Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Bir Memelinin Beyni Tamamen Donduruldu, Sonrasında İse Başarıyla Hayata Döndürüldü!

Bir Memelinin Beyni Tamamen Donduruldu, Sonrasında İse Başarıyla Hayata Döndürüldü!
4 dakika
4,161
Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar ilk defa, bir memelinin beyninin tamamını soğutarak dondurdu ve onu mükemmele yakın bir durumda, hücre zarları, sinapslar ve hücreiçi yapıların hiçbiri bozulmadan yeniden kurtardı.

Bu durum şu anlama geliyor: Kişisel bir kimlik (hafıza ve kişilik dahil) oluşturmak için gerektiğini düşündüğümüz öğelerin tümü, bir bilgiyasara ebediyen yüklenmeden önce veya gelecekte günün birinde yeniden canlandırılmadan önce, uzun bir süre boyunca korunabilir. Evet, Walt Disney'in yapmanın hayalini kurduğu (fakat aslında yapmaya hiç yeltenmediği) ve Austin Powers'ın olağanüstü aksilikle ustalaştığı şey buydu! Kâr amacı gütmeyen Beyin Koruma Vakfı'nın eş kurucusu John Smart, Motherboard'a şöyle konuşuyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu büyük bir olay. Sinirbilimcilerin, öğrenme ve hafızayla ilişkili olduğunu düşündüğü her şeyi koruyabilen bir işleme ilk defa sahibiz. Bugün açıklanan sonuçlar göz önüne alındığında, bu yöntem ile birlikte uzun dönemli anıların başarılı bir şekilde korunduğu görünüyor. Bu durum henüz kesin değil veya evrensel olarak kabul edilmedi, fakat benim açımdan büyük ölçüde muhtemel görünüyor.

Beyin Koruma Vaktfı, beş yıllık "Küçük Memeli Beynini Koruma Ödülünü", dondurulmuş bir memelinin beynini (bir tavşanın) yeniden hayata döndürmenin en iyi yöntemini sunan, 21st Century Medicine adlı, MIT mezunu Robert McIntyre'nın önderlik ettiği bağımsız bir araştırma takımına verdi. Araştırmacılar, çabaları için 26.735 ABD dolarını cebe indirdi. İşte bunu nasıl yaptıkları:

Takım, glutaraldehid adı verilen kimsayal bir bileşeni, bir tavşanın beyninin iç yapılarına dağıtarak, beyni dengede tuttular ve bozulmasını önlediler. Ardından beyin soğuma işleminden geçerken, işlem sırasında konektom (86 milyar kadar siniri çalışır halde tutan karmaşık bağlantı haritası) ve sinaps yapısının zarar görmediğinden emin olmak için soğuktan koruyucu bir sıvıyı yavaşça eklediler. Bu iç hasar, beyni soğuk ile koruma işleminin geçmişte başarısız olmasının bir nuramalı sebebiydi. 

Tüm Reklamları Kapat

Bütün şey, dört saat boyunca -130 Celsius dereceye (-210 Fahrenayt) kadar soğutulup hemen hemen camı andıran bir şeye çevrildi ve uzun dönemli ciddi bir depolama için hazırlandı. Takımın onu çözdürmek istediği zaman, sadece beyni nazikçe yeniden ısıtması ve soğuktan koruma kimyasallarını çıkarması gerekti. McIntyre, Gizmodo'ya konuşarak, glutaraldehidin kendilerine haftalar verdiğini ve soğuk korumasının yüzyılllar verdiğini söyledi.

Beyin Koruma Vakfı tarafından atanan uzmanlar, daha sonra, beynin işlem boyunca tam olarak nasıl bozulmamış kaldığını çözmekle görevlendirilerek, hassas yapıların 'önceki ve sonraki' karşılaştırmalarını yapmak amacıyla elektron mikroskop görüntülemesi kullandılar. Vakıf başkanı ve uzman Kenneth Hayworth, basına şu şekilde konuştu: 

Beyin boyunca her nöron ve sinaps, güzel bir şekilde korunmuş görünüyordu. Katı bir halde donmuşken bu aynı beyni elimde tuttuğum düşünüldüğünde, tamamen hayret verici bir durum.

"Aldehit ile sabitleştirilmiş soğukta koruma" olarak adlandırılan bu yeni yöntem, Cryobiology dergisinde yayınlandı. 

