Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Vazgeçilmiş Bedenler: Teslimiyet Sendromu

Göçmen çocukların yaşadığı bu iç sarsıcı deneyim,

1 dakika
123
Vazgeçilmiş Bedenler: Teslimiyet Sendromu 'Mülteci Kamplarında Çocuklar'
  • Blog Yazısı
Varşovalı fotoğrafçı Tomek Kaczor’a ait, 2020 Dünya Basın Ödülleri Yarışması’na aday gösterilen bir fotoğraf.
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Belirsizlik içinde süregiden yaşam, umutsuzluğa, isteksizliğe ve dış dünyadan kopmaya yol açıyor. Stres altında ezilen ve travmatize olmuş çocukların karşılaştığı ciddi bir geri çekilme olarak açıklanan bu durum, bilinçaltı düzeyinde yaşama isteklerinden vazgeçiyor olabilecekleri durumu, çocukları yavaşça yaşayan birer gölgeye dönüştürüyor. Sürekli bir belirsizlik ve endişe atmosferinde büyümek, çocuklarda ruhsal ve duygusal açıdan büyük travmalar yaratabilir. Çocukların yaşadıkları travmanın bir tür dışavurumu olan bu sendromun belirtileri; içe kapanma, konuşmama, yemek yememe ve hareketsizlikle birlikte, çocuklar adeta ruhsal bir koma içinde, her türlü uyarıya, dokunuşa, hatta acıya bile tepkisiz hale geliyorlar. İlk aşamada bireyler, yarı bilinçli bir durumda olabilir ve depresif belirtiler sergileyebilirler. Ardından sessizleşip konuşmayı tamamen bırakabilirler. Geri çekilme süreci, çevreleriyle etkileşimden kaçınma şeklinde devam edebilir. Nihayetinde uzun bir uyku periyodu başlayarak, bazen bilinçlerini tamamen kaybetmelerine kadar ilerleyebilir.

Göçmen çocukları gibi belirli gruplar, yeni bir kültüre veya ortama uyum sağlama sürecinde sürekli stres altında olduklarından, bu sendromu daha sık yaşama eğilimindeler. Göçmen çocukları, ailelerinin sınır dışı edilme tehdidi altında yaşarken, sürekli bir stres, endişe ve korku atmosferinde bulunabilirler. Bu belirsizlik ve travmatik deneyimler, çocuklarda umutsuzluk, isteksizlik ve dış dünyaya karşı duyarsızlık gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Araştırmalar, özellikle İsveç ve Avustralya gibi ülkelerde göçmen politikalarının sıkılaşmasıyla birlikte çocuklarda teslimiyet sendromunun arttığını göstermektedir. Bu çocuklar, göçmenlik sürecinin getirdiği acı hatıralarla tekrar geri gönderilme fikrini taşıyamayacakları bir yük olarak görebilirler.

Tedavi sürecinde, çocukların iyileşmesi için en önemli unsur, onların hem ruhsal hem de fiziksel anlamda desteklenmesi ve kendilerini güvende hissetmelerini sağlamaktır. Bu genellikle, ailelerinin güvende olduğuna dair bir inançla başlar.

Tüm Reklamları Kapat

Çocuklar, ebeveynlerinin yaşadığı korku ve endişeleri, zaman zaman hayal edilebileceklerinden çok daha fazla hissedebilirler. Belki bu durum tuhaf gelebilir ya da basit görünebilir, ancak onlar için sağlanabilecek en küçük güven dokunuşu, çocukları uyandıran ve ebeveynlerinin her şeyin yolunda olduğuna ve ailenin yeni bir evde, yeni bir ülkede güven içinde olacağına dair bir güvence anlamına gelir. Bu güvence, ailelerine sağlanacak olan imkanlarla doğrudan ilişkilidir ve bu imkanların temin edilmesi, sert sınır politikalarıyla çözülemeyen ülke liderlerine bağlıdır.

Okundu Olarak İşaretle
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 2
  • Umut Verici! 2
  • Üzücü! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/05/2025 22:06:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16333

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close