Devinimin merkezi Dünya mı? Güneş mi? Kopernik'in Aktarımından Gökcisimleri'nin Devinim Tarihi
Kopernik ve Gökyüzü devinimi tarihi

- Blog Yazısı

Devinimleri ile ilgili bir eser
Devinimin merkezi Dünya mı? Güneş mi?
Bu soru ilk başta çok basit gelebilir fakat bu soru bir zamanlar en tartışmalı olan konun kısa bir özeti gibi. Bizler cevabı çok iyi biliyoruz bizim sitemimizde bulunan tüm gezegenler bir devinim halinde ve merkezi güneş. Fakat geçmişte devinimin merkezi insanlara göre tabi düyamızdı. Gelin bu tarihi arka plana ve güneş merkezli devinim sistemine götüren nedenlere ve mantıksal izlenimlere beraber bakalım.
"Atalarınımız ilk olarak gökzünü çemberler yığını"[1] olarak düşünmüştürler. Bunun öncelikli sebebi ise gökyüzünün görüntüsünü aktarmak ve başka bir değişle uydurmak olduğunu aktarır Kopernik.
"Nitekim bir gök cisminin en mükemmel küre içinde her zaman aynı şekilde devinmemesi (Devinme: Bir cismin sabit bir noktaya göre yerinin zamana karşı değişimidir. Örneğin: Dünya'nın cisim olduğunu Güneşin'de sabit nokta olduğunu ele alalım , Dünya'nın Güneş'in etrafında dönerken yaşadığı yörünge etrafında geçen her konum/zaman değişime devinim deniyor.) akla son derece aykırı görünüyordu."[1] Kopernik yaşadığı zamanında hakim düşünce gök cisimlerinin mükkemmel küreler içinde deviniyor oluşlarıydı fakat Kopernik için bu hakim düşüncede açıklar ve sorunlar ile doluydu ve bu durum onu temeli güneş olan bir sistem oluşturmaya ittecekti. Kopernik devam eder "Ne ki şunun farkına vardılar: düzenli devinimlerin birleşmeleri veya kesişmeleri ile bu nesnelerdeki herhangi bir yere değişik deviniyorlarmış gibi görünmesi olası kılıyor."[1] Bu hipotez ile şunu anlıyoruz ki Kopernik'in Güneş temelli devinim modelinden önce oluşturulan modellerin tümdengelim ile bu modellemeleri oluşturdukları yargısına varabiliriz. Bu modellemelere göre evrenin dolayısı ile diğer geri kalan herşeyin merkezi Dünya olduğu ve bu durumda herşeyin Dünya etrafında devindiği şeklinde yorumlamışlardır. Mükemmel ve merkezi bizim ggezegenimize ait olan bu sistemde açıklar vardı gelin beraber bakalım.

Nitekim bu modelli kanıtlamak için "Kalippos ile Eudoksos bunu eşmerkezli daireler yardımı ile kanıtlamaya çalıştı ama sadece yıldızların devinimleri ile ilgili olarak görüneneler yüzünden değil, özelikle yıldızların kimileyin uzaklaştığı kimileyin yaklaştığı görüldüğü için, merkezlerini koruyacak bir şeyin hiç mi hiç olmaması yüzünden,bu tür kabullerle bütün yıldız devinimlerinin nedenini gösteremediler"[1] burda aslında Kopernik'in şüpheleri doğrulanmıştı evet ortada mükkemmel bir küre içerisinde var olan bir sistem vardı fakat mantıksal hatalar vardı ve hesaplamlar ile de bu görülebiliyordu,dönememin bilim camiası bu durum için şöyle bir açıklama yapmışlardı "Bunun için değişik merkezler ve ilmeklerle (yörüngeler) bunun gerçekleştiği görüşü daha yerinde görüldü, bilginlerin çoğu da bu görüşe katıldı"[1].
"Ptolemaios ile başka pek çokları bu görüşü geliştirdi ama bu açıklama her ne kadar sayıca karşılık gelse de yine de önemsiz olmayan çelişkileri içinde taşıyordu.yüzden böyle bir kuram yeterince sağlam görünmüyordu, akla da pek uygun değildi."[1] bu teorilerde her zaman bir mantık ve kuram çelişkisi görmek sık rastlanan bir durum aslında ve burada şunu anlıyoruz ki bu dönemlerde açık ara dini akımların ve felsefi akımların bilim üzerinde etkisi gayet büyük. İlerliyen yazılarımda bu konuya daha detaylı giriş yapacağım için burada kısa kesmek zorundayım.
Gelin Kopernik'in yorumuna beraber bakalım.

