Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Ekstazi(MDMA) nedir

MDMA hakkında genel bilgiler

10 dakika
730
Ekstazi(MDMA) nedir DEA
  • Blog Yazısı
Ekstazi görseli
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Ekstazy, genellikle esas olarak 3,4-metilendioksimetamfetamin (MDMA) içeren, yaygın olarak kullanılan eğlence amaçlı bir uyuşturucudur.[1]

MDMA, hem uyarıcı hem de psychedelic görevi gören, enerji verici bir etkinin yanı sıra zaman ve algıda bozulmalar yaratan ve dokunsal deneyimlerden daha fazla zevk alan yasa dışı bir ilaçtır. MDMA, Kontrollü Maddeler Yasası kapsamında bir Liste I maddesidir; bu, DEA'nın tıbbi bir faydası olmadığını ve kötüye kullanım potansiyelinin yüksek olduğunu belirlediği anlamına gelir.

MDMA ilk olarak 1912'de bir Alman şirketi tarafından muhtemelen iştah bastırıcı olarak kullanılmak üzere sentezlendi. 1980'lerden bu yana sokak uyuşturucusu olarak mevcut ve 1990'larda üniversite öğrencileri ve genç yetişkinler arasında kullanımı arttı. Daha sonra çoğunlukla "raves" adı verilen gece partilerinde, gece kulüplerinde ve rock konserlerinde dağıtıldı.

Tüm Reklamları Kapat

MDMA nasıl kullanılır?

MDMA çoğunlukla tablet veya kapsül formunda bulunur ve genellikle ağız yoluyla alınır veya ezilir ve burundan çekilir.

Ecstasy kaçakçıları, pazarlama araçları olarak ve ürünlerini rakiplerinden ayırmak için sürekli olarak marka adlarını, renkleri ve logoları kullanır. Logolar tatillere veya özel etkinliklere denk gelecek şekilde üretilebilir. En popüler logolar arasında kelebekler, şimşekler ve dört yapraklı yoncalar yer alıyor.

Ayrıca toz halinde de mevcuttur ve bazen burundan çekilir, sıvı olarak alınır ve ara sıra tütsülenir, ancak nadiren enjekte edilir. İlacın etkileri genellikle 3 ila 6 saat sürer.

Tüm Reklamları Kapat

Kullanıcılar aynı anda birden fazla tablet alabilir veya belirli bir süre içinde art arda alabilirler. İstismarcılar LSD gibi diğer psikoaktif ilaçlarla birlikte de kullanabilirler. Diğer birçok "parti uyuşturucusunda" olduğu gibi, ecstasy de nadiren tek başına kullanılır ve sıklıkla alkol ve esrarla birleştirilir.

MDMA kullanımının etkileri nelerdir?

MDMA, beyin nöronlarından serotonin ve norepinefrin gibi nörotransmitterlerin salınımını uyarır ve 3 ila 6 saat süren bir sarhoşluk yaratır, ancak bu sarhoşluğun süresi kullanıcıya göre değişir. İlacın ödüllendirici etkileri, onu alan kişiye, alınan doza, MDMA'nın saflığına ve alındığı ortama göre değişir.

MDMA, artan zevk ve özgüven duygusu ve artan enerji gibi uyarıcı etkiler yaratabilir. Psikedelik etkileri huzur, kabullenme ve empati duygularını içerir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

MDMA beyni nasıl etkiler?

MDMA, beyindeki birincil etkilerini, diğer nöronlarla iletişim kurmak için serotonin, dopamin ve norepinefrin kimyasallarını kullanan nöronlar üzerinde gösterir.[2]

Yan etkileri nelerdir?

MDMA'nın bildirilen etkileri doza, kullanım sıklığına ve süresine göre değişmektedir. Genel olarak çoğu kullanıcının arzu ettiği etkiler, tek seferlik düşük dozlarla üretilen etkilerdir. Bu nedenle etkileri akut (tek seferlik) ve kronik (uzun süreli) kullanım için ayrı ayrı tanımlamak ve her kategoride zihinsel ve fiziksel etkileri ayrı ayrı tanımlamak uygundur. Daha yüksek dozlarda veya anormal derecede duyarlı bireylerde görülen ciddi veya ölümcül toksisiteden oluşan üçüncü bir etki kategorisi ayrıca açıklanacaktır.

