Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

3D BİYOYAZICI VE BİYOYAZIM NEDİR?

3 dakika
24
3D BİYOYAZICI VE BİYOYAZIM NEDİR? 3D Natives
  • Blog Yazısı
Scaffold yapılı kulak modeli
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Geçtiğimiz yazıda zaten doku organ mühendisliği ve organ yetmezliği konularını ele almıştık, o halde bu yazıda da bu konuları sürdürelim ve biyoyazım konusunu masaya yatıralım.

Biyoyazım nedir neyi amaçlar?

Doğal doku özelliklerini taklit etme amacıyla 3 boyutlu baskı tekniklerinin kullanılmasına dayanır. Deneylerde hayvan kullanımını azaltmayı ve ilaçların daha hızlı ve düşük maliyet ile üretimini amaçlar. Biyoyazım tıp dünyasına, cerrahların damarları daha az komplikasyon ile birleştirmelerine yardımcı olmak için şeker stentleri ve iyileştirilmiş ilaç dağıtım sistemleri gibi yeni gelişmeler sağlamıştır.

Şu anda halihazırda menisküs ve mesaneler basılmakta. Araştırmacılar akciğer, deri ve kıkırdak dokularının yanında böbrek karaciğer ve kalbin minyatür ve yarı işlevsel versiyonlarını üretme çabasındalar. Örneğin İspanya Carlos III Üniversitesi’nden araştırmacılar biyolojik bileşenler, kök hücreler ve insan deri hücrelerinden oluşan, biyo-mürekkep karışımı kullanılan biyo-yazıcı ile insan derisi üretti. Üretilen deri gelecekte deri nakli, yanık deri tedavisi ve yapay iç organ üretimi gibi alanlardan büyük potansiyele sahip olabilir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Biyo-baskı İşlemi ve Aşamaları

Yazımda önce kullanılacak biyomateryaller seçilir, biyomürekkepler üretilir ve hidrojel sentezi yapılır. İşlem öncesinde ürettiğimiz hücreler hidrojel ile birleştirilir ve bu karışım belirlenen şekillere basılır. İçeriğindeki polimerlerin daha dayanıklı olması için cross-linking (çapraz bağlama) işlemi uygulanır.

- Çapraz bağlama iki ya da daha fazla molekülün kovalent bağ ile kimyasal olarak birleştirilmesi işlemidir. Genellikle UV ışık ya da iyonik çözeltiler ile işlenmesiyle elde edilir. Çapraz bağlama işlemi uygulanan polimerler, uygulanmayanlara kıyasla daha sert ve katı oluyor aynı zamanda erime noktaları daha yüksek oluyor. Neredeyse tüm sert ve katı plastikler çapraz bağlanarak elde edilmiştir.

Yazımdan sonra ise hücresel ve mekanik testler yapılarak ekilen hücrelerin olgunlaşması ve büyümesi beklenir.

Hücre Ekiminde Kullanılan Biyomalzemeler (Bioink) Nelerdir?

Biyoinkler biyo-baskıda kullanılan ve katman katman basılan malzemelerdir. Hücrelerin yaşamasına ve gelişmesine elverişli bir ortam sağlayabilen materyallerdir. Biyomürekkeplerin büyük bir kısmı hidrojel denen su zengini moleküllerden oluşur. Bazı biyoinkler tek tip hücreden oluşabilirken bazıları farklı tip hücreleri birleştirebilmek için daha karmaşık yapılar oluşturur. İçeriğinde hücresel malzeme, destek iskelesi ve katkı maddeleri (büyüme faktörleri, sinyal molekülleri) bulunur. Yani bir scaffold (doku iskelesi) üzerinde görülen çizgiler büyüme faktörleri de olabilir herhangi bir protein ya da yalnızca hücre de olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Biyoyazıcı Türleri Nelerdir?

Biyoyazıcılar 3 farklı tipten oluşur:

  • Mürekkep püskürtmeli (damlacık temelli) ,
  • Mikro ekstrüzyon (sıkma temelli),
  • Lazer tabanlı,

Mürekkep püskürtmeli: Maliyet açısından en uygun biyoyazıcı olmasına karşın düşük viskoziteli materyallerle sınırlıdır.

Mikro ekstrüzyon: Pnömatik ve mekanik olarak ikiye ayrılan bu tipte farklı viskoziteli materyaller ayarlanabilen basınç ile püskürtülür. Yapılar önce hidrojel ile basılır ve daha sonra katılaştırılır. Katılaştırma işleminde farklı teknikler uygulanır UV ışık ile, kimyasal karışımlar eklenerek ya da fiziksel işlemler ile yapı sertleştirilir.

Lazer tabanlı: Bu biyoyazıcı tipinde malzeme bulunduğu solüsyondan yüzeye lazer aracılığıyla taşınır. Viskozitesi daha yüksek materyallerin taşınımına izin verir ancak lazerin ısısı malzemenin içindeki hücrelere zarar verebileceğinden dikkatli olunması gerekir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Tam anlamıyla bir organı baştan yaratamamanın nedenleri kafa karıştırabiliyor, hemen açıklık getirelim. Doku ve organ üretimi çalışmalarında karşılaşılan en büyük problemlerden birisi oksijen ve besinin gerçek boyuttaki bir organa nasıl tedarik edileceği. İşte tam da bu nedenle doku ve organ mühendisliği alanında en büyük başarılar mesane ve menisküs gibi süz ve içi boş yapılardan elde edildi.

Farklı tip dokuların biraraya getirilmesi ve aralarındaki etkileşimlerin karmaşıklığından dolayı bile şu an için tam işlevsel kompleks bir organın üretimi zor görünüyor. Mesane gibi daha basit organların üretimi mümkün çünkü bu tür basit organlarda damarlaşma veya farklı tip doku içeriği daha az. Bu sebeple, biyoyazım alanındaki ilerlemelerle birlikte gelecekte daha karmaşık organların üretimi de adım adım gerçekleştirilebilecektir.

Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 08/09/2024 03:56:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15426

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İnsanlar
Yıldızlar
Diş Sorunları
Dünya
İnsanın Evrimi
Viral Enfeksiyon
Epidemik
Alan
Çin
Değişim
Savaş
Zehirli Mantar
Elektrokimya
Meyve
Coğrafya
Epistemoloji
Kadın Sağlığı
Film
Güneş
Karbondioksit
Uzay Görevleri
Aşılar
Gen
Üreme
Burun
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close