Kopernik bu veriler ışığında "İmdi bunları anlayınca, acaba görünen farklılığın kaynaklandığı neden olarak kabul edebilecek, çemberlerin kendi içlerinde hepsinin eş devinimiyle devindiği mükemmel devinim nedeni olarak kabul edilebilecek, akla daha yatkın bir çember biçimi bulunamaz mı, diye sık sık düşünüyordum."[1] Kopernik diğerleri'nin aksine bu veriler ile yeni bir model bulma arayışına girdi. Kendisi ekliyerek "Sonunda aksiyom adı verilen kimi kabullerle, daha önce verilenlerden daha az ve daha yerinde araçlarla bir çözüme ulaşılabileceği ortaya çıktı."[1] der.
Ve 7 tane kabul ekler:

1.KABUL
"Bütün gök çemberlerin ya da kürelerin merkezi tek değildir."[1]
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
2.KABUL
"Yeryüzünün merkezi evrenin merkezi değil, yalnızca ağır olanım ve Ay çemberinin merkezidir."[1]
3.KABUL
"Bütün gök çemberleri sanki o hepsinin ortasındaymış gibi Güneş'in çevresinde dönerler; bunun için evrenin merkezi Güneşin yakınındadır."[1]
4.KABUL
"Güneş ile Yeryüzü arasındaki uzaklığın Çakılı Yıldızlar Küresi yüksekliğine göre oranı, Yeryüzü'nün yarıçapı ile Güneş uzaklığı arasındaki orana göre öyle küçüktür ki, Güneş-Yeryüzü uzaklığı Çakılı Yıldızlar Küresi yüksekliğine göre çok önemsiz kalır."[1]
5.KABUL
"Çakılı Yıldızlar Küresi'nde devinime bağlı gibi görünen bir şey, oradan değil Yeryüzü'nün bir kısmından kaynaklanır. Dolayısıyla Yeryüzü, yakınındaki öğelerle birlikte, devinimsiz kutuplarında günlük tek devinimle kendi çevresinde döner, buna karşın sabit, en son gök [çemberi] devinimsiz kalır"[1]
6.KABUL
"Güneş'te bize devinimlerden kaynaklanıyormuş gibi görünen her şey, Güneş'in değil, Yeryüzü'nün, bizim çemberimizin neden olduğu bir şeydir; bu, biz başka bir yıldız gibi Güneş'in çevresinde döndüğümüz için oluşur. Dolayısıyla Yeryüzü birden çok devinimle deviniyor."[1]
7.KABUL
"Gezenlerdeki geri ve ileri gidiş gibi görünen devinimler, gezegenlerden değil, Yeryüzü'nden kaynaklanır. Dolayısıyla sadece onun devinimi gökyüzündeki bunca çok çeşitteki değişikliklerin açıklanması için yeterlidir."[1]
"İmdi işte bu tür kabullerle devinimlerin ne denli düzenli korunabildiğini kısaca göstermeye çalışacağım." [1] der ve ekler " Yine de yörüngelerin yarıçap büyüklükleri çemberlerin kendilerinin açıklanması içinde var; bunlardan hareketle, matematik biliminden habersiz olmayan bir kişi çemberler düzeninin sayılarla ve gözlemlerle ne denli mükemmel uyuştuğunu kolayca anlayabilecektir."[1]
İleriki yazılarımda devamı gelicek sevgili okur buraya kadar okuduğun için teşekkür ederim. Bilim ve Evrim Ağacı ile kalman dileğiyle.
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/05/2025 06:41:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18234
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.