Akut etkiler

İstenilen etkiler MDMA'nın kullanıldığı istenen etkiler, diğer amfetaminlerin devam eden popülaritesini açıklayanlara çok benzer. Fiziksel olarak uyanıklıkta, dayanıklılıkta ve enerji hissinde belirgin bir artışa, cinsel uyarılmaya, yorgunluk ve uykululuğun ertelenmesine neden olur. Eşlik eden psikolojik etkiler, coşku hissi, esenlik, keskinleştirilmiş duyusal algı, daha fazla sosyallik, dışa dönüklük, diğer insanlara yakınlık duygusunun artması ve onların görüş ve duygularına karşı daha fazla tolerans olarak tanımlanmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Son etkiler, MDMA'nın psikoterapide yardımcı olarak potansiyel değeri olabilecek "empatojenler" veya "entaktojenler" olarak adlandırılan farklı bir ilaç sınıfını temsil ettiği iddiasına yol açmıştır.MDA, LSD ve diğer halüsinojenler için daha önce de benzer iddialar ileri sürülmüştü ancak MDA ile yapılan kontrollü olmayan çalışmalarda başarı iddialarına rağmen1, bu ilaçlarla tedavi edilen hastalar üzerinde yapılan 10 yıllık bir takip çalışmasında kalıcı bir fayda bulunamamıştır. L.S.D. MDMA ile tedavi edilen hastalar üzerinde karşılaştırılabilir bir çalışma yapılmamıştır ve son klinik literatürde MDMA'nın psikoterapide kullanımına ilişkin neredeyse hiçbir referans bulunmamaktadır. Ancak bunun sonuçların hayal kırıklığından mı, yoksa yasal statüsünün değişmesi nedeniyle ilacın temininde yaşanan zorluklardan mı kaynaklandığını söylemek mümkün değil.

İstenmeyen etkilerAmfetaminler gibi MDMA'nın da daha önce açıklanan eğlence amaçlı orta dozlarda alındığında bile birçok fiziksel fonksiyon üzerinde olumsuz etkileri vardır. Amfetaminlerin temel etkisi artan uyarılma ve uyanıklığı içerdiğinden, buna genellikle kas gerginliği, çene sıkma, diş gıcırdatma (bruksizm) ve bacakların sürekli huzursuz hareketi olarak kendini gösteren gerginlikte bir artış eşlik eder. Artan kas aktivitesi, ilacın beyindeki termoregülasyon sistemi üzerindeki doğrudan etkisi ile birlikte vücut ısısında bir artışa yol açar. Bel ve uzuv kaslarında sertlik ve ağrı, MDMA kullanımından sonraki ilk 2-3 gün içinde çok sık görülen şikayetlerdir. Baş ağrısı, mide bulantısı, iştah kaybı, bulanık görme, ağız kuruluğu ve uykusuzluk, uyuşturucu deneyimi sırasında ve hemen sonrasında yaygın olarak bildirilen diğer fiziksel semptomlardır. Genellikle ilaç deneyimi sırasında yükselen kalp atış hızı ve kan basıncı, takip eden günlerde normalden daha fazla dalgalanma eğilimi gösterir.

