Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Çoklu Etkileşimli Evrenler Teorisi, Kuantum Mekaniği'nin Anormalliklerini Açıklayabilir!

2 dakika
2,915
Çoklu Etkileşimli Evrenler Teorisi, Kuantum Mekaniği'nin Anormalliklerini Açıklayabilir!
Tüm Reklamları Kapat

Griffith Üniversitesi akademisyenleri kuantum biliminin temellerine yeni, radikal ve etkileşimli paralel evren teorileriyle meydan okuyorlar. Physical Review X dergisinde yayınlanan bir makaleye göre Griffith Üniversitesi'nin Kuantum Dinamikleri Merkezi'nden Prof. Howard Wiseman, Dr. Michael Hall ve Kaliforniya Üniversitesi’nden Dr Dirk-Andre Decker; etkileşimli paralel dünyaları bilim kurgu aleminden çıkarıp pozitif bilimin konusu haline getiriyorlar. 

Ekip, paralel evrenlerin gerçekten var olduklarını ve birbiriyle etkileşimde olduklarını öne sürüyor. Bu da, birbirlerinden ayrı evrimleşmeleri yerine, yakın evrenlerin birbirlerini incelikli bir itme kuvvetiyle etkilemesine benziyor. Böyle bir etkileşimin kuantum mekaniğiyle ilgili tüm gariplikleri açıklayabileceğini gösteriyorlar.

Kuantum mekaniği, mikroskobik boyutta evrenin işleyişini açıklamakta kullanılıyor ve tüm maddeler üzerinde geçerli olduğu düşünülüyor. Onu bu denli anlaşılmaz kılan, görünürde etki-tepki kanununu ihlal ediyor oluşu. Ünlü Amerikan teorik fizikçi Richard Feynman’ın da belirttiği gibi: "Bence, rahatlıkla söyleyebilirim ki, kimse kuantum mekaniğini anlamamıştır.”

Tüm Reklamları Kapat

Ancak, Griffith Üniversitesinde geliştirilen “Çoklu Etkileşimli Evrenler” yaklaşımı yeni ve cesur bir pencereden bu alana bakmamızı sağlıyor. Prof. Wiseman şöyle söylüyor:

Kuantum mekaniğinde paralel evrenler fikri 1957’den beri vardır. Çok iyi bilinen “Çoklu Evrenler Yorumu”nda her kuantum ölçümü yapıldığında mevcut evren yeni evrenlere dallanmaktadır. Bu yüzden tüm olasılıklar mevcuttur. Bazı evrenlerde Dünya’ya çarparak dinozorları öldüren asteroit, aslında ıskalamıştır, bir başkasında ise Avustralya’yı Portekizliler kolonize etmişlerdir. Bu evrenler bizimkini hiç etkilemediği için eleştirenlerin sorusu bu evrenlerin gerçekliği üzerine. Bu bağlamda “Çoklu Etkileşimli Evrenler”in adından da belli olacağı üzere çok farklı bir yaklaşımı var.

Prof. Wiseman ve meslektaşlarının teorilerinde öne sürdükleri başlıklar şöyle özetlenebilir:

• Bizim deneyimlediğimiz evren, çok sayıda evrenden sadece birisidir. Bazı paralel evrenler bizimkine benzerken büyük çoğunluğu bizimkinden oldukça farklı.

• Bütün bu evrenler eşit derecede gerçek, zaman süresince sürekli var oluyorlar ve belirli özellikleri barındırıyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

• Bütün kuantum fenomeni yakın dünyalar arasındaki evrensel bir itme kuvvetinden ortaya çıkıyor ve bu da onların birbirlerinden farklı olmalarına yol açıyor. 

Dr. Hall “Çoklu Etkileşimli Evrenler” teorisi sayesinde diğer evrenlerinin varlığını test etmek gibi olağanüstü bir olasılığın olabileceğini söylüyor.

Bu yaklaşımın güzel tarafı, yalnızca tek bir evrenin varlığı durumunda teori Newton mekaniğine indirgenirken çok sayıda evren varsa kuantum mekaniği çerçevesinde karmaşıklaşıyor oluşu. İkisinin arasında ne Newton’un teorisi ne kuantum teorisi olan yeni bir şey bekleniyor. Ayrıca inanıyoruz ki, kuantumun etkilerine yeni bir zihinsel görüntü sağladığı için, kuantum fenomenlerini test etmek ve kuantum fenomenlerinden faydalanabilmek için yeni deneylerin planlanmasında yarar sağlayacaktır.

Kuantum evrimine sınırlı sayıda dünya kullanarak yaklaşma kabiliyeti moleküler dinamik üzerinde önemli yansımalara sahip olabilir. Bu da kimyasal tepkimeleri ve ilaçların etkisini anlamada oldukça önemlidir.

Texas Tech Üniversitesinin ünlü kimya profesörü Bill Poirier gözlemlerine dayanarak bunların sadece kavramsal olarak değil aynı zamanda doğurabilecekleri fazlaca çığır açıcı yeni gelişmeler için de önemli olduğunu belirtiyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Teşekkür: Bu yazıyı çeviren Damla Temel'e teşekkür ederiz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
  • J. W. Michael. Quantum Phenomena Modeled By Interactions Between Many Classical Worlds. (6 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 6 Haziran 2020. Alındığı Yer: Physical Review X | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/10/2024 02:31:18 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3284

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Video
Obezite
Yanlış
Köpekbalığı
Zaman
Viral
Oksijen
Grup
Balıklar
Kalıtım
Gazetecilik
Enfeksiyon
Dişler
Jeoloji
Ağız Sağlığı
Bitki
Hormon
Türleşme
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Tür
Kuantum
Ekonomi
Teori
Hayvanlar
Biyografi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. --, et al. Çoklu Etkileşimli Evrenler Teorisi, Kuantum Mekaniği'nin Anormalliklerini Açıklayabilir!. (17 Şubat 2015). Alındığı Tarih: 28 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3284
--, -., Ağacı, E., Bakırcı, Ç. M. (2015, February 17). Çoklu Etkileşimli Evrenler Teorisi, Kuantum Mekaniği'nin Anormalliklerini Açıklayabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved October 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3284
-. --, et al. “Çoklu Etkileşimli Evrenler Teorisi, Kuantum Mekaniği'nin Anormalliklerini Açıklayabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı, Evrim Ağacı, 17 Feb. 2015, https://evrimagaci.org/s/3284.
--, ---. Ağacı, Evrim. Bakırcı, Çağrı Mert. “Çoklu Etkileşimli Evrenler Teorisi, Kuantum Mekaniği'nin Anormalliklerini Açıklayabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı. Evrim Ağacı, February 17, 2015. https://evrimagaci.org/s/3284.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close