisini de ortaya çıkmış oldu. Program, 1954 ve 1963 yılları arasında uzunca bir süre devam etti.

David Attenborough'un sunuculuğunu yaptığı, 1955 yılında Guiana'da çekilmiş Zoo Quest belgeselinden alınmış ve daha sonra renklendirilmiş bir fotoğraf.
David Attenborough'un sunuculuğunu yaptığı, 1955 yılında Guiana'da çekilmiş Zoo Quest belgeselinden alınmış ve daha sonra renklendirilmiş bir fotoğraf.
BBC

Doğa ve Doğal Tarih İlgisi Baskın Geliyor

1969 yılında Attenborough terfi edilerek BBC1 ve BBC2 kanallarından sorumlu olan program direktörlüğüne getirildi. 1972’de BBC Genel Müdürü pozisyonuna aday olarak önerildiğinde, kardeşi Richard’ı arayarak  bu iş için hiç isteğinin olmadığını söyleyen olmadığını Attenborough, ertesi yılın başlarında istifa ederek yapmak istediği işe yöneldi. Yeni projesi 1973’de başlayacak olan Eastwards with Attenborough (Attenborough’la Doğuya Doğru) olacaktı.

Tüm Reklamları Kapat

Doğa sevgisi ve duyarlılığı ile bilinen David Attenborough, sık sık insanları düşündürecek sözler söylüyor.
Doğa sevgisi ve duyarlılığı ile bilinen David Attenborough, sık sık insanları düşündürecek sözler söylüyor.
Evrim Ağacı

David Attenborough’un Anlattığı veya Sunduğu Belgesel Serilerinden Bazıları

Life on Earth

David Attenborough’un sunuculuğunu yaptığı, 1979 yılında gösterime giren 13 bölümden oluşan belgesel serisidir. Hayvanları doğal ortamlarında gösteren, çarpıcı ve yenilikçi kamera teknikleri kullanılarak yapılan bir televizyon şöleni olmuştur. Bu serinin yapımcılığını BBC ile birlikte Warner Bros. ve Reiner Moritz Productions yapmıştır. Serinin dünya çapında 500 milyon insan tarafından izlendiği tahmin edilmektedir. Bu seri aynı zamanda BBC'nin doğal tarihi kayıt altına alındığı ilk seri olmuştur. Attenborough ve ekibinin titizlikle yaptığı çalışmalar bilim insanlarının da güvenini kazanmıştır. Program, her bölümde bizi dünyanın farklı bölgelerine götürür.

Life on Earth serisinde, David Attenborough'un bir bebek gorilinin oyuncağı olduğu an unutulmazdır.
Life on Earth serisinde, David Attenborough'un bir bebek gorilinin oyuncağı olduğu an unutulmazdır.
Independent

1970’lerdeki teknoloji ile şimdikini karşılaştırdığımızda inanılmaz farklar vardır. Biyoçeşitlilik ve evrim tarihi hakkındaki bilgilerimiz bile geçen bu süre zarfında çok değişmiştir ama Life on Earth hala büyük bir keyifle izlenmektedir. Ayrıca bundan sonraki çekilecek doğa belgesellerinin öncüsü olmuştur.

The Living Planet

David Attenborough tarafından yazılan ve sunulan BBC belgeselidir. Attenborough, Life on Earth’ün başarısından sonra kolları sıvayıp yeni bir belgesel çalışmasına başlamıştı. 1984 yılında ekoloji ve canlıların çevrelerine uyumları üzerine kurulmuş olan 12 bölümlük bu seri daha öncesindekiler gibi dünyanın dört bir yanında çekildi. Çekim yapılan yerlerin zorluklarına rağmen, The Living Planet ekibi çok başarılı bir yapım sundu.

