Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Çiftleşmeye Hazırlanan Koalalar Nasıl Ses Çıkarır?

Koalalarda İki Set Ses Teli Bulunur!

2 dakika
3,430
Çiftleşmeye Hazırlanan Koalalar Nasıl Ses Çıkarır?
Tüm Reklamları Kapat

Kimi zaman hayatımızda görmeye pek alışık olmadığımız hayvanların seslerini merak ettiğiniz oluyordur. Siz merak etmiyorsanız bile, bu merak konusunda yalnız olmadığımızı biliyoruz; çünkü bazıları işi daha da abartarak şarkılar, besteler, sözler bile dürmüşler bu merak uğruna (bkz: "What Does the Fox Say - Ylvis"). 

Ancak söz konusu koalalar ise, bu merak yerindedir. Çünkü koalalarda 2 adet ses kutusu bulunur ve bildiğimiz kadarıyla bu, karasal memeliler arasında eşsiz bir özelliktir!

Erkek koalalar dişi gruplarından ayrı ve oldukça pasif bir şekilde yaşarlar, bu da çiftleşmeyi oldukça zorlaştırır. Kokularına ek olarak, müstakbel eşlerine çok derin bir ses ile ulaşırlar. Bu ses, genellikle vraklama, homurdanma ve geğirme karışımıdır:

Tüm Reklamları Kapat

Bir koalanın nasıl sesler çıkardığını bilmiyorsanız, bu video sayesinde artık biliyorsunuz. Tilkiler mi? Onlar da bir dahaki sefere...

Bu ses, anlaşılır sebeplerle, uzun süredir bilim insanlarının kafasını karıştırmaktaydı, çünkü normalde bir koalanın boyutlarına göre üretebileceği sesten 20 kat daha düşük perdedendi. Kapsamlı bir araştırma sonucunda, sonunda gizem perdesi aralandı: koalalarda, diğer kara memelilerinin aksine, iki set ses teli bulunmaktadır. Araştırmanın detayları, Sussex Üniversitesi'nden Benjamin Charlton'ın Current Biology dergisinde yayımlanan makalede bulunuyor.

Ses telleri, tıpkı gitar telleri gibi çalışan, dudak şeklindeki katlanmış zarlardır. İnce ve kısa teller daha yüksek sesleri oluştururken, daha düşük sesler kalın ve uzun teller tarafından üretilir. Hava onların arasından geçerken, titreşimler yaratır ve bunlar da, telin boyutlarına bağlı olarak belli bir perdeden ses çıkarır. Bu zarlar ses kutusu içerisinde yer alır ve bir hayvanın ses kutusu, boyutları ile orantılı olduğundan, daha büyük hayvanlar, daha derin sesler çıkarır; daha küçük hayvanlar daha yüksek sesler çıkarır. 

Yetişkin koalalar yaklaşık olarak 8 kilogram ağırlığında olduğundan, ses tellerinin daha ince olması ve dolayısıyla çok daha yüksek perdeli sesler çıkarmaları beklenmekteydi. Ancak bu keselilerden çıkan sesler, bir filinkine eşdeğerdir.

Araştırma boyunca, bilim insanları 10 erkek koala kadavrası üzerinde çalıştılar ve bu derin, titreşimli sesleri nasıl çıkardıklarını incelediler. İlk setten çok daha uzun ve ağır ikinci bir ses teli seti bulduklarında şoke oldular. Balinalarda da benzer yapılar bulunur, ancak hiçbir kara memelisinde bu özellik görülmez.

Tüm Reklamları Kapat

Bu ikinci set ses teline "velar ses telleri" adı verilir, çünkü ses kutusunun üzerinde, nazal (burunsal) ve oral (ağızsal) boşlukların yanında bulunur. Bu bölgeye "velum" adı verilir; ama halk arasında "arka damak", "alt damak" veya "yumuşak damak" olarak bilinir (dilinizi damağınıza değdirerek, iyice geriye, küçük dilinize kadar götürdüğünüzde bu yumuşak bölgeye ulaştığınızı hissedebilirsiniz). Aslında koalaların çıkardıkları bu sesler, insanların horlama sırasında yumuşak damaklarında oluşan sesin benzeridir; her ne kadar bizlerin velum bölgesi ses çıkarmak için evrimleşmemiş olsa da...

Gelecekteki araştırmalar bu seslerin dişilerin erkeklerin sağlık durumunu nasıl anladığına dair bulgular verecek. Benzer şekilde, koalaların nasıl eşsiz şekilde dişilerin dikkatini çektiğini anlamamızı sağlayacak.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: IFLS | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 04/12/2024 06:43:23 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5066

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İnsanlar
Genom
Uçak
Film
Madde
Buz
Memeli
Dalga
Uzay Görevleri
Evrimsel Psikoloji
Yas
Teknoloji
Boyut
Kas
Coronavirus
Isı
Eğilim
Hayvan Davranışları
Antropoloji
Venüs
Wuhan Koronavirüsü
Nükleer Enerji
Yeşil
Sıcak
Yer
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Çiftleşmeye Hazırlanan Koalalar Nasıl Ses Çıkarır?. (12 Mart 2017). Alındığı Tarih: 4 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5066
Bakırcı, Ç. M. (2017, March 12). Çiftleşmeye Hazırlanan Koalalar Nasıl Ses Çıkarır?. Evrim Ağacı. Retrieved December 04, 2024. from https://evrimagaci.org/s/5066
Ç. M. Bakırcı. “Çiftleşmeye Hazırlanan Koalalar Nasıl Ses Çıkarır?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 12 Mar. 2017, https://evrimagaci.org/s/5066.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Çiftleşmeye Hazırlanan Koalalar Nasıl Ses Çıkarır?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 12, 2017. https://evrimagaci.org/s/5066.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close