Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Evde füzyon reaktörü yapımı

Evde füzyon reaktörü yapımı
16 dakika
78
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Merhabalar, bu blog yazımda sizlere füzyon reaktörü nasıl yapılır onu anlatacağım. Ancak öncelikle biraz füzyon'u ve füzyon reaktörü nedir onu açıklayayım.

Füzyon ve Füzyon Reaktörü nedir?

Füzyon; iki hafif elementin nükleer reaksiyonlar sonucu birleşerek daha ağır bir element oluşturmasıdır. Füzyon reaktörü ise bu reaksiyonu kontrol altında tutarak enerji elde etmeyi amaçlayan bir reaktördür.

Füzyon Reaktörü ne işe yarar?

Füzyon reaktörleri, temel olarak yukarıda bahsettiğim gibi iki hafif atomun birleşmesi (füzyon tepkimesi) sürecini kullanarak büyük miktarda enerji üretmeyi amaçlayan cihazlardır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cihazlarda kullanılan yakıt genel olarak hidrojen izotoplarıdır. Bu izotoplar, hidrojenin ağır izotopu olan döteryum (2H) ve trityumdur (3H). Bu iki izotopun füzyonu sırasında, helyum ve yüksek enerjili nötronlar gibi ürünler meydana gelir.

Neden Hidrojen izotopları?

Hidrojen izotopları, doğada bol miktarda bulunan ve neredeyse sınırsız bir kaynağa sahip olan yakıtlardır. Bu yakıtların füzyonu sırasında, yukarıda bahsettiğim gibi helyum ve yüksek enerjili nötronlar gibi ürünler meydana gelir.

Bu ürünlerin bir kısmı, reaktörün içinde kalarak reaktörün ısınmasını sağlar. Diğer bir kısmı ise, reaktörün dışına çıkarak elektrik üretmek için kullanılır.

Füzyon Reaktöründen Çıkan Enerji Nasıl Yakalanır?

Füzyon reaksiyonun ardından açığa çıkan enerjiyi yakalamanın temel olarak iki yolu vardır. Bunlar Manyetik sıkıştırma ile İyon sıkıştırmadır.

Tüm Reklamları Kapat

Manyetik Sıkıştırma Nedir?

Bu yöntemde yüksek sıcaklıkta plazma, manyetik alanlar kullanılarak sıkıştırılır ve reaktörün içerisinde tutulur.

Manyetik Sıkıştırma
Manyetik Sıkıştırma

Manyetik alanlar, plazmanın reaktör duvarına temas etmesini önler ve sıcaklığını yüksek tutar. Manyetik sıkıştırma yöntemi özellikle tokamak ve stellarator tipi reaktörlerde kullanılır.

Manyetik alanda enerji yakalanırken şu adımlardan geçilir

  • Füzyon reaksiyonu sırasında oluşan yüksek enerjili nötronlar reaktör duvarına çarparken, duvar malzemesi ısınır ve bu ısınma enerjisi termal enerjiye dönüşür.
  • Termal enerji, buhar tribünleri veya doğrudan elektrik üretimi için kullanılan ısı değişim sistemleri aracılığı ile yakalanır. Sonuç olarak bu tribünlerin dönmesi sağlanır ve elektrik üretilir.

Işıma Sıkıştırma Nedir?

Işıma sıkıştırma, yüksek enerjili lazerler veya iyonlar kullanarak plazmayı sıkıştırmak için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde, plazma yüksek enerjili lazerler veya iyonlar kullanılarak sıkıştırılır ve reaktörün içerisinde tutulur. Diğer adıyla inertial confinement fusion (ICF) olarak da bilinir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Işıma Sıkıştırma Sıralaması
Işıma Sıkıştırma Sıralaması

