Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bulunan En Eski Oymalar İnsanlık Tarihini Yeniden Yazıyor!

2 dakika
1,211
Bulunan En Eski Oymalar İnsanlık Tarihini Yeniden Yazıyor! Sophimania
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 8 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

İnsan atalarımız tarafından yapıldığı bilinen en eski oymalar, 430,000 ve 540,000 yaş arasında olduğu belirlenen fosilleşmiş bir deniz kabuğunda, Endonezya'da bulundu.

Uluslararası bir bilim insanı ekibi, antik insanlar tarafından yapıldığı bilinen en eski tasarlanmış kalıp örneğini buldu. Endonezya Java adasında bulunan zig-zag şekli verilmiş deniz kabuğu Argon-Argon ve luminesans yöntemiyle 540,000 yıl kadar geriye tarihlendi ve hem Neanderthaller hem de modern insanlar tarafından yapılmış olma ihtimali kalktı.

Bu keşif bilinen daha önceki en eski oyma sanat eserinden - Güney Afrika'nın Blombos Mağarası'nda bulunan bir toprak boyası örneğindeki geometrik oymalardan - en az dört kat daha eski. Bu demek oluyor ki oymalar Neanderthal atamızdan daha önceki Homo erectus atamız tarafından yapılmış olmalı ve oyma davranışının kökenini en az 300,000 yıl geriye itiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Canberra'da bulunan Avustralya Ulusal Üniversitesi Arkeoloji ve Antropoloji Okulundan Stephen Munro'nun e-posta ile gönderdiği basın bülteninde şu ifadeleri kullanıyor:

Bu insanlık tarihini yeniden yazıyor. Homo erectus'un böyle davrandığının kanıtını ilk kez bulduk. Bu geniş çift kabuklu yumuşakça kabuklarını ve onları oymada kullanılan araçları Homo erectus'un ellerine veriyor ve bu erken insan türleri hakkındaki düşünce biçimimizi değiştirecek.

Oyulmuş ve fosilleşmiş midye kabuğu aslında 19. yüzyılda, Homo erectus'u keşfeden insan olan Hollandalı paleontolog Eugene Dubois tarafından bulundu - fakat şu an sadece bilim insanları kalıpların farkına vardı. Kabuk, Dubois'in güvenli koruma amacıyla ilk kez emanet ettiği bir avuç dolusu diğeriyle birlikte Hollanda'da bir müzede saklanıyor.

Yedi yıl kadar önce, Hollanda'daki Leiden Üniversitesinden arkeolog Josephine Joordens, Endonezya'da o zamanlar yaşayan antik atalarımız için çevrenin görünüş şeklini yeniden inşa ederken koleksiyona karşı bir ilgi duydu. NPR'den Nell Greenfieldboyce'e şöyle söylüyor:

Bir nehir miydi? Deniz çok yakın mıydı? Bir göl müydü? Bu bağlamda koleksiyondaki kabuklara bakmaya başladım.

Avusturyalı meslektaşı Munro, kabukların bir fotoğrafını çekti ve sadece onlara tekrar bakarken oyma baskıları gördü. Joordens Greenfieldboyce ile olan konuşmasına şöyle devam ediyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bir fotoğraf eklenmiş olarak bana bir e-posta gönderdi ve 'Josie, ne düşünüyorsun? Burada neye bakıyoruz?' dedi. Ve baktıktan sonra biraz garip olduğunu düşündük.

Munro, basın açıklamasında şöyle diyor:

Bu bir 'Evreka!" anıydı. Onların insan yapımı oymalar olduğunu derhal görebilmiştim. Başka bir açıklaması yoktu.

Dünya çapında çeşitli üniversitelerden araştırmacıların bulunduğu takım Nature dergisine yaptığı açıklamada bu zig-zaglanmış özel deniz kabuğuyla yan yana bulunan kabukların, Homo erectus'un onları yararlı şekillerde değiştiren alet kullanımının ilave delillerini gösterdiğini söyledi. Kabuklardan bazılarında, tam da adalenin aslen bağlı bulunduğu yerde bir köpekbalığı dişi tarafından 'delinmiş' oyuklar vardı. Bu, antik insanların deniz varlığına kenetlenmiş kabuğunu açmak için nasıl ve nereden zarar vereceklerini bildikleri anlamına gelmekte.

Bir başka kabuk, bir doğrama veya kazıma aracı olmak için bilenmiş gibi görünüyordu. 

Ekip, oyma işinin ne anlama gelebileceği ve ne tür antik insanın onu ne amaçla yapmış olabileceği hakkında herhangi bir tahmin yapmamaya dikkat etti. Kendisi de Leiden Üniversitesi'nden olan arkeolog Wil Roebroeks AFP'ye şöyle konuştu: 

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Birisinin bunu neden yarım milyon yıl önce yaptığına dair hiçbir ipucumuz yok ve hakkında tahminde bulunmaktan açık bir şekilde kaçınıyoruz.

ABD'deki George Washington Üniversitesinden bir paleontolog olan ve çalışmaya katılmayan Alison Brooks, NPR'ye işaretlerin düşündüğümüz gibi kasıtlı olmayabileceğini - belki de sadece antik bir insan çocuğu tarafından yapılmış karalamalar olabileceğini öne sürerek buluşa daha kuşkucu bir bakış açısıyla baktı. 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 04/10/2024 04:54:31 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4153

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Mikoloji
Genetik Müdahale
Hafıza
Viroloji
İklim Değişimi
Kütle
Diş Gelişimi
Hematoloji
Göğüs
Cinsellik
Savaş
Newton
Canlılık
Editör Seçkisi
Büyük
Model
Çocuklar İçin Bilim
Obstetrik
Dinozorlar
Saç
Atom
Eşey
Avcı
Hasta
Şiddet
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Alert, et al. Bulunan En Eski Oymalar İnsanlık Tarihini Yeniden Yazıyor!. (30 Ocak 2016). Alındığı Tarih: 4 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4153
Alert, S., Zaloğlu, O., Bakırcı, Ç. M. (2016, January 30). Bulunan En Eski Oymalar İnsanlık Tarihini Yeniden Yazıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved October 04, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4153
S. Alert, et al. “Bulunan En Eski Oymalar İnsanlık Tarihini Yeniden Yazıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ozan Zaloğlu, Evrim Ağacı, 30 Jan. 2016, https://evrimagaci.org/s/4153.
Alert, Science. Zaloğlu, Ozan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bulunan En Eski Oymalar İnsanlık Tarihini Yeniden Yazıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ozan Zaloğlu. Evrim Ağacı, January 30, 2016. https://evrimagaci.org/s/4153.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close