Uyuşturucu deneyimi sırasında sıklıkla bildirilen istenmeyen psikolojik akut etkiler, benzer şekilde, ilacın alınmasına neden olan etkilerin abartılmasını temsil eder. Artan uyarılma aşırıya kaçarsa hiperaktiviteye, fikir uçuşmasına (bunun sonucunda kişinin düşüncelerine sürekli ve yararlı bir şekilde odaklanamamasına neden olur) ve uykusuzluğa dönüşür. İlgili şikayetler genellikle hafif halüsinasyonları, duyarsızlaşmayı (kendiliğin vücuttan ayrılma hissi), kaygıyı, ajitasyonu ve tuhaf veya umursamaz davranışları içerir. Bazen bu semptomlar panik ataklara yol açar deliryum ve hatta kısa psikotik epizotlara yol açar ve genellikle (ama her zaman değil) hızlı bir şekilde düzelir. ilacın etkisi geçer. Uyuşturucu kullanımından sonraki gün veya 2. gün, en yaygın zihinsel veya duygudurum şikayetleri konsantrasyon güçlüğü, depresyon, anksiyete ve yorgunluktur. Bu semptomlar, minyatür olarak, amfetamin, kokain veya diğer merkezi sinir sistemi uyarıcılarının yoğun kullanımıyla ortaya çıkan uzun süreli coşku veya manik durumdan sonra tipik olarak bir yoksunluk reaksiyonu olarak görülen "çarpışma"ya güçlü bir şekilde benzemektedir. Bu şikayetlere rağmen, kullanıcıların çoğunluğu deneyimin genel dengesini olumsuz yerine olumlu bulmaktadır; ancak deneyimin sık sık tekrarlanmasıyla, olumsuz etkiler daha belirgin hale gelme ve yararlı ya da zevkli olanlar daha az belirgin olma eğilimindedir.

Tüm Reklamları Kapat

Uzun vadeli veya kalıcı etkiler

Serotonin nörotoksisitesiMDMA'nın psikoterapide kullanımından sonra duygusal veya kişilik sorunlarının düzeldiğini veya çözüldüğünü bildiren az sayıdaki insan dışında, uzun vadeli etkilerin neredeyse tamamı olumsuzdur. Hepsinin amfetaminlerin metilendioksi türevlerinin nörotoksik etkisinden kaynaklandığı düşünülmektedir.

MDMA'nın sinapstaki serotonin konsantrasyonunu artırma yeteneği, muhtemelen ruh halindeki iyileşmenin ve duyusal değişikliklerin oluşmasının temelini oluşturmaktadır. Bununla birlikte, daha yüksek dozlarda aşırı serotonin salınımı yalnızca akut psikotik semptomlara (daha önce anlatıldığı gibi) yol açmakla kalmaz, aynı zamanda onu salgılayan hücrelerde kimyasal hasara da neden olur.

Bu hasar, MDMA ve ilgili ilaçlarla yapılan hayvan deneylerinde açıkça gösterilmiştir. Kimyasal ve mikroskobik çalışmalar, MDMA ile tedavi edilen hayvanların beyinlerinde beyindeki serotonin içeriğinin azaldığını, tanımlanabilir serotonin içeren nöronların ve serotonin taşıyıcı moleküllerin sayısının azaldığını ve çok sayıda serotonerjik akson ve akson terminallerinin dejenere olduğunu göstermiştir. Bu nörotoksisitenin mekanizmasıyla ilgili çelişkili teoriler olmasına rağmen, bu açıkça serotonerjik ve muhtemelen dopaminerjik nöronlardaki aşırı metabolik aktivite ve nörotransmitter salınımıyla ilişkilidir.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Between the Acts (Virginia Woolf)

Between the Acts is the final novel by Virginia Woolf. It was published shortly after her death in 1941. Although the manuscript had been completed, Woolf had yet to make final revisions. The book describes the mounting, performance, and audience of a play at a festival in a small English village, just before the outbreak of the Second World War. Since the play is inside the story, much of the novel is written in verse, and it is thus one of Woolf's most lyrical works. The story takes place in a country house somewhere in England, just before the Second World War, over the course of a single day. It is the day when the annual pageant is to be performed on the grounds of the house. The pageant is traditionally a celebration of English history, and it is attended by the entire local community.

The owner of the house is Bartholomew Oliver, a widower and retired Indian Army officer. His sister Lucy Swithin, who is also living in the house, is slightly eccentric but kind. Bartholomew has a son, Giles, who has a job in London and is restless and frustrated. Giles has two children with his wife Isa, who has lost interest in him. Isa is attracted to a local gentleman farmer, Rupert Haines, although the relationship goes no further than eye contact. Mrs. Manresa and her friend William Dodge arrive and stay for the pageant. The pageant has been written by Miss La Trobe, a strange and domineering spinster.