David Attenborough, The Living Planet'in The Building of the Earth bölümünde, dünyanın en derin vadisi olan Nepal'deki Kali Gandaki'yi ziyaret ediyor ve dünyanın yüzeyini şekillendiren muazzam kuvvetleri inceliyor.
David Attenborough, The Living Planet'in The Building of the Earth bölümünde, dünyanın en derin vadisi olan Nepal'deki Kali Gandaki'yi ziyaret ediyor ve dünyanın yüzeyini şekillendiren muazzam kuvvetleri inceliyor.
BBC

The Trials of Life

David Attenborough tarafından yazılan ve sunulan bir diğer BBC doğa belgeseli serisidir. 1990 yılında gösterime giren bu seri 12 bölümden oluşur. Daha önceki iki serinin devamı olup üçlemenin üçüncüsü olarak geçer. Bu seri; çeşitli türden hayvanların doğumdan erişkinliğe geçişlerini, yiyecek arayışalarını, dövüşlerini, üremelerini ve hayvanların doğasına dair birçok özelliği gözlerimizin önüne serer.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Videoda, serinin 4. bölümü olan Hunting and Escaping'de katil balinalar yiyecek aramak için kıyıya gelirler, deniz aslanları sürüsü balinaların ilk kurbanları olabilir.

Life in the Freezer

David Attenborough’un yine yazarlığını ve sunuculuğunu yaptığı BBC doğa belgeseli serisidir. 1993’de gösterime giren belgesel Antarktika’nın mevsimsel döngüsünü inceler ve 6 bölümden oluşur. Bu seride, Antartika’da yaşayan hayvan türlerinin yıl boyunca yaşamla nasıl başa çıktığını görürüz. Bu serinin yapımcıları arasında National Geographic Society ve Lionheart International da yer alır.

Bu serinin bu bölümünde kral penguenler ve yavrularını, ebeveynlerin yavrulara davranışlarını izleriz.

The Private Life of Plants

David Attenborough’un yazarlığını ve sunuculuğunu yaptığı bu BBC belgeseli 6 bölümden oluşur. İlk defa 1995’te gösterime girmiştir. Bu seri bitkilerin büyümesi, hareketi, üremesi ve hayatta kalmasını inceler. Bitkiler dünyanın çeşitli bölgelerinden örneklendirilmiştir. David Attenborough’un açılış sözleri şöyledir:

Kış ortası ve kırsal alan çok sakin, neredeyse cansız görünüyor. Ancak etrafımdaki bu ağaçlar, çalılar ve bitkiler, tıpkı hayvanlar gibi yaşayan organizmalar. Ve eğer hayatta kalmak istiyorlarsa, yaşamları boyunca hayvanların karşılaştıkları benzer problemlerle yüzleşmek zorundalar. Birbirleriyle savaşmalı, eşleri için rekabet etmeli, yeni bölgelere saldırmalılar. Ancak bu olayların farkında olmamızın nedeni, elbette bitkilerin farklı bir zaman ölçeğinde yaşamalarıdır.
David Attenborough, dünyanın en büyük çiçeği olan ve Türkçe'de leş çiçeği olarak bilinen ''titan arum''u görmek için Sumatra'daki tropikal bir yağmur ormanını ziyaret ediyor. Bu bitki sadece 1.000 günde bir çiçek açıyor ve çiçek olarak sadece üç gün kalıyor. Bu yüzden bu türü çok az sayıda insan görmüştür.
David Attenborough, dünyanın en büyük çiçeği olan ve Türkçe'de leş çiçeği olarak bilinen ''titan arum''u görmek için Sumatra'daki tropikal bir yağmur ormanını ziyaret ediyor. Bu bitki sadece 1.000 günde bir çiçek açıyor ve çiçek olarak sadece üç gün kalıyor. Bu yüzden bu türü çok az sayıda insan görmüştür.
BBC

The Life of Birds

1998’de yayınlanan BBC belgeseli David Attenborough tarafından yazılmış ve sunulmuştur. 10 bölümden oluşan bu belgesel, kuşların evrimini ve alışkanlıklarını inceler. 1999'da "muhteşem görüntü ve kusursuz bilim"i bir araya getirdiği için Peabody Ödülü'nü kazanmıştır.

David Attenborough, sinek kuşlarının hareketlerini hayranlıkla izliyor.
David Attenborough, sinek kuşlarının hareketlerini hayranlıkla izliyor.
Eden

The Blue Planet ve The Blue Planet 2

Yapımcısı ve üreticisi BBC olan bu doğa belgeselinin ilk serisi 2001 yılında gösterime girmiş ve David Attenborough tarafından anlatılmıştır. 8 bölümden oluşan bu seri, "Dünya okyanuslarının doğal tarihine dair ilk kapsamlı seri" olarak nitelendirilir. İnsanların daha önce görme şansının olmadığı ilginç deniz canlıları çıkar karşılarına.

