Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sicim, Ruh ve İdealar Evreni Arasındaki Bağ

Sicim-Ruh-İdealar Evreni

5 dakika
44
Sicim, Ruh ve İdealar Evreni Arasındaki Bağ
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Sicim ve İdealar Evreni

Beyin dediğimiz şeyin tüm hareketlerimizi ve düşüncelerimizi kontrol ettiğinden hemfikiriz. Peki beyin cisim mi? Eskiye göre bakarsak; ateş, su, toprak, hava birer cisim değil mi? Tüm cisimler de bu dört cismin belli olanlarda karışmasıyla oluşmuyor mu? Günümüzde ise her şeyin kuraklarla parçacıklarla ve aracılardan oluştuğunu biliyoruz yani beyin eskiye göre de yeniye göre de bir cisim

Beyni beyin yapan içerisindeki cisimler midir? Yoksa cisimlerin komplike şekilde bir araya gelip belli bir algoritmaya göre çalışması mıdır? Tabii ki cisimlerin komplike şekilde birleşip belli bir algoritmaya göre çalışmasıdır. Bunlardan yola çıkarak bir beyin tanımı yapmak gerekirse,

Tüm Reklamları Kapat

Beyin=içerisindeki cisimlerin komplike şekilde birleşip belli bir algoritmaya göre çalışmasıyla düşünceyi ve anti-düşünceyi hareketi ve anti-hareketi kararı ve anti-kararı oluşturan yapı.

Sicim teorisine göre tüm cisimlerin bilgisi evrenin herhangi bir boyutunda herhangi bir yerinde saklanıyorsa ve beynimizde bir cisimse -genelde cisim örnekleri şişe kase üzerinden verilir- ve bu cismin her anlık görüntüsü yani sicimlerinin her anlık durumu saklanıyorsa, beynimiz de burada saklanmaz mı? Aklınıza bir ağaç resmi getirin. Bu resmin gözünüzün önünde canlanması için beyninizin belli bir konumu alması gerekir. Yani her düşüncemizde, hareketimizde, kararımızda beynimiz farklı farklı konumlar alıyor. Sizin beyniniz o ağaç konumundayken çıkartılıp başka bir insana takılırsa ya da başka bir hayvana takılırsa ya da herhangi bir bilgisayara takılırsa yine aynı görüntü görünür. Eğer biz bu seçimlerin "saklandığı" yeri bulabilirsek Platon'un beynini bulup Platon'un hayatı boyunca düşündüklerini hareketlerini kararlarını ve bunların antilerini Platon'un beynini bir bilgisayara koyarak yahut bir donöre koyarak bulabilriz.

Bu da demek oluyor ki aslında Platon'un dediği idealar evreni gerçek. Bizim idealarımız sayılar cisimler her şeyin olduğu bir yer var.

Sicim ve Ruh

Tüm Reklamları Kapat

Mitoloji çevirilerindeki en büyük sıkıntı aslında bedenin zayıf bir yansıması olarak geçen şeyi başka bir varlık yani ruh olarak çevirmeleridir. Zaten cismin ve sicimin nasıl bir bağda olduğunu tartıştığımız için onlara değinmeye gerek yok.

Ruh denilen şey ne? Ruh-beden bir mi? Yoksa ayrı iki oluşum mu? Yoksa Aristotales'in dediği gibi mi? Öncelikle şunu söylemem gerek, buradaki ruh tanımı ve ruh-sicim ilişkisi sizin fikirlerinize ve dini görüşlerinize ters gelebilir. Bu çok normal herkes aynı düşünemez. Ben bu kadar sicim teorisini olabildiğince genişleterek ruh denilen şeyi olabildiğince bu seçimin içine sokmaya çalıştım

Tüm cisimlerin her zamanki konumu herhangi bir boyutta evrenin bir köşesinde tutuluyorsa, bizim bedenimiz de bir cisim olduğundan onun da her anki sekili, duyumsamaları, duyumsamayı sicimsel olarak orada değil mi? aslında bu bizim bedenimizin zayıf bir yansıması değil mi? Neden zayıf bir yansıma diyoruz? Çünkü, oradaki seçimler kendi kararlarını veremiyorlar kendi düşünceleri ve kendi hareketleri ve bunların antenlerini yapamıyorlar. Yansıma diyoruz çünkü orada "saklanan" sicimler sadece duyumsayabiliyor. Duyumsadığını duyumsayamıyorlar. Yani bir etkiyi hissediyorlar ama bizim gerçek dünyadaki bedenimiz bir tepki vermediği sürece tepki veremiyorlar. Gerçek dünyadaki hallerine göre şekilleniyorlar. Bu da demek oluyor ki sicimlerin bu hareketine göre bir ruh tanımı yapmalıyız.

