Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Birdenbire Güneş Korkutucu Bir Sessizliğe Büründü: Tüm Güneş Noktaları Nerede?

2 dakika
3,585
Birdenbire Güneş Korkutucu Bir Sessizliğe Büründü: Tüm Güneş Noktaları Nerede?
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Son zamanlarda güneş çok sessiz gözüküyor. Gereğinden çok sessiz. Birkaç hafta önce güneş yüzeyi güneş lekeleriyle doluydu, çünkü bildiğimiz gibi Güneşin 11 yıllık devresinde en aktif olduğu zaman olan Solar Maksimum’dayız.

Ama şimdi güneş lekeleri neredeyse hiç gözükmüyor. Cuma günü NASA'nın Solar Dynamics Observatory tarafından çekilen fotoğrafta, merkezin sağında oluşmakta olan Güneş lekesinin yerinde cüzi miktarda kahverengi lekeler vardı. Ama fotoğraf çekildikten bir gün önce orada hiçbir şey yoktu. O gün tamamen lekesiz bir gündü.

Peki, orada ne oluyor? Güneş Fizikçisi Tony Phillips'in "All Quiet Event” (Tamamen Sessiz Olay) diye adlandırdığı bu olay çok önemli bir şey mi? Kendisine ait SpaceWeather.com adlı internet sitesinde şöyle yazıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Tuhaf bir olay, ama çok da tuhaf değil. Solar Maksimum sırasında lekesiz gün olması nadir bir şey ama diğer taraftan, şu an çok zayıf bir Solar Maksimum yaşıyoruz.

Phillips bu Solar Maksimum'un (SM) Uzay Çağının en zayıf SM`si olduğunu, hatta belki de son 100 yılın en zayıf SM'si olabileceğini söylüyor, yani bu günlerde lekesiz gün çok da garip bir şey değil. Phillips şöyle ekliyor:

Bu yaşananlar, güneş fizikçilerinin Güneş üzerinde cereyan eden olaylar hakkında hiçbir şey bilmemelerini vurguluyor. Biz güneşi tahmin edemiyoruz ve bundan ders çıkarmalıyız.

Güneş lekeleri, güneş gözlemcilerine çok enteresan geliyor, çünkü onlar Güneş püskürtüleri (giant flashes of light) ve Taçküre kütle atımlarının (büyük kütlede Güneş maddesinin uzaya fırlatılması) cereyan ettiği bölgelerdir.

Güneş lekeleri, güneş yüzeyinden biraz soğuk olan yoğun manyetik alanlar yüzünden oluşuyor ve o yüzden biz onları koyu olarak görüyoruz. Bu yoğun manyetik alanlar birbirleriyle karışabiliyor ve bu çok miktarda enerji toplanmasına sebep oluyor. Güneş püskürtüleri ve Taçküre kütle atımları toplanan bu enerjinin aşırı patlayıcı bir yol ile atılmasından dolayı oluşuyor. 

Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden Güneş Fizikçisi Alex Young, güneşe gelince neyin tuhaf olup neyin olmadığını söylemenin zor olduğunu belirtti. Young sözlerine şöyle devam ediyor:

Tüm Reklamları Kapat

Biz Güneşi sadece son 50 yıldır detaylı şekilde inceliyoruz ki bu da, Güneşin 4.5 milyar yıldır mevcut olduğunu göz önüne alırsak çok kısa bir süredir.

Bu hiç de astronomların güneşi ilk defa böyle sakin görmeleri anlamına gelmiyor. 3 yıl önce 14 Ağustos 2011’de Güneş üzerinde hiçbir leke yoktu. Phillips'in belirttiği gibi 2011 yılında güneş birtakım X-sınıfı Güneş püskürtüleri ile nispeten büyük bir güneş etkinliği göstermiştir. Eğer durum böyleyse Phillips`in internet sitesinde yazdığı gibi lekesiz güneş sadece “geçici bir mola”ydı.

Bu sakin dönemin aynı şekilde kısa veya daha uzun süreceği ise hâlâ belli değil. Philips şöyle diyor:

Güneşi önceden tahmin edemezsiniz.

Teşekkür : Bu yazıyı çeviren Aleyna Cömertler'e teşekkür ederiz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 13/12/2024 12:23:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2532

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Semptom
İhtiyoloji
Ufo
Elektromanyetik
Genetik Mühendisliği
Pandemi
Nüfus
Algoritma
Şehir Hastanesi
Ara Tür
Makina
Hayvan Davranışları
Risk
Enzim
Yangın
Astrobiyoloji
Koruma
Hücre Biyolojisi
Çocuklar
Bilim Felsefesi
Yeni Koronavirüs
Değişim
Yaşamın Başlangıcı
Tedavi
Modern
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
D. Netburn, et al. Birdenbire Güneş Korkutucu Bir Sessizliğe Büründü: Tüm Güneş Noktaları Nerede?. (27 Ağustos 2014). Alındığı Tarih: 13 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2532
Netburn, D., Ağacı, E., Bakırcı, Ç. M. (2014, August 27). Birdenbire Güneş Korkutucu Bir Sessizliğe Büründü: Tüm Güneş Noktaları Nerede?. Evrim Ağacı. Retrieved December 13, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2532
D. Netburn, et al. “Birdenbire Güneş Korkutucu Bir Sessizliğe Büründü: Tüm Güneş Noktaları Nerede?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı, Evrim Ağacı, 27 Aug. 2014, https://evrimagaci.org/s/2532.
Netburn, Deborah. Ağacı, Evrim. Bakırcı, Çağrı Mert. “Birdenbire Güneş Korkutucu Bir Sessizliğe Büründü: Tüm Güneş Noktaları Nerede?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı. Evrim Ağacı, August 27, 2014. https://evrimagaci.org/s/2532.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close