Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İki Yeni Parçacık Keşfedildi

Xib ve Xib* parçacıkları.

3 dakika
231
İki Yeni Parçacık Keşfedildi
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Bildiğimiz gibi 3 çeşit atom altı parçacık vardır. Proton, nötron ve elektron. Aslında atomun sadece üç çeşit parçacığı yoktur. Yaklaşık 600 çeşit parçacığı vardır. Her yıl bu parçacıklara yenisi eklenmektedir. Peki nerede bu parçacıklar? Cevabı basit. Bu parçacıklar o kadar kararsızlardır ki saniyeler içinde enerjiye dönüşürler. Bu yüzden varlıkları geç keşfedilmiştir.Bu parçacıklar hakkında bilgi vermeden önce atomun tarihini kısaca açıklayalım:

İlk olarak Yunan filozof Democratus MÖ 400’ lü yıllarda atom fikrini ortaya koymuştur.

1) Dalton Atom modeli:

Tüm Reklamları Kapat

Atomu içi dolu top olarak tanımlamıştır.

2) Thomson Atom modeli:

Üzümlü kek modeli olarak da bilinir. Atomun içindeki proton ve elektronların homojen dağılmıştır. Ayrıca atom altı parçacıklarının varlığından söz eden ilk bilim adamıdır.

3) Rutherford Atom Modeli:

Tüm Reklamları Kapat

Yapmış olduğu altın levha deneyinde alfa ışınlarının büyük bir kısmının levhadan geçtiğini ve bir kısmınında saptığını görmüştür. Bu deneye göre atomların büyük kısmı boşluktur, protonlar merkezde toplanmıştır ve elektronların serbest halde dolaştığını söylemiştir. Çekirdeğin de boyutunu belirlemek için şunu söylemiştir: “Atomu futbol sahası kadar büyütebilseydik çekirdek pinpon topu kadar olurdu!” Ayrıca yaptığı kütle ölçümlerde atomun kütlesinin yaklaşık yarısını oluşturduğunu, bununla beraber yaklaşık diğer yarısını oluşturacak üçüncü bir parçacığın olması gerektiğini öngördü fakat bunu deneysel olarak ispatlayamadı.

4) James Chadvick:

Nötronların varlığını ilk defa bilimsel olarak açıklayabilen bilim adamıdır.

5) Bohr Atom Modeli:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Günümüz atom modeline en yakın modeldir. Proton ve nötronlar çekirdekte, elektronlar ise çevresindeki yörüngelerde dolaşır. Ayrıca elektronların yeri tam olarak hesaplanabildiğini söylemiştir. Bu model tek elektronu olan atomların davranışını açıklayabilirken çok elektronlu atomların davranışını açıklayamamıştır.

6) Modern (kuantum) Atom Modeli:

Bu modelde birçok bilimadamının katkısı olmuştur. Bu modele göre elektronların yeri tespit edilemez. Çünkü elektronlar aynı anda birden fazla yerde bulunabilir. Bunun sebebi: Bu parçacıklar da fotonlar gibi dalga halinde bulunabilirler yada elektronlar o kadar hızlıdır ki bu parçacıklar ışık hızının yaklaşık yarısında hareket ederler. Bizim “ bir anlık” dediğimiz süre onlar için çok uzundur.Bu yüzden elektronların yeri tam olarak tespit edilemez. Bu yüzden onları elektronlar orbitallerle (elektron bulutu) gösterilir. Bu bulutların renginin koyulaşması elektron bulunma ihtimalinin yüksek olduğunu gösterir.

STANDART MODEL:

Keşfedilen iki yeni parçacıktan en başta biraz söz etmiştik. Başta söylediğimiz gibi 600 kadar atom altı parçacığımız vardı ve bu parçacıklar çok kararsız olduğu için hemen enerjiye dönüşüyorlardı. Bu yüzden proton, nötron, elektron gibi erken keşfedilemediler. Bu 600 parça içinde Xib ve Xib* parçacıkları da vardır. Bu parçacıkları farklı yapan şey spinlerinin yönelimidir.

KUANTUM SPİNLERİ:

Tüm Reklamları Kapat

Spin temel parçacıkların kendi ekseni etrafında dönmesi denir fakat işin aslı böyle değildir,evet açısal momentum kendi ekseni etrafında dönmesinden oluşur fakat bu şekilde davranmaz bu sebeble ona 'sanal açısal momentum' denir.Bu sayı ferminyonlar da(kuarklar ve leptonlar) kesirli sayılar iken bozonlarda tam sayı değerine sahiptir.

KUARKLAR:

Bu parçacıklar da proton ve nötron gibi kuarklardan oluşuyor. Kuark, atom altı parçacıkların bir alt birimidir. Atomu nasıl atom altı parçacıklar oluşturuyorsa atom altı parçacıkları da kuarklar oluşturur. Fakat elektronları kuarklar oluşturmaz. Elektronlar bu yüzden temel parçacıktır. Her iki parçacık da bir b kuark, bir s kuark ve bir d kuark içerir. Ne birbirinden bu parçacıkları ayıran, daha önce LHC’de bulunan, ne de kuarkların aynı 3 tipinin birikiminden meydana gelenler kuark spinlerinin düzenlemesidir.

Tüm Reklamları Kapat

CERN de yapılan araştırmalara göre bu yeni keşfedilen parçacıklar standart modelin ötesindedir. Yani standart model, bu parçacıklardan bazılarının davranışını açıklayamayabilir. Bu yüzden bu yeni atom altı parçacıklarını daha iyi anlaşılması için standart modelden çok daha gelişmiş atom modeli gerekiyor.

Okundu Olarak İşaretle
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 01/05/2025 07:27:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14150

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close