Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

FELSEFE NEDİR?

Dünya'nın en önemli kavramalarından biri olan felsefeyi anlamaya çalışmak

2 dakika
14
FELSEFE NEDİR?
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Merhaba sevgili evrim ağacı üyeleri, Bu günkü konumuz, felsefe nedir? öncelikle felsefe kavramı, evrensel bir kavram yani felsefenin bir sürü dalı ve birimi bulunuyor örneğin; din felsefesi, var oluş felsefesi, psikolojik felsefe, felsefi ahlak gibi gibi bir sürü dalı var. ama bence felsefenin genel anlamı, insanın sorgulayıp bilmesi, görmesi, kendini bilmesi, olaylara objektif olarak bakabilmesi, ahlak algısını oluşturup bu algıyla yaşayabilmesi, "bildiğim bana yetmez!" algısına sahip olabilmesi o kişiyi filozof yapacak şeylerdir. Ayrıca filozoflar, çelişki dolu ve muhalefet insanlardır bu yüzden yaşadıkları dönemlerde pek sevilmemişlerdir Bir insanın "ben filozofum" diyebilmesi için çok bilmesi ve daha önemlisi, sorgulamayı hiç durdurmaması gerekir. Her zaman şüphelenip bir konudan emin olsa bile bir ayağının da muhalefet tarafına basması gerekir. Tabi ki herkesin felsefeye bağlı tutumu değişebilir sonuçta kimsenin fikrine herkes karışamaz değil mi:) şaka bir yana, daha önceden başlattığım "en sevdiğiniz filozof kim? neden?" anketinde de gözlemlediğim üzere (tamamen örneklendirme) en sevdiğim filozof Nietzsche yazanlar sebebini varoluşsal sebeplerle açıklarken platon diyenler, sebep kısmında felsefi ahlak ile ilgili sebeplere değindi. Bu yüzden felsefe, aşırı evrensel bir kavramdır.

Felsefe türleri:

hani demiştim ya, felsefe aşırı evrenseldir diye, bence bu dünyadaki tüm kavramların yolu felsefeden geçer. Çünkü felsefe, hayatın merkezidir. Felsefe düşünüp sorgulama kabiliyetidir ve düşünüp sorgulamasaydık teknolojimiz bu kadar gelişmezdi. Hatta avcı -toplayıcılıktan çiftçi- çobanlığa bile geçemezdik çünkü avcı-toplayıcılıkta takılırdık yani felsefe kesinlikle hayatın merkezidir. neyse gelelim konumuz felsefe türlerine. (çok kapsamlı bir konu olduğu için bilinen bir kaç tanesini anlatmaya çalışacağım)

Tüm Reklamları Kapat

AHLAK FELSEFESİ:

Felsefenin en önemli dallarından biri olan konumuz ahlak felsefesi. Bu felsefe anlayışı insana isminden de anlaşılacağı üzere ahlaklı yaşamayı anlatır. Ve felsefe hayatın merkezidir demiştim ya, işte bu sözü söylerken ahlak felsefesi en büyük dayanaklarımdan biri oldu. Bu felsefeyi en iyi yapan kişiler ise Antik Yunan filozoflarıdır. Yani felsefenin felsefe Antik Yunancada ise philosophia tabiri ile hayata geçtiği ilk yer. Bu filozoflar ise: Sokrates, Platon, Thales, Aristoteles (v.b) bu felsefe anlayışı dünyanın en önemli felsefe anlayışlarından biridir.

DİN FELSEFESİ VE VAROLUŞSAL FELSEFE:

Bu iki kavramı birlikte kullandım çünkü; benzer ve birbiri ile çelişkide olan kavramlar çünkü ikisinde kapısı var oluşa açılıyor. Öncelikle bu felsefe anlayışları ile ilgilenen önemli filozoflardan olanlar dahilinde var oluşun evrime dayalı olduğu genel olarak benimsenmiş durumda. Ama Mevlana, kindi hatta İsaac Newton dahilinde ibrahimi dinlere ve tanrıya inanan filozoflarda bulunuyor. Ama varlık konusu bence felsefenin en çelişkili konusu.

Tüm Reklamları Kapat

PSİKOLOJİK FELSEFE:

Psikolojik felsefe, kimi zaman klinik bir tedavi yöntemi olarak kullanılsa da, felsefenin zihne dayalı olduğunu ve psikolojinin de zihnin içinde olduğunu varsayarsak, felsefenin temeli psikolojik felsefeye dayalıdır.

Felsefeyi anlattığım içeriğimi beğendiyseniz ve size bir şeyler katabildiysem ne mutlu bana içeriğimi beğendiyseniz beni destekleyebilirsiniz:)

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2025 06:54:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19679

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close