Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Buzul Çağı İklim Analizi, Karbondioksit Artışından Beklenen En Kötü Senaryoyu Değiştiriyor!

3 dakika
904
Buzul Çağı İklim Analizi, Karbondioksit Artışından Beklenen En Kötü Senaryoyu Değiştiriyor! Science Advances (2024)
Atmosferik karbondioksitin gelecekte iki katına çıkması durumunda önceki en kötü durum tahminlerinden daha düşük bir beklenti ile karşılaşılacağını göstermektedir.
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 8 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Atmosferde karbondioksit biriktikçe Dünya daha da ısınacaktır. Washington Üniversitesi tarafından yürütülen ve Science Advances dergisinde yayınlanan yeni araştırma, karbondioksitteki belirli bir artışın tam olarak ne kadar ısınmaya yol açacağının cevabını arıyor.[1]

Araştırmacılar, karbondioksit ve küresel sıcaklık arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamak için Kuzey Amerika'nın büyük bir bölümünün buzla kaplı olduğu en son buzul çağını analiz etti. Sonuçlar, gelecekteki ısınma tahminlerinin çoğu değişmese de mutlak en kötü durum senaryosunun olası olmadığını ortaya koyuyor. Atmosfer bilimleri alanında Washington Üniversitesinde doktora öğrencisi olan makalenin baş yazarı Vince Cooper şöyle söylüyor:

Çalışmamızın ana katkısı, iklim duyarlılığı tahminini daraltmak ve gelecekteki ısınma tahminlerini yapma yeteneğimizi geliştirmektir. Daha düşük sera gazı seviyelerinde Dünya'nın geçmişte ne kadar soğuk olduğuna bakarak daha yüksek sera gazı seviyelerinde mevcut iklimin ne kadar ısınacağını tahmin edebiliriz.

Karbondioksitin iki katına çıkmasından kaynaklanan en iyi ısınma senaryosu, dünya çapında ortalama yaklaşık 2 santigrat derece sıcaklık artışı öngörüyor. Bu, en olası tahmin olan yaklaşık 3 santigrat derecelik artışı değiştirmese de karbondioksitin iki katına çıkmasına ilişkin en kötü senaryoyu 5 santigrat dereceden 4 santigrat dereceye düşürüyor. Karşılaştırmak gerekirse karbondioksit şu anda 425 PPM, yani sanayi öncesi seviyelerin yaklaşık 1,5 katı düzeyindedir ve emisyonlar düşmediği takdirde bu yüzyılın sonundan önce sanayi öncesi seviyelerin iki katına çıkacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Gezegenimiz karbondioksitin iki katına çıkmasına doğru ilerlerken yazarlar son on yılın, küresel ısınma konusunda geleceği güvenilir bir şekilde tahmin etmek için iyi bir ölçüt olmadığı konusunda uyarıyor. Daha kısa vadeli iklim döngüleri ve atmosfer kirliliğinin etkileri, yakın dönem trendlerinin bu yüzyılın geri kalanını güvenilir bir şekilde öngörememesinin nedenlerinden sadece birkaçıdır.

Makalenin yazarlarından Washington Üniversitesinde atmosfer bilimleri ve oşinografi profesörü olan Kyle Armour, Son 40 yıldaki küresel ısınmanın mekânsal modelinin gelecekte beklenilen uzun vadeli modele benzemediğini ve yakın geçmişin, gelecekteki küresel ısınma için kötü bir analoji olduğunu vurguluyor.

Yeni çalışma, 21.000 yıl önce Son Buzul Maksimum olarak bilinen ve Dünya'nın bugünden ortalama 6 santigrat derece daha soğuk olduğu bir döneme odaklandı. Buz çekirdeği kayıtları, o dönemde atmosferik karbondioksitin yaklaşık 190 PPM ile bugünkü seviyelerin yarısından daha az olduğunu gösteriyor. Cooper, şöyle anlatıyor:

Paleoiklim kayıtları, mevcut iklimden ortalama olarak çok daha sıcak veya soğuk olan uzun dönemleri içeriyor. Bu dönemlerde buz tabakaları ve sera gazlarından kaynaklanan büyük iklim iticileri (iklim değişiminin hızına ve yönüne etki eden faktörler) olduğunu biliyoruz. Geçmişteki sıcaklık değişimlerinin kabaca ne olduğunu ve bunlara neyin neden olduğunu bilirsek gelecekte ne bekleyeceğimizi de biliriz.

Araştırmacılar; tarih öncesi iklim kayıtlarını, Dünya'nın iklimini simüle etmek için bilgisayar modelleriyle birleştirdiler ve buzul maksimumunun hava durumunu simüle ettiler. Kuzey Amerika'nın büyük bir bölümü buzla kaplı olduğunda, buz tabakası sadece önceki çalışmaların düşündüğü gibi kıtaların üzerindeki yaz güneş ışığını yansıtarak gezegeni soğutmamıştı.

Tüm Reklamları Kapat

Bu durum buz tabakası, rüzgâr düzeni ve okyanus akıntılarını değiştirerek Kuzey Pasifik ve Atlantik Okyanusu’nun soğuk ve bulutlu olmasına da neden olmuştu. Yeni çalışmada yer alan analizler, okyanuslar üzerindeki bu bulut değişikliklerinin güneş ışığını daha fazla yansıtarak buzulun küresel soğutma etkilerini artırdığını gösteriyor.

Özetle, çalışmanın karbondioksitin buzul çağı sıcaklıklarını belirlemede önceden tahmin edilenden daha küçük bir rol oynadığını gösterdiği söylenebilir. Öte yandan bu, yükselen karbondioksitten kaynaklanan ısınma için en azından en korkunç tahminlerin önümüzdeki on yıllarda daha az olası olduğu anlamına geliyor. Armour, şöyle bitiriyor:

Bu makale, gelecekteki ısınmanın üst sınırını gerçekten aşağı çektiği ve en uç senaryonun daha az olası olduğunu söylediği için daha güvenli tahminler üretmemizi sağlıyor. Diğer tüm kanıtlar, tutarlı kalan alt sınırı veya ortalama tahmini değiştirmiyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
16
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat
  • University of Washington

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:31:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17484

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Buzul Çağı İklim Analizi, Karbondioksit Artışından Beklenen En Kötü Senaryoyu Değiştiriyor!. (2 Mayıs 2024). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17484
Derin, U. (2024, May 02). Buzul Çağı İklim Analizi, Karbondioksit Artışından Beklenen En Kötü Senaryoyu Değiştiriyor!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/17484
U. Derin. “Buzul Çağı İklim Analizi, Karbondioksit Artışından Beklenen En Kötü Senaryoyu Değiştiriyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 02 May. 2024, https://evrimagaci.org/s/17484.
Derin, Ufuk. “Buzul Çağı İklim Analizi, Karbondioksit Artışından Beklenen En Kötü Senaryoyu Değiştiriyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, May 02, 2024. https://evrimagaci.org/s/17484.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close