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Popular Science'dan Claire Maldarelli'ye göre, bu yöntem aslında 1986 yılında Eric Drexler tarafından Engines of Creation adlı kitapta öne sürülmüştü fakat 2010 yılına kadar, 21st Century Medicine'de baş bilimsel çalışan Greg Fahy, bunu kullanarak böbrekleri koruyana kadar denenmemişti. Şimdi Fahy'nin takımı, bunu başarılı bir şekilde bir tavşanın beynine uygulamayı başardı ve bunu daha büyük bir şeyin, bir domuzun beyni için yapmak üzerinde çalışacaklar.

Peki tüm bunlar bizi nereye götürüyor?

21st Century Medicine takımının mükemmelleştirmeye çalıştığı şey, 'yapay diriltme': soğukta korumanın bu çağdaş şekli, beynin yapısını korumaya odaklanıyor ve bu sayede beyin, asıl biyolojik bileşenlerin başka bir vücuda nakledilmesi yerine, gelecekte bir bilgisayara veya robot bir vücuda 'yüklenebilecek'. Gizmodo'dan George Dvorsky şöyle açıklıyor:

Aynı zamanda bütün beyin benzeşimi olarak da bilinen, canlandırılmış dijital beyin, bir bilgisayar taklidine veya robotik vücuda yüklenebilir. Fakat sistem, zararlı tarama gerektirdiği için, asıl beynin biyolojik bileşenleri, koruma işlemi sırasında zehirli kimyasal banyo ile tahrip ediliyor. Koruma ve dengede tutmanın ardından, bu beyinler son derece ince dilimlere kesilip sonra tek tek taranabilecek. Sayısallaştırılmış (dijitalleştirilmiş) beyin dilimleri toplanarak, hepsi birlikte, somutlaştırılmamış bir bireyi temsil edebilecek.

Bunların hepsi iyi ve güzel, fakat ortada bir insan veya hayvanın 'varlığına' dair, birbirine elektrik sinyalleri atan, inanılmaz derecede karmaşık sinaps ve sinir haritasından daha fazlası bulunuyor mu? Bunu gerçekten denemeden bilmek neredeyse imkansız - ayrıca bunun etik olarak ne kadar belirsiz olduğunu size söylememe gerek yok. Fakat, bir canlının düşüncelerini ve hislerini oluşturmak amacıyla bir beyne neyin gittiğini tam olarak çözmek - biyolojik olarak konuşursak - bilim insanlarının çözmeye kararlı oldukları bir şey. Smart, Motherboard'a şöyle konuşuyor: 

Bu yöntemlerin, kişilik ve bilinç dahil olmak üzere 'kişinin geri kalanına' el koyduğunu bilmeye gelince: oraya ulaşacağız, fakat daha yavaş bir şekilde. Bilinç, sinirbilim alanında hâlâ tam olarak anlaşılmış değil, yine de sinirbilimciler, umut veren maddesel örnekler sunmaya başlıyorlar.

Bunların herhangi birini insanlara uygulamaktan açıkça çok uzaktayız, fakat, şu kahrolası havada giden kaykayları hâlâ icat edemediğimizi bulmak amacıyla, 100 yıl sonra bir robot kostümünde uyanmayı hayal ederken beni mazur görün. 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Motherboard | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 13:30:23 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4687

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Alan
Astrobiyoloji
Alkol
Yaşanabilir Gezegen
Çekirdek
Tohum
Botanik
Nöron
Makina
Karanlık
Uydu
Aminoasit
Geometri
Sayı
Mantık Hatası
Beyin
Bilişsel
Hominid
Evren
Süt
Araştırma
Filogenetik
Homo Sapiens
İspat
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Frank, et al. Bir Memelinin Beyni Tamamen Donduruldu, Sonrasında İse Başarıyla Hayata Döndürüldü!. (15 Kasım 2016). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4687
Frank, A., Zaloğlu, O., Bakırcı, Ç. M. (2016, November 15). Bir Memelinin Beyni Tamamen Donduruldu, Sonrasında İse Başarıyla Hayata Döndürüldü!. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4687
A. Frank, et al. “Bir Memelinin Beyni Tamamen Donduruldu, Sonrasında İse Başarıyla Hayata Döndürüldü!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ozan Zaloğlu, Evrim Ağacı, 15 Nov. 2016, https://evrimagaci.org/s/4687.
Frank, Aaron. Zaloğlu, Ozan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bir Memelinin Beyni Tamamen Donduruldu, Sonrasında İse Başarıyla Hayata Döndürüldü!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ozan Zaloğlu. Evrim Ağacı, November 15, 2016. https://evrimagaci.org/s/4687.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close