Warning: Unlike most of the books in our store, this book is in English.
Uyarı: Agora Bilim Pazarı’ndaki diğer birçok kitabın aksine, bu kitap İngilizcedir.

Devamını Göster
₺260.00
Between the Acts (Virginia Woolf)

İnsanlarda, tek bir uzun süreli MDMA kullanıcısının beynindeki serotonin ve ana metabolitinin seviyelerindeki değişiklikleri inceleyen yalnızca bir ölüm sonrası çalışma yapılmıştır. 64 MDMA kullanmayan kontrollerin beyinlerindeki seviyelerle karşılaştırıldığında, beynin farklı bölgelerindeki seviyeler %50 ila %80 oranında azaldı, oysa dopamin seviyeleri değişmedi. Bununla birlikte, yaşayan insanlar üzerinde yapılan birçok deneysel çalışma, serotonin nörotoksisitesine ilişkin dolaylı kanıtlar sağlamıştır.

· Beyin omurilik sıvısındaki serotonin metabolitlerinin seviyeleri, beyindeki nöronal aktivite sırasında salınan miktarı yansıtır.

· MRI veya proton manyetik rezonans spektroskopisi, beynin farklı bölgelerindeki sağlam nöronların sayısına ilişkin tahminler sağlayabilir.

· Serotonerjik nöronlar, geri alım taşıyıcısı veya postsinaptik serotonin reseptörleri için afinitesi ve seçiciliği yüksek olan etiketli bileşikler deneklere uygulanır. Daha sonra pozitron emisyon tomografisi (PET) veya tek foton emisyonlu bilgisayarlı tomografi (SPECT) gibi teknikler, etiketli bileşiklerin beyindeki konumlarını ve miktarlarını tespit etmek için kullanılır.

· Beyindeki serotonerjik yolları uyardığı bilinen ilaçlar uygulanarak, salgılanan serotonine (kandaki prolaktin ve kortizol düzeyindeki değişiklikler) verilen endokrin tepkiler ölçülür.

Bu tür çalışmalar, canlı denekteki işlevsel olarak sağlam serotonin salgılayan hücrelerin veya serotonine duyarlı hücrelerin sayısının tahmin edilmesine veya ölçülmesine izin verir.

Bu sayede, uzun süreli MDMA kullanıcılarının beyinlerinin, ilaçsız durumdayken incelendiğinde beyin omurilik sıvısında anormal derecede düşük düzeyde serotonin ve metabolitlerine sahip olduğu, serotonin taşıyıcı moleküllerin sayısında azalma olduğu, glial hücrelerin sayısında artış, ve beynin belirli kısımlarında glikoz metabolizması ve kan akışı düzenlerinde değişiklik oldu. MDMA'nın akut etkisi sırasında, SPECT çalışmaları serebral korteksteki serotonin reseptörlerinde bir azalma olduğunu (artan serotonin salınımına adaptif bir yanıt) göstermektedir, ancak uyuşturucusuz durumdaki uzun süreli kullanıcılarda bir yukarı regülasyon vardır reseptörlerin (serotonin salınımındaki azalmaya adaptif bir yanıt). Elektroensefalografik çalışmalar, yaşlanma ve demansta görülen değişikliklere benzer şekilde, MDMA kullanıcılarında dalga paternleri ve frekanslarının iki taraflı simetrisinde bir azalma olduğunu, ve işitsel uyaranlara yanıtta eşleştirilmiş gruplarda değil, yalnızca MDMA kullanıcılarında görülen bir değişikliği göstermektedir. esrar kullananlar ve herhangi bir uyuşturucu kullanmayanlar. MDMA kullanıcılarında serotonin sisteminin uyarılmasına verilen prolaktin ve kortizol tepkileri azaldı; değişiklikler, son MDMA kullanımından sonra bir yıl veya daha uzun süre devam etti.

