Biyolojik Bilgisayarlar: Stanford Üniversitesi Hücreleri Bilgisayarlara Dönüştüren Transistörler Üretti!

- Çeviri
- Bilgisayar Bilimi
Stanford Üniversitesi araştırmacıları “biyolojik bilgisayar” gibi davranan, hastalıkların nasıl tedavi edildiği konusunda potansiyel bir devrim olabilecek genetik reseptörler ürettiklerini ilan ettiler.
Science dergisinin 4 Ekim 2013 sayısında, araştırmacılar canlı hücreler içine yerleştirilebilen ve gerekli koşullar sağlandığında açılıp kapanabilen genetik transistor sistemlerini tanıttılar. Araştırmacılar bu transistörlerin gelecekte mikroskopik yaşayan bilgisayarlara yerleştirileceğini umuyorlar. Söz konusu bilgisayarların hücrenin içinde belirli bir toksinin olup olmadığı, kanserli bir hücrenin kaç kere bölündüğü ya da verilen bir ilacın her bir hücreyle nasıl etkileştiğini söylemek gibi görevleri yapabileceğini belirtiyorlar.
Transistor gerekli koşulların sağlandığını belirleyince, o hücreyi ve çevresindeki birçok hücreyi belirli bir şeyi yapmaya (mesela kanserli hücreleri kendilerini öldürmeye) yönlendirebilir. Stanford Mühendislik Fakültesi araştırma ekibinin başı Drew Endy San Jose Mercury News’a yaptığı açıklamada şöyle diyor:
İstediğiniz herhangi canlı hücreye bilgisayar koyabileceğiz. Silikon bilgisayarları değiştirmeyeceğiz, bilgisayarınızı ya da telefonunuzu değiştirmeyeceğiz; ancak silikonun asla çalışmayacağı yerlerde bilgisayar sistemi kullanacağız.
Ekip çalışmalarını genetik araştırmalarda sık kullanılan bir organizma olan E.coli bakterisi kullanarak gösterdi.
Günümüzdeki bilgisayarlar 0'lar ve 1'ler formunda ikili kodlar oluşturarak elektron akışını kontrol eden milyonlarca küçük transistör kullanıyor. Birlikte çalışan birçok transistör biraraya gelerek “mantık kapısı” denen ve bütün bilgisayarların çalışmasında yapıtaşı olan yapıyı oluştururlar.
Bir bilgisayarın elektron akışını kontrol etmekte silikon transistörleri kullanması gibi, araştırmacıların transkriptör adını verdikleri biyolojik transistörleri, RNA proteinlerinin bir DNA zinciri boyunca akışını kontrol için enzimler kullanırlar. Bu transkriptörleri kullanarak yapılan biyolojik bilgisayarlar, insanların insan vücudu hakkındaki düşüncelerini değiştirmelerinin yanı sıra, diğer canlı sistemlerinin işleyişinin anlaşılmasında da kullanılabilirler. Endy, Independent'a şöyle anlatıyor:
Örneğin mikroplarla ve bitkilerle doğal olan ve olmayan olayları kaydetmek üzere eşleştiğimizi ve bu bilgileri kolayca izlenebilen sinyallere dönüştürdüğümüzü düşünün. Bu, çevreyi izleme becerimizi büyük ölçüde arttırır.
Bilgisayar için mantık kapılarından fazlasına ihtiyaç var. Ayrıca bilgileri depolayacak bir yere (bellek, RAM) ve tüm transkriptörleri ve hafızayı birbirine bağlayacak bir yola da (bus) gerek var. Neyse ki daha önceki araştırmalarda gösterildiği gibi, birçok araştırma grubu DNA'da bilgi saklamayı başardı. Stanford Üniversitesi de, DNA zincirlerini hücreler arası taşımada M13 virüsünü kullanmanın zekice bir yolunu geliştirdi. Kısacası, biyolojik bir bilgisayarın tüm temel taşları şu anda yerinde.
Bu demek değildir ki yüksek işlevli biyolojik bilgisayarlar yakın zamanda kullanımda olacaklar, ancak bir hücrenin ortamındaki değişiklikleri ölçüp kaydeden basit biyolojik sensörleri görmeye başlayabiliriz. Stanford mantık kapısı tasarımını kamunun kullanımına sunmuştur, ki bu da Harvard’daki Wyss Institute gibi başka araştırma enstitülerinin de ilk biyolojik bilgisayarları üzerinde çalışmalarına olanak sağlayacaktır.
- Yapay Zekâ Kullanılarak Oluşturulan İçerikler, İnsan Eserlerine Kıyasla Çok Daha Az Karbon Salımına Neden Oluyor!
- Yapay Zeka, Tıp Doktorlarının İdari İşlerden Kaynaklı Stres ve Yükünü Ortadan Kaldırarak Hasta Kalitesini Pekiştiriyor!
- Uzaylı Üretimi Olan ve Yapay Zekaya Sahip Otonom Sondaların Dost mu Düşman mı Olduğunu Nasıl Anlardık?
Araştırmacılar bazı bulgularını kamuya açık olarak yayınlamışlar ve bununla diğer bilim adamlarının buluşlarını daha kolay geliştireceklerini ümit etmişlerdir.
Teşekkür: Francesca Norman
Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...
O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...
O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.
Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.
Soru & Cevap Platformuna Git- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Huffington Post | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 01/04/2025 05:47:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1561
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Huffington Post. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.