Işıma sıkıştırılması ile enerji şu şekilde yakalanır

  • Plazma ısınır ve sıkıştırılır, bu sırada füzyon reaksiyonları gerçekleşir ve enerji açığa çıkar.
  • Açığa çıkan enerji, ışınların hedefe çarpması sırasında serbest bırakılır ve termal bir enerjiye dönüşür.
  • Termal enerji ise buhar tribünleri veya doğrudan elektrik üretimi için kullanılan ısı değişim sistemleri aracılığı ile yakalanır. Sonuç olarak bu tribünlerin dönmesi sağlanır ve elektrik elde edilir

Füzyon Reaktöründe Yakıt Kontrolü ve Soğutma

Füzyon reaktörlerinde yakıt kontrolü ve soğutma, reaktörün tasarımına göre değişiklik gösterebilir. Fakat genel olarak reaktörün içindeki plazmanın reaktörün dışına çıkmasını engelleyecek şekilde ayarlanır.

Bir Füzyon Reaktörüne Yakıt Nasıl Verilir?

Füzyon reaktörlerine yakıt vermek için, temin edilen hidrojen (genellikle döteryum ve trityum) veya diğer yakıtların temin edilmesi ile başlanır.

  1. Temin edilen yakıt, reaktörde kullanılmaya uygun hale getirilmelidir. Bu, yakıtın gaz haline getirilmesi veya plazma formuna dönüştürülmesi anlamına gelir.
  2. Yakıt hazır hale geldikten sonra reaktörün içerisinde kontrollü bir şekilde enjekte edilme süreci başlar. Bu adım, plazmanın içine yakıtın karıştırılmasını ve reaksiyonun başlamasını sağlar. (Reaktör tasarımına göre değişiklik gösterebilir.)
  3. Füzyon reaktörlerinde yüksek sıcaklar aracılığı ile plazmalar oluşur. Plazma reaksiyonların gerçekleşmesi için gerekli sıcaklık ve basınç koşullarını temin eder. Bu sıcaklıklar, reaktörün içindeki plazmanın reaktörün dışına çıkmasını engelleyecek şekilde ayarlanır.
  4. Reaktörün içindeki plazma oluştuktan sonra, artık füzyon reaktörünün çalışması beklenir ve bu reaksiyon sonucunda yakıtlar birleşir ve enerji açığa çıkar.

Füzyon Reaktörü Nasıl Soğutulur?

Füzyon reaktörlerinin soğutulması, yüksek sıcaklıklar altında çalışan bu reaktörlerin, ısı kontrolü ve güvenli çalışması için oldukça önemlidir.

Füzyon reaktörlerinin soğutulması için farklı yöntemler kullanılabilir, ve bu yöntemler reaktörün tasarımına ve çalışma prensibine bağlı olarak değişebilir. Lakin temel olarak birkaç soğutma yöntemi vardır.

  1. Sıvı Soğutma: Sıvı soğutma, yüksek sıcaklık altında çalışan reaktör bileşenlerinin su ile soğutulmasını içerir
  2. Lityum Soğutma: Bazı füzyon reaktörlerinde, lityum kullanılarak soğutma işlemi gerçekleştirilir. Bu yöntemde, lityum sıvı halde kullanılır ve reaktörün içindeki plazma ile temas eder. Bu sayede, plazma içindeki nötronlar lityum ile reaksiyona girer ve ısı açığa çıkar. Bu ısı, lityumun buharlaşmasını sağlar ve buharlaşan lityum, reaktörün içindeki plazmayı soğutur.
  3. Helyum Soğutma: Helyum Soğutma: Helyum, yüksek sıcaklıklarda ve radyasyona karşı dayanlıklı bir gazdır. Bu yüzden bazı füzyon reaktörlerinde, helyum kullanılarak soğutma işlemi gerçekleştirilir. Bu yöntemde, helyum, reaktörün içinde sirküle ederek ısıyı uzaklaştırır. Helyum ayrıca reaktörün sızdırmazlığını artırmak için kullanılır.

