Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kayalara Gömülü Tarih: Dağın İçindeki Unutulmaz Kale

Peri Kalesi

3 dakika
28
Kayalara Gömülü Tarih: Dağın İçindeki Unutulmaz Kale Pinterest.com
  • Blog Yazısı
Peri Kalesi
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat
İnsanlık tarihinin ilken toplumlarından beri var olan kabileleri, sonraki zamanlarda ise şehirleri koruyan bir yapı haline gelmişdir. Bu yapılarda silahlar, asker tutulur, düşman baskınları zamanı savunmada büyük yadım gösterirdi. Bildiğimiz kaleler korunaklı olan, mancınız ve ya topların konulduğu kubbelerden ve askerlerin haraket etdiği duvarlardan oluşur. Bu gün size açıklayacağım bu kale ne bir kubbesi var ne de bir duvarı var. Bu kule dağın içine oyularak inşa edilmiş.

Peri Kulesi

Peri Kalesinin dronla görüntüsü
Peri Kalesinin dronla görüntüsü

Azerbaycanın Zakatala rayonunun Yukarı Çardaklar köyünün kuzey batısında bulunan bir kuledir. Kule hakkında yeterince arkeolojik çalışma yapılmadığından inşa edildiği tarih tam olarak bilinmemektedir. Lakin bazı kaynaklara göre bu kale III-IV asrlarda Kafkasya Albanyası devrinde, bazı kaynaklarda ise XII-XIII asrlarda inşa edilmiştir.

Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu'nun tarihi ve kültürel anıtlara ilişkin talimatına göre Peri Kalesi, ulusal öneme sahip bir mimari anıttır. Tarihçi Muhammed Haciahmedov'a göre kale, efsanelere göre IV-V. yüzyıllarda Sasani döneminde inşa edilmiştir. Peri Kalesi, Azerbaycan topraklarında bulunan diğer kalelerden farklı olarak dağın içine oyulmuş olmasıyla öne çıkıyor

Kalenin inşası ve yeri

Peri Kalesinin haritadaki konumu
Peri Kalesinin haritadaki konumu
insanoid.com

Peri kalesi, Yukarı Çardaklar köyüne 300 metre mesafede, dağın dik bir bölümünde, yerden 150-200 metre yükseklikte yer almaktadır. Kalenin toplam alanı yaklaşık 30 metrekaredir. Kaleye ulaşmak için kayadan oyulmuş 1-1,5 metre genişliğinde bir patika vardı ve kalıntıları günümüze kadar korunmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

Kalenin içinde üç oda bulunmaktadır. Kaleye giden yol geçilmezdir ve kaleyi neredeyse ulaşılamaz hale getirir. Tarihçi Muhammed Haciahmedov'a göre bir zamanlar kalede zamanla yıkılan merdivenler vardı. Ayrıca Haciahmedov'a göre kalenin içine kamış borular yardımıyla su kanalları inşa edilmişti.

Bu kulenin yapılma amacının düşman basqınları zamanı yerli halkın çocuklarını yaşlılarını ve kadınlarını burada saklayarak güvenliklerini sağlamak olduğu düşünülüyor

Kale hakkında efsaneler

Tarihçi Muhammed Hacıahmedov, köyün adının (Çardaklar adının) da kaleyle bağlantılı olduğunu belirtiyor. Böylece "Cardak" kelimesi "kayanın üzerindeki ateş tapınağı" anlamına gelir.

Kalenin neden Peri diye adlandırlırdığını merak etmiş ola bilirsiniz. Bu ismin köylüler arasında bilinen bir efsaneden geldiği düşünülüyor. Efsaneye göre ise yabancı işgalcilerden kaçan Peri adında bir kız bu kaleye saklanmış ve düşmanlara teslim olmamak için kendini bu kaleden atmış, bu nedenle kaleye Peri Kalesi adı verilmiştir. Bu efsane köylüler arasında kabul görülmüş olanıdır. Hacıahmedov'a göre "Peri Kalesi" adı 8. yüzyılda Arap fetihleri ​​sırasında ortaya çıkmış olabilir. Hacıahmedov ayrıca kalenin eteğinde bir zamanlar bir tümseğin bulunduğunu, ancak zamanla bunun da yıkıldığını belirtmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Hacıahmedov'a göre bazı araştırmacılar, kalenin inşasını XII-XIII. yüzyıllara veya Emir Timur'un hükümdarlığı dönemine, yani XIV. yüzyılın sonuna atfediyorlar. Bir başka efsaneye göre ise kaleyi almaya çalışan Timur'un birliklerine Peri adında bir kadının komutasındaki birlikler karşı çıkar. Timur, kalenin zaptedilemezliği hakkında bilgi alınca, kaleyi bizzat alıp onun savunucusunu kadın yapacağını söyledi. Ancak Peri, Timur'un birliklerine teslim olmayı reddetti ve uzun savaşların ardından Timur kaleyi almayı başardı. Peri, düşmana teslim olmamak için kendini uçurumdan aşağı attı. Bu olaydan sonra kalenin Peri Kalesi olarak adlandırılabileceği varsayılmaktadır.

Kaynaklar

[1], [2], [3]

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Ş. Abbasova. Azərbaycanda Qeyri-Adi Qala: Kimsə Onun Içərisinə Daxil Ola Bilmir. Alındığı Tarih: 12 Mart 2024. Alındığı Yer: sputnik.az | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Devlet. Azərbaycan Respublikası Ərazisində Dövlət Mühafizəsinə Götürülmüş Daşınmaz Tarix Və Mədəniyyət Abidələrinin Əhəmiyyət Dərəcələrinə Görə Bölgüsünün Təsdiq Edilməsi Haqqında. Alındığı Tarih: 12 Mart 2024. Alındığı Yer: e-qanun.az | Arşiv Bağlantısı
  • ^ M.Dadaşov. Zaqatala Abidələri: “Pəri Qalası” Qeyrət, Namus, Əbədiyyət Rəmzidir. Alındığı Tarih: 12 Mart 2024. Alındığı Yer: azertag.az | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2025 15:18:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17146

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close