Paylaşım Yap

Birbirini Lime Lime Eden İkili Karadelik Sistemleri!

Birbirini Lime Lime Eden İkili Karadelik Sistemleri! AAS Nova
3 dakika
9,597
Evrim Ağacı Akademi: Kara Delikler Yazı Dizisi

Bu yazı, Kara Delikler yazı dizisinin 27. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Kara Delik Nedir? Kara Delik Nasıl Oluşur?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Kütleçekimini gerçekten anlamak için, onun en ekstrem () formlarına bakmamız gerekir. Yeterince güçlü bir kütleçekim alanı, Dünya'dan bile gözleyebileceğimiz dalgalar yaymalıdır. Ancak kütleçekimin böylesine yoğun olarak gözlemek pek mümkün değildir. Çünkü kütleçekim dalgaları, tıpkı ses dalgaları gibi, mesafe kat ettikçe zayıflarlar. Bu uç düzeyleri görebilmek için, galaksi çarpışmaları veya nötron yıldızları etrafındaki sistemleri inceleriz. Fakat söz konusu uzay-zaman dokusunun bükülmesiyse, bunu karadeliklerden iyi yapan hiçbir şey yoktur. Zira karadelikler, uzay-zaman dokusunu delip geçtiği düşünülen yapılardır.

Fakat bir karadelik öylesine uç bir olaydır ki, onu ifade eden, iyi ve çözülebilir bir denklem geliştirmek çok zordur. Buna rağmen, Cornell Üniversitesi'nden bazı fizikçiler, ikili karadelik sistemlerinin, yani birbirlerini lime lime eden ve parçalayan karadeliklerin etrafında oluşan "kütleçekim lensleme olayını" matematiksel olarak ifade etmeyi başardıklarını iddia ediyorlar. 

Bir karadeliği hesaplamanın sorunu, özünde her zaman bir tekillik barındırmasıdır. Tekillik, kütleçekim ve etkilerinin sonsuz olduğu bir noktadır. Sonsuzluk, matematiksel olarak yaklaşması pek de kolay olmayan bir olgudur. Uzay-zamanın sonsuz miktarda bükülmesinden kaynaklı dinamiklerin neden olduğu ufacık dalgaları Dünya'dan gözlemeyi nasıl umabiliriz ki? Buna cevap vermek zor; ancak elimizde en azından bazı görseller var ve bunlar, yukarıdaki ana fotoğrafta görülüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Cornell araştırmacıları, ikili karadelik sistemleri etrafında ışığın nasıl davranacağına yönelik tam bir cevap bulduklarını iddia etmeseler de, alanında ilk olan, yeni bir görsel geliştirdiklerini düşünüyorlar. Onların keşfettikleri, birbirinin yörüngesindeki iki karadeliğin spiraller çizerek dönmesi ve nihayetinde birleşmeleri sırasında yakındaki bir gözlemcinin ne göreceği ile ilgilidir. Tam da tahmin ettiğiniz gibi, sonuç gerçekten muhteşem! Şöyle anlatıyorlar:

Bugüne kadar yapılan tüm ikili karadelik sistemi görsellerinin aksine, bizim sistemimizde iki karadeliğin ufukları belli bir koordinat sisteminin bir fonksiyonu olarak tanımlanmamaktadır. Bunun yerine, bir gözlemcinin gözüne ya da kamerasına ulaşacak ışık ışınlarının kat edecekleri yolları hesapladık. Böylece, kişinin tam olarak ne göreceğini keşfettik.

İkili bir karadelik sistemi etrafındaki sayılamaz miktardaki fotonun izlediği yolu analiz etmeyi gerektiren, kulağa imkansız gibi gelen bu hesaplamayı yapabilmek için Cornell araştırmacıları, birbiriyle çarpışan iki karadeliğin ufuk çizgisine, renkli bir ızgara sistemi yerleştirdi. Sonrasında, sisteme bakan bir gözlemcinin ne göreceğini tespit etmek için tekil fotonlara odaklanmaktansa, ufuk boyunca hareket eden fotonlara odaklandılar. Yani gerçekte olacak şeyin ayna görüntüsünü çıkarmaya çalıştılar.

Araştırma ekibi şöyle açıklıyor:

Eğer saf bir şekilde hesaplama yapılmak istenseydi, kameraya ulaşacak tüm ışık ışınlarının olası tüm yolları ve gelebilecekleri tüm açılar analiz edilebilirdi. Ancak bu, bilgisayarlarımızın işlem gücü bakımından imkansızdır. Bunun yerine, daha verimli bir yöntem, kaynaktan gelecek ışınları takip etmek yerine, gözlemciye ulaşan ışınları tersine doğru takip etmektir. Yani zamanda ileriye doğru bir analiz yapmaktansa, geriye doğru bir analiz yapmaktır.

Bilgisayar grafik bilimlerinde buna "ışın kalıplama" adı veriliyor. Basitçe, gözlerinizden fışkıran bir dizi foton hayal edin. Her bir foton nihayetinde bir yere değecektir ve kısmen emilecek, kısmen yansıtılacaktır. Bu emilim ve yansıma, çarptığı malzemenin ve çevrenin özelliklerine bağlıdır. İşte bu takip edilerek, bu çarpışmaya belli bir değer atanabilir (bu durumda bir renk değeri atanmıştır). Bu yöntemin avantajı şudur: Kaynaktan aslen çıkan ama asla kameraya ya da gözümüze ulaşamayacak fotonlarla zaman ve işlem gücü kaybetmemiş oluruz.

Bu harika görüntüleri yaratmanın yanı sıra Cornell araştırmacıları çok derin bir sonuca da vardılar: İkili karadelik sistemleri, tekil karadeliklere çok ciddi anlamda benzer gözükmektedir. Şöyle yazıyorlar:

Büyük ölçekte baktığımızda, ikili sistemlerin neden olduğu lensleme etkisi, tekil karadeliklerinkine çok benzemektedir. Ancak daha küçük ölçeklerde, elde ettiğimiz görsellerde farklılıklar tespit ettik. Bunlarda karmaşık ve bazı durumlarda, farklı açılardan bakıldığında her seferinde kendi kendine benzeyen yapılar keşfettik.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Kara Delikler Yazı Dizisi

Bu yazı, Kara Delikler yazı dizisinin 27. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Kara Delik Nedir? Kara Delik Nasıl Oluşur?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 11
  • Bilim Budur! 6
  • İnanılmaz 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Motherboard | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 19:42:06 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3114

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Mikoloji
Primatlar
Fare
Tahmin
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Etimoloji
Ekosistem
Çekirdek
Alkol
Embriyo
Veri
Algı
Afrika
İletişim
Bitkiler
Işık Yılı
Diş Sorunları
Kurbağa
Ayak
Bilişsel
Gen
Mucize
Beyin
Karbon
Seçilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Byrne, et al. Birbirini Lime Lime Eden İkili Karadelik Sistemleri!. (8 Aralık 2014). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3114
Byrne, M., Bakırcı, Ç. M. (2014, December 08). Birbirini Lime Lime Eden İkili Karadelik Sistemleri!. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3114
M. Byrne, et al. “Birbirini Lime Lime Eden İkili Karadelik Sistemleri!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 08 Dec. 2014, https://evrimagaci.org/s/3114.
Byrne, Michael. Bakırcı, Çağrı Mert. “Birbirini Lime Lime Eden İkili Karadelik Sistemleri!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 08, 2014. https://evrimagaci.org/s/3114.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close