Tüm Reklamları Kapat

The Blue Planet serisinin 1. bölümden bir sahne.
The Blue Planet serisinin 1. bölümden bir sahne.
BBC

BBC Doğal Tarih Bölümü’nün yapımcılığını yaptığı The Blue Planet 2'de Attenborough sunucu ve anlatıcıdır. 2017’de gösterime girmiştir ve 7 bölümden oluşur. İkinci seri hızla artan plastik kirliliğini gözler önüne sermekte, muhteşem güzellikteki okyanusların ve deniz canlılarının bundan nasıl etkilendiğini yüzümüze çarpmaktadır. Attenborough, balina ailesinden bahsederken izleyiciler gözyaşlarını tutamazlar:

Bu anne, yeni doğmuş çocuğunu taşıyor, ancak yavru ölü. Anne yavrunun gitmesine izin vermekte isteksiz ama yavru uzun zamandır ölü.

Her yıl 8 milyon ton plastiğin denizlere atıldığını söyleyen Attenborough, anne balinanın sütünün plastik kirliliği nedeniyle zararlı maddelerle dolu olduğundan dolayı yavru balinanın zehirlenip öldüğünden bahseder.

The Blue Planet 2 için hazırlanan bir tanıtım posteri.
The Blue Planet 2 için hazırlanan bir tanıtım posteri.
BBC

The Life of Mammals

2002’de yayınlanan bu seri Attenborough tarafından yazılmış ve sunulmuştur. Yapımcılığını BBC Doğal Tarih Bölümü ve Discovery Channel üstlenmiştir. Çeşitli türlerdeki memeli hayvanların davranışlarını ve evrim süreçlerini inceleyen 10 bölümlük hayranlıkla izlenen belgesel serisi olmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

Attenborough'un Madagaskar maymunu ile verdiği poz.
Attenborough'un Madagaskar maymunu ile verdiği poz.
BBC

Life in the Undergrowth

Attenborough tarafından yazılmış ve sunulmuş diğer bir BBC doğa belgeselidir. 2005 yılında gösterime girmiş ve sadece 5 bölüm çekilmiştir. Omurgasız hayvanların yaşamları ve alışkanlıklarını görürüz bu seride.

David Attenborough, omurgasız hayvanların küçücük yaşamlarının ardındaki şaşırtıcı hikayeleri ortaya çıkarıyor.
David Attenborough, omurgasız hayvanların küçücük yaşamlarının ardındaki şaşırtıcı hikayeleri ortaya çıkarıyor.
BBC

Planet Earth ve Planet Earth 2

Planet Earth, BBC Doğal Tarih Bölümü’nün yaptığı, 2006 yılında gösterime giren belgesel serisidir. Çekimleri beş yıl sürmüş olan bu belgesel en pahalı belgesel dizisi olmuştur. Aynı zamanda yüksek çözünürlükte çekilen ilk belgeseldir. 11 bölümden oluşan ve 64 farklı ülkede çekilen bu serinin anlatıcısı Attenborough’dur. Bu seride farklı bölgelerin habitatlarını görürüz.

Daha sonra 2016’da devamı olarak, Planet Earth 2 gösterime girmiştir. İkinci sezonun anlatıcısı ve sunucusu Attenborough’dur. İkinci sezon 6 bölümden oluşur.

Planet Earth 2'nin tanıtım videosu.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Dünya Küresi: Çocuklar İçin (Hayvanlı), 20 cm, Işıksız

Yeryüzü dağlarını, ovalarını, nehirlerini, kısaca fiziki durumunu gösteren ürünümüzü, hem gerçek bir eğitim materyali hem de şık bir aksesuar olarak kullanabilirsiniz.

  • Harita Türü: Çocuklar İçin Hayvanlı
  • Çap: 20 santimetre
  • Işık Durumu: Işıksız
Devamını Göster
₺455.00
Dünya Küresi: Çocuklar İçin (Hayvanlı), 20 cm, Işıksız
  • Dış Sitelerde Paylaş

Life in Cold Blood

2008’de gösterime giren 5 bölümlük bu seri, Attenborough tarafından yazılmış ve sunulmuş bir doğa belgeselidir. Amfibi ve sürüngenlerin yaşamları, evrimi ve alışkanlıkları üzerine çekilmiştir. BBC ve Animal Planet yapımıdır. Seri, uzamanlık kategorisinde 2009 BAFTA Televizyon Ödülünü kazanmıştır. Açılış cümlesi şöyledir:

