Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Burçin Mutlu Pakdil Tarafından Tanımlanan Sıradışı ve Çift Halkalı Galaksi!

3 dakika
5,841
Burçin Mutlu Pakdil Tarafından Tanımlanan Sıradışı ve Çift Halkalı Galaksi!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 7 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Dünya'dan 359 milyon ışık yılı kadar uzaklıkta, son derece masumane isimli bir galaksi var: PGC 1000714. Resmi olarak bu şekilde tanınmasa da, popüler bilim medyasında duyurulan adıyla "Burçin'in Galaksisi"! Bu galaksiyi özel kılan 2 durum var: İlki, söz konusu galaksi tipinin astronomlar tarafından sıklıkla gözlenen galaksilerden epey farklı olması. İkincisi ise, söz konusu galaksinin Türkiye'den yurtdışına gitmiş Burçin Mutlu Pakdil ve ekip arkadaşları tarafından keşfedilmiş olması...

Aslında söz konusu galaksi, o tipte keşfedilen ilk galaksi değil. Hoag Cismi ya da Hoag-Tipi Galaksi olarak bilinen bu ilginç galaksiler, tipik olmayan bir biçimde, halkasal yapılı olmalarıyla dikkat çekmektedirler. İlk olarak 1950 yılında Arthur Hoag tarafından keşfedilmiştir. Bu galaksiler içerisinde ortalamada 8 milyar yıldız bulunmaktadır.

Hoag Cisimleri'nin etrafında neredeyse kusursuz sayılabilecek, mavi ve yıldızlardan oluşan bir halka bulunur. Minnesota Duluth Üniversitesi ve North Carolina Doğa Bilimleri Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yürütülen çalışmada, PGC 1000714 galaksisi de ilk defa tanımlanarak, yeni bir Hoag Cismi olarak kayıtlara eklendi. 

Tüm Reklamları Kapat

İlk defa tanımlanması önemli, çünkü bugüne kadar söz konusu galaksi 2MASX J11231643−0840067 katalog numarası ile anılsa da, akademik literatürde hiç araştırılmamıştı. Bu bakımdan, çalışma yepyeni bir analiz ortaya koyuyor. Dahası, bugüne kadarki Hoag Cismi olarak bilinen galaksiler tek halkalı olarak tespit edilmiştir; bu ise çift halkalı doğasıyla galaksilerin yapısına yönelik çok sıra dışı bir bulgu değeri taşıyor.

Büyük oranda bir Hoag Cismi olarak görülebilecek olsa da, bu sıradışı özellik dolayısıyla galaksilerdeki yıldız oluşumuna yönelik yeni bir bakış açısı sağlayabilmesi açısından önem arz ediyor. Makalelerinin özet kısmının ilk cümlesi şöyle başlıyor:

Bu araştırmada bir Hoag Cismi'ni andıran ve daha önce literatürde hiç tanımlanmamış olan tamamen ayrık bir dış halkaya sahip PGC 1000714 galaksisinin fotometrik bir analizini sunmaktayız.

Bu tip galaksiler öylesine seyrek bulunurlar ki, Minnesota Astrofizik Enstitüsü'nde doktora öğrencisi olan ve söz konusu galaksinin kaşifi ve galaksiyi bilim camiasına ilan eden makalenin baş yazarı Burçin Mutlu Pakdil'in sözleriyle tüm galaksilerin %0.1'inden daha azının bu tip galaksiler olduğı düşünülmektedir. Galaksilerin ezici bir çoğunluğu, hepimizin alışık olduğu spiral galaksilerdir.

Aslen ilk olarak Pakdil'in akademik danışmanları arasında bulunan Patrick Treuthardt tarafından bir başka galaksinin analizi sırasında fark edilen bu nesne, sonradan Pakdil'in iç çekirdek analizi ve görsel veri işleme çalışmaları sayesinde aydınlatıldı ve bu sebeple "Ekip içerisinde Burçin'in üzerinde çalıştığı galaksi" anlamında "Burçin'in Galaksisi" adı verildi. Altını çizmekte fayda var ki söz konusu galaksinin resmi adı "Burçin'in Galaksisi" değildir. Galaksiye henüz yaygın bir isim konmamıştır ve halen sadece PGC 1000714 olarak bilinmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, söz konusu galaksiyi tespit edebilmek için Şili dağlarında bulunan yüksek çaplı bir teleskoptan elde edilen çok-dalgaboylu görselleri birleştirerek tespit etmeyi başarmışlardır. Keşfedilen galaksinin en dış halkalarında mavi renkli ve genç (yaklaşık 130 milyon yaşında) yıldızlar bulunsa da, daha iç kısımlarda kırmızı renkli ve yaşlı (yaklaşık 5.5 milyar yaşında) yıldızlar da gözlenmiştir.

Her ne kadar galaksi şekilleri içsel ve dışsal faktörlerden etkilense de, makale yazarlarının ileri sürdüğüne göre bu galaksinin dış halkası, yakınlarda bulunan gazca zengin bir cüce galaksinin yutulması sonucu oluşmuş olabilir. Pakdil, şöyle söylüyor:

Galaksinin halkaları, birbirine çarpan gaz bulutlarının oluşturduğu yıldızları barındıran bölgelerdir. İç ve dış halkaların renklerinin farklı olması, bu galaksinin iki ayrı oluşum aşamasından geçtiğini gösteriyor. Zaman boyunca elde edilen bu tekil fotoğrafa bakarak bu galaksinin halkalarının nasıl oluştuğunu kesin olarak bilmemiz mümkün değil.

Araştırmacılar, buna benzer Hoag Cisimlerinin keşfi sonucu daha fazla görüntü elde edip bunları birleştirerek söz konusu galaksilerin nasıl oluşup evrimleştiklerini keşfetmeyi umuyorlar.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Umut Verici! 4
  • Muhteşem! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • İnanılmaz 2
  • Bilim Budur! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/11/2024 15:23:42 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4867

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Göz
Fil
Mitler
Hominid
Sinirbilim
İklim Değişikliği
Karar Verme
Veri Bilimi
Charles Darwin
Hayvan Davranışları
Kanıt
Maske Takmak
Entomoloji
Kimya
Kırmızı
Kurt
Kelebek
Astronomi
Etimoloji
Yılan
Protein
Geometri
Arkeoloji
Pandemik
Atom
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Burçin Mutlu Pakdil Tarafından Tanımlanan Sıradışı ve Çift Halkalı Galaksi!. (7 Ocak 2017). Alındığı Tarih: 5 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4867
Bakırcı, Ç. M. (2017, January 07). Burçin Mutlu Pakdil Tarafından Tanımlanan Sıradışı ve Çift Halkalı Galaksi!. Evrim Ağacı. Retrieved November 05, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4867
Ç. M. Bakırcı. “Burçin Mutlu Pakdil Tarafından Tanımlanan Sıradışı ve Çift Halkalı Galaksi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 07 Jan. 2017, https://evrimagaci.org/s/4867.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Burçin Mutlu Pakdil Tarafından Tanımlanan Sıradışı ve Çift Halkalı Galaksi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 07, 2017. https://evrimagaci.org/s/4867.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close