Motor Nedir?
Motor, bir enerji formunu (elektrik, kimyasal enerji, benzin, tiner, LPG vb.) mekanik enerjiye çeviren makinedir. Motorlar kuvvet makineleridir.
Kuvvet makineleri yakacak maddelerinin (kömür, benzin, motorin, LPG) enerjisini veya doğal enerji kaynaklarındaki (akarsular, rüzgâr) enerjiyi mekanik enerjiye dönüştüren makinelerdir. Taşıtlarda, jeneratörlerde kullanılan kuvvet makineleri ise ısı makineleridir.
Motor Türleri
Isı Motorları
İçten Yanmalı Motorlar
İçten yanmalı motorlar, yakıtın motor içinde yanma odası adı verilen sınırlı bir alan içinde yakılması ile oluşan basıncın, piston denen parçayı hareket ettirmesi ile oluşan makinelerdir.
İçten yanmalı motorların öncülü sayılan, içinde bir piston bulunan metalik silindirden oluşan bir düzenek 1673’te Paris’te fizikçi Christiaan Huygens ve asistanı Denis Papin tarafından geliştirilmiştir. Belçikalı mühendis Étienne Lenoir 1859’da “Gazlı ve genleşmiş havalı motor” adı altında iki zamanlı içten yanmalı bir motorun patentini almış ve 1860 yılında elektrik ile ateşlenen ve su soğutmalı ilk içten yanmalı motoru geliştirmiştir.[1]
Bu motorlara içten yanmalı motor adının verilmesinin sebebi, yanma olayının motor içerisinde gerçekleşmesindendir. Dıştan yanmalı motorlar da ise dışarıda yanma gerçekleştiğinden bunlara dıştan yanmalı motorlar denilmiştir. Örneğin: Buhar makinesi.
İçten yanmalı motorlarda yanma odasının motorun içine taşınmasıyla birlikte oldukça kompakt motorlar üretilebilmiştir ve otomobillerin oluşması sağlanmıştır.
Çalışma Prensibi
Yakıt, karbüratör ya da yakıt enjeksiyonu sistemiyle belli bir oranda hava ile karıştırılarak yanma odası denilen silindirin içine gönderilir. Karışım piston tarafından sıkıştırılarak buji yardımıyla ateşlenir. Dizel motorlarda ateşleme buji yerine yüksek basınç altında sıkıştırmayla yapılır. Karışım karbondioksit (CO2) ve karbonmonoksit (CO)'e dönüşür. Bu reaksiyon hacim ve ısı yaratır. Bu da pistonların salınım hareketi krank mili yardımıyla mekanik enerjiye dönüştürülerek iş yapılmış olur. Yakıt olarak önceleri gaz yağı kullanılmış günümüzde ise benzin, mazot ve LPG (Sıvılaştırılmış Petrol Gazı) oldukça yaygındır. Günümüz teknolojisinde "hibrit" otomobiller üretilmeye başlanmıştır. Bu otomobillerde iki farklı türden motor bulunur. Yani hibrit adı, biri yanmalı ve diğeri elektrikli olan iki motor tipine sahip olmasından gelir.
Günümüzde kullanılan içten yanmalı motorların ezici çoğunluğu 4 zamanlı içten yanmalı motorlardır. 4 zaman ifadesi piston işlevlerinin bir sınıflandırmasıdır. Bu zamanlar ve işlevleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
1. Emme: Temiz hava ve benzin karışımı üstte sağ taraftaki emme kanalındaki supapın açılmasıyla ve pistonun aşağıya doğru hareketinden oluşan vakum etkisiyle silindir içerisine alınır
2. Sıkıştırma: Silindir içerisine alınan hava ve yakıt karışımı pistonun yukarı hareketiyle sıkıştırılarak hem sıcaklığı hem de basıncı yükseltilip çok ufak bir hacme hapsedilir. Bu esnada her iki supap da tam kapalı konumda olup, yalıtım sağlanmaktadır.
3. Yanma: Sıkıştırılan benzin ve hava karışımı supapların tam ortasında yer alan buji ile ateşlenerek yanma gerçekleşir. Aracın hareketini sağlayan güç bu anda üretilir.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
4. Egzoz: Yanma sonrasında piston yukarı geri gelirken, yanmış artık gazlar üst sol tarafta yer alan egzoz supapının açılmasıyla dışarıya atılır. Ardından pistonun aşağıya tekrar gelmesi esnasında 1. çevrim yani emme safhası tekrar başlar.
Enerji Verimi
Enerji verimi, tüketilen yakıtın kimyasal enerjisinin üretilen mekanik enerjiye oranı olarak tanımlanır ise, Modern turboşarjlı motorların yaklaşık verimi %20'dir.