Sürüngenler ve amfibiler bazen ilkel, donuk ve ahmak olarak düşünülür. Aslında, elbette, ölümcül derecede hızlı, olağanüstü güzel, şaşırtıcı derecede şefkatli ve çok karmaşık olabilirler.
David Attenborough bu muhteşem hayvanların hayatlarını gözlerimizin önüne seriyor.
David Attenborough bu muhteşem hayvanların hayatlarını gözlerimizin önüne seriyor.
Open Learn

Nature's Great Events

BBC televizyonu için hazırlanan 6 bölümlük belgesel serisinin anlatıcısı Attenborough'dur. 2009'da gösterime giren seride, güneşin sebep olduğu mevsimsel değişiklikleri, hava koşullarını ve okyanus akıntılarındaki değişiklikleri izliyoruz.

Bu seri gezegenimizde meydana gelen doğal olayların ve değişikliklerin doğal hayatı nasıl etkilediğini göstermeyi amaçlıyor.
Bu seri gezegenimizde meydana gelen doğal olayların ve değişikliklerin doğal hayatı nasıl etkilediğini göstermeyi amaçlıyor.
BBC

Life

Yapımcılığını BBC ve Open University’nin birlikte yaptığı belgesel serisidir. 2009 yılında gösterime giren serinin anlatıcısı Attenborough'dur. Çekimleri dört yıl süren bu seri tamamen yüksek çözünürlüklü olarak çekilmiştir. 10 bölümden oluşan bu seride, canlıların hayatta kalabilmek için geliştirdiği özellikleri ve davranışları izleme şanısını buluruz.

David Attenborough, Life serisinde hayvanların hayatta kalmak için neler yapabileceğini anlatır bize.
David Attenborough, Life serisinde hayvanların hayatta kalmak için neler yapabileceğini anlatır bize.
BBC

Frozen Planet

Yapımcılığını yine BBC ve Open University’nin birlikte yaptığı belgesel serisi olup 2011 yılında gösterime girmiştir. Bu seriyi sunan ve anlatıcılığını yapan yine Attenborough'dur. 7 bölümden oluşan bu seri Kuzey Kutbu ve Antarktika'daki doğal yaşama odaklanır. Ayrıca iklim değişikliğinin buzullar üzerindeki etkisini de gözler önüne serer.

Frozen Planet'in ikinci bölümü olan Spring'den bir sahne.
Frozen Planet'in ikinci bölümü olan Spring'den bir sahne.
BBC

Dynasties

Yapımcılığını yine BBC Doğal Tarih Bölümü’nün yaptığı bu seriyi Attenborough sunup ve anlatır. 2018'de gösterime bu seride tehlike altında olan beş türü sırasıyla beş bölümde izleriz; şempanzeler, imparator penguenler, aslanlar, kaplanlar ve Afrika yaban köpekleri.

Bu belgeselde soyları tehlike altında olan beş türü yakından izleriz.
Bu belgeselde soyları tehlike altında olan beş türü yakından izleriz.
BBC Earth

David Attenborough, Charles Darwin Hakkında

David Attenborough Charles Darwin ve Evrim Teorisi hakkındaki görüşlerini her fırsatta dile getirir. Bu ilgi, yazarlığını ve sunuculuğunu yaptığı bir bölümlük Charles Darwin and The Tree of Life belgeselinin yapılmasına vesile olmuştur. Dahil olduğu diğer doğa belgesellerinde de sık sık evrim yasalarına değinen Attenborough bu videoda Darwin'in Türlerin Kökeni kitabından bahsediyor. Bu kitabın ne kadar mükemmel bir dille yazılmış olduğunu söylüyor ve kitabın son cümlesini okuyor:

