Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Rekombinant DNA Teknolojisi Nedir ? Bakterilerden Hormon Nasıl Üretilir ?

Biyoteknoloji Ve Hormon Üretimi

2 dakika
14
Rekombinant DNA  Teknolojisi Nedir ? Bakterilerden Hormon Nasıl Üretilir ? rekombinant dna
  • Blog Yazısı
Rekombinant Dna
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Rekombinant DNA Teknolojisi , doğada kendiliğinden oluşması mümkün olmayan, çoğunlukla farklı biyolojik türlerden elde edilen DNA moleküllerinin ,genetik mühendislik teknolojisiyle kesilmesine ve elde edilen farklı DNA parçalarının birleştirilmesi işlemlerini kapsayan teknolojidir . Biyoteknolojinin önemli uygulamalarından biri, rekombinant DNA teknolojisi kullanılarak bakterilerden insan hormonlarının üretimidir. Bu yöntem, genetik hastalıkların tedavisi, ilaç üretimi ve biyomedikal araştırmalarda devrim niteliğinde ilerlemeler sağlamıştır.

Rekombinant DNA Teknolojisi ile Bakterilerden Hormon Üretimi :

Günümüzde birçok genetik hastalığın tedavisinde, insan vücudunun doğal olarak ürettiği ancak bazı kişilerde eksik olan hormonlara ihtiyaç duyulmaktadır. Örneğin, diyabet hastalarının insüline, büyüme geriliği yaşayan çocukların büyüme hormonuna ihtiyacı vardır. Bu hormonları geleneksel yöntemlerle üretmek hem maliyetli hem de yetersiz olabilir. İşte bu noktada rekombinant DNA teknolojisi devreye girer.

Tüm Reklamları Kapat

Bu süreci basitçe şöyle düşünebiliriz: Bir bakteriyi laboratuvar ortamında, insan hücreleri gibi hormon üreten bir fabrika haline getiriyoruz.

Bakterilerden Hormon Üretimi Aşamaları :

Diyelim ki laboratuvar ortamında insülin hormonu üretmek istiyoruz. Bunun için aşağıdaki adımları takip ederiz:

1. Hedef Genin İzolasyonu :

Tüm Reklamları Kapat

Öncelikle, üretilmek istenen insülin hormonunun genetik kodu belirlenir. İnsan DNA’sı içerisinden bu gen özel enzimler kullanılarak kesilir ve ayrıştırılır.

2. Genin Bakteriye Aktarılması : (Rekombinant Plazmid Hazırlanması)

Bakterilerin genetik materyali içinde, plazmid adı verilen küçük, dairesel DNA parçaları bulunur.

Kesilmiş insülin geni, plazmid DNA’sına yapıştırılır. Böylece, bakterinin kendi DNA’sına ek olarak, insülin üretmesini sağlayacak bir gen eklenmiş olur.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

3. Rekombinant Plazmidin Bakterilere Aktarılması :

Hazırlanan rekombinant plazmid, ısı şoku veya elektroporasyon gibi yöntemlerle bakteriye aktarılır. Böylece artık bakterimiz, insan insülini üretebilecek bir hale gelmiştir.

4. Bakterilerin Çoğaltılması ve Hormon Üretimi :

Genetiği değiştirilmiş bu bakteriler, besin solüsyonları içeren biyoreaktörlerde hızla çoğaltılır.

Bakteriler artık insülin üretmeye başlar.

Ancak bakteriler sadece insülini üretmekle kalmaz, aynı zamanda kendi metabolik atıklarını da salgılar.

Tüm Reklamları Kapat

5. Hormonun Saflaştırılması ve Kullanıma Hazır Hale Getirilmesi :

Üretilen insülin, sıvı kromatografi, iyon değişim kromatografisi gibi yöntemlerle bakterilerden ayrıştırılır.

Tıbbi kullanıma uygun hale getirilmesi için saflaştırma ve kalite kontrol testleri yapılır.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç :

Bakterileri genetik olarak değiştirerek, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu hormonları üretebiliriz. Bu yöntem sayesinde, daha önce hayvanlardan veya insan kaynaklarından elde edilen hormonlar, artık daha ucuz, daha güvenli ve daha verimli bir şekilde üretilebilmektedir.

Rekombinant DNA teknolojisi, biyoteknoloji ve tıp dünyasında çığır açarak genetik hastalıkların tedavisi, ilaç üretimi ve biyomedikal araştırmalar için devrim niteliğinde bir çözüm sunmaktadır.

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/05/2025 12:19:46 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19785

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close