Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Çift Yıldız Sistemlerinin Türleri ve Sınıflandırılmaları

2 dakika
79
Çift Yıldız Sistemlerinin Türleri ve Sınıflandırılmaları Ars Technica
  • Blog Yazısı
Bir çift yıldız sistemindeki yoldaş yıldızlar.
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Gökyüzündeki Yıldızlar ve Yoldaşları

Çoğu yıldız evrende tek başına yol alsa da gökyüzüne her baktığınızda gördüğünüz yıldızların büyük bir kısmının aslında bir yoldaşı bulunmaktadır. Bu yoldaşlara sahip yıldızların bulunduğu sistemler, çift yıldız sistemleri olarak adlandırılır. Adından da anlaşılacağı gibi, bu sistemler iki yıldızın birbirlerinin yörüngesinde dönerek oluşturduğu dinamik bir yapıyı ifade eder. İlk çift yıldız sistemi, Jean Baptiste Riccioli tarafından 1650 yılında keşfedilmiştir. Ancak bu dönemde gerçekleştirilen gözlemler çift yıldızları incelemek adına olmadığından ve bu sistemlerin sadece bir göz yanılması olduğu düşünüldüğünden detaylı bir incelemelere o tarihlerde sık rastlanmamıştır. Fakat ilerleyen yüzyıllarda gelişen optik teknolojiler ile birlikte çift yıldızlar daha iyi anlaşılmış ve daha detaylı sınıflandırılmalar yapılmıştır.

Çift Yıldız Türleri ve Sınıflandırmaları

1. Gözlem Tekniklerine Göre Sınıflandırma

Görsel Çift Yıldızlar: Teleskopla ayrı ayrı gözlemlenebilen iki yıldızdan oluşur. Daha parlak olan "Baş Yıldız" olarak adlandırılırken, daha sönük olan "Yoldaş Yıldız" olarak bilinir. Kepler yasaları kullanılarak, bu tür sistemlerin yörünge döneminden iki yıldızın toplam kütlesi hesaplanabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Tayfsal Çift Yıldızlar: Bu sistemlerde yıldızlar çok yakındır ve teleskopla tek bir yıldız gibi görünürler. Ancak Doppler etkisi sayesinde tayf çizgilerindeki kaymalarla bileşenlerin hareketleri gözlemlenebilir.

Örten Çift Yıldızlar: Bileşenlerden biri, gözlemciye uygun bir açıyla diğer yıldızın önünden geçtiğinde tutulmalar gerçekleşir. Bu tutulmalar, sistemin ışık eğrisinde iki minimum noktayla kendini gösterir.

Astrometrik Çift Yıldızlar: Yalnızca bir yıldızın gözlemlenebildiği, ancak görünen yıldızın yalpalamalarından yoldaş yıldızın varlığının tespit edildiği sistemlerdir.

2. Fotometrik İncelemelere Göre Sınıflandırma

Tüm Reklamları Kapat

Algol Türü Sistemler: Bu tür sistemlerde, tutulmalar haricinde ışık eğrisinde büyük değişiklik gözlenmez, bu da iki yıldız arasındaki etkileşimin sınırlı olduğunu gösterir.

Beta Lyrae (β Lyr) Türü Sistemler: Yıldızlar birbirine çok yakındır, bu yüzden ışık eğrisi sürekli değişir.

W UMa (EW) Türü Sistemler: Bu sistemlerde yıldızlar birbirine dokunacak kadar yakındır. Farklı yüzey sıcaklıklarına sahip olanlara EB türü adı verilir.

3. Roche Modeline Göre Sınıflandırma

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Ayrık Çiftler: Her iki bileşen de Roche loblarını doldurmamıştır.

Yarı Ayrık Çiftler: Bileşenlerden biri Roche lobunu doldurmuş, yığılma diski oluşumu gözlenir.

Değen ve Aşırı Çiftler: İki bileşen de Roche loblarını doldurmuşsa, sistem değen çift olarak adlandırılır. Eğer lobların ötesine geçilirse, bileşenler ortak bir zarf içinde yer alır ve aşırı çift olarak tanımlanır.

Sonuç

Çift yıldız sistemleri, astronomlar için sadece yıldızların evrimi hakkında bilgi vermekle kalmaz, aynı zamanda kütle ölçümleri gibi önemli veriler de sunar. Farklı sınıflandırma türleri, bu sistemlerin dinamik yapısını ve fiziksel özelliklerini anlamamıza katkıda bulunur. Bu sistemlerin gözlemlenmesi ve incelenmesi, evrenin işleyişi hakkında daha derin bir anlayış geliştirmemizi sağlar.

Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2025 01:54:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18891

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close