İçten yanma termodinamik olayının teorik maksimum verimi %35 olduğu göz önüne alınırsa, geri kalan %15'lik enerji kaybı yakıtın sıkıştırılmasında, pistonların sürtünmesinde ve diğer işlemlerine gerçekleştirilmesine harcanır.
Dıştan Yanmalı Motorlar
Dıştan yanmalı motor, yakıtın yanması ile sistemde çalışacak olan farklı bir akışkanı ısıtarak o akışkan aracılığı ile enerji dönüşümünü yapan bir motordur (örneğin buhar makinesi ve Stirling motoru).
Dıştan yanmalı motorlar, içten yanmalı motorlardan daha düşük güçte ve daha çok yer kaplayan bir yapıdadır, fakat bazen daha verimli ve yanma sonucu daha az zararlı partikül içeren durumlarda olabilirler. Düşük yanma sıcaklığı ve basınçları nedeni ile daha az zararlı egzoz gazı çıkarması nedeni ile daha çevreci olmaya meyillidirler.
Dıştan yanmalı motorlarda yanma ile oluşan sıcak gazlardaki ısı enerjisini başka bir akışkana transfer ederler ve bu akışkandaki ısı enerjisi mekanik enerjiye dönüşür. Bu motorlar gaz ve buhar türbinleri içerirler. İçten yanmalı motorlarda yanma ile oluşan sıcak gazların ısı enerjisi doğrudan mekanik enerjiye dönüşür.
Bir buhar türbini, dıştan yanmalı motorlara iyi bir örnek oluşturabilir. Yakıtın yanmasından veya nükleer reaktörden gelen ısı, suyu bir kaynatıcı ile buhara çevirir. Borular buharı bir mile tutturulmuş kanatçıkları olan türbinin içine taşır. Yüksek sıcaklıktaki buhar genleşerek türbin boyunca sıkıştırma yaparak kanatçıkları iter ve milin dönmesine sebep olur. Dönen mil, bir elektrik jeneratörü, bir gemi pervanesi veya başka bir iş için güç sağlayabilir.
Elektrik Motorları
DC / DA Motor
Elektrik enerjisini, mekanik enerjiye çeviren elektrik makinasına "DC Motor" denir. Doğru akım motorlarına DA Motor ya da DC motor da denir. Buna bağlık olarak doğru akım makinası, doğru jeneratörü ya da doğru akım motoru olarak da çalıştırılabilir.
Herhangi bir iletkene doğru akım uygulandığında iletken, sabit bir manyetik alan oluşturur. N ve S kutuplarından oluşan bu sabit manyetik alan sabit mıknatısın gösterdiği etkiyi gösterir. İletken cisimleri çeker, aynı kutuplu manyetik alanları iter; farklı kutuplu manyetik alanları çeker. N kutbundan S kutbuna doğru meydana gelen bu kuvvete manyetik akı adı verilir.
DC Motor Nasıl Çalışır?
DC motor rotor ve statörde meydana gelen manyetik akının birbirlerini itmesi ve çekmesi ilkesine göre çalışır.
DC Motor Parçaları
Statör (Endüktör)
DC motorun statörü makinanın dış tarafında kalan, duran kısmıdır. Karkas üstüne yerleştirilen ana ve yardımcı kutuplar ve bunlar üstündeki sargılardan meydana gelir. Mıknatıs alanını sağlar. Makinadaki sargılar doğru akımla beslenir.
Doğru akım motorlarında manyetik alan statörde oluşur. Aynı zamanda statöre kutup da denir. Statör karkasına yerleştirilen kutuplar, demir sac levhaların paketlenmesiyle yapılmıştır. Orta ve büyük güçteki makinalarda ana kutuplar ve bunların arasına yerleştirilmiş yardımcı kutuplar vardır.
DC motorlarında kutuplar manyetik alanın oluştuğu kısımdır. Makinanın çapına, büyüklüğüne ve devir sayısına göre doğru akım makinaları; 2, 4, 6, 8 veya çok kutuplu olabilir. Statör kutupları mıknatıs veya elektromıktanıstır. Küçük doğru akım makinaların kutupları sabit mıknatıslı da olabilir.
Ancak genel olarak elektromıknatıslı kutuplar kullanılır. Ana kutupların üzerindeki sargılara uyarma sargıları denir. Sargılar sarılmadan önce, kutup üzerinde prespan kağıttan bir izolasyon geçirilir ve daha sonra sarılır. DC akım motorlarında, kutup sayısı alternatif akım makinelerindeki gibi gerilim hız ve induklenen akımın frekansına bağlı değildir. Kutup sayısı makineni devir sayısına ve gücüne göre değişim gösterir.
