Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bir Felakete Sebep Olmadan Önce Dünya'nın Yörüngesine Kaç Tane Uydu Sığdırabiliriz?

9 dakika
1,416
Bir Felakete Sebep Olmadan Önce Dünya'nın Yörüngesine Kaç Tane Uydu Sığdırabiliriz?
Görsel DALL-E 3 ile oluşturulmuştur.
Tüm Reklamları Kapat

Sadece 10 yıl kadar önce gezegenimizin yörüngesinde sadece bin kadar operasyonel uydu bulunuyordu. Günümüzden on yıl sonra ise bu sayı on binlerle, hatta yüzbinlerle ifade ediliyor olacak.

Uzmanlar yıllardır Dünya yörüngesinin biraz fazla kalabalıklaştığına dair alarm zillerini çalıyorlar. Peki, belli sınırları aşmadan önce, uzaya kaç tane uydu fırlatabiliriz?

Jonathan McDowell, Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nde galaktik merkezlerdeki jet yayan kara delikler gibi evrendeki süper enerjik fenomenleri inceleyen bir astrofizikçi ve astronomdur. Ancak McDowell, son yıllarda uzay araştırmalarının tamamen farklı bir alanındaki çalışmalarıyla öne çıkıyor: McDowell, Jonathan's Space Report (Jonathan'ın Uzay Raporu) adlı aylık dijital dergisinde, fırlatılan uyduların ve Dünya yörüngesinde sayıları bir balon gibi şişen cisimleri takip ediyor.

Tüm Reklamları Kapat

"Uzay çağının bilgiç bir tarihi kaydını tutma" arzusuyla başlayan proje, bir bakıma Dünya'ya yakın çevrenin çevresel tahribatının bir kroniği haline geldi. McDowell, medyada sık sık yer alarak, giderek kalabalıklaşan Dünya'ya yakın uzayın geleceğine ilişkin görüşlerini açıkça dile getiriyor. SpaceX'in Starlink, OneWeb ve Amazon Kuiper gibi mega uydu planlarının gerçekleşmesi halinde yörüngedeki durumun nasıl olacağı hakkında Space.com'a şöyle diyor:

Kar fırtınasının en yoğun olduğu saatlerde, herkesin çok hızlı araba kullandığı, şehirler arası bir otoyol gibi olacak. Tek farkla: Bu otoyollar birbirini kesecek ve üzerlerinde kırmızı ışıklar olmayacak!

Manevralar, Manevralar!

İşlerin biraz fazla gerginleştiğine dair ilk işaretler, aslında şimdiden mevcut. McDowell'ın İngiliz meslektaşı Hugh Lewis, yeni "uzay altını" olarak görülen uydulara hücum eden girişimcilerin güvenini sarsan, sık sık duyulan bir başka ihtiyatlı ses. İngiltere'deki Southampton Üniversitesi'nde astronotik profesörü olan Lewis, birkaç yıldır Twitter sayfasında, uzaydaki iki nesnenin (işleyen uydular veya uzay enkazı parçaları) birbirlerine tehlikeli bir şekilde yaklaştığı durumlar olan kavuşum olaylarındaki artışı detaylandıran düzenli güncellemeler yayınlıyor.

Çizdiği grafiklerden bazıları oldukça düşündürücü. Lewis, 13 Ocak'ta Twitter'da yayınladığı bir gönderide, "2022 için öngörülen toplam kavuşum sayısının 2020'ye göre %134, 2021'e göre ise %58 daha fazla olduğunu ve 4 milyonu aştığını" belirtti.

Lewis'in Space.com'a yaptığı açıklamaya göre bu, uzaydaki nesnelerin 4 milyon kez çarpışmaya yaklaştığı anlamına gelmiyor; sadece uzaydaki trafiği yönetmenin geçmişte olduğundan çok daha karmaşık hale geldiğini gösteriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Örnek olarak SpaceX'in Starlink'ini ele alalım. Elon Musk'ın sahibi olduğu şirketin geçen yıl Aralık ayında ABD Federal İletişim Komisyonu'na (FCC) sunduğu bilgilere göre, SpaceX'in otonom çarpışmadan kaçınma sistemi, 1 Aralık 2020 ile 30 Kasım 2022 arasındaki iki yıllık dönemde Starlink uydularıyla 26.037 yörüngeden kaçınma manevrası gerçekleştirdi.

