Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bitkilerin Işığa Yönelim (Fototropizma) Davranışı Aydınlatıldı!

2 dakika
14,164
Bitkilerin Işığa Yönelim (Fototropizma) Davranışı Aydınlatıldı!
Tüm Reklamları Kapat

Bitkiler maksimum güneş ışığını almak için çeşitli stratejiler geliştirmişlerdir. Pencerede duran bir bitkiye baktığınızda, fotosentezde kullanılacak enerjiyi üretmek için güneş ışığının geldiği yöne doğru büyüdüğünü görürsünüz. Uluslararası bir biliminsanı grubu, bu hareketin arkasındaki itici gücün iç yüzünün anlaşılmasını sağladı.

Işığa doğru büyümek, bitkilerin yaşam döngüsünün başlangıcı için çok önemlidir. Çoğu tohum toprakta çimlenir ve karanlık ortamda, kendi bünyesinde bulunan sınırlı miktardaki nişasta ve yağ ile beslenir. Daha sonra, toprağın yüzeyine çıkan fidan, yer çekimine karşı gelerek yukarıya doğru hızlıca büyümeye başlar. İşte bu, yönelim için ilk ipucudur. Işığa duyarlılığı son derece yüksek olan proteinleri sayesinde fidan, ışığa yönelecek en kısa yolu bulur, hatta ışık kaynağının yönünde eğilebilir bile. 

“Ergin bitkiler bile ışığa doğru eğilirler. Bu, ışıktan en uzakta olan gövde hücrelerinin uzaması sayesinde olur. Bu ışık odaklı büyüme şekline fototropizma denir.” diye açıklıyor Münih Teknik Üniversitesi Bitki Sistemleri Biyolojisi Başkanı Prof. Claus Schwechheimer.

Tüm Reklamları Kapat

Taşıyıcıların Bitki Hormonunu Hedef Bölgeye Taşıması

Oksin, hücre uzamasından sorumlu bir kimyasal maddedir. Bu fitohormon, sürgün ucundaki hücrelerde oluşturulur ve hücreden hücreye aktarılır. Bu yüzden oksin hormonu son durağa gelmeden önce hücreler arasında adeta mekik dokur. “Taşıyıcı proteinler hormonu hücre içinden hücreler arası boşluğa iter, oradan da diğer hücrenin içine alırlar. Bu hedef bölgeye gelene kadar böyle devam eder.” diyor Prof. Claus Schwechheimer.

Bu süreçte en önemli olan protein, oksin hormonunun aktarılacağı yönü belirleyen PINs taşıyıcı hormonudur. Schwechheimer’in ekibinin görüntülediklerine göre, PINs hormonları tek başlarına çalışmazlar: “D6PK protein kinaz enziminin sinyaline ihtiyaçları vardır. Bu kinaz enzimi fosfat gruplarının transferi yoluyla PINs hormonunu düzenler. Böylece oksin taşınması için hormonu aktif etmiş olur." 

Oksinin Rolü Nedir?

Bitkilerin hareketleri ilk olarak Darwin’in 1880 yılında yeni ufuklar açan “Bitkilerde Hareketin Gücü” isimli çalışmasında kapsamlı bir şekilde açıklandı. Bitkilerin ışık kaynağına yönelmesinde oksinin rol oynayabileceği teorisini ortaya atan ise 1937 yılında Hollandalı araştırmacı Frits Went oldu. Bu teori günümüzde Cholodny-Went Modeli olarak anılmaktadır.

Bunlardan sonraki araştırmalarda, bu teoriyi destekleyen birçok araştırma yapılmış olsa da, bugüne kadar oksinin bu süreçte rol aldığına dair kesin kanıtlar elde edilememişti. “Şimdiye kadar, oksin taşıma sisteminde hata olduğu bilinen bütün bitkiler normal fototropizma örneği gösterdi. O halde nasıl olur da oksin bu süreç için taşınması gereken bir madde olur?” diyor İsviçre Lozan Üniveristesinden Prof. Christian Fankhauser.

Tüm Reklamları Kapat

Oksin Düzenleme Modeli Onaylandı

Münih Teknik Üniversitesi ekibi ve ortaklık yaptıkları Lozan Üniversitesi ekibi bu sorunun cevabını buldular. İsviçreli grup, hücredeki pek çok PINs taşıyıcısını eş zamanlı olarak devre dışı bıraktı. Münih Teknik Üniversitesi grubu D6PK protein kinaz enziminin işlevini gösterdiler. 

Kinaz ve PINs bileşenlerinden birkaç tanesi eksikken bitki, fototropizmayı tetikleyecek birçok ışığa rağmen hiçbir tepki göstermeden büyüdüğü bulundu. Bu mutant bitkilerde oksin taşıma sistemi tamamıyla bozulmuştu: Ne tür ışık gelirse gelsin, bu bitkiler sadece yukarı doğru büyümeye devam ediyorlardı. Bu deney, bilim insanlarına, oksin hormonunun fototropizma için önemini açıkça ortaya koymasına yardımcı oldu.  

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 6
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 07/09/2024 17:40:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1253

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İnsanlar
Yıldızlar
Diş Sorunları
Dünya
İnsanın Evrimi
Viral Enfeksiyon
Epidemik
Alan
Çin
Değişim
Savaş
Zehirli Mantar
Elektrokimya
Meyve
Coğrafya
Epistemoloji
Kadın Sağlığı
Film
Güneş
Karbondioksit
Uzay Görevleri
Aşılar
Gen
Üreme
Burun
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. --, et al. Bitkilerin Işığa Yönelim (Fototropizma) Davranışı Aydınlatıldı!. (29 Mayıs 2013). Alındığı Tarih: 7 Eylül 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1253
--, -., Öztürk, M., Bakırcı, Ç. M. (2013, May 29). Bitkilerin Işığa Yönelim (Fototropizma) Davranışı Aydınlatıldı!. Evrim Ağacı. Retrieved September 07, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1253
-. --, et al. “Bitkilerin Işığa Yönelim (Fototropizma) Davranışı Aydınlatıldı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Meriç Öztürk, Evrim Ağacı, 29 May. 2013, https://evrimagaci.org/s/1253.
--, ---. Öztürk, Meriç. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bitkilerin Işığa Yönelim (Fototropizma) Davranışı Aydınlatıldı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Meriç Öztürk. Evrim Ağacı, May 29, 2013. https://evrimagaci.org/s/1253.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close