Bu çalışmaların en büyük sınırlaması, MDMA kullanıcılarının beyinlerinde serotonin hücrelerinin sayısında azalma ve serotonin sistemi fonksiyonunda azalma olduğunu gösterseler bile, bu değişikliklere MDMA kullanımının neden olduğunu kanıtlayamamalarıdır . Serotonin fonksiyonundaki değişiklikler, ilaç kullanımına başlamadan önce de mevcut olabilir, hatta uyuşturucu kullanımının başlamasına katkıda bulunmuş bile olabilir ya da tamamen tesadüfi olabilir. 80 Bununla birlikte, çeşitli çalışmalar serotonin fonksiyonundaki değişimin derecesinin önceki MDMA kullanımının süresi ve yoğunluğuyla orantılı olduğunu ve bunun, MDMA kullanımının bozulmuş serotonin fonksiyonunun sonucundan ziyade nedeni olmasıyla daha uyumlu olduğunu göstermiştir.

Uzun vadeli psikiyatrik sorunlar MDMA'nın serotonin sistemi üzerindeki kanıtlanmış nörotoksik etkilerinin, gerçek uyuşturucu deneyimini aylarca veya yıllarca aşan çeşitli zihinsel ve davranışsal sorunların olası nedeni olabileceği öne sürülmüştür. Bu sorunlar doğası gereği oldukça çeşitlidir ancak hepsi serotoninin önemli bir rol oynadığı bilinen işlevleri içerir. Literatürde açıklanan bu tür devam eden problemler arasında şunlar yer almaktadır:

· hem sözel hem de görsel hafıza bozukluğu; bozukluğun derecesi kabaca önceki MDMA kullanımının yoğunluğuyla orantılıdır ve MDMA almamış çoklu uyuşturucu kullanıcılarından oluşan eşleştirilmiş gruplarda görülmemiştir. Bellek eksikliği, serotonin fonksiyonunun SPECT ölçümündeki değişikliklerle ilişkilendirildi. Çarpıcı bir vakada, MDMA'ya tek bir maruz kalmanın ardından MRI görüntüsündeki iki taraflı beyin değişiklikleriyle ilişkili uzun süreli hafıza bozuklukları ortaya çıktı.

Tüm Reklamları Kapat

· karar vermede (“yürütme işlevi”), bilgi işlemede, mantıksal akıl yürütmede ve basit problem çözmede bozulma.

· daha fazla dürtüsellik ve öz kontrol eksikliği.

· Aylarca süren yoksunluktan sonra bile kişi uyuşturucunun etkisi altında değilken tekrar tekrar ortaya çıkan panik atakları.

· Tekrarlayan paranoya, halüsinasyonlar, duyarsızlaşma, geçmişe dönüşler ve hatta psikotik dönemler; kişinin MDMA kullanmayı bırakmasından bir süre sonra ortaya çıkması.

Tüm Reklamları Kapat

· bazen seçici serotonin geri alım inhibitörleri dışındaki herhangi bir tedaviye dirençli olan ve bazen intihar düşüncelerinin eşlik ettiği şiddetli depresyon.[3]

MDMA destekli psikoterapi

MDMA destekli psikoterapi şu anda Majör Depresif Bozukluk, otistik bireylerde sosyal kaygı, alkol kullanım bozukluğu ve yaşamı tehdit eden hastalıklarla karşı karşıya olan bireylerde duygudurum bozuklukları da dahil olmak üzere diğer çeşitli zihinsel sağlık bozukluklarının tedavisi için araştırılmaktadır.[4]

Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Jerrold S Meyer. (2013). 3,4-Methylenedioxymethamphetamine (Mdma): Current Perspectives. PubMed. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Anonim. Mdma (Ecstasy/Molly): Effects, Hazards & Extent Of Use. Alındığı Tarih: 10 Haziran 2024. Alındığı Yer: Drugs | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Harold Kalant. (2001). The Pharmacology And Toxicology Of “Ecstasy” (Mdma) And Related Drugs. PubMed Central. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Philip E. Wolfson, et al. (2020). Mdma-Assisted Psychotherapy For Treatment Of Anxiety And Other Psychological Distress Related To Life-Threatening Illnesses: A Randomized Pilot Study. PubMed Central. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2025 01:40:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17838

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close