Füzyon Reaktörü Çeşitleri

Füzyon reaktörleri, füzyon reaksiyonlarını kontrol altında tutarak enerji üretmeyi amaçlayan cihazlardır (bunu artık detaylıca biliyorsunuz ama bu konuyu kavramak oldukça önemli). Bu cihazlar, füzyon reaksiyonlarını kontrol altında tutmak için farklı yöntemler kullanır. Bu yöntemler, füzyon reaktörlerinin tasarımına ve çalışma prensibine bağlı olarak değişebilir. Lakin temel olarak birkaç füzyon reaktörü çeşidi vardır.

Tüm Reklamları Kapat

  • Tokamak: Tokamak, füzyon reaktörlerinin en bilinen ve yaygın olarak araştırılan tasarımıdır. Bu reaktörler, manyetik alanlarla plazmayı sıkıştırarak füzyon reaksiyonlarını gerçekleştirir. Tokamaklar, yüksek sıcaklıklarda ve basınçlarda çalışabilme yeteneği ile tanınır. Donut şeklindeki tasarımı, plazmanın bir dönüş yolu boyunca sirkülasyonunu sağlar. Tokamakların en büyük temsilcisi ITER'dir. ITER, gelecekte ticari füzyon enerjisi üretimi için bir prototip olarak kullanılması planlanan büyük bir uluslararası projedir.
Tokamak Tipi Füzyon Reaktörünün İçi
Tokamak Tipi Füzyon Reaktörünün İçi
  • Stellarator: Stellarator, tokamaklara benzer bir şekilde çalışır. Bu reaktörler, manyetik alanlarla plazmayı sıkıştırarak füzyon reaksiyonlarını gerçekleştirir. Tokamaklardan farklı olarak, stellaratorlerde plazma dönüş yolu boyunca sirküle olmaz. Bunun yerine, plazma manyetik alanlarla sıkıştırılır ve reaktörün içinde tutulur. Stellaratorler, tokamaklara göre daha karmaşık bir tasarıma sahiptir. Stellaratorlerin en büyük temsilcisi Wendelstein 7-X'dir.
  • Inertial Confinement Fusion (ICF): ICF, yüksek enerjili lazerler veya partikül demeti hedefleri kullanarak plazmayı anlık olarak sıkıştıran bir füzyon reaktörüdür. ICF, askeri uygulamaların yanı sıra enerji üretimi için de araştırılır. Yüksek enerjili lazerler, küçük hedefleri hızla sıkıştırarak yüksek sıcaklıklarda ve basınçlarda füzyon reaksiyonlarını başlatır. Bu tasarımın avantajı, hızlı reaksiyon süreçlerini kullanarak kontrol edilebilir füzyon üretmektir.
  • Levitated Dipole: Levitated Dipole, füzyon reaktörlerinin en yeni tasarımlarından biridir. Bu reaktörler, manyetik alanlarla plazmayı sıkıştırarak füzyon reaksiyonlarını gerçekleştirir. Ancak, Levitated Dipole tasarımı plazmayı sıkıştırmak için manyetik alanları içermemektedir. Tam aksine, Levitated Dipole'da plazma, dışarıdan uygulanan bir manyetik alan içinde levite edilir ve bu alan içinde tutulur. Bu tasarımın avantajı, plazmayı sabit bir konumda tutabilmek ve onunla etkileşimi kontrol edebilmektir.
Levitated Dipole
Levitated Dipole
  • Field-Reversed Configuration (FRC): FRC, manyetik alanlarla sıkıştırılan bir halka içindeki plazmayı temsil eder. Manyetik alanlar, plazmayı kontrol etmek ve füzyon reaksiyonlarını desteklemek için kullanılır. Bu tasarım, yüksek yoğunluklu plazma konfigürasyonlarını incelemeyi amaçlar. FRC, manyetik konfigürasyonlarla ilgili araştırma ve geliştirmeleri içerir.
Field-Reversed Configuration
Field-Reversed Configuration