Bu da bugüne kadar fırlatılan yaklaşık 4.000 Starlink uydusunun her birinin bu süre zarfında ortalama 12 kaçınma manevrası gerçekleştirdiği anlamına geliyor.

Ancak SpaceX'in mevcut takımyıldızının büyüklüğü, şirketin konuşlandırmayı planladıklarının %10'undan daha az! Önümüzdeki 10 yıl içinde yörüngedeki Starlink uydularının sayısı 42.000'e yükselebilir. Buna, OneWeb'in fırlatmak istediği 4.000 kadar uyduyu, Amazon'un Kuiper sisteminin 3.200 uydusunu ve Çin'in öngördüğü Guowang sisteminin 13.000 uydusunu da eklediğimizde, işlerin çok daha kızışacağı aşikâr.

FCC belgelerine göre SpaceX, uydularının her birinin beklenen beş yıllık ömrü boyunca 350 çarpışmadan kaçınma manevrası gerçekleştirmek için yeterli miktarda yakıta sahip olduğunu iddia ediyor. Ancak Lewis'in hesaplamalarına göre bu sayıya çok yakında ulaşılabilir:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

"[Gerekli kaçınma manevralarının] sayısı doğrusal olmayan bir şekilde artıyor. Yaklaşık 2027 ya da 2028 yılına kadar Starlink takımyıldızı ömrü boyunca toplam bir milyon çarpışmadan kaçınma manevrası yapmış olacak. Bu da potansiyel olarak uydu başına [beş yıllık ömür süresi boyunca] 350 çarpışmadan kaçınma manevrasına ulaştıkları en erken zamana denk geliyor. Günde binlerce olmasa da potansiyel olarak yüzlerce manevradan bahsediyoruz.

Kısacası, beş yıldan kısa bir süre sonra Starlink uydularının yakıtları, gerçekleştirmeleri gereken çok sayıda kaçınma manevrası nedeniyle tasarlanan ömürlerinden daha kısa bir süre içinde tükenebilir.

Ancak Lewis, SpaceX'i uzay güvenliği konusundaki tutumundan ötürü takdir ediyor. Sadece beş yıl önce uzayda tek bir uydusu bile bulunmayan şirket, şu anda büyük bir farkla dünyanın en büyük uydu operatörü konumunda. SpaceX, 2019'da ilk uydusunun fırlatılmasından bu yana sağlam bir tutum geliştirdi. Şirket, Starlink uydusunun çarpışma olasılığı 100.000'de 1 olan bir durumla her karşılaştığında otonom kaçınma sisteminin manevra yaptığını söylüyor. Bu risk düzeyi, NASA tarafından kullanılan eşikten çok daha düşüktür. Şirketin FCC'ye verdiği bilgiye göre SpaceX ayrıca her kavuşma durumunda sorumluluğu üstleniyor ve kavuşuma dahil olan diğer uydunun operatörleri bunu kendileri yapmayı tercih etmediği sürece manevra gerçekleştirmekten geri durmuyor.

Çarpışmalar!

Ancak operasyonel uydular, sorunun sadece bir parçasıdır. Avrupa Uzay Ajansı, Dünya'ya yakın uzayın 10 santimetreden büyük 36.500 parça uzay enkazı, 1 ila 10 santimetre boyutlarında yaklaşık bir milyon nesne ve 1 santimetreden küçük 130 milyon parça ile dolu olduğunu tahmin etmektedir.

