Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yapay Zeka ve Modern Dünyanın Gerçekleri

Güvenlik, gizlilik ve kontrol sorunları

2 dakika
50
Yapay Zeka ve Modern Dünyanın Gerçekleri Yapay zeka, üniversitelerin ders müfredatına giriyor
  • Blog Yazısı
Yapay zeka ve etkileşim
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Yapay zeka, Dartmouth Konferansı'ndan bu yana büyük bir evrim geçirdi. Fotoğraflarda yapay zeka genellikle robotlar olarak gösterilse de, aslında yapay zeka bir robot değildir; en azından şimdilik bir robot değil. O, bir algoritma, bir sistem ve daha fazlasıdır.

Yapay zekanın doğru kullanıldığı ve firmaların güvenlik ve gizliliğimizi düşündüğü bir dünyada, yapay zekayı kullanmak harika olurdu. Fakat, böyle bir dünyada yaşamıyoruz. Yöneticiler bu kadar açık, adil ve saygılı değil.

Yapay zekaya yazdığınız her sohbet, onun gelişmesine yardımcı olan bir veridir. Bu veriler bizim mahremiyetimizdir. Yapay zeka ile kimseyle paylaşmak istemediğiniz bir sohbet veya yardım talep edebilirsiniz. Bu verileriniz sızdırılırsa ne olur?

Tüm Reklamları Kapat

Güzel ve hoş olmaz değil mi? Tüm sohbetleriniz, ilgi alanlarınız sızdırılıyor. Belki Google’da gördüğünüz bir reklam, belki de başka bir yolla verileriniz karşınıza çıkıyor. Ya da yeni bir modelin eğitiminde kullanılıyor. Oysa ki güvenle yazdığımı düşünüyordum.

Yapay zekanın cevaplarına ne demeli? Hızı dışında pratik yapma, ileri düzey mantık yürütme, aklını kullanma becerisi henüz yok. Kusursuz değil, bunda eminiz çünkü 50 sorudan hepsini doğru yanıtlayamıyor. O da yanlış yapıyor, tıpkı biz insanlar gibi.

Yapay zekanın fiziksel bir robota entegrasyonu, kötü yönleri olsa da iyi yönleri de var. Askeri alanda kullanıldığını düşünün: Artık insanlı savaşlar yok, kan dökülmüyor, can kaybı yok. Süper değil mi?

Değil. Henüz kontrol bizde ancak yapay zekanın kontrolü ele alması yakın gelecekte çok da imkansız görünmüyor. Tüm sistemlerimize yapay zekayı entegre ediyoruz, yavaş yavaş tüm yaşamımızı yapay zeka üzerine kuruyoruz. İşlerimizi kolaylaştırıyor, elbette.

Tüm Reklamları Kapat

Ya yapay zeka bir yerde hata verirse, bir yerde çökme eşiğine gelirse, verilerin tutulduğu depolarda sorun çıkarsa ne yapacağız? Elbette önlemler alınacaktır ama bu kaçınılmaz kılmaz. Böyle hatalarda ne yapacağız? Bankalara gidemez, araçlara binemez olacağız.

İş kaybına ne demeli? Yapay zekanın alabileceği tüm işlerdeki çalışanlar çıkarılıp yerlerine otomasyon kuruluyor, algoritma yazılıyor. Amazon Go'dan örnek verelim: Hiç insansız market gördünüz mü? Girişinde turnike olan, QR kod okuttuğunuz bir market.

İçeri girdiğinizde bir çalışan olmaması, bir ürünü aldığınızda kamera ve sensörlerin hangi ürünü aldığınızı anında tespit etmesi, Amazon Go uygulamasında ne satın aldığınızın anlık sepetinize yazılması. Bu gerçek ve yeni bir teknoloji.

Kasada kasiyere gerek mi var? Zaten ne aldığınız biliniyor, her şey hesaplanmış, fiyatlandırılmış ve sepetinizde yer alıyor. Kredi kartınızı okutmanıza gerek yok, telefonunuzu POS cihazına yaklaştırmanız yeterli. İşte bu kadar.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Peki Çin'de suçluları nasıl buluyorlar? Kameralar her yerde; sizin nerede olduğunuzu, bastığınız kaldırımın hangi taşına bastığınızı, ne kadar hızla gittiğinizi ve daha fazlasını kaydediyor.

Gün içinde hangi arkadaşınız ile etkileşime geçtiğinizi, nerelere uğradığınızı ve daha fazlasını izliyorlar. Özel hayat diye bir şey kaldı mı sizce? Her şeyiniz izleniyor. İstenilmeyen Ütopya (Distopya) olan Cesur Yeni Dünya'dan farkımız kaldı mı?

Her ne kadar gelişmek istesek de kontrolü ele almamız gerekiyor. Bir kişinin yönetimi toplumu ikiye ayırır, çatışmalara sahne olur. Birlik ve beraberlik duygusu içerisinde olmamız gerekli. Ama dünyada böyle bir şey asla olmayacaktır.

Bu kadar bunca yakışıklı varlık! varıp gelmiş buraya!
Ne güzel şeymiş meğer insanlık!
Böyle dünyalıları olan,
Yaşasın bu yaman, bu cesur yeni dünya!

Aldous Huxley, Cesur Yeni Dünya

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Aldous Huxley. (1932). Cesur Yeni Dünya. ISBN: 978-0141182674. Yayınevi: Penguin Books. sf: 250-270.
  • Amazon Web Sitesi Ekibi. Amazon Go: How It Works. (30 Ocak 2018). Alındığı Tarih: 30 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Amazon Official Website | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/07/2025 07:30:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18228

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close