Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Darwin'in Kayıp Kütüphanesi Çevrimiçi Olarak Ziyarete Açıldı!

3 dakika
1,431
Darwin'in Kayıp Kütüphanesi Çevrimiçi Olarak Ziyarete Açıldı! CNN
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 11 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, Charles Darwin'in ölümünden bu yana ilk kez kütüphanesini bir araya getirmeyi başardı.

Darwin'in 215. doğum günü şerefine Darwin Online ekibi, Darwin'in sahip olduğu 7.400 makale ve 13.000 cildi derleyen 300 sayfalık bir katalog yayınladı. Darwin'in okuduklarını görebildiğiniz ve 9.300 link içeren bu kütüphaneye ücretsiz ve çevrimiçi olarak buradan erişebiliyorsunuz.

Projenin lideri olan bilim tarihçisi Dr. John van Wyhe, Darwin kütüphanesi sayesinde Darwin'i tek başına çalışan izole bir figür olarak değil, binlerce insanın çalışması ve bilimsel katkısının toplamı olan, kendi zamanının uzmanı bir figür olarak göreceğimizi belirtiyor. Kütüphanedeki eserlerin büyüklüğü ve çeşitliliği, Darwin'in başkalarının çalışmaları üzerine yaptığı araştırmaların olağanüstü boyutunu gözler önüne seriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Darwin hayattayken kütüphanesinin titiz kayıtlarını tutmuştur. Bunu 1875 yılında derlenen 426 sayfalık el yazması gibi kayıtlarla doğrulayabiliyoruz. Yine de Darwin kayıt tutarken birçok muğlak ifade kullandığı ve bazı bilgileri vermediği için araştırmacıların işi oldukça zordu. Kütüphane, Darwin öldükten sonra da korunmuş ve kayıt altına alınmış olsa da zaman içinde çoğu eser kaybolmuş ya da başka yerlere götürülmüştü.

Araştırmacılar ilk olarak Darwin'in İngiltere'deki aile evi olan Down House'ta 1.480 kitabı bir araya getirdi. Ancak iki ana koleksiyon, orijinal kütüphanenin tahmini olarak sadece %15'ini oluşturuyordu. Van Wyhe bu kaynakların önemini şöyle vurguluyor:

Akademisyenler yüzyılı aşkın bir süredir Darwin'in hayatını ve eserlerini araştırıyor. Darwin'in teorilerini anlamada en önemli unsurlardan biri araştırmaları için kullandığı kaynaklardır.

Ekip; Down House müzesi, Cambridge Üniversitesi Kütüphanesi ve Christ's College Cambridge gibi kurumların yanı sıra özel koleksiyonları, son 100 yılda müzayedede satılan eserleri; Darwin ve ailesinin el yazısı ile yazdığı belgeleri, mektupları, okuma defterlerini, günlükleri ve o zamandaki akademisyenler ile ilgili belgeleri toplamda 18 yıl boyunca özenle inceledi. Tüm belgeleri karşılaştıran araştırmacılar, daha önce bilinmeyen binlerce eser buldu. Van Wyhe şöyle anlatıyor:

Darwin'in hangi yazara ya da makaleye atıfta bulunduğunu bulmaya çalışmak 5.000 küçük dedektif hikayesi gibiydi. 12'den vurmak ve tam olarak atıfta bulunduğu kaynağı bulmak büyük bir keyif. Artık onun etkileyici kütüphanesinde aslında çok daha fazlası olduğunu gösterebiliriz.

Van Wyhe, kütüphanede Darwin'in bilgiye olan açlığını gösteren çok sayıda eser bulunduğunu belirtiyor. Kütüphanede doğal olarak biyoloji ve jeoloji öne çıksa da psikoloji, din, sanat, tarih, seyahat, çiftçilik ve hayvan yetiştirme ve davranışları hakkında birçok eser bulunuyordu. Darwin, John Stuart Mill ve Auguste Comte gibi filozofları da okumuştu. Ayrıca Darwin'in farklı etnik grupların kullandığı jestleri anlamak için kaşiflerin ve misyonerlerin seyahatnamelerini okuduğuna dair kanıtlar da vardır. Bunlar, Darwin'in öğrenmeye olan isteğini gözler önüne sermektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar; kitapların neredeyse yarısının Fransızca, Almanca, İtalyanca, Felemenkçe, Danca, Latince, İspanyolca ve İsveççe dillerinde yazılmış olmasının Darwin'in kötü bir dil kulağına sahip olduğu düşünüldüğünde şaşırtıcı bir keşif olduğunu söylüyor. Van Wyhe şöyle anlatıyor:

Darwin okulda eski Yunanca ve Latince'nin yanı sıra Fransızca da öğrenen çok iyi eğitimli bir insandı. Daha sonra Beagle yolculuğu için İspanyolca ve biraz Portekizce öğrendi ve kendi kendine Almanca ve İtalyanca okumayı öğrendi. Bir şekilde diğer dilleri de aynı şekilde öğrenmeyi başardı. Bu da onun diğer bilim adamlarının yayınladıklarını bulma ve kendi teorilerine uygun bilgileri elde etme konusunda ne kadar kararlı olduğunu gösteriyor.

Darwin roman okumaktan da hoşlanıyordu. Elizabeth Gaskell'in 1866'da yayınlanan "Eşler ve Kızları" adlı tefrika romanının bir kopyası, 2019'da açık artırmaya çıkarıldı. Roman, "Bu kitap Charles Darwin'in en sevdiği ve ona yüksek sesle okunan son kitaptı." notuyla sunuldu.

Darwin'in kütüphanesini keşfetmenin insanları Darwin'in farklı yönlerini anlayarak onun nasıl biri olduğuna yönelik fikir edinmelerine yardım edeceğini belirten Van Wyhe, sözlerini şöyle bitiriyor:

Artık herkes Darwin'in kütüphanesini tarayabilir. Bunun verdiği izlenim, onun doymak bilmez bir okuyucu olduğu ve şaşırtıcı sayıda eser bitirdiğidir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
32
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat
  • Ashley Strickland
  • CNN

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:34:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16847

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Darwin'in Kayıp Kütüphanesi Çevrimiçi Olarak Ziyarete Açıldı!. (12 Şubat 2024). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16847
Derin, U. (2024, February 12). Darwin'in Kayıp Kütüphanesi Çevrimiçi Olarak Ziyarete Açıldı!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/16847
U. Derin. “Darwin'in Kayıp Kütüphanesi Çevrimiçi Olarak Ziyarete Açıldı!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 12 Feb. 2024, https://evrimagaci.org/s/16847.
Derin, Ufuk. “Darwin'in Kayıp Kütüphanesi Çevrimiçi Olarak Ziyarete Açıldı!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, February 12, 2024. https://evrimagaci.org/s/16847.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close