El Yapımı Füzyon Reaktörü Yapımı

El yapımı füzyon reaktörleri, bilim meraklıları ve amatör fizikçiler tarafından oluşturulan düşük maliyetli projelerdir. Bu reaktörler, çeşitli malzemeler ve teknolojiler kullanılarak füzyon reaksiyonlarını küçük ölçekte gerçekleştirmeyi amaçlar. Genellikle eğitim ve merak amacıyla yapılan bu projeler, bilim severlerin füzyon enerjisi konseptini anlamalarına ve deneyimlemelerine olanak tanır

Minimum Gereksinimler

  • Vakum Odası
  • 1x En az 75 mikronluk bir hava boşaltma pompası
  • 1x Yüksek vakum pompası, turbo pompası veya yağ difüzyon pompası
  • 1x En az 40kV'lik bir yüksek gerilim kaynağı (Negatif polariteye sahip olmalıdır)
  • 1x Dijital multi metre ile kullanılmak üzere yüksek gerilim ölçücü prob
  • 1x Termokupl veya baratron (uygun ölçekte olması şartıyla) vakum ölçer
  • 1x Helium-3 veya BF3 tüp ile sayım ekipmanı veya bir balon ozimetre olarak kullanılabilen bir nötron radyasyon dedektörü
  • 1x X-ışını tespiti için Geiger sayacı
  • Döteryum gazı (gaz olarak satın alınabilir veya D2O (döteryum oksit)'dan elektroliz yoluyla çıkarılabilir - sıkıştırılmış gaz kullanmak çok daha kolay ve etkilidir)
  • 1x En az 50-100k aralığında uzun balast direnç
  • Reaktörün içini görüntülemek için bir kamera ve TV ekranı
  • Kamera pencerelerini korumak için kurşun
  • Genel mühendislik araçları

Füzyon Reaktörünün Yapımı

Artık füzyonu, füzyon reaktörünün nasıl çalıştığını ve füzyon reaktörü için gerekli malzemeleri bildiğimize göre, füzyon reaktörünü yapmaya başlayabiliriz.

1. Adım - Vakum Odasının Oluşturulması

Füzyon reaktörünün çalışabilmesi için yüksek kaliteli bir vakum odası gereklidir. Bu odanın içindeki basıncı 10^-6 mbar'ın altına düşürmek gerekir. Bu basınç, reaktörün içindeki plazmanın reaktörün dışına çıkmasını engelleyecek şekilde ayarlanır.

Tüm Reklamları Kapat

Vakum odasının elde edilebilmesi için iki yöntem vardır. Bunlar:

Yöntem 1: Vakum Odası Satın Almak

Vakum odası satın almak, füzyon reaktörü yapmak için en kolay yöntemdir. Bu yöntemde, vakum odası satın alınır ve reaktörün içindeki plazmayı reaktörün dışına çıkmasını engelleyecek şekilde ayarlanır.

Yöntem 2: Vakum Odası Yapmak

Vakum odası oluşturmak, füzyon reaktörü yapmanın en zorlu aşamalarından biridir. Bu yöntemde, vakum odası oluşturulur ve reaktör içindeki plazmanın dışarı sızmasını engelleyecek şekilde basınç ayarlanır.

Vakum odası inşa etmek için iki paslanmaz çelik yarı küreye ihtiyaç duyulur. İki uygun konflant flanşı alınır ve aksesuar flanşları için delikler açılır, ardından TIG kaynağı ile birleştirilir. Flanşlar genellikle KF veya konflant tarzında olabilir. Konflant flanşları vidalarda görülebilir ve KF (kwik-flange), eşleşme yüzeyinde bir o-ring'i tutan sadece kelepçelerde bulunabilir. İç kısımlarda kaynak yapılırken dış kısımların kaynatılmamasına özen gösterilmelidir, çünkü hem iç hem de dış kısımların kaynatılması sanal sızıntılara neden olabilir. Eğer daha önce TIG kaynağı deneyiminiz yoksa, vakumu sızdırmamak için kaynakların deneyimli bir kişi tarafından yapılması daha iyidir; çünkü kaynaklarda dahi iğne ucu büyüklüğünde delikler, vakum odasının verimli çalışmasını engelleyebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Dünya Küresi: Antik, 20 cm, Işıklı

Dünyanın siyasi durumunu eskitme harita tekniği ile geçmişi ve bugünü bir arada sunan “Işıklı Antik Küre”miz ofislerin vazgeçilmez bir aksesuarı niteliğindedir.