Çeşitli bitkilerle kaplı, çalılıklarında kuşların ötüştüğü, türlü böceklerin uçuştuğu; nemli toprağında tırtılların, solucanların süründüğü bir yamaca bakıp, birbirinden böylesine farklı, ve birbirine böylesine karmaşık bir tarzda bağımlı ve ustalıkla yapılmış bütün o canlı biçimlerin, çevremizde etkilerini sürdüreduran yasaların ürünleri olduğunu düşünmek ilginçtir. Bu yasalar -geniş bir anlamda- Üreme ve Büyüme; Soyaçekim (hemen hemen üremenin kapsamında kalır); yaşam koşullarının ve parçalarının kullanılıp kullanılmamasının doğrudan ve dolaylı etkilerinin sonucu olan değişkenliktir; üreme öylesine hızlıdır ki Yaşama Savaşına yol açar; ve bunun sonucu Iranın Iraksamasını ve az gelişmiş biçimlerin tükenmesini zorunlu kılan Doğal Seçmedir. Böylece, doğanın savaşından, açlıktan ve ölümden, düşünebildiğimiz en yüce ereğe, daha yukarı hayvanların oluşmasına varılır. Bir ya da birkaç biçimde başlayan yaşamı böyle anlayan ve bu gezegen çekimin değişmez yasasına göre dönüp dururken, böylesine basit bir başlangıçtan en güzel, en olağanüstü biçimlerin evrimleşmiş ve evrimleşmekte olduğunu kavrayan bu yaşam görüşünde gerçekten ihtişam vardır.

Sonuç

David Attenborough’un anlattığı, sunuculuğunu yaptığı veya yazarı olduğu bazı belgesel serilerine göz attık. Attenborough’un yaptığı çalışmalar bunlarla sınırlı kalmamıştır; pek çok tek bölümlük belgesellerde ve televizyon yapımlarında yer almıştır. İlerleyen yıllarda, onun iklim değişikliği ve çevre kirliliği konuları üzerinde daha çok durduğunu, devletleri ve insanları bu konuda duyarlılığa davet ettiğini görürüz. David Attenborough, gerçekten de tüm yaşamını doğaya ve doğa belgesellerine adamıştır. Onun anlattığı veya sunduğu belgesellerden, birikiminden ve doğa duyarlılığından hala büyük bir keyifle öğrenmeye devam ediyoruz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
37
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 7
  • Tebrikler! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 2
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Tess Rushin. Sir David Attenborough's Story - What You Need To Know About The National Treasure, Broadcaster And Naturalist. (16 Nisan 2018). Alındığı Tarih: 21 Ekim 2019. Alındığı Yer: Leicestershire Live | Arşiv Bağlantısı
  • BBC. Nine Astonishing Ways David Attenborough Shaped Your World. (21 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 21 Ekim 2019. Alındığı Yer: BBC | Arşiv Bağlantısı
  • Wikipedia. David Attenborough. (21 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 21 Ekim 2019. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  • Wikiquote. David Attenborough. (21 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 21 Ekim 2019. Alındığı Yer: Wikiquote | Arşiv Bağlantısı
  • Jack Shepherd. Blue Planet 2 Left Viewers Heartbroken After Showing The Extent To Which Plastic Affects The Ocean. (20 Kasım 2017). Alındığı Tarih: 22 Ekim 2019. Alındığı Yer: Independent | Arşiv Bağlantısı
  • Wikipedia. David Attenborough Filmography. (22 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 22 Ekim 2019. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  • Wikiquote. Charles Darwin. (23 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 23 Ekim 2019. Alındığı Yer: Wikiquote | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 14:46:01 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1097

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Taklit
Sars Virüsü
Salgın
Hücre
Göğüs Hastalığı
Gazetecilik
Şiddet
Ribozim
Nükleer Enerji
Kuantum Fiziği
Aminoasit
Afrika
Organ
Periyodik Cetvel
Malzeme
Bilim İnsanı
Fosil
Organizma
Hava
Yörünge
Komplo Teorisi
Yaşanabilir Gezegen
Bilim Tarihi
Kurbağa
Kadın Doğum
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Ç. Sever, et al. David Attenborough: Doğaya ve Belgesellere Adanmış Bir Asırlık Ömür!. (25 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 12 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1097
Sever, M. Ç., Bakırcı, Ç. M. (2019, October 25). David Attenborough: Doğaya ve Belgesellere Adanmış Bir Asırlık Ömür!. Evrim Ağacı. Retrieved December 12, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1097
M. Ç. Sever, et al. “David Attenborough: Doğaya ve Belgesellere Adanmış Bir Asırlık Ömür!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 25 Oct. 2019, https://evrimagaci.org/s/1097.
Sever, Meltem Çetin. Bakırcı, Çağrı Mert. “David Attenborough: Doğaya ve Belgesellere Adanmış Bir Asırlık Ömür!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 25, 2019. https://evrimagaci.org/s/1097.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close