Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

APOLLO 1 TARİHİ VE GÖREVİN AMACI

2 dakika
246
APOLLO 1 TARİHİ VE GÖREVİN AMACI Photos of the Apollo 1 Fire: NASA's First Disaster
  • Blog Yazısı
After the fire
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Apollo 1 İçin Kullanılan Uzay Aracı Üzerine

Günümüzde Boeing'in bir parçası olan North American Aviation'ın üretitiği Csm-012 uzay aracı, 3 ana bölümden oluşuyordu. Astronotların içinde bulunduğu ve kontrol cihazlarının olduğu bölüm 'Komuta Modülüydü.' Astronotların ihtiyacı olan oksijen ve aracın ihtiyacı olan; yakıt, helyum ve pillerin bulunduğu modül ise 'Hizmet Modülü' olarak adlandırılıyordu. Bir adet motordan oluşan bu hizmet modülü, Ay'ın yörüngesinden çıkmak ve Dünya'ya geri dönebilmek için motorunu 2 kez patlatmak zorundaydı. Hizmet modülleri atmosfere yeniden gireceği için ısı giderici ile kapatmadılar. Son modül ise Ay'a inecek tek parça olan 'Örümcek Modüldü'. Örümcek Modülünün bir diğer özellikleri de diğer modüllerden oldukça küçük olması ve astronotların Ay'a ayak basmak için bu modülden çıkacak olmasıydı.

Apollo 1 yangından sonra
Apollo 1 yangından sonra

Apollo 1 Görevindeki Mürettebat Kimlerden Oluşuyordu ve Hangi Niteliklere Göre Seçildiler?

Mürettebat; Birleşik Devlet Hava Kuvvetleri'nde ve Nasa'da pilotluk yapan mühendis Gus Grissom. ABD Hava Kuvvetleri pilotu ve astronot olan Edward Higgings White ve ABD Deniz Kuvvetleri subayı aynı zamansda Apollo astronotu olan Roger B. Chaffee'den oluşuyordu.

Grissom'un göreve seçilmesinde birçok olanak sağlayan başarısı vardı. İkinci Dünya Savaşı ve Kore Savaşı gazisi, ABD Üstün uçuş madalyası, Hava madalyası, iki NASA Üstün Hizmet Madalyası vardı. Aynı zamanda kendisi bir test sürüşü pilotuydu.Apollo 1 görevinden önce en nitelikli sayılabilecek görevi, Merkür Yedilisi astronotlarından biri olmasıydı. Uçuşunda aracının kapsüllerinden biri erken patladı ve Gus, Atlantik Okyanusu'na kapsülüyle birlikte düştü. Kurtarma ekipleri tarafından kurtarıldı. Aracı ise okyanusun derinliklerinde kaybolup 1999 yılına kadar çıkarılamadı.

Tüm Reklamları Kapat

Gus Grissom
Gus Grissom

Edward H. Apollo için seçilen bir diğer astronottu. Öncesinde komuta pilotu James McDivitt'in yanında İkizler 4 pilotu olarak atandı. Buradaki uçuşu için ona NASA Üstün Hizmet Madalyası verildi. 1965'de uzayda yürüyen ilk Amerikalı oldu. O da Gus Grissom gibi aynı zamanda bir test sürüş pilotuydu. Test sürüşü pilot eğitimini Edwars Hava Kuvvetleri Üssü'nde aldı.

Edward Higgins White
Edward Higgins White

Roger B. Chaffee bir deniz subayıydı. Aynı zamanda Purdue'dan Havacılık Mühendisliği alanında lisans derecesi vardı. Pilot eğitimine T-34, T-28 ve A3D gibi uçakları uçurarak başladı. Roger'ın Küba Füze Krizi sırasında çektiği Küba'nın önemli fotoğrafları da ona Hava Kuvvetleri madalyası kazandırdı.

Roger Bruce Chaffee
Roger Bruce Chaffee

Apollo 1'in Amacı Neydi ve Neden Başarısız Oldu?

İlk insanı aya çıkarmak amacıyla oluşturulan bu proje 21 Şubat 1967 tarihinde uzay aracının fırlatılması planlanarak oluşturulmaya başlandı. Bunun yanında astronotların sonraki uçuşlar için gerekli ekipman ve malzemeleri kontrol etmeleri ve aynı zamanda Dünya'nın etrafında dönmeleri de vardı. Fakat bu fırlatma beklenilen tarihte gerçekleşemedi. Bir fırlatma provası sırasında kabinde yangın çıktı ve bu o an astronotların içinde bulunduğu komuta modülünü tamamıyla yok etti. Apollo 1 görevi için görevlendirilen üç astronot yanarak orada öldüler.

Yanan Komuta Modülü
Yanan Komuta Modülü
Komuta Kapsülünde Yanan Astronotların Cesetleri
Komuta Kapsülünde Yanan Astronotların Cesetleri

Aynı zamanda astronotların o esnada kaydedilen ses kayıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

https://youtu.be/jzVCnVpTLQk

[1]

Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 11/05/2025 07:17:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15049

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close