  • Harita Türü: Antik
  • Çap: 20 santimetre
  • Işık Durumu: Işıklı
Devamını Göster
₺540.00
Dünya Küresi: Antik, 20 cm, Işıklı
  • Dış Sitelerde Paylaş

İşlem tamamlandıktan sonra odanın temizliği iyice yapılmalı ve parmak izlerinden kaçınılmalıdır. Çünkü bu izler, vakum basıncında yağ moleküllerinin buharlaşmasına neden olabilir ve bu durum plazma istikrarını sürdürmeyi veya iyi bir nihai vakum seviyesine ulaşmayı zorlaştırabilir.

2. Adım - Yüksek Vakum Pompasının Hazırlanması

İlk olarak kaliteli bir difüzyon pompası yağı ile pompayı doldurun, pompayı doldurma seviyesini pompa dökümanlarındaki öneri ölçütlerine dikkat ederek ayarlayın. Ardından girişi bir valfe bağlayın ve bu valf daha sonra odanıza bağlansın (Aşağıdaki şemayı inceleyin).

Çıkışı ise en az 75 mikrona ulaşabilen bir mekanik destek pompasına bağlayın (daha yüksek seviyelerde difüzyon pompası düzgün çalışmayabilir veya yağ hızla oksitlenebilir).

Not: Eğer daha büyük bir bütçeye sahipseniz, turbo pompası kullanabilirsiniz. Turbo pompaları, difüzyon pompalarından daha hızlı çalışır ve daha yüksek vakum seviyelerine ulaşabilir. Fakat turbo pompaları, difüzyon pompalarından daha pahalıdır.

Pompanın yeterince soğutulduğundan emin olun; çünkü birçok difüzyon pompası su soğutma gerektirir, daha küçük olanlar ise iyi bir hava akışı ile idare edebilirler. Bunun kurulduktan sonra, mekanik pompayı açın ve vakumun en az 75 mikrona ulaşmasını bekleyin. Ardından, yüksek vakum pompasını test etmek için difüzyon pompasının kazanını açabilirsiniz. Kazan ısındıktan sonra (biraz zaman alabilir), vakum hızla tek mikronun altına düşmelidir.

3. Adım - Yüksek Gerilim Kaynağının Hazırlanması

Evet, artık füzyon reaktörünün en önemli parçası olan yüksek gerilim kaynağını hazırlayabiliriz. Bu kaynak, reaktörün içindeki plazmayı yüksek sıcaklıklarda tutarak reaksiyonun devamlılığını sağlar.

Yüksek gerilim uygulanan ızgarayı oluşturmalı ve yüksek gerilim besleme deliğine bağlamalısınız.

Izgaradaki teller için tungsten gibi yüksek erime noktasına sahip bir metal kullanmak en iyisi olacaktır, çünkü ızgara yüksek güç koşullarında son derece sıcak hale gelecektir.

Bu ızgara, yaklaşık olarak 6-8 inçlik bir odanın içinde yaklaşık 1-1.5 inç çapında bir küresel şekli andırması gerektiği sürece dilediğiniz şekilde inşa edilebilir.

Izgara, yukarıdaki resimde gösterildiği gibi içsel olarak bir elektriksel besleme deliğine bağlanmalıdır. Bu besleme deliği, kullanılacak katot gerilimi için derecelendirilmelidir; genellikle 40 kV iyi bir hedef gerilimdir.

Tüm Reklamları Kapat

4. Adım - Döteryum Sistemini Birleştirilmesi

Bir füzyon reaktöründe daha önceden de anlattığım gibi deüteryum gazı kullanılır. Bu gazın bir tankını satın almanız gerekecek (eğer ağır su (döteryum oksit) üzerinde elektroliz yapmak istemiyorsanız, bu süreç burada belgelenmeyecektir, ancak küçük bir Hoffman Cihazı dışında fazla bir şey gerekmez - daha yüksek saflıkta gaz sıkıştırılmış bir tanktan temin edilebilir).