Daha büyük cisimler muazzam yörünge hızlarında birbirleriyle çarpışarak parça bulutları oluşturdukça, özellikle küçük parçaların miktarı artmaya devam ediyor. McDowell, şöyle diyor:

Küçük çarpışmaların sayısının şimdiden önemli ölçüde arttığına dair iyi kanıtlar var. Gerçekten enkaz yaratmaması gereken nesnelerin enkaz yarattığına tanıklık ediyoruz. Daha sonra çalışmaya devam etseler bile, bunlar muhtemelen küçük bir şeyle çarpışmış oluyorlar.

Boyutları 10 santimetreden büyük enkaz parçaları düzenli olarak takip edilirken, daha küçük parçaların yörüngeleri çoğunlukla bilinmiyor ve neden olabilecekleri çarpışmalar, hiçbir uyarı olmadan gerçekleşiyor.

Ancak enkaz uzmanları, en çok iki büyük feshedilmiş cismin karşılaşmasından endişe duyuyor: ölü uydular ve kullanılmış roket aşamaları... Onlarca yıllık bir Rus roketinin üst kademesi ile uzun süredir kullanılmayan bir Rus uydusu arasında 27 Ocak 2023'te böyle bir yakınlaşma gerçekleşti. Her iki nesne de manevra kabiliyetine sahip olmadığından, uzay trafik görevlileri sadece nefeslerini tutarak birbirlerini ıskalamalarını ummakla yetindiler. Bu olayda cisimler birbirini sadece 6 metre farkla ıskaladılar. "En kötü durum senaryosu" olarak tanımlanan bu olay, yörüngede yüzyıllarca kalarak yollarına çıkan her şeyi tehdit edebilecek binlerce tehlikeli enkaz parçasının ortaya çıkmasına neden olabilirdi.

Tüm Reklamları Kapat

Artan sayıda yeni uydunun ve yörüngedeki çöp miktarının birleşimi, çok da uzak olmayan bir gelecekte Dünya'ya yakın uzayın bazı bölgelerini tehlikeli bir yasak bölgeye dönüştürebilecek tehlikeli bir duruma yol açmaktadır. McDowell, şöyle anlatıyor:

[27 Ocak 2023'teki olay] gibi şeyler daha sık yaşanmaya başlayacak. Bir çarpışma her şeyi dramatik bir şekilde değiştirmez, ancak yılda bir kez çarpışma olduğunda, çok sayıda uydu kaybı yaşamaya başladığınız bir rejime girersiniz. Bu gerçekten de alçak dünya yörüngesinin ekonomisini etkilemeye başlayacak. Şirketler ciddi paralar kaybetmeye başlayacak çünkü uyduları yok olmaya devam edecek.

Yörüngemizi Tehdit Etmeden Kaç Uydu Sığdırabiliriz?

Peki Dünya yörüngesi daha kaç uyduyu güvenle taşıyabilir? Bu sorunun cevabı açık değildir. Lewis, belirli yörünge yüksekliklerinin diğerlerine göre daha savunmasız olduğunu söylüyor. Örneğin Starlink uyduları, Dünya'nın 550 kilometre üzerinde yörüngeye oturuyor. Bu yükseklikteki nesneler genellikle faaliyetlerini durdurduktan sonra, çok uzun süre uzayda dağınık halde kalmazlar. Görevlerinin sonunda iticileri arızalansa ve aracı hemen yanmak üzere Dünya atmosferine geri getirmese bile (birçok operatörün vaat ettiği gibi), bu uyduların yörüngeleri atmosferik sürüklenme sayesinde birkaç yıl içinde doğal olarak bozulur. Ancak Dünya'nın yörüngesinin bu doğal temizleme kabiliyeti, yükseklikle birlikte azalır. Lewis, şöyle anlatıyor:

Uzay ortamı, içeri ve dışarı akışların olduğu bir sistem gibidir. Uzaya bir şeyler fırlatıyoruz ve tipik olarak atmosferik sürüklenme nedeniyle dışarı çıkan akış, gerçekten doğal olarak çevreden bir şeyleri uzaklaştırmak için sahip olduğumuz tek mekanizma. Ancak 1.000 kilometrenin üzerinde atmosfer gerçekten hiçbir şey yapmıyor, çünkü çok seyrek. Sayıları azaltacak hiçbir mekanizma yok; dolayısıyla sayılar sadece artabilir.