Rotor (Endüvi)
Rotor, iletkenleri taşıyan ve gerilim indüklenen bölümdür. Doğru akım motorlarının dönen kısmına rotor denir.
Rotor milinden mekanik enerji alınır ve mıknatıs alanında döner. Statör ile rotorun bir ortak yönü vardır. Her ikisinde de saç paket ve bobinler bulunur. Rotor, çelik bir mil üzerine preslenmiş rotor sac paketlerinden oluşur. Bu sac paketi oluklarına döşenmiş rotor sargılarından ve uçlarının bağlandığı bir kollektörden oluşur. Rotor akımı, fırça ve (yayların bastırdığı) kömür çubuklarla kollektör denilen bakır lamalardan oluşan kısımdan verilir.
Dinamo saçlarından yapılan rotorun kalınlığı 0,30-0,70mm'dir. İstenildiği biçimde ve ölçülerde presle kesilen dinamo saçları, tavlanır ve birer yüzeyleri yalıtılır. Yalıtma sırasında kağıt, lak kullanılarak bir oksit katman oluşturulur. Rotorun üstüne iletkenlerin yerleşmesi için oluklar açılır. Bu oluklara rotor sargıları, bandaj yapıldıktan sonra yerleştirilir.
Kollektör
Kollektör sayesinde doğru akım motorlarında rotora gerilimin iletilmesi sağlanır. Statörde üretilen alternatif gerilim kollektör tarafından doğrultulur. Üzerine temas eden fırçalar yardımı ile dış devreye iletilir. Kollektör birbirinden tek tek yalıtılmış sert bakır levhalardan oluşur. Bu levhalar bakalit dökümü veya mekanik bir sıkıştırma yöntemi ile birleştirilmiştir.
Yalıtkanlığı sağlamak için bakır dilimlerin arasına 0,5-1,5mm yalıtkan maddeler kullanılır. Bunlar dilimler arasındaki gerilim farkına göre değişim gösterir. Kollektör dilimlerine değen fırçalar, bağlama elemanlarını oluşturur. DC motorlarında önemli yeri olan kollektörler, çok sayıda arıza veren elemandır. Kollektör dilimlerinin arası gerilim farkı 15 voltu aşmayacak biçimde ayarlanır.
Fırça
Dış devredeki akımı, fırçalar yardımı ile rotora ileten sistemde doğru akım motorları kullanılır. İletimi iyi sağlayan ve aşınmayı asgariye indiren fırça kullanılır. Yani aşınmayı fazlalaştıran saf bakır kullanılmaz. Kollektör ile elektriksel bağlantıyı sağlayan kömürden yapılmış fırçalar, fırça tutucuları ve fırça taşıyıcıları monte edilmiştir. Fırçalar, makinanın akım ve gerilimine göre sert, orta, yumuşak karbonlardan imal edilirler. Bazen iletkenliği arttırmak için karbon bakır alaşımlı yapılırlar.
10 kW'a kadar olan doğru akım motorlarında, fırçaların tüm çeşitleri ile çalışmak mümkündür. Fırça boyları eşit olmalı, aynı tür fırçalar bir motorda kullanılmalıdır. Küçük ve güçlü motorlarda fırçalar, yalıtılmış, kapak üzerine açılmış yuvalara konulur. Güçlü ve büyük olan motorlarda fırça yuvası dökümden ve sacdan yapılmış fırça tutucularına montajı yapılır. Fırça tutucuları, fırçaların kollektör üzerinde durmalarını ve bu durumun işletme sırasında devamlılığını sağlar. Kollektör üzerine oturan fırça, kollektör yüzeyine fırça tutucuları ve yay düzeği sayesinde itilir. Eğik ve dik olmak üzere çeşit çeşit fırça tutucuları vardır.
Yataklar ve Kapaklar
Doğru akım motorlarında kendi kendine yağlanan metal veya bilyeli yataklar kullanılır. Bu yataklar, gürültüsüz az bir kayıpla motorun hareket kısmının bir eksen etrafında rahat dönmesini sağlar. Bilezikli ve rulmanlı yataklar doğru akım motorlarında kullanılır. Küçük ve orta güçlü motorlarda sürtünmenin ve kayıpların az olması değişiminin kolay olması açısından rulmanlı yatak kullanılır. Bu yatağın dezavantajı çok gürültülü olmasıdır.[3]
AC Motor
Alternatif akım kullanılarak çalışan motorlara "AC Motor" denir. Yönü ve şiddeti değişen elektrik akımına "Alternatif Akım" denir. AC motor, işte bu akımdan yararlanarak ivme kazanan elektrik motorlarına verilen isimdir.