Tankın üzerine doğrudan yüksek basınçlı bir regülatör bağlayın. Ardından, bu regülatörün sonrasına son derece ince ayarlı bir iğne valfı ekleyin (veya 5 mikron aralığında bir lazerle delinmiş bir orifis), bunu vakum odanıza bağlayın. İğne valfler kapanma valfleri olmadığı için, regülatör ile iğne valfi arasına bir top vana da ekleyebilirsiniz.

5. Adım - Yüksek Gerilim

Füzyon kullanımı için uygun bir güç kaynağı satın alabilirseniz (bazen ikinci el bulunabilir, ancak uygun fiyatlı bir DC kaynağı nadiren bulunur), yüksek gerilim çok basit hale gelir. Sadece 40kV negatif kaynağın çıkışını alın ve fiziksel olarak büyük bir yüksek gerilim 50-100k ohm balast direnci ile seri olarak vakum odanıza bağlayın (bu direncin uzunluğu, plazma koşullarında 40kV uygulandığında aşırı gerilim oluşmayacağı kadar büyük olmalıdır).

Eğer tam olarak bir güç kaynağı bulunamıyorsa, bu durumda birkaç seçeneğiniz vardır

Tüm Reklamları Kapat

  • Bir X-ışını transformatörü bulun ve gerektiğinde negatif polarite için düzleştiricileri tersine çevirin veya hiç düzleştirici yoksa ekleyin (bir X-ışını transformatör çekirdeği düzleştiricilere sahip olmayacaktır, ancak yağ tankında ise muhtemelen olacaktır).
  • Bir anahtarlamalı yüksek frekanslı ferrit güç kaynağı oluşturun edin. Ancak bazı yönlerinin rezonanslı olması gerektiğinden ve eğer ayardan çıkarsa transistörlerin yanacağından biraz elektrik mühendisliği deneyimi gerektirir. Elektrikle sınırlı bir geçmişi olanlar için muhtemelen en iyi seçenek değildir.

6. Adım - Nötron Tespiti

Füzyonun gerçekleşip ne kadar olduğunu anlamak için bir D-D füzyon reaksiyonundan kaynaklanan nötron radyasyonunu ölçmek önemlidir. Bu amaçla üç farklı yöntem bulunmaktadır ve bunlar, kurulum zorluğuna göre sıralandığında şu şekildedir:

  1. Nötron Kabarcık Dozimetresi: Bu, nötron radyasyonu ile etkileşimde bulunduğunda kabarcıklar oluşturan bir jeli içeren küçük bir cihaz kullanmayı içerir. Bu yöntem, füzyonun nötron üretimini basitçe gösterir. Ancak, bu cihazlar genellikle sınırlı tedarikçiler tarafından üretildiği için maliyetli olabilir.
  2. Gümüş Aktivasyonu: Reaktör yakınına (sadece termal nötronların maddeyi etkinleştirdiği bir moderatör ile) yerleştirilen gümüş, yeterli nötron akışıyla hafifçe radyoaktif hale gelir. Kısa yarı ömrü nedeniyle, gümüş bir geiger sayacı ile hızla ölçülebilir. Ancak, bu yöntem belirli bir nötron akışını gerektirir ve kalibrasyon zorluklarına sahiptir.
  3. Helium-3 veya BF3 Tüpü: Bu tüpler, nötronlar tarafından iyonlaştırıldığında iletken hale gelen bir gaz içerir. Bu yöntem, nötron hızını en doğru şekilde ölçer, ancak tüplerin maliyeti yüksektir ve hassas olduklarından bozulabilirler. Anlık nötron hızını ölçme avantajına sahiptir, ancak maliyet dezavantajı bulunmaktadır.

