Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bir Robot, Yığın İçinde Gömülmüş Nesnelere Ulaşmak İçin Belirsizliğin Üstesinden Gelebiliyor!

Bir Robot, Yığın İçinde Gömülmüş Nesnelere Ulaşmak İçin Belirsizliğin Üstesinden Gelebiliyor! Westword
4 dakika
682
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

İnsanlar için, bir yığının altına gömülü kayıp bir cüzdan bulmak oldukça basittir; cüzdanı bulana kadar yığından öğeleri çıkarırız. Bununla birlikte, bu görev, robotlar için zor bir meydan okuma sunan, yığın ve içindeki öğeler hakkında karmaşık akıl yürütmeyi gerektirir.

MIT araştırmacıları, bir anten tarafından gönderilen sinyalleri yansıtan RFID etiketleriyle etiketlenen nesneleri bulmak için daha önce görsel bilgi ve radyo frekansı (RF) sinyallerini birleştiren bir robotik kol üretmişlerdi.[1] O zamandan beri bu çalışmayı geliştirerek, bir yığına gömülü herhangi bir nesneyi etkili bir şekilde bulabilen yeni bir sistem yarattılar. Bu yeni sistem, yığındaki diğer öğelerin bazılarında RFID etiketi olduğu sürece, hedef öğede bu etiket bulunmasa bile hedefi tespit edebiliyor.[2]

Sistemin temel algoritması olan FuseBot, yığının altındaki nesnelerin olası konumu ve yönü hakkında tahminlerde bulunuyor. FuseBot, daha sonra engellerden kurtulmanın ve istenen nesneyi çıkarmanın en etkili yolunu belirliyor. Bu mantık sayesinde FuseBot, son teknoloji bir robotik sistemden iki kat daha fazla gizli öğe ortaya çıkarmayı başardı.

Tüm Reklamları Kapat

RF ve görsel veriye dayalı arama
RF ve görsel veriye dayalı arama
Robotics: Science and Systems 2022

Bu hız, özellikle de bir e-ticaret deposunda avantajlı olabilir. Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nde doçent ve Medya Laboratuvarı'nda Sinyal Kinetiği grubunun yöneticisi olan kıdemli yazar Fadel Adib'e göre, iadeleri işlemekle görevli bir robot, FuseBot sistemini kullanarak sıralanmamış bir yığındaki öğeleri daha hızlı bulabilir. Adib, şöyle diyor:

Bu makale, ilk kez, etrafında bir tane bile RFID etiketli nesne olan bir durumda diğer görevleri tamamlamanın ne kadar basit ve etkili olduğunu gösteriyor. Bunu yapabilmemizin nedeni, sisteme çok modlu bir mantık sistemi eklemiş olmamızdır. FuseBot, hem görsel veriden hem de RF veriden yola çıkarak bir nesne yığını hakkında mantık yürütebiliyor.

Yakın tarihli bir piyasa raporuna göre, ABD'deki perakendecilerin %90'ından fazlası artık RFID etiketleri kullanıyor, ancak teknoloji yaygın olmadığı için, bir yığın içindeki yalnızca bazı öğeler işaretlenebiliyor.[3] Bu konu, grubun araştırmasının itici gücü oldu.

Robotik bir kol, FuseBot sayesinde, takılı bir video kamera ve RF anteni kullanarak, karışık bir yığından, etiketlenmemiş bir hedef nesneyi alır. Çevrenin 3 boyutlu bir modelini oluşturmak için sistem kamerasıyla yığını tarar. Aynı anda anteninden RFID etiketlerini bulmak için sinyalleri iletir. Bu radyo dalgaları çoğu katı yüzeyin içinden geçilebildiğinden, robot yığının derinliklerini "görebilir". Hedef nesne RFID ile işaretlenmediği için, FuseBot, hedef nesnenin bir RFID etiketi ile birebir aynı konumda bulunamayacağının farkındadır.

RF ve görsel haritalandırma ve ayrıştırma
RF ve görsel haritalandırma ve ayrıştırma
Robotics: Science and Systems 2022

Robot, hedef nesnenin boyutunun ve şeklinin farkında olduğundan, algoritma, çevrenin 3 boyutlu modelini güncellemek ve bunun için potansiyel konumları vurgulamak için bu verileri birleştirir. Daha sonra sistem, yığın içindeki nesneler ve RFID etiket lokasyonları hakkında mantık yürüterek, hangi nesneleri ayıklaması gerektiğine karar verir. Hedefi, en az sayıda hamle yaparak hedef nesneye ulaşmaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Boroushaki'ye göre bu mantığı sisteme dahil etmek oldukça zordu. Robot, nesnelerin yığının altına nasıl yerleştirildiğini veya daha ağır nesnelere bastırdığında daha altlarda kalan dayanıksız bir nesnenin bozulabileceğini bilmiyordu. Bu zorluğun üstesinden gelmek için, nesnenin kapladığı 3 boyutlu alanın olasılıkçı bir modelini oluşturmak amacıyla nesnenin boyutu, şekli ve RFID etiketinin konumu hakkındaki bilgisini kullanarak olasılıksal bir şekilde akıl yürütüyordu. Öğeleri kaldırırken, hangi öğenin "en iyi" olacağını belirlemek için de bu mantığı kullanıyordu. Boroushaki şöyle diyor:

Bir insana bakması için bir yığın nesne verirsem, muhtemelen altında ne olduğunu görmek için en büyük nesneyi çıkarmakla başlayacaktır. Robot da benzer görevleri yerine getirir, ancak daha akıllıca karar vermesine yardımcı olmak için, RFID verilerini de kullanır. Robot kendisine, 'Bu nesneyi kaldırırsam, bu yığın hakkında daha ne kadar şey öğrenirim?' sorusunu sorar.

Bir öğeyi çıkardıktan sonra robot, yığını bir kez daha tarar ve yeni bilgiler ışığında planını gözden geçirir.

RF ve görsel haritalandırma
RF ve görsel haritalandırma
Robotics: Science and Systems 2022

FuseBot, bu akıl yürütme ve RF sinyallerinin kullanımı sayesinde yalnızca görüşe dayanan son teknoloji bir sisteme göre bir avantaja sahipti. Ekip, gerçek robotik kolları ve giyim, ofis malzemeleri ve doldurulmuş hayvanlar gibi günlük eşyaların yığınlarını kullanarak, 180'den fazla deneysel test gerçekleştirdi. Her yığındaki RFID etiketli öğelerin sayısı ve yığınların boyutu farklıydı.

Diğer robotik sistemin %84 başarı oranıyla karşılaştırıldığında FuseBot, hedef öğeyi %95 başarıyla çıkardı. Hedeflenen öğeleri iki kattan daha hızlı bir şekilde bulup getirebildi ve bunu %40 daha az hamle ile yaptı. Dodds şöyle diyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

RF bilgisini kullanarak, başarı oranında önemli bir artış elde ettik. Hedef öğenin bir RFID etiketinin olmadığı durumlarda, önceki sistemimizin performansını eşleştirebildiğimizi ve hatta daha iyi performans gösterdiğimizi görmek de cesaret vericiydi.
RF ve görsel ayrıştırma
RF ve görsel ayrıştırma
Robotics: Science and Systems 2022

Karmaşık akıl yürütmeyi yürüten yazılım herhangi bir bilgisayarda uygulanabildiğinden, Boroushaki, FuseBot'un çok çeşitli bağlamlarda kullanılabileceğini açıklıyor. Yazılımın sadece kamera ve antene sahip robotik bir kolla iletişim kurması gerekiyor.

Araştırmacılar, deforme olabilen nesnelerle performansını artırmak için FuseBot'u yakın gelecekte daha karmaşık modeller içerecek şekilde yükseltmeyi planlıyorlar. Bunun ötesinde, nesneleri yoldan çeken robotik bir kol gibi diğer manipülasyon türlerini keşfetmekle de ilgileniyorlar. Sistemin gelecekteki sürümleri, yanlış yerleştirilmiş öğeler için çok sayıda yığını tarayan bir mobil robotla da çalışabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Bilim Budur! 3
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 13:59:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12021

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kas
Foton
Diş Sorunları
Hormon
Güneş Sistemi
Üreme
Yatay Gen Transferi
Ekonomi
Buz
Haber
Halk Sağlığı
Kalıtım
Yörünge
Önyargı
Cinsel Yönelim
Depresyon
Hekim
Yaşlılık
Hindistan
Fotoğraf
Ufo
Yaşanabilir Gezegen
Egzersiz
Işık Hızı
Obstetrik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Küçükkıvanç, et al. Bir Robot, Yığın İçinde Gömülmüş Nesnelere Ulaşmak İçin Belirsizliğin Üstesinden Gelebiliyor!. (1 Temmuz 2022). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12021
Küçükkıvanç, S., Bakırcı, Ç. M. (2022, July 01). Bir Robot, Yığın İçinde Gömülmüş Nesnelere Ulaşmak İçin Belirsizliğin Üstesinden Gelebiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved April 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12021
S. Küçükkıvanç, et al. “Bir Robot, Yığın İçinde Gömülmüş Nesnelere Ulaşmak İçin Belirsizliğin Üstesinden Gelebiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 01 Jul. 2022, https://evrimagaci.org/s/12021.
Küçükkıvanç, Sena. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bir Robot, Yığın İçinde Gömülmüş Nesnelere Ulaşmak İçin Belirsizliğin Üstesinden Gelebiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 01, 2022. https://evrimagaci.org/s/12021.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close