Kısa Yorumların Yanlış Bilgileri Düzeltmede Daha Etkili Olduğu Ortaya Çıktı!
Bu haber 9 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
İnternet ve sosyal medya platformları yapısı gereği bilgi kirliliğine ve yanlış bilgilere çok açıktır. İnternette birçok yanlış bilgi bulabildiğiniz gibi yanlış bilgiyi düzelten, yardımsever birçok kullanıcı da bulabilirsiniz. Hatta onlardan biri siz de olabilirsiniz. Gerçekten de araştırmalar, çevrimiçi ortamda başkalarından gelen düzeltmeleri okuyan kişilerin yanlış bilgiye daha az kandığını göstermektedir.
Yanlış bilgileri düzeltme hobisine sahip kullanıcılar, genellikle uzun gerekçelerle yanlış olan içeriği açıklamayı tercih edebilir. Communications Psychology dergisinde yayınlanan bir araştırma, sıradan sosyal medya kullanıcılarının kısa ve basit yorumlarının diğer kişilerin sahte haberleri fark etmesine yardımcı olabileceğini ortaya koydu.[1]
Araştırma; Birleşik Krallık, Almanya ve İtalya'da 6.600'den fazla kişiyle gerçekleştirdi. Katılımcılara sağlık, iklim değişikliği ve teknoloji gibi çeşitli konulardaki yanlış ve doğru haber paylaşımlarını değerlendirme görevi verildi Çalışmada X, Instagram ve Facebook içerikleri kullanıldı.
Uzmanlar, düzeltici yorumların biçiminin çok önemli olmadığını tespit etti. Yani kısaca, bir içeriğin neden yanlış olduğunu başkalarına açıklamak için uzun ve ayrıntılı yorumlar yazmanıza gerek yoktur.
Araştırmacılar, doğruluk kontrolü platformlarına bağlantılar içeren düzeltici yorumlar gibi daha sofistike düzeltici ipuçlarının, bir gönderiyi yanlış olarak işaretleyen birkaç kelime gibi zayıf düzeltici ipuçlarından daha etkili olduğuna dair kanıt bulamadılar. Profesör Stoeckel şunları söylüyor:
Sosyal düzeltmeler, yanlış haber paylaşımlarının algılanan doğruluğunu ve bu paylaşımlara olan katılımı azalttı. İnsanların bir gönderiyi yanlış olarak işaretlemek istediklerinde çevrimiçi olarak uzun düzeltici yorumlar yazmalarına gerek olmadığını gördük. Bununla birlikte, insanlar bir gönderiyi yanlış olarak işaretlemeden önce bir gerçeklik kontrolü platformuna danışarak düzeltmelerinin doğruluğundan emin olabilirler.
Çalışma, yanlış düzeltmelerin sosyal medya kullanıcılarını da etkilediğini ortaya koyuyor. Kullanıcıların doğru haberleri yanlış haber olarak görüp yanlış düzetmeler yapması, başkalarının doğru olan haberleri daha az doğru olarak görmesine neden olabilir. Stoeckel şöyle anlatıyor:
Etkili düzeltmeler yapmanın oldukça basit olması "iki ucu keskin kılıç" olabilir. Sosyal medya ortamlarında doğru haberleri yanlış olarak işaretleyen kullanıcılar da bulunmaktadır. Sosyal düzeltmeler yanlış haberler için etkili olabilirken, doğru haberlere olan inancı da zayıflatabilir. Kullanıcıların yanlış düzeltmelerden kolayca etkilenebildiğine dair bulgular, dijital medya okuryazarlığının ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ F. Stoeckel, et al. (2024). Social Corrections Act As A Double-Edged Sword By Reducing The Perceived Accuracy Of False And Real News In The Uk, Germany, And Italy. Communications Psychology, sf: 1-17. doi: 10.1038/s44271-024-00057-w. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:42:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16870
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.