7. Adım - Reaktörün Başlatılması

Ve şimdi reaktörü başlatma sürecine geçebiliriz (unutmayın, görüntü pencerelerini veya kameraları kurşunla kaplamayı unutmayın! Ayrıca, seramik geçişlerden x-ışınları yayılabilir, bu nedenle onları insanlardan uzak tutun. X-ışınlarını izlemek her zaman iyi bir fikirdir, özellikle insanların bulunduğu yerlerde).

Başlatma adımları şu şekildedir:

  1. Boşaltma pompasını açın ve yeterli destek basıncını bekleyin. Ardından, difüzyon veya turbo pompasını açın ve tamamen ısınmasını veya çalışma hızına ulaşmasını bekleyin.
  2. Odanın gaz akışını (difüzyon/turbo pompası ile odanın arasındaki valfle) azaltın.
  3. Döteryum tankındaki iğne valfini çok hafifçe açın.
  4. Yüksek gerilimi açın, ya plazma kamerada oluşturulana kadar veya 40kV'ye ulaştığınızda ve hiçbir şey olmamışsa (unutmayın, bu tür gerilimlerle hata yapma şansınız hayatınız boyunca sadece bir kez vardır).
  5. Eğer hiçbir şey olmamışsa, daha fazla gaz almayı sürdürün ve basınç artmaya devam etmelidir. Plazma, deuteriumun yaklaşık 10-15 mikronluk basınçta yaklaşık 40kV civarında oluşturulmalıdır.
  6. Her şey yolunda giderse, kamerada bir plazma topu görmelisiniz. Bu noktada, yüksek gerilimi kapatın ve plazma topunun kaybolmasını bekleyin. Ardından, yüksek gerilimi açın ve plazma topunu yeniden oluşturun. Bu, plazmanın içindeki nötron sayısını artıracaktır.
  7. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayın ve ardından nötron tespitini kullanarak nötron sayısını ölçün. Artık füzyon reaktörünüz çalışmaya başlamıştır.

Son Notlar ve Güvenlik Uyarıları

Füzyon reaktörü yapmak, ciddi tehlikelerle dolu bir uğraştır ve yüksek gerilim, vakum ve radyasyon gibi riskler içerir. Bu nedenle, bu tür bir projeye başlamadan önce, konuyla ilgili ciddi bir bilgi birikimine ve deneyime sahip olmanız önemlidir. Ayrıca, yerel yasal düzenlemelere ve güvenlik standartlarına uymak önemlidir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu yazının amacı, füzyon reaktörleri hakkında genel bilgiler vermek ve bu konuda çalışmak isteyenler için temel bir rehber sunmaktır. Ancak, bu tür bir projeye başlamadan önce gerekli bilgi ve becerilere sahip olmak, uygun güvenlik önlemlerini almak ve yerel yasal düzenlemelere uymak çok önemlidir.

Füzyon reaktörleri, genellikle büyük ve karmaşık tesislerde çalışan bilim insanları tarafından geliştirilen projelerdir. Amatörler veya meraklılar, bu tür projelere girişmeden önce konuyla ilgili derinlemesine bir araştırma yapmalı, uzmanlardan danışmanlık almalı ve güvenlik konularına büyük önem vermeli.

Sonuç olarak, bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacı taşımaktadır ve füzyon reaktörü yapmak ciddi riskler içerir. Bu tür bir projeye başlamadan önce uzmanlardan bilgi almak ve güvenlik konularını göz önünde bulundurmak önemlidir.

Okundu Olarak İşaretle
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Bilim Budur! 1
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/05/2024 20:23:18 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16223

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Küresel Salgın
Sıcak
Film
Işık Yılı
Yok Oluş
Nöron
Charles Darwin
Tehdit
Ölüm
Balıkçılık
İspat
Öğrenme
Yeni Doğan
Protein
Genetik
Uçak
Şüphecilik
Virüsler
Molekül
Moleküler Biyoloji Ve Genetik
Toplumsal Cinsiyet
Yatay Gen Transferi
Doktor
Kara Delik
Yapay Seçilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close