OneWeb'in takımyıldızı, bu tehlikeli irtifa aralığında yaşıyor. Daha küçük Globalstar da öyle...

Tüm Reklamları Kapat

Çoğu megakonstelasyon operatörü, araçlarının görev sonunda kendilerini Dünya atmosferinin halledebileceği bir yere indirmek için yeterli yakıta sahip olmasını sağlamayı taahhüt ediyor. Ancak teknik arıza olasılığı uzmanları hala endişelendiriyor. 2012 yılında, sürdürülebilir uzay operasyonlarının açık sözlü savunucusu Avrupa Uzay Ajansı, 8,8 tonluk Dünya gözlem uydusu Envisat'ı Dünya'nın 772 kilometre üzerindeki yörüngesinden çıkaramadı. Yüzyıllar boyunca gezegenin yörüngesinde dönmeye devam edecek olan araç, şu anda en tehlikeli uzay enkazı parçaları arasında yer alıyor. McDowell, insanlığın Dünya'ya yakın olan uzay boşluğunun doğal kapasitesini muhtemelen "zor yoldan" keşfedeceğini söylüyor. Astrofizikçi, megakonstelasyon operatörlerinin vaatlerine rağmen, önümüzdeki yıllarda işlerin yönetilebilir kalacağından şüphe duyuyor:

Bundan beş ya da on yıl sonra, 20.000 ila 100.000 arasında uydumuz olacak ve 100.000'in üstündeki sistemlerin güvenli bir şekilde işletilebileceğinden çok şüpheliyim.

Şimdi Ne Olacak?

Asıl soru şu: Bundan sonra ne olacak? Yeni uzay girişimcilerinin özgüveniyle gözleri kamaşan uzay endüstrisi, iklim değişikliğinin kendi versiyonuna doğru sessizce yürüyor olabilir mi? McDowell, şöyle anlatıyor:

İnsanların çevre sorunlarına verdiği olağan tepki, çok az şey yapmak, çok geç kalmaktır. Bence o zaman son dakikada bir şeyler yapmaya çalışacağız ve belki de bir felaketin kıyısında sörf yapmaya devam etmenizi sağlayacak bir yöntem bulacağız.

McDowell, eyaletler arası otoyolların nihayet ışıklandırılacağı, üst geçitlerin inşa edileceği ve trafik kurallarının uygulanıp yürürlüğe gireceği bir gelecek görüyor:

Bence her yörünge yüksekliğinde kaç uyduya sahip olabileceğinizi sınırlayan düzenlemeler göreceğiz. Eliptik yörüngeleri caydıracak ve herkesi dairesel yörüngelerde olmaya zorlayacak düzenlemeler. Uydu karşıtı silahların yasaklanması için şimdiden artan bir destek görüyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Maymun Yılı

National Book Award sahibi Çoluk Çocuk ve M Treni’nin yazarından, düşler ile gerçekleri unutulmaz bir yılın panoramasında iç içe geçiren, insanın içine işleyen bir kitap.

Patti Smith, San Francisco’nun efsanevi konser salonu Fillmore’daki yeni yıl konserlerinin ardından, kendini Santa Cruz sahilinde aylaklık yaparken bulur. Tek başına dolaşacağı bir yılın eşiğindedir. Bir sebep ya da süreyle kısıtlanmadan, kendi harikalar diyarına götürür bizi. Bir plandan çok polaroid kamerası ve tabelalar vardır burada. Şubat ayında, gerçeküstü bir ay yılının başlamasıyla, beklenmedik değişiklikler olacak, ortalık karışacak ve keder kaçınılmaz hale gelecektir. Bir yabancının dediği gibi, “Her şey mümkün. Ne de olsa bu yıl Maymun Yılı.” Sürekli keşfeden, düşünen, yazan, müzmin meraklı Smith için maymun yılı, yaşamın girdabındaki değişimlerle –verilen kayıplar, ilerleyen yaş ve Amerika’nın dramatik siyasi iklimi– bir dönüm noktası olacaktır.

