Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Bizi İnsan Yapan Şey, Genomumuzdan "Silinen" Bilgiler Olabilir!

Bizi İnsan Yapan Şey, Genomumuzdan "Silinen" Bilgiler Olabilir! Science
2 dakika
1,234
  • Moleküler Biyoloji ve Genetik
  • Bilim Haberciliği
Tüm Reklamları Kapat

Yapılan bir araştırmaya göre diğer primat türlerinde bulunan ancak insan genomunda eksik olan genetik kısımlar, insanlığın gelişiminde evrimsel tarihimiz boyunca eklenen genetik parçalar kadar kritik bir rol üstleniyor olabilir. Science dergisinde yayınlanan bulgular, insan genomundaki tarihsel değişiklikler hakkındaki bilgilerimizin önemli bir eksikliğini gideriyor.

Farklı tür canlıların genomlarının dizilenmesi konusunda yapılan devrim, özellikle insan genomuna özgü olan farklılıkların ortaya çıkmasını sağlamıştır. Örneğin konuşma becerisinin gelişmesinde önemli rol üstlenen genler bu şekilde ortaya çıkarılmıştır. Fakat bu çalışmalarda, evrimsel süreç boyunca insan genomundan eksilen genlere daha az dikkat edilmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu yeni çalışmada ise araştırmacılar, primat DNA'sı üzerinde daha derinlemesine bir araştırma yaptılar. Çalışma; insan genomu ile yaşayan en yakın primat akrabamız olan şempanzelerin genomları arasındaki farkların, evrimsel tarihimiz boyunca kaybettiğimiz genetik bilgilerle açıklanabileceğini ortaya koydu.

Yaklaşık 10.000 genetik bilgi parçasının kaybedilmesi, insan genomunu şempanzelerinkinden ayıran en önemli farklardan biridir. Kaybedilen genetik bilgilerin bir kısmı, beyindeki hücrelerin gelişiminden sorumlu olan sinirsel ve bilişsel işlevlerle ilgili genlerle yakından ilişkilidir. Özellikle insan beynindeki hücrelerin oluşumunda önemli bir rol oynayan bir gendeki kaybın, insanların şempanzelere göre daha gelişmiş bilişsel yeteneklere sahip olmasının bir nedeni olabileceği öne sürülmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu 10.000 eksik DNA parçası, diğer memelilerde mevcutken insanlarda değildir. Eksilen bu DNA parçalarının insanların daha gelişkin sinirsel ve bilişsel fonksiyonları yerine getirmesine katkısının yanı sıra, beyin gelişiminde de önemli roller oynayan genlerle yakından ilişkili olduğu gösterilmiştir.

Eksilmiş olan DNA parçalarının bütün insanlarda eksik olması, bu genlerin evrimsel avantajlar bakımından ne denli önemli olduğunu ve bir takım biyolojik avantajlar sağlamış olabileceğini göstermiştir.

Makalenin ilk yazarı ve Yale Tıp Fakültesi Genetik bölümünde yardımcı profesör olan Prof. Steven Reilly, bu konuda şunları söylüyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Çoğu zaman yeni biyolojik fonksiyonların yeni DNA parçaları gerektirdiğini düşünürüz; ancak bu çalışma bize, genetik kodun silinmesinin de benzersiz özelliklere sahip olmamızı sağlayan önemli sonuçlara yol açabileceğini gösteriyor.

Bu makale ayrıca, bugün var olan 240 memeli türünün DNA dizilerinin karşılaştırılmasıyla memeli genomlarının çeşitliliğini kataloglayan uluslararası bir araştırma iş birliği olan Zoonomia Projesi'nden yayımlanan birkaç makaleden biridir.

Yale ekibi çalışmalarında, farelerden balinalara kadar birçok memeli türünde bulunan bazı genetik dizilerin insan genomunda kaybolduğunu bulmuştur. Ancak kaybolan genetik diziler, insan biyolojisini bozmak yerine bazı silme işlemlerinin genleri kapatan unsurlarını ortadan kaldıran yeni genetik kodlamalar oluşmasını sağlamıştır. Reilly, bu konuda şunları söylüyor:

Bu tür silinmeler insanın nasıl insan olduğuna dair tanımların anlamını hafifçe değiştirebilir ve daha büyük beyinlerimizi ve karmaşık bilincimizi açıklamaya yardımcı olabilir.

Araştırmacılar, çalışmada türler arasındaki binlerce genetik değişikliğin işlevini aynı anda tarayıp ölçebilen Massively Parallel Reporter Assays (MPRA) adı verilen bir teknoloji kullandılar. Ayrıca Reilly, bu tür araçların bizi diğer canlılardan ayıran birçok küçük moleküler yapı taşını tanımlamamıza olanak sağlayabilecek kapasiteye sahip olduğunu belirtiyor.

Alıntı Yap
Okundu Olarak İşaretle
22
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 8
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 7
  • Tebrikler! 3
  • Bilim Budur! 3
  • İnanılmaz 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/06/2023 03:44:37 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14503

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hominid
Alan
Çocuk
Newton
Biyokimya
Kanıt
Yaşamın Başlangıcı
Makine
Ara Tür
Çekirdek
Mitler Ve Gerçekler
Beslenme Davranışı
Yapay
Antibiyotik
Kan Hastalıkları
Samanyolu Galaksisi
Moleküler Biyoloji
Anne
Sars-Cov-2 (Covid19 Koronavirüs Salgını)
Nasa
Viral Enfeksiyon
Evrimsel Psikoloji
Çağ
Psikoloji
Üreme
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Zamanın İleri Aktığını Nereden Biliyoruz?
Zamanın İleri Aktığını Nereden Biliyoruz?
Karanlık Enerji: Evreni Genişleten Gizemli Enerjinin Kaynağı Ne?
Karanlık Enerji: Evreni Genişleten Gizemli Enerjinin Kaynağı Ne?
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Hastayken Sesimiz Neden Kalın ve Boğuk Çıkıyor?
Hastayken Sesimiz Neden Kalın ve Boğuk Çıkıyor?
Elektrik Tellerindeki Renkli Toplar Ne İşe Yarıyor?
Elektrik Tellerindeki Renkli Toplar Ne İşe Yarıyor?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Alıntı Yap
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Karip, et al. Bizi İnsan Yapan Şey, Genomumuzdan "Silinen" Bilgiler Olabilir!. (3 Mayıs 2023). Alındığı Tarih: 3 Haziran 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/14503
Karip, U., Alparslan, E. (2023, May 03). Bizi İnsan Yapan Şey, Genomumuzdan "Silinen" Bilgiler Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved June 03, 2023. from https://evrimagaci.org/s/14503
U. Karip, et al. “Bizi İnsan Yapan Şey, Genomumuzdan "Silinen" Bilgiler Olabilir!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 03 May. 2023, https://evrimagaci.org/s/14503.
Karip, Umut. Alparslan, Eda. “Bizi İnsan Yapan Şey, Genomumuzdan "Silinen" Bilgiler Olabilir!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, May 03, 2023. https://evrimagaci.org/s/14503.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close