Karbon Temelli Yaşam: Farklı Bir Gezegende Biyokimya Nasıl Evrimleşir?
Dünyadaki Yaşamın Biyokimyası Evrensel midir?

- Blog Yazısı
Biyokimya Nedir?
Yaşam, her ne kadar makro ölçekte mucizevi gözükse de, mikro ölçekte belirli moleküllerin bir düzen içinde gerçekleşen reaksiyonlarından ibarettir. Biz buna kısaca Biyokimya deriz.
Biyokimya, canlı organizmalardaki kimyasal süreçleri araştıran bir bilim dalıdır. Biyoloji ve Kimyanın birleşim noktasıdır. Biyokimyagerler, canlı sistemlerdeki moleküllerin yapısını ve girdikleri kimyasal tepkimeleri araştırır. Sonuç olarak, söz konusu moleküllerin işlevini ve onları nasıl kontrol edebileceğimizi anlamaya çalışırlar.[1]
Makromoleküller Nedir?
Makromoleküller, Biyokimyanın bel kemiği olup, canlı yapıları oluşturan büyük moleküllerdir. Lise yıllarından da hatırlarsınız, Biyolojide 4 çeşit makromolekülden bahsedilir:
- Karbonhidratlar (Polisakkaritler)
- Proteinler
- Nükleik Asitler
- Lipitler
Lipitler dışındaki diğer bütün makromoleküller polimer yapıdadır.[2]
Makromoleküllerin hepsi Karbon temellidir, yani upuzun karbon zincirlerinden oluşmaktadırlar. Bu da karbon elementini Dünya üzerindeki yaşam için en önemli element yapar.

DNA'mız (Nükleik Asit), Enzimlerimiz ve diğer proteinlerimiz hepsi birer makromoleküldür. Bu polimer yapılar, küçük monomerlerin birleşmesinden oluşurlar. Nükleik asitlerin monomerleri, Nükleotidler iken, Proteinlerin monomerleri ise Amino asitlerdir. Bloğumu daha fazla temel bilgi ile boğup bu yazıyı iyice Biyokimya dersine dönüştürmeyeceğim. Öyleyse, bütün bu bilgiler ışığında ilk sorumuza gelelim:
Canlılardaki Makromoleküller Evrensel midir?
Bu sorunun Dünya gezegeni için olan cevabı, kesinlikle evettir. Ancak konu diğer gezegenlerdeki olası karbon temelli yaşama geldiğinde ise cevap karmaşıktır. Her gezegenin şartları farklıdır, en küçük farklılık bile bir molekülü kararsız yapabilirken, diğer bir molekülü kararlı bir yapıya sokabilir. Kimyada, özellikle de Biyokimyada bir molekülün kararlılık seviyesi oldukça önemlidir![9] Bu önemin sebebi, söz konusu moleküllerin ortamdaki davranışından kaynaklıdır. Eğer bir molekül kararlı bir yapıya sahipse, kolay kolay bozulmaz, yapısını korur. Ancak kararsız bir molekül her an yapısını kaybedebileceği için canlı yapılar için uygun bir seçim değildir. Her gezegenin şartlarının bir miktar bile farklı olması, uzaylı yaşamı dünyadakinden farklı biyomoleküller ve farklı Biyokimyasal tepkimeler kullanmaya teşvik edebilir. İşin içine şans faktörü de (Genetik Sürüklenme) girdiğinde, bütün bu bilgiler, dünyadaki Biyokimyanın başka bir gezegendeki yaşamın Biyokimyası ile tıpatıp aynı olmasının imkansız olduğunu göstermektedir. Yani yer yüzündeki Biyokimya, eşsizdir!
Şimdi ise farklı gezegenlerin olası Biyokimyasal eşsizliğine bir bakış atacağız. Basitten komplekse doğru gideceğiz. Bu yolda karşımıza ilk çıkan seçenek, amino asitlerdir.
Amino Asitler: Evrensel mi?
Amino asitler, proteinlerin monomerleridir. Bir nevi proteinlerin yapı taşları olarak da düşünebiliriz. Dünyadaki canlı sistemlerde 20 çeşit amino asit vardır.[3] Doğada yüzlerce amino asit türü olmasına rağmen, dünyadaki canlılık sadece 20 çeşit L-izomer amino asit türü kullanır.[4] Bu da demek oluyor ki, farklı gezegenlerde, farklı ortamlarda oluşan canlılık, bambaşka amino asit türlerini kullanabilir.

Uzaylı Makromoleküller
Amino asit örneği sadece konuyu daha iyi kavramak içindi, yani uzaylı yaşam en temelde, monomer düzeyinde bile bizden tamamen farklı olabilir. Ancak unutmamamız gereken bir şey var; aynı tür monomerler bile birleşip tamamen farklı yapıda, özellikte ve farklı işleve sahip polimerler oluşturabilir. Bunun en net örneği Nişasta ve Glikojendir. İki polisakkarit türü olan Nişasta ve Glikojen, her ne kadar da aynı monomerden; α-Glukoz'dan oluşsalar bile fizikokimyasal olarak bir birlerinden çok farklıdırlar.[5] Daha dünyadaki yaşam üzerinde bile makromoleküller arası bu kadar çeşitlilik varken, tamamen farklı bir gezegende filizlenen bir yaşamın kullanacağı makromolekülleri hayal etmek çok zor! Bir düşünün, belki de orada bir yerlerde yaşam, ne karbonhidrat, ne de protein yapısına sahiptir. Belki de bizim ürettiğimiz sentetik polimerler, onlar için biyolojik polimerdir. Kim bilir?