Smith’in kendine has polaroidleriyle süslenen, sürükleyici, zarif ve çoğu zaman da nüktedan bir kitap Maymun Yılı; içinde yaşadığımız çalkantılı günler için adeta bir mihenk taşı.

“Hayaller, sevgi ve kırık dökük gerçeklerin tamiri üzerine senfonik bir keşif.”
MARIA POPOVA, BRAIN PICKINGS

“Sihirli.”
GUARDIAN

“Muhteşem.”
NEW YORK TIMES

Devamını Göster
₺230.00
Maymun Yılı
  • Dış Sitelerde Paylaş

Enkaza neden olan olaylar için gerçek cezalar görmeye başlayabiliriz: örneğin, roketinizi kazara patlayacak şekilde tasarlayacak kadar dikkatsizseniz, bunun için çöpleri toplamak gibi cezalara çarptırılabilirsiniz. Bu tür bir değişiklik, ilgili üreticileri biraz daha dikkatli olmaya ikna edebilir.

McDowell, uzaya daha sıkı kontrollü erişimin emsalinin zaten mevcut olduğunu da sözlerine ekledi. Uyduların gezegenin sabit bir noktasının üzerinde asılı durduğu ve yerkürenin büyük bir bölümünü sabit bir şekilde görebildiği, Dünya'dan yaklaşık 36.000 kilometre yükseklikteki sabit yörüngede yer alan slotlar Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından "ilk gelen ilk hizmet alır" esasına göre tahsis edilmektedir. Daha alçak yörüngelerde ise lisanslar, birbirleriyle koordine olma zorunluluğu bulunmayan ulusal kuruluşlar tarafından verilmektedir. McDowell, şöyle diyor:

Bunun değişeceğini düşünüyorum. Her zaman olduğu gibi, kaynaklar azaldıkça, hükümetler bu kaynakların tahsisi üzerinde daha fazla kontrol uygulayacaklardır.

Uzmanlar ayrıca uzay ajanslarını yörüngedeki en tehlikeli enkaz parçalarını ortadan kaldıracak teknolojiyi geliştirmeye çağırıyor. Şu ana kadar böyle bir hizmet için herhangi bir ticari durum söz konusu değil, bu nedenle iştah düşük. Ancak bir tutum değişikliği çok da uzak olmayabilir. 2022'nin Temmuz ayında ABD hükümeti, Dünya'nın yörüngesinde düzeni sağlamak için atılacak adımları özetleyen Ulusal Yörünge Enkazı Uygulama Planı'nı yayınladı. Ne olursa olsun, statükonun uzun süre yerinde kalması pek olası değil.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
37
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Korkutucu! 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Space | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 20:13:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16366

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
T. Pultarova, et al. Bir Felakete Sebep Olmadan Önce Dünya'nın Yörüngesine Kaç Tane Uydu Sığdırabiliriz?. (28 Aralık 2023). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16366
Pultarova, T., Bakırcı, Ç. M. (2023, December 28). Bir Felakete Sebep Olmadan Önce Dünya'nın Yörüngesine Kaç Tane Uydu Sığdırabiliriz?. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/16366
T. Pultarova, et al. “Bir Felakete Sebep Olmadan Önce Dünya'nın Yörüngesine Kaç Tane Uydu Sığdırabiliriz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 28 Dec. 2023, https://evrimagaci.org/s/16366.
Pultarova, Tereza. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bir Felakete Sebep Olmadan Önce Dünya'nın Yörüngesine Kaç Tane Uydu Sığdırabiliriz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 28, 2023. https://evrimagaci.org/s/16366.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close