Dinler; neden, nasıl doğmuştur?
Dinler, toplumu dizginlemek için kullanılabilir mi? Bilinmezlik korkutucu mudur?
- Blog Yazısı
Dinler; neden, nereden, nasıl doğmuştur? Eski çağlarda insanlar inanacak şeyler aramışlardır. Bunun temel sebebi insanoğlunun bilinmezlik kavramından korkmasıdır. İnsan düşünerek veya dolaylı yoldan anlamlandıramadığı şeylerden korkar. Örneğin uzay kozmik ölçekte büyüktür bu nedenle uzayın bilinmezliğini anlamlandırmaya çalışırız, uzayın genişliğini anlamaya aklımız yetmez. Bunun örneği çoktur.
Eski çağlarda insanlar neden var olduklarını bilmek istemiştir fakat mantıklı cevap bulamayınca yüce olduklarına inandıklara varlıkların varlığını kabul edip onlara tapmışlardır. Günümüzden 12.000 yıl önce dahi, tabi bu bildigimiz en eski olanı, bu durum geçerlidir. Buradaki "T" şeklindeki dikili taşların sembollediği şeyler kimi arkeologlara göre ölen insanları, kimi arkeologlara göre ise yıldızların şekillerine veya yıldızların gökyüzündeki birbirlerine göre konumları esas alınarak dizilmiş kutsal taşları temsil etmektedir. Sonuç olarak insanlar o dönemde bile inançları gereği devasa mabedler inşa etmişlerdir.
Dinler önceki dönemlerde kötü amaçlar için de kullanılmıştır. Skolastik düşünce, 9. İle 15. Yüzyıl arası buna iyi bir örnektir. Katolik kilisesi hem toplumsal düzeni hem de düşünce dünyasını denetleyen en güçlü otorite haline geldi. Bunları yaparken İncil'i ve Kilise'yi kullandı. Endüljans adıyla günah affı belgeleri satıldı, dini liderler arsa ve mülk ticareti yaptı, kendisine karşı çıkanlar aforoz edilerek toplumdan dışlandı. Din, insanları itaate yönlendiren bir araç haline geldi.
> “Din, ezilen insanın iç çekişi, kalpsiz bir dünyanın kalbi ve ruhsuz koşulların ruhudur. Din, halkın afyonudur.” — Karl Marx, 1844 El Yazmaları
Karl Marx' ın bu sözü anlatılan durumu tamamen özetlemektedir.
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 04/11/2025 00:06:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/21730
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.