Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Fizikte hareket (Kinematik)

Hız, ivme, zaman, hareket, grafikleri

2 dakika
89
Fizikte hareket (Kinematik)
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Fiziğin temeli mekaniktir. Newton'un büyük keşifler yaptığı mekanik alanını biraz inceleyelim. Hareket kanunlarını öğrenen dalı Kinematiktir. Bir cismin hareket ettiğini belirtiyorsak demek ki bu cismin bir hızı vardır. Hızı v ile işaret ediyorlar ve hız vektörel bir büyüklüktür. Cismin hareket yönü onun hızının yönüdür. Cisim düz bir çizgi üzerinde de hareket ede bilir, eğri üzerinde de. Gelin Newton'un yasalarına göz atalım.

*“Bir cisim üzerine dengelenmemiş bir dış kuvvet etki etmedikçe, cisim hareket durumunu (durağanlık veya sabit hızlı hareket) korur.”

Yani bir cisim hareket etmiyor veya sabit bir hızla hareket ediyorsa demek cisme etki eden net kuvvet 0-a eşittir. Bu zaman hız formüllerini bulalım.

Tüm Reklamları Kapat

Sabit hızın zamanda grafiğini çizersek şunu görürüz. Hız ve zaman arasında bir dikdörtgen oluştu. Gidilen yolu bu diktörgenin alanıyla bula biliriz. Yani S=vt. Buradan V=S/t ve t=V/S sonuçlarını çıkarabiliriz.

Peki ya cisme bir kuvvet etki ediyorsa ne olur? Gelin bakalım. Bu zaman hareketimiz ivmeli olacaktır. Yani birim zamana gittiğimiz yol her an değişecek. Bu da kuracağımız grafikte hızın sabit olamayacağı anlamına gelir. Demek istediğim şu. İlk önce v0 diye başlangıç hızımız var. Bir de v diye son hızımız var. Yani cismin hızında değişiklik olacaktır(artacak veya azalacak). Bu zaman hızı nasıl buluruz gelin bir göz atalım. İvme-zaman grafiğini çizelim. İvme hep sabit. Demek dikdörtgen oluşuyor. Bunun alanı bize hızı verir. Ama unutmayalım. Başlangıç hızda var. Demek ivmeli harekette v(t)=v0+at olur. Buradan ivmeyi bulursak a=(V-V0)/t olarak bulunur. Eğer hız-zaman grafiği çizersek şunu görürüz: V0 başlangıç hızı artıyor ve buna paralel olarakta zaman ilerliyor. Oluşan figürün alanı bize gidilen yolu verir. Alanı iki yere (V0 ve t dikdörtgeni, t ve V-V0 üçgeni olarak) ayırırsak alan V0t+t(V-Vo)/2. V-nin yerine V0+at yazarsak parantez içersinde at kalır. Yani at2 /2. Formülümüz S=V0t+at2/2

V0=0 olunca V=at, a=V/t, S=at2/2, olarak bulmuş oluruz.

İvmeli harekette yol formülüne bakalım. Bunu konum formülüne çevirelim. Yani X=X0+V0t+at2/2 X0-başlangıç konum. Yukarıda gidilen yol formülümüzde bize ivmenin değil son hızın verildiğini farz edelim ve formülden ivmeyi kaldıralım. Formülde a-nın yerine (V-V0)/t yazarsak formül (V+V0)t/2 olarak bulunur. Yukardaki formül ve bu aslında aynı olduğu için onları eşitleyelim. Bu zaman V=\sqrt{V02+2aS} olarak bulunur.

Tüm Reklamları Kapat

Kinematik formüller sadece dikkate alınan zaman aralığında ivme sabit ise doğru olduğundan, bunları ivme değişirken kullanmamaya dikkat etmeliyiz. Ayrıca, kinematik formüller tüm değişkenlerin aynı yönü belirttiğini varsayar: yatay x, düşey y vb.[1]

Bu blogumda hareket yasalarını sadece bir boyutta inceledim.

Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/05/2025 05:57:42 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11850

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close