Ruh= Kendi beyini ve beyinsel fonksiyonları olmayan. Yalnızca duyumsayabilen. Bedenin geçmişini ve şimdisini evrenin herhangi bir boyutinda herhangi bir yerinde saklayan bedenin yansıması.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

İdealar Evreni Ruh İlişkisi

Yani idealar evreni büyük bir küme, ruh ise bu kümenin içindeki bir cismin geçmişi ve şimdisini kaydeden bir yansıması.

Cansızlarda Da Mı Ruh Var?

Yaptığımız tanımlar ve sicim-ruh ve sicim-idealar evreni üzerine yazdığımız yazana kadar göz önünde bulundurursak. Sorunun cevabı: Evet. Çünkü, basitçe düşündüğümüzde bir taş ya da herhangi bir yastık, koltuk, kitapla bizim aramızdaki cisimsel olarak hiçbir fark yok. Onların içinde de aynı proton, nötron, elektron, bizim içimizde de aynı proton, nötron, elektron var. Peki aradaki fark ne? Bizim içimizdeki atomlar aynen beyinde dediğimiz gibi komplike şekilde birleşip belirli bir algoritmaya göre çalıştığı için bizim hareket kabiliyetimiz, düşünme kabiliyetimiz, karar verme kabiliyetimiz, ve bunların antilerini de yapabilme kabiliyetimiz var. Şu konuya da bir açıklık getireyim. Bir cismin ruhunun olup olmaması için değişip değişmemesi önemli değil. Milyonlarca yıl boyunca değişmeyen bir cisim bile, sırf cisim olduğu için bir ruha sahiptir - ki entropi yasaları gereği bu pek mümkün değil-.

Tüm Reklamları Kapat

Peki bizim bedenimizin 1 işlevi nasıl sağlanır? Eğer bu birinci işle ve sicimler sağlıyor dersek, taşlarda da sicim var o halde taşla insan arasındaki farkı ne sağlıyor. Aslında bu tamamen delilerin ve bazı filozofların beynimize soktuğu yanılgıdır. Ruh dediğimiz şey bedeni kontrol etmez. Burada da ruh beden ikililiğine geliyoruz.

Ruh-Beden

Ruhla beden arasında ortak yanlar olduğu gibi farklılıklar da vardır. Benzerliklerden başlarsak her ikisi de seçimlerden oluşur. Hu hu da oluşturan şey sicimlerdeki bedeninde oluşturan şey çizimlerdir. Peki farkları ne? En temel fark bulundukları yerler. Birisi yaşadığımız anda, yaşadığımız boyutta, yaşadığımız kainatta olurken duyumsamayı duyumsamayı işlemini yaparken diğeri yani ruh, yalnızca sicimlerin evreninde (idealar evreni) ve yalnızca duyumsama işlemi yaparken bedene bağlıdır. Beden ne yaparsa ruh da onu yapar. Bir diğer fark ise beden Hayati fonksiyonlarını belli bir müddet yerine getiremeyince başkalaşıma uğrar. Misal ölü hayvanları mantarlar ayrıştırır. Beden çürür, kararır, zarar görür. Bundan sonra ise bedenin geçmiş halini elde etmek imkansıza yakındır- çok gelişmiş bir teknolojiniz yoksa-. Ancak ruha geldiğimizde her cisimin her halinin kopyası bulunduğu için sizinle de takip ederek eski canlıya ulaşmak kolaydır.

Tüm Reklamları Kapat

Beden: Sicimlerden oluşmuş, duyumsadığını duyumsayabilen, kaybolduktan sonra geri dönüşü zor olan, hayati fonksiyonları yerine getiren Yapı. Normal sicimlerden oluşmuş komplike yapı.

İdealar Evreni Neye Benzer?

Tüm kainattaki cisimlerin sicimlerinin yansımasının bulunduğu bir yer. Muhtemelen ulaşım kolaylığından dolayı 10. boyutta olması gerekir. Bundan dolayı da iddialar evrenini çok güzel bir kainatlar arası dudak olmalıdır. O kadar kainatın her köşesine seyahat etmek mümkündür. 10. boyut her şeyin olduğu tek bir noktadan ibadet olduğu için muhtemelen aradığımız yansımayı bulmak pek kolay olmayacak.

Ruh Neye Benzer?

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Kenevir
  • Sayfa Sayısı: 366
  • Basım: 1
  • ISBN No: 9786052824917
Devamını Göster
₺836.00
Kenevir

Çok basit, aynaya bakarsanız görürsünüz. Ruhun tanımını yapmıştık zaten. Eğer tanıma bir daha bakarsanız aynadaki yansımanıza ne kadar benzediğini fark edersiniz. Burada ayna size ruhunuzu gösterir ya da iddialar evrenine açılan kapı diye safsatalara girmeyeceğim. Sadece aklınızda şekillensin diye söylüyorum.

Kısacası, Platon'un idealar evreninin içerisinde cisim olan her şeyin zayıf bir yansıması vardır. Ve bu zayıf yansımalar da ruhtur.

Okundu Olarak İşaretle
1
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2025 09:52:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17012

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close