Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

FDA Şizofreni Tedavisinde Yeni Etki Mekanizmasına Sahip İlacı Onayladı

2 dakika
33
FDA Şizofreni Tedavisinde Yeni Etki Mekanizmasına Sahip İlacı Onayladı The New York Times
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

26 eylül 2024 tarihinde, ABD Gıda ve İlaç Dairesi yetişkinlerde şizofreni tedavisinde oral kullanım için Cobenfy (xanomeline ve trospium chloride) kapsüllerini onayladı. Bu ilaç, şizofreni tedavisinde uzun süredir standart olarak kullanılan dopamin reseptörlerinin aksine kolinerjik reseptörleri hedef alan ve onaylanan ilk antipsikotik ilaçtır.

"Şizofreni dünya çapında engelliliğin önde gelen nedenlerinden biridir. Bu, kişinin yaşam kalitesine genellikle zarar veren ciddi, kronik bir akıl hastalığıdır," diyor FDA İlaç Değerlendirme ve Araştırma Merkezi'nde Nörobilim Ofisi Psikiyatri Bölümü Direktörü olan Tiffany Farchione, M.D. "Bu ilaç on yıllardır şizofreni tedavisine ilk yeni yaklaşımı getiriyor. Bu onay, şizofreni hastalarına daha önce reçete edilen antipsikotik ilaçlara yeni bir alternatif sunuyor."

Şizofreni, halüsinasyonlar (sesler duymak gibi), kişinin düşüncelerini kontrol etmekte zorlanması ve başkalarından şüphelenmesi gibi psikotik semptomlara neden olabilir. Ayrıca bilişsel sorunlar, sosyal etkileşim ve motivasyon güçlüğü ile de ilişkilendirilebilir. Amerikalıların yaklaşık %1'i bu hastalığa sahiptir ve küresel olarak engelliliğin önde gelen 15 nedeninden biridir. Şizofreni hastalarının daha genç yaşta ölme riski daha yüksektir ve yaklaşık %5'i intihar sonucu ölmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Cobenfy'nin yetişkinlerde şizofreni tedavisindeki etkinliği aynı tasarıma sahip iki çalışmada değerlendirilmiştir. Çalışma 1 ve Çalışma 2, DSM-5 kriterlerine göre şizofreni tanısı olan yetişkinlerde 5 haftalık, randomize, çift kör, plasebo kontrollü, çok merkezli çalışmalardır.

Birincil etkinlik ölçütü, 5. haftada Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği (PANSS) toplam puanının başlangıçtan itibaren değişimidir. PANSS şizofreni semptomlarını ölçen 30 maddelik bir ölçektir. Her madde bir klinisyen tarafından yedi puanlık bir ölçekte değerlendirilir. Her iki çalışmada da Cobenfy alan katılımcılar, plasebo grubuna kıyasla PANSS Toplam Puanı ile ölçüldüğü üzere başlangıçtan 5. Haftaya kadar semptomlarda anlamlı bir azalma yaşamıştır.

Reçete bilgilerinde Cobenfy'nin idrar retansiyonuna, kalp atış hızında artışa, mide hareketlerinde azalmaya veya yüz ve dudaklarda anjiyoödeme (deri altında şişme) neden olabileceğine dair uyarılar yer almaktadır. Cobenfy hafif hepatik (karaciğer) bozukluğu olan hastalar için önerilmez. Bilinen karaciğer bozukluğu olan hastalarda kullanılmamalıdır.

Karaciğer hasarı riski de vardır. Hastalar önemli karaciğer hastalığı belirtileri veya semptomları (ciltte veya gözlerin beyaz kısmında sararma, koyu renkli idrar ve açıklanamayan kaşıntı dahil) yaşıyorsa Cobenfy kullanmayı bırakmalıdır. Cobenfy büyük ölçüde böbrekler tarafından atılır ve orta ila şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda önerilmez.

Tüm Reklamları Kapat

Cobenfy, idrar retansiyonu, orta veya şiddetli böbrek veya karaciğer hastalığı, gastrik retansiyon, tedavi edilmemiş dar açılı glokom veya Cobenfy veya bileşenlerine karşı aşırı duyarlılık öyküsü olan hastalara reçete edilmemelidir.

Cobenfy'nin en yaygın yan etkileri bulantı, hazımsızlık, kabızlık, kusma, hipertansiyon, karın ağrısı, ishal, taşikardi (kalp atışında artış), baş dönmesi ve gastroözofageal reflü hastalığıdır.[1]

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/12/2024 08:49:02 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19152

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Yazarın Diğer Yazıları
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kilometre
Hamilelik
Korku
Vücut
Enfeksiyon
Kafatası
Habercilik
Parçacık
Mikrop
Siyaset
Elektrik
Epistemik
Botanik
Endokrin Sistemi
Evrimsel Antropoloji
Mikroevrim
Deprem
Güve
Yiyecek
Risk
Sürüngen
Matematik
Klinik Mikrobiyoloji
Psikoterapi
Çağ
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close