Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bitkilerde Kantil: Yeni Bir Bitki Organı Keşfedildi!

3 dakika
5,848
Bitkilerde Kantil: Yeni Bir Bitki Organı Keşfedildi!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Birçok insan için, Fare Kulağı Teresi (Arabidopsis thaliana), yol kenarlarındaki bitkilerden biraz fazla öneme sahiptir, çünkü bu bitki, bitkilerin nasıl büyüdüğünü, geliştiğini ve evrimleştiğini anlamaya çalışan bilim insanları ile uzun bir geçmişe sahiptir. Bilimsel adıyla, Arabidopsis, 16. yüzyılın başlarında ilk defa bilimsel olarak tanımlandı ve 18. yüzyılda ilk genetik mutasyon saptandı. 1940'tan bu yana bilim camiasında popülaritesini arttıran Arabidopsis, günümüzde bitki genetiği, gelişimi ve fizyolojisini keşfetmek için bir model sistem olarak kullanılmaya devam etmektedir.

Arabidopsis
Arabidopsis
Popular Science

Onlarca yıllık bilimsel araştırmalar sonucunda Arabidopsis'in yapısının tamamen çözülmüş olması beklenebilir, fakat Amerika'daki Pensilvanya Eyalet Üniversitesi profesörlerinin yeni çalışması, bu mütevazı bitkinin sürprizlerle dolu olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmacılar, yapısal mühendislikte bir konsolun işlevine benzeyen, bir uçta gövdeye bağlanan ve çiçek taşıyan sapı havada tutan "kantil" adında daha önce yayınlanmamış bir yapıyı tanımladılar. Sarah Assmann'ın grubunda yer alan doktora sonrası araştırmacısı olan Dr. Timothy Gookin, şöyle diyor:

Kantilleri ilk olarak 2008'de gözlemledim. Başlangıçta sonuçlarımın hiçbirine güvenmedim; bunun belki de suyun, toprağın, gübrenin ve hatta bina hava desteğinin oluşturduğu çevresel kirliliğin bir eseri olduğunu düşündüm.
Çiçek taşıyan sapı destekleyen konsol işleviyle adlandırılan kantiller, kısa gün uzunlukları altında gecikmiş çiçeklenmenin bir sonucu olarak vahşi tip Arabidopsis'te gelişen yeni keşfedilen bitki yapılarıdır. Görüntü, uzun bir gün uzunluğu altında çiçek açan bir FLOWERING LOCUS T mutant suşunu (ft-10) göstermektedir. Bir uzun ve iki kısa kantil görülebilir.
Çiçek taşıyan sapı destekleyen konsol işleviyle adlandırılan kantiller, kısa gün uzunlukları altında gecikmiş çiçeklenmenin bir sonucu olarak vahşi tip Arabidopsis'te gelişen yeni keşfedilen bitki yapılarıdır. Görüntü, uzun bir gün uzunluğu altında çiçek açan bir FLOWERING LOCUS T mutant suşunu (ft-10) göstermektedir. Bir uzun ve iki kısa kantil görülebilir.
Timothy Gookin

Peki kantiller nasıl oldu da bilim insanlarının gözünden bu kadar süre boyunca kaçtılar? Çünkü kantiller çok nadirdir ve sadece kısa süren bir gün gibi bitkinin çiçek açmasını erteleyecek koşullarda gelişirler ve kantiller sadece bitkinin çiçek açtığı dönemlerde oluşurlar. Buna ek olarak, bazı popüler Arabidopsis suşları, onları kantil üretiminden alıkoyan genetik mutasyonlara sahiptirler.

Tüm Reklamları Kapat

Her şeye rağmen Dr. Gookin, kantillerin doğal yollarla oluşan yapılar olduğunu, mutasyon ya da kirlilik eseri olmadığını kanıtlayan ve on yıldan uzun süren çok önemli bir görev için yola çıktı. Şöyle anlatıyor:

Bulguları anlamak ve kantillerin nasıl çalıştığını çözmek 12 yıl sürdü. Bu çalışma 3782 bitkinin tam olgunluğa ulaşmasını ve 34 benzersiz bitki hattında 20.000'den fazla çiçekli sapın tek tek incelenmesini gerektirdi. Farklı kaynaklardan kantillerin bağımsız mekanlarda ve çeşitli şartlarda yetişen yabani tip (mutasyona uğramamış) bitki olduklarını belirledikten sonra, onların doğal bir olgu oldukları kanısına vardım.

Kapsamlı araştırma sırasında, Dr. Gookin kantillerin daha sık belirdiği birçok mutant bitki keşfetti, bu kantil gelişimini kontrol eden bazı faktörleri açığa çıkardı. Kantillerin keşfi, sadece azmin bir erdem olduğunu anlatan bir ders değil, aynı zamanda gelişimleri, çevrelerine tepki olarak bitki yapılarının koşullu büyümesini anlamak için önemli ipuçları sağlar. Dr. Gookin şöyle diyor:

Spekülatif bir yoruma göre, kantil farklı çiçekli bitki yapıları arasında oldukça bastırılmış bir atasal bağlantıyı temsil eder; kantil gelişimini düzenleyen genetik katmanlar ve çevresel faktörler oldukça çarpıcı.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 14
  • Tebrikler! 10
  • Umut Verici! 8
  • İnanılmaz 5
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Muhteşem! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Timothy Gookin. Bilim İnsanlari Daha Önce Yayinlanmamiş Bir Bitki Gövde Parçasi Keşfetti. (15 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 18 Haziran 2021. Alındığı Yer: Eurekalert | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 15:26:23 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10621

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. Temel, et al. Bitkilerde Kantil: Yeni Bir Bitki Organı Keşfedildi!. (23 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10621
Temel, Ç., Bakırcı, Ç. M. (2021, June 23). Bitkilerde Kantil: Yeni Bir Bitki Organı Keşfedildi!. Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10621
Ç. Temel, et al. “Bitkilerde Kantil: Yeni Bir Bitki Organı Keşfedildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 23 Jun. 2021, https://evrimagaci.org/s/10621.
Temel, Çağatay. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bitkilerde Kantil: Yeni Bir Bitki Organı Keşfedildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 23, 2021. https://evrimagaci.org/s/10621.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close