PNA ve Olası Kalıtım Makromolekülleri
DNA'yı bilirsiniz, vücudumuzun bütün özellikleri, göz rengimiz, boyumuz ve nice özelliklerimiz DNA adlı molekülde kodlanmıştır. Çoğu bilim-kurgu yapımlarında uzaylı yaşam için kullanılan kalıtım molekülünden bahsedilirken, DNA ön plana çıkar. Fakat bu yanlıştır, belirtmek gerekir ki, DNA molekülü sadece yaşadığımız Dünyadaki koşullara adapte olabilmiş ve evrimleşmiş bir moleküldür. DNA gibi nice molekül adayları vardır ki, onlardan biri de PNA'dır. PNA, DNA'ya kıyasla daha kararlı bir yapıya sahiptir ve sentetik olarak üretilir.[6] Ancak olası uzaylı yaşam, söz konusu molekülleri (PNA) ve belki de henüz keşfetmediğimiz daha nice molekülleri genomik altyapı olarak kullanabilir. Bu da DNA gibi moleküllerin yaşam için evrensel olmadığını gösterir. Yaşam, her zaman bir yolunu bulur, DNA olsa da, olmasa da!
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Vücudumuz Uzaylı Biyokimyasını Sindirebilir mi?
Şu ana kadar tek bir sonuca vardık. Farklı gezegenlerdeki olası uzaylı yaşam, bizden tamamen farklı bir Biyokimyaya sahip olabilir. Bu noktada akıllara bir soru gelir. Biz, yani insanlar filmlerde ve oyunlardaki gibi uzaylılardan beslenebilir miyiz? Bu sorunun cevabını daha iyi araştırmak için şimdi bir az enzimlerden bahsedeceğiz.
Enzimler
Enzimler, vücudumuzdaki reaksiyonları tetikleyen ve hızlandıran biyolojik katalizörlerdir. Enzimlerin çoğu protein yapısındadır ve üç boyutlu yapıları, görevlerini yerine getirmeleri için kritik bir öneme sahiptir.[7] Ancak enzimler sadece reaksiyon hızlandırıcı olarak bilinmezler, onların belki de en önemli özelliği, tamamen bir substrata (moleküle) özgül, yani spesifik olmasıdır![8] Buna en iyi örnek Laktaz enzimidir. Çoğunuzun da bildiği gibi Laktoz, süt şekeridir ve vücudumuzun Laktozu sindirebilmesi için Laktaz enzimine sahip olması gerekir. Eğer hücreleriniz bu enzimi üretmiyorsa, dolayısıyla Laktozu sindiremezsiniz. Laktozu sindirememek, Laktoz İntoleransı olarak bilinir. Yetişkinlerin %65'i Laktozu sindirememektedir. Düşünün, dünya üzerindeki yaşamın sahip olduğu bazı molekülleri bile doğru dürüst sindiremiyoruz, çünkü o molekülleri sindirecek özgül enzimlere sahip değiliz. Bu da sorumuzu cevaplıyor: Enzimlerimiz, dünya yaşamının Biyokimyasını bile tamamen sindiremiyorken, Uzaylı Biyokimyayı sindirmesinden bahsetmemiz saçma olur. Bunun sebebi ise, Uzaylı Biyokimyasının kullanabileceği olası moleküller, enzimlerimiz tarafından tanınmaz ve gereken kimyasal tepkimeler gerçekleşmez. Eğer olursa, bir gün uzaylı eti yerseniz, enzimlerinizin büyük ihtimalle o yapıları yıkamayacağını ve üzerinizde toksik bir etki bırakacağını lütfen unutmayınız!


Kapanış
Bilim-kurgu yapımlarında her ne kadar da Uzaylı Biyokimyası es geçilse de, gerçek hayatta böyle konular oldukça önemlidir. Eğer bir gün olursa, farklı bir gezegende Karbon temelli yaşam keşfedersek, onların Biyokimyasının bizimkinden farklı olduğunu idrak edip, ona göre hareket edebiliriz!
- 4
- 3
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ American Chemical Society. Biological/Biochemistry - American Chemical Society. Alındığı Tarih: 17 Ocak 2025. Alındığı Yer: American Chemical Society | Arşiv Bağlantısı
- ^ BYJUS. Macromolecules -Types And Examples Of Macromolecules. (26 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 17 Ocak 2025. Alındığı Yer: BYJUS | Arşiv Bağlantısı
- ^ M. K. Reddy. Amino Acid - Reactions, Structure, Synthesis | Britannica. (27 Kasım 2024). Alındığı Tarih: 17 Ocak 2025. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
- ^ M. J. Lopez. (2024). Biochemistry, Essential Amino Acids. StatPearls. | Arşiv Bağlantısı
- ^ H. Brust, et al. (2020). Starch And Glycogen Analyses: Methods And Techniques. Biomolecules, sf: 1020. doi: 10.3390/biom10071020. | Arşiv Bağlantısı
- ^ A. Ray, et al. (2000). Peptide Nucleic Acid (Pna): Its Medical And Biotechnical Applications And Promise For The Future. FASEB journal : official publication of the Federation of American Societies for Experimental Biology. doi: 10.1096/fasebj.14.9.1041. | Arşiv Bağlantısı
- ^ Cleveland Clinic. Lactose Intolerance. (29 Ağustos 2023). Alındığı Tarih: 17 Ocak 2025. Alındığı Yer: Cleveland Clinic | Arşiv Bağlantısı
- ^ T. Lewis, et al. (2023). Biochemistry, Proteins Enzymes. StatPearls [Internet]. | Arşiv Bağlantısı
- ^ Science Direct. Page Restricted | Sciencedirect. Alındığı Tarih: 17 Ocak 2025. Alındığı Yer: Science Direct | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2025 20:07:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19606
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.