Statör sargılardan aldığı elektrik enerjisini rotor kısmına vererek dönme hareketi yapar. Bu hareketi mekanik enerjiye çeviren elektrik makinasına AC motor denir. AC motorlara aynı zamanda "Asenkron Motor"da denir. Çalışma prensibi bakımından bu tip AC motorlara indüksiyon motorları da denir. Sanayide en çok kullanılan elektrik motorları AC motorlardır.
Diğer Motor Türleri
Doğrusal pistonlu
- Sıralı tip motor
- V tipi motor
- Boksör tipi motor
- Rotatif motor
- Yıldız tipi motor
- W tipi motor
- VR tipi motor
- H tipi motor
Zıt pistonlu motorlar
- Döner pistonlu
- Wankel motoru
- Quasiturbine motor
Ateşlemesi
- Buji ile ateşlemeli motorlar
- Sıkıştırma ile ateşlemeli motorlar
Yakıtı
- Benzinli motor
- Dizel motor
- LPG'li motor
- Doğalgazlı motor
- Turbo motor
Zamanlaması
- İki zamanlı motor
- Dört zamanlı motor
- Beş zamanlı motor
- Altı zamanlı motor
- İki ve dört zamanlı motorlar
Çevrimleri
- Sabit hacim çevrimli motor
- Sabit basınç çevrimli motor
- Karma çevrimli motor
Silindir Sayısı
- Tek silindirli motor
- Çok silindirli motorlar
- Soğutma tipi motorlar
- Hava soğutmalı motor
- Su soğutmalı motor
- Gaz türbinli motorlar
- Jet motoru
- Pulse jet motoru
- Roket motoru
- Gemi makineleri
- Açık rotorlu motor
- Jet motoru
- Turbofan
- Turbojet
- Turboprop
- Turboşaft
- Ramjet
Dıştan yanmalı motor
- Stirling motoru
- Buhar makinesi
- Newcomen buhar makinesi
Diğer
- Eksenel motor
- Işın motoru
- Korniş Motoru
- Döner Işın Motoru
- Bourke motoru
- Kamera motoru
- Kamsız pistonlu motor
- Bileşik buhar motoru
- Tek ve çift etkili silindirler
- Düz kafalı motor
- Serbest pistonlu motor
- Stelzer Motoru
- Yarım küre yanma odası
- Heron silindir kapağı
- IOE motoru
- Salınımlı silindirli buhar motoru
- Zıt pistonlu motorlar
- Üstten egzantrikli motor
- Üstten subaplı motor
- Pent-çatı yanma odası
- Rotatif motor
- Tek etkili silindir
- Bölünmüş çevrim motoru
- Sallanan pistonlu motor
- tek tip akış buhar motoru
- Watt buhar motoru
- Chrysler B motoru
Sıralı tip motor
- Sıralı iki silindir motor
- Sıralı üç silindir motor
- Sıralı dört silindir motor
- Sıralı beş silindir motor
- Sıralı altı silindir motor
- Sıralı yedi silindir motor
- Sıralı sekiz silindir motor
- Sıralı dokuz silindir motor
- Sıralı on iki silindir motor
- Sıralı on dört silindir motor
Boksör tipi motor
- yatık çift motor
- F4 motor
- F6 motor
- F8 motor
- F10 motor
- F12 motor
- F16 motor
V tipi motor
- V-ikiz motor
- V3 motoru
- V4 motor
- V5 motor
- VR5 motoru
- V6 motor
- VR tipi motor
- V8 motor
- V10 motor
- V12 motor
- V14
- V16 motor
- V18 motor
- V20 motor
- V24 motor
W tipi motor
- W3 motoru
- W6 motoru
- W8 motoru
- W12 motoru
- W16 motoru
- W18 motoru
- W24 motoru
- W30 motoru
Diğer
- Napier Deltic
- H tipi motor
- Yıldız tipi motor
- Tek silindirli motor
- Bölünmüş tek motor
- U motoru
- X motoru
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ Moment Expo. İçten Yanmalı Motorlar. Alındığı Tarih: 1 Nisan 2020. Alındığı Yer: Moment Expo | Arşiv Bağlantısı
- Wikipedia. Dıştan Yanmalı Motorlar. Alındığı Tarih: 15 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
- ^ Elektrik Rehberiniz. Dc Motor Nedir?. (31 Mayıs 2011). Alındığı Tarih: 15 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Elektrik Rehberiniz | Arşiv Bağlantısı
- Wikipedia. Motor Nedir? Motor Türleri. (1 Mayıs 2022). Alındığı Tarih: 15 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/